Korisnički agent: Saznajte sada korisnički agent vašeg web preglednika

Vaš Korisnički agent je:

Mozilla / 5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 10_3 poput Mac OS X) AppleWebKit / 602.1.50 (KHTML, poput Gecko) CriOS / 56.0.2924.75 Mobile / 14E5239e Safari / 602.1 RuxitSynthetic / 1.0 v1056367419 t3361852064589862559 smf


Vaša IP adresa je:

Američka zastava 35.190.173.33

Informacije o pregledniku:

JavaScript je omogućen:Omogućeni kolačići:Omjer piksela uređaja:Razlučivost zaslona:Veličina prozora preglednika:Lokalno vrijeme:Vremenska zona:
Ne
Ne
N / A
N / A
N / A
N / A
N / A

Korisnički agenti jedinstveni su za svakog posjetitelja na webu. Otkrivaju katalog tehničkih podataka o uređaju i softveru koji posjetitelj koristi. Oružani ovim informacijama možete razviti bogatije i dinamičnije web stranice koje pružaju različita iskustva na temelju korisničkog agenta koji dolazi u posjet.

Korisnički agenti također su kritični za kontrolu robota pretraživača pomoću datoteke robots.txt na vašem poslužitelju. No ne funkcioniraju savršeno u svakoj situaciji i podaci u nizu korisničkih agenata mogu se lažno predstaviti.

Da biste iskoristili ove informacije, morate razumjeti sastavne dijelove niza korisničkih agenata i uzeti u obzir i potencijalne rizike korištenja ove metode za isporuku sadržaja.

Što je korisnički agent?

Svi koji trenutno pretražuju web imaju korisničkog agenta. To je softver koji djeluje kao most između vas – korisnika – i interneta.

Korisničke agente najlakše je razumjeti ako povučemo i pogledamo razvoj weba. Na taj način možemo razumjeti prednosti korisničkih agenata.

Kad je internet bio tekstualni sustav, već na početku njegove upotrebe korisnici su morali upisivati ​​naredbe za navigaciju i slanje poruka. Sada imamo preglednike koji to mogu učiniti za nas. Jednostavno usmjerimo i kliknemo, a preglednik djeluje kao naš “agent”, pretvarajući naše postupke u naredbe.

Kako radi korisnički agent?

Kada vaš preglednik (ili sličan uređaj) učita web mjesto, identificira se kao agent kad dohvaća sadržaj koji ste tražili.

Uz tu identifikaciju korisničkog agenta, preglednik šalje niz informacija o uređaju i mreži na kojima se nalazi.

Ovo je stvarno skup podataka za web programere jer im omogućuje prilagođavanje iskustva ovisno o korisničkom agentu koji učita stranicu.

Vrste korisničkih agenata

Preglednici su jasan primjer korisničkog agenta, ali drugi alati mogu djelovati kao agenti. Ono što je najvažnije, ne kontroliraju sve korisničke agente ili ih podučavaju ljudi u stvarnom vremenu.

Alat za indeksiranje na pretraživačima dobar je primjer korisničkog agenta koji je (uglavnom) automatiziran – robota koji vuče web bez korisnika na čelu..

Evo popisa nekih korisničkih agenata s kojima ćete se susresti:

 • Preglednici: Uključujući Microsoft Edge, Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome, BlackBerry, Opera, Opera Mini, iOS Safari, Chrome za Android, Samsung Internet, QQ preglednik i druge.
 • Štramplice: Google, Google Images, Yahoo! Slurp i još stotine.
 • konzole: PlayStation 4, Wii, PlayStation Portable i Bunjalloo – ugrađeni preglednik Nintendo DS.
 • Naslijeđeni operativni sustavi (na primjer, AmigaVoyager).
 • Offline preglednici i slično (na primjer, Wget i Offline Explorer).
 • Link dame (na primjer, W3C-checklink).
 • Plus čitav niz čitača feedova, validatora, cloud platformi, media playeri, biblioteke e-pošte i skripte.

Nizovi korisničkog agenta HTTP-a

Nakon što se korisnički agent identificira na web poslužitelju, može započeti postupak koji se zove pregovaranje o sadržaju. To omogućava web mjestu da poslužuje različite verzije sebe, na temelju niza korisničkih agenata.

Agent prosljeđuje svoju osobnu iskaznicu poslužitelju, a poslužitelj zatim dogovara kombinaciju prikladnih datoteka, skripti i medija.

U ranim danima weba korisnički se agenti koristili za razlikovanje Mozaika od Mozille jer Mosaic nije podržavao okvire, dok Mozilla nije.

Kako čitati niz korisničkog agenta

Da biste detaljnije pogledali niz korisničkih agenata, pogledajte ovaj primjer niza korisničkog agenta, koji je generiran alatom WhoIsHostingThis User Agent.

Vaši će rezultati biti jedinstveni za vaše računalo, uređaj i mrežu, ali evo jednog s računala koje imamo u uredu:

Mozilla / 5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 10_10_2) AppleWebKit / 537.36
(KHTML, kao što je Gecko) Chrome / 51.0.2704.84 Safari / 537.36

Razarajući primjer, dobivamo sljedeće informacije:

 • Aplikacija korisničkog agenta je Mozilla verzija 5.0 ili dio softvera kompatibilan s njim.
 • Operativni sustav je OS X verzija 10.2.2 (i izvodi se na Macu).
 • Klijent je verzija Chromea 51.0.2704.84.
 • Klijent se temelji na Safari verziji 537.36.
 • Motor odgovoran za prikazivanje sadržaja na ovom uređaju je AppleWebKit verzija 537.36 (a prisutan je i KHTML, motor otvorenog koda).

Što tražiti u nizu korisničkog agenta

Rješavanje stringova korisničkog agenta može biti teško jer nema standardnog formata. Ali na cijelom webu postoje vodiči i alati za analizu koji vam mogu pomoći. Za većinu dizajnera aplikacija, verzija i motor vjerojatno će biti ključni.

Imajte na umu da se veliki dio niza korisničkih agenata bavi kompatibilnošću. To je zato što se Internet Explorer izvorno morao proglasiti kompatibilnim za Mozillu kako bi mogao primati sadržaj s okvirima.

U praksi se većina preglednika deklarira kao kompatibilna s Mozilla kako bi osigurala da mogu pristupiti svim sadržajima na webu..

Sadržajno pregovaranje

Dakle, niz korisničkih agenata malo je zbrkan. Ali to je još uvijek korisno. Što možemo učiniti s tim?

Možemo:

 • Provjerite mogućnosti preglednika ili uređaja i učitajte različite CSS-ove na temelju rezultata;
 • Dostavite prilagođeni JavaScript jednom uređaju u usporedbi s drugim;
 • Pošaljite na telefon potpuno drugačiji izgled stranice u odnosu na stolno računalo;
 • Automatski pošaljite ispravan prijevod dokumenta na temelju preferenci jezika korisničkog agenta;
 • Pritisnite posebne ponude određenim osobama na temelju njihove vrste uređaja ili drugih čimbenika;
 • Prikupite statistiku o posjetiteljima kako biste obavijestili o našem web dizajnu i procesu izrade sadržaja ili jednostavno izmjerite tko napada web stranicu i iz kojih izvora upućivanja.

Sveukupno, možemo osnažiti naše skripte za najbolji posjetitelj na temelju njihovog korisničkog agenta.

Nadalje, te podatke možemo vratiti u ciklus neprekidnog poboljšanja, analitike i drugih procesa, poput optimizacije pretvorbe.

Korisnički agenti i Robots.txt

Datoteka robots.txt je datoteka na vašem web poslužitelju koja kontrolira kako se ponašaju neki korisnički agenti. U većini slučajeva robots.txt koristimo da bismo rekli alatima za indeksiranje pretraživača – ili “robotima” – što učiniti.

Kao što smo spomenuli u uvodu, pretraživači pretraživača vrlo su specifična vrsta korisničkog agenta. Podaci u datoteci robots.txt odnose se samo na alate za indeksiranje i na njima je tumačenje kako ih namjeravamo..

Pogledajmo nekoliko primjera.

Kako zabraniti ili dopustiti alate za indeksiranje putem Robots.txt

Zabraniti Svi alati za indeksiranje koji posjećuju web mjesto stvorili bismo tekstualnu datoteku pod nazivom robots.txt, postavili je u direktorij najviše razine (dostupan web-u) na našem poslužitelju i dodali sljedeći tekst:

Korisnički agent: *

Onemogući: /

Da bismo svim alatima za indeksiranje omogućili dopuštenje, u našu datoteku robots.txt dodali bismo sljedeći tekst:

Korisnički agent: *
Onemogući:

Također možete zabraniti i dopustiti određene indeksere pretraživanja i ograničiti ili dopustiti pristup određenim mapama.

Najnoviji korisnički agenti Google Chrome

Evo najnovijih Chromeovih korisničkih agenata:

 • Chrome za Android (mobilni) & tableta)
  • Mozilla / 5.0 (Linux;;) AppleWebKit / (KHTML, poput Gecka) Chrome / Mobile Safari /
 • Chrome za iOS
  • Mozilla / 5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 10_3 poput Mac OS X) AppleWebKit / 602.1.50 (KHTML, poput Gecko) CriOS / 56.0.2924.75 Mobile / 14E5239e Safari / 602.1
 • Chrome WebView (KitKat u Lollipop)
  • Mozilla / 5.0 (Linux; Android 4.4; Nexus 5 Build / _BuildID_) AppleWebKit / 537.36 (KHTML, poput Gecka) Verzija / 4.0 Chrome / 30.0.0.0 Mobile Safari / 537.36
 • Chrome WebView (Lollipop i više)
  • Mozilla / 5.0 (Linux; Android 5.1.1; Nexus 5 Build / LMY48B; wv) AppleWebKit / 537.36 (KHTML, poput Gecka) Verzija / 4.0 Chrome / 43.0.2357.65 Mobile Safari / 537.36

Često postavljana pitanja

Možda ćete još uvijek imati nekih upita o korisničkim agentima, što su i kako funkcioniraju. Evo nekoliko pitanja i odgovora za početak.

Što je korisnički agent u HTTP zahtjevu?

Korisnički agent je određeni niz znakova u svakom pregledniku koji dopušta da djeluje kao identifikacijski agent. Korisnički agent omogućuje web poslužitelju da identificira operativni sustav i preglednik. Potom web poslužitelj pomoću razmjenjenih informacija utvrđuje koji je sadržaj predstavljen određenim operativnim sustavima i web preglednicima na nizu uređaja.

Što se nalazi u nizu korisničkog agenta?

Niz korisničkog agenta sadrži korisničku aplikaciju ili softver, operativni sustav (i njihove verzije), web klijent, verziju web klijenta i motor odgovoran za prikaz sadržaja (poput AppleWebKit). Niz korisničkog agenta šalje se u obliku zaglavlja HTTP zahtjeva.

Što je otkrivanje korisničkih agenata?

Otkrivanje korisničkog agenta postupak je priznavanja i analiziranja niza korisničkog agenta radi upoznavanja sa svojstvima niza. Otkrivanje korisničkog agenta može biti korisno za web stranice za optimiziranje i ciljanje različitih značajki preglednika za razliku od određenih vrsta preglednika.

Što je prevara korisnika?

Prevara korisničkog agenta izraz je koji se koristi za opisivanje slučaja u kojem sadržaj korisničkog agenta web preglednika omogućava web pretraživaču da predstavlja i identificira kao drugi preglednik. Budući da web stranice često provjeravaju vrstu preglednika prilikom predstavljanja sadržaja korisnicima, podmetanje korisničkih agenata korisno je za mnoge web preglednike u smislu kompatibilnosti..

Za što se koristi WebKit?

WebKit je pokretač HTML preglednika. To je motor s otvorenim kodom koji je razvio Apple, a prvenstveno se koristi u Appleovim preglednicima Safari i iOS. To je mehanizam za prikaz koji obrađuje HTML i CSS za interpretaciju i predstavljanje web stranica. WebKit je također odgovoran za omogućavanje navigacije po vezama na web stranici.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map