39 načina da naučite besplatno kodirati

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


Čak i ako ne planirate postati programer, imati ćete koristi od mogućnosti kodiranja. Uz osnovno znanje i malo prakse, zadivit ćete se što možete postići.

Od razvoja web do stvaranja aplikacija, poznavanje načina kodiranja može vam uštedjeti vrijeme i novac. Možete popraviti vlastitu stranicu, automatizirati zadatke i potencijalno zaraditi malo novca pomažući drugima.

Cijeli tečaj razvoja može biti skupo, a kad tek započinjete, ne morate trošiti. Postoji puno načina da naučite besplatno kodirati na mreži. Sve što trebate učiniti je odabrati jezik koji želite započeti.

Saznajte HTML i CSS

Iako je vrlo jasan, HTML je možda najkorisniji jezik koji treba znati. Kad se suočite sa jednostavnim HTML kodom, brzo možete prijeći na naprednije jezike.

CSS je zaseban jezik koji kontrolira izgled i osjećaj HTML stranice. Dva jezika dobro funkcioniraju zajedno, iako je najbolje započeti s HTML-om i krenuti odatle.

 1. Primjeri CSS-a za W3Schools: naučite kodirati CSS iz ovih besplatnih isječaka koda koji objašnjavaju kako kôd radi.
 2. Primjeri za W3Schools HTML: W3Schools nudi i izvrsni tečaj HTML-a za početnike koji će vam započeti s osnovnim kodom.
 3. Saznajte kako kodirati HTML i CSS: Shayhoweov detaljni vodič za početnike nudi strukturirani uvod u HTML i CSS. Naučite principe dobrog dizajna, shvatite kako funkcionira model okvira i počnite raditi s obrascima i tablicama.
 4. Uvod u HTML i CSS: Ovaj odličan tečaj Khan Akademije nudi lekcije u upravljivim komadima. Ovaj tečaj prima apsolutne početnike kroz HTML i CSS, u malim i vrlo upravljivim lekcijama.
 5. HTML i CSS: Projekt Odin predstavlja ovaj HTML i CSS primer kao dio šireg tečaja za web i dizajniranje. Ovo je dio 5 u nizu; možda ćete se morati povući i raditi kroz module kako biste planirali naučiti više o web razvoju.
 6. CSS Cross Country: ovaj prelijepi CSS vodič idealan je za početnike koji već znaju malo o HTML-u. To će vam pomoći da razvijete svoje znanje o načelima koje stoji iza CSS-a.
 7. Saznajte HTML: HTML.net nudi dva različita HTML tečaja: započnite učenje HTML-a i započnite učiti HTML5. HTML5 tečaj sadrži isti osnovni sadržaj kao i HTML tečaj, ali mnogo je opsežniji.
 8. 150 zgodnih CSS primjera i vodiča: podešavanje ovih isječaka koda da biste shvatili kako funkcionira CSS. Uskoro ćete moći prilagoditi kod i koristiti ga za vlastite projekte web razvoja.
 9. Apsolutni vodič za početnike o HTML-u i CSS-u: ako vam ostatak vodiča u ovom članku izgleda previše napredno, započnite ovdje.

Učenje Ruby na tračnicama

Ruby je programski jezik; Rails je web aplikacija koja kombinira Ruby, HTML, CSS i JavaScript. Ako već znate malo HTML koda, Ruby je logičan napredak; Tračnice olakšavaju kodiranje.

 1. Code Academy Ruby na tračnicama: naučite izraditi vlastite osnovne web aplikacije u ovom besplatnom tečaju. To traje oko 9 sati i postavljaju se na početnike.
 2. Ruby Primer: ovaj tečaj od 10 dijelova podučava sve ključne principe u Rubyju, od Stringsa do Lambdasa.
 3. Naučite graditi aplikaciju Ruby on Rails: ova serija video tutorijala vodi vas kroz postupak izrade web aplikacije. Najbolje je za srednje učenike koji imaju iskustva u radu s kodom.
 4. Probaj Ruby: iskoristite ovaj jasan, zanimljiv uvod da naučite kako kodirati u Ruby. Postoji zgodan 15-minutni interaktivni vodič koji vas odmah započinje, a to je najbolji izvor za početnike koji smo pronašli.
 5. UT na tračnicama: dobiti pristup besplatnom 10-tjednom tečaju, koji se sastoji od video predavanja i praktičnih vježbi.
 6. Tračnice za zombije: započnite kodiranje pomoću Rubyja u pregledniku, bez potrebe za instaliranjem softvera. Rails for Zombies je probati Ruby bez problema.

Učenje PHP i SQL

Strukturirani jezik upita (SQL) koristi se za izvlačenje podataka iz baze podataka. Mnoge web stranice za pohranu sadržaja oslanjaju se na pomoćnu bazu podataka, pa je SQL dragocjena vještina. PHP i SQL dobro surađuju i napajaju milijune web lokacija.

Srećom, SQL je jednostavan za naučiti i vrlo svestran. Potrebne su vam samo osnove da započnete kodirati vlastite upite u bazu podataka i možete prilagoditi ono što naučite za MySQL.

 1. Naučite SQL: Code Academy ponovno pogađa sjajan SQL tutorial. Proći će vam samo 3 sata i bit ćete kompetentni u osnovnim upitima.
 2. Data Boot Camp: ovaj će vas izvor naučiti širim načelima analize baza podataka. Nije osobito interaktivan, ali čini sjajni referentni vodič za početnike.
 3. Naučite SQL izračunavanjem životne vrijednosti kupca: ovaj udžbenik ima praktičan pristup SQL-u postavljanjem problema i rješenjem koristi kao lekciju. Vodič je podijeljen na dvije stranice i napisan je jasnim, dostupnim jezikom.
 4. PHP za početnike: ovaj ogromni online PHP tutorial prolazi kroz osnove PHP-a, s vježbama s vježbama i temeljitim objašnjenjima. Kroz to radite kako biste naučili kako kodirati u PHP-u ili ga označite za brze reference kako poboljšavate svoje vještine.
 5. PHP i MySQL baze podataka: MySQL je varijacija standardnog SQL-a i on dijeli mnoge iste naredbe. Ovaj W3Schools vodič objašnjava kako PHP i MySQL rade zajedno.
 6. PHP / MySQL Vodič: iako je pomalo dugotrajan, ovaj udžbenik nudi nekoliko korisnih praktičnih primjera.
 7. Besplatni interaktivni PHP vodič: ovaj vodič omogućuje kôd uživo u vašem pregledniku i trenutno pokrećete kôd da biste vidjeli rezultate.
 8. SQLCourse.com: brzo razvijte svoje SQL vještine pomoću ovog vodiča koji koncepte razgrađuje u lako probavljive dijelove.
 9. PHP-MySQL Vodič: ovaj izvrsni besplatni resurs naučit će vas osnove PHP-a, osnove MySQL-a i tehnike koje trebate znati da biste ih zajedno koristili. Također se dotiče Zend Optimizer-a, Pear-a i MySQL GUI-ja.
 10. 5 besplatnih e-knjiga i vodiča na SQL-u: ovaj blog iz programa ReadWrite sadrži korisne poveznice za daljnje čitanje.

Učenje kako koristiti naredbenu liniju

Ako radite s kodom, doista vam pomaže korištenje naredbenog retka i miša. Jednom kada naučite osnovne skripte, možete početi graditi skripte koje automatiziraju zadatke i olakšavaju ponavljajuće zadatke.

 1. Naučite naredbenu liniju: ovaj Vodič za Code Academy je besplatan i traje otprilike 3 sata. Započet ćete s učenjem kretanja po katalogu, a postoje i redoviti kvizovi za testiranje vašeg znanja.
 2. Vodič za naredbenu liniju Davida Baumgolda: ovaj kompaktni vodič dizajniran je za početnike. Pokreće se odmah na početku i pomaže vam da pronađete naredbeni redak na vašem računalu.
 3. Primer zapovjedi za početnike: Lifehacker je sastavio ovaj izvrsni vodič koji pokazuje praktične načine upotrebe naredbenog retka za lakši život.
 4. Naučite Bash naredbenu liniju: naučite kako koristiti naredbenu liniju Linuxa, Bash, s 13-dijelim vodičem Ryana Chadwicka.

Saznajte JavaScript

JavaScript je skriptni jezik koji web stranice čini interaktivnim. Prvi put izumljen je 1995., ali podupire današnji moderni web.

 1. Kako pravilno naučiti JavaScript: dvije mape puta s JavaScript-om; jedan za početnike i jedan za naprednije programere.
 2. JavaScript Vodiči za početnike: naučite kako strukturirati JavaScript, pisati skripte i raditi s ključnim principima u ovom detaljnom mrežnom vodiču.
 3. Code School JavaScript: ovih 5 lekcija odvest će vas na putovanje kroz osnovne i srednje internetske JavaScript koncepte.
 4. Odabir ispravnog JavaScript okvira za posao: detaljna rasprava o različitim JavaScript okvirima za srednje korisnike. Ovo je obavezno čitanje za sve oštre studente JavaScripta.
 5. 13 čimbenika koje treba uzeti u obzir pri odabiru JavaScript biblioteke: shvatite koja će knjižnica najbolje raditi za vaš projekt i usmjeriti razvoj.

Nauči Python

Python je dizajniran posebno za kodiranje web aplikacija. Python je sjajan jezik početnika jer se kôd lako skenira i sadrži puno engleskih riječi koje točno opisuju što se događa. Ako želite naučiti samo jedan programski jezik opće namjene, Python je odličan izbor.

 1. Početak rada s Pythonom: blog na blogu koji objašnjava kako Python djeluje. Idealno za apsolutne početnike. Slijedite vezu na dnu kako biste radili kroz niz jednostavnih vodiča.
 2. Checkio: naučite kodirati Python u ovoj prekrasnoj online igri koja podučava koristeći kreativnost i interaktivne izazove.
 3. Osnovni Python Tutorial: ako više volite čitati redovno kroz lekcije, pomoću ove zbirke referenci i lekcija brzo ćete kodirati Python.
 4. Python 101: sveobuhvatan tečaj osmišljen za samostalno učenje. Pomaže imati malo znanja o kodiranju prije nego što počnete raditi kroz ovaj vodič.
 5. Vodiči za Pythonspot: jasno označeni Python referentni vodiči, počevši od početničkih primjera.

Vaši omiljeni resursi

Pohađanje nastave je najbolji način da naučite kodirati. I još je resursa ako želite naučiti nešto drugačije poput C ++ ili programiranja igara.

Ali možete i samostalno proučavati i postati relativno stručni. Ako imate malo vremena, a voljni ste vježbati, kodiranje ubrzo postaje druga priroda.

Koristite li kodiranje koji nam je nedostajao? Javite nam se u komentarima.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map