4 razloga za korištenje privatnih poslužitelja imena (i ostale važne DNS činjenice)

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


Ako imate račun za web hosting, vjerojatno ste naišli na spomenu poslužitelja imena.

Ali čak i ako ste se morali baviti poslužiteljima imena prilikom upravljanja računom hostinga, vaš web domaćin vjerovatno nije objasnio što su i kako funkcioniraju..

Poslužitelje imena pružaju web domaćini i oni su ključni da bi vaša web stranica bila vidljiva na webu.

Većina poslužitelja imena koje pružaju domaćini izgledaju poput ns1.yourhostdomain.com. Obično će vam biti dodijeljena dva različita poslužitelja imena. Postavljanje poslužitelja imena obično traje samo nekoliko sekundi nakon što dobijete prave informacije.

Ali što zapravo rade poslužitelji imena iza kulisa i zašto je ključno da ih ispravite?

Pogledajmo osnove rada poslužitelja imena.

Što je poslužitelj imena?

Svaka web stranica koja postoji ima IP adresu, to je način na koji ih računala traže. Ali da bismo olakšali ljudima, možemo doći na web stranice pomoću imena domena.

Poslužitelji imena dio su DNS-a, koji stoji za „Sustav naziva domena“. DNS je baza podataka koja djeluje poput telefonskog imenika za računala: pretvara naziv domene, poput “www.example.com”, u strojno čitljivu IP adresu, poput “22.231.113.64.” DNS održava nekoliko organizacija, uključujući IANA (Internet Assigned Numbers Authority) i ICANN (Internet Corporation za dodijeljena imena i brojeve).

Kad god upišete domenu u svoj preglednik, poslužitelji imena pružaju vašu pregledniku IP adresu domene. Ako DNS ne postoji, morate upamtiti nizove brojeva za svaku web lokaciju koju ste željeli posjetiti.

Ukratko, poslužitelj imena je svaki poslužitelj na kojem je instaliran DNS softver. Ali obično, “nameserver” se odnosi na poslužitelj u vlasništvu web-domaćina koji se posebno koristi za upravljanje imenima domena povezanih sa svojim web hosting klijentima.

Kada je riječ o vašoj domeni, poslužitelji imena vaše domene koriste se za usmjeravanje bilo kojeg prometa koji upiše naziv vaše domene na određeni web poslužitelj na određenom web domaćinu.

Evo kako bi to funkcioniralo kada posjetite svoju web lokaciju, recimo www.example.com:

 1. U preglednik upišete “www.example.com”.
 2. Vaš preglednik koristi DNS za traženje poslužitelja imena za www.example.com.
 3. Dohvaćeni su poslužitelji imena ns1.yourhostdomain.com i ns2.yourhostdomain.com.
 4. Vaš preglednik pomoću poslužitelja imena traži IP adresu za www.example.com.
 5. Vaš preglednik dobiva odgovor: “22.231.113.64”
 6. Vaš preglednik šalje zahtjev na 22.231.113.64, uključujući određenu stranicu na koju pokušavate doći.
 7. Web poslužitelj koji održava vašu web stranicu šalje traženu stranicu vašem pregledniku.

Vaša web lokacija i njeni poslužitelji imena

Cijeli gore navedeni postupak može trajati manje od sekunde, tako da većina vaših posjetitelja nikada neće biti svjesna poslužitelja imena koje koristite za vaše web mjesto, osim ako nešto pođe po zlu. Strojevi ih često čitaju; ljudi to rijetko trebaju.

U mnogim slučajevima vam možda neće trebati znati ili nered s poslužiteljima imena za vaše web mjesto. Ali ako registrirate svoje ime kod neke druge tvrtke s kojom domaćinite vaše web mjesto, morat ćete postaviti poslužitelje imena za svoju domenu da upućuju na vaš web hosting račun.

Jednom kada promijenite poslužitelje imena, to može potrajati do 48 sati, premda u većini slučajeva obično traje oko 4-8 sati. To kašnjenje naziva se “širenje DNS-a” i postoji jer treba vremena da svaki DNS poslužitelj ažurira druge poslužitelje širom svijeta o promjeni.

Šire gledano, možete se susresti s problemima ako dijelite informacije o poslužitelju imena sa neželjenim domenama, iako je porota odlučna o mjeri štete koju uzrokuje.

Registriranje vlastitih poslužitelja imena

Ako preprodavate hosting prostor, normalno možete registrirati vlastite poslužitelje imena kako biste izbjegli davanje podataka o trećim stranama svojim klijentima. Poslužitelji imena koji su vaši i pridružuju se jednoj domeni, umjesto s web hosting tvrtkom, nazivaju se “privatni poslužitelji imena”.

Imati privatne poslužitelje imena ako su korisni iz više razloga:

 • Učinkovito prikrivaju činjenicu da ste prodavač, omogućujući vam da potpuno preoblikujete hosting pod vlastitim imenom domene.
 • Također mogu klijentima olakšati upamćenje vaših poslužitelja imena ako su isti kao vaša glavna domena.
 • Korisnicima koji pružaju hosting može pružiti veći osjećaj sigurnosti da imaju istu domenu i za vaše web mjesto i za poslužitelje imena.
 • Možete jednostavnije promijeniti svog vlastitog davatelja hostinga bez potrebe da svi vaši kupci ažuriraju svoje poslužitelje imena.

Većina hosting kompanija reći će vam kako registrirati imena poslužitelja kod svog registrara. Ukratko, potrebne su vam IP adrese za svaki poslužitelj imena koji vam je dao domaćin, plus poddomene koje preporučuju (obično će to biti ns1 i ns2).

Nakon razmnožavanja, vaši poslužitelji imena funkcionirat će na potpuno isti način kao i domaćini.

Možete pročitati vodič za Hostgator ili u bazu znanja cPanel radi detaljnih uputa po korak.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map