Budućnost .ly imena domena

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


Godine 2010, seksualna kolumnistica i blogerica Violet Blue registrirala je domenu vb.ly da bi je koristila kao uslugu za skraćivanje veza na jednoj stranici. Nije predvidjela previše problema. Već je bila dobro iskusna u zakonitom hostingu sadržaja za odrasle.

Ali NIC.ly, registrator domene za libijski TLD .ly, opozvao je domenu bez upozorenja. U njemu je rečeno da je URL prekršio libijski islamski šerijatski zakon jer je imao politiku koja je otvorena za sadržaje usmjerene na odrasle.

Mnogi sumnjaju da je pravi razlog opozivanja zbog nove politike Libije o tom pitanju koja zabranjuje prodaju .ly domena s manje od četiri znaka ljudima i tvrtkama izvan Libije.

Zašto?

Dot com domene možda su glavna nekretnina interneta, ali domene .ly domene godinama rastu.

Vjerovatno ste koristili uslugu skraćivanja URL-ova Bit.ly, vidjeli vlastiti URL-ove koje dijele korisnici Hootsuite-a i čuli za dizajnerski tim Visual.ly-a ili internetske tečajeve Generalassemb.ly-a. Za današnje startape bijes su kratka, brendabilna imena domena – minus nezgrapni dot-com. A kad vam engleski jezik omogućuje da kovati bilo koji broj novih nagovora dodavanjem -ly na kraju riječi, vidjet ćete zašto .ly TLD je skinuo.

Problem s kratkim TLD-ovima

Sva TLD sa dva slova u vlasništvu su zemalja ili teritorija širom svijeta. Te zemlje mogu koristiti svoje domene koliko god žele i pustiti ljude izvan svog teritorija da registriraju domene svojim TLD-om.

Drugi primjeri popularnih TLD-ova zemalja i teritorija uključuju:

 • .tv pripada Tuvaluu, polinezijska ostrvska država smještena u Tihom oceanu, ali često se koristi za web stranice povezane s televizijom i strujnim medijima poput MLB.tv i Redbull.tv.
 • .ja pripadam Crnoj Gori, ali koriste ga web-lokacije poput About.me i Qkme.me.
 • .co pripada Kolumbiji, ali se tretira kao alternativa .com ili zgodna kratica za “company.” Twitter ga upotrebljava za uslugu skraćivanja URL-ova t.co, a AngelList na angel.co.
 • .fm pripada federativnim državama Mikronezije, ali postala je popularna za podcaste, radijsko emitiranje, internetske radio stanice itd. Koriste je popularne web stranice Ask.fm i Last.fm.

Mnoge od tih zemalja nemaju posebne zakone o upotrebi svojih domena ili su čak napravile ugovor o najmu svog TLD-a izvan svoje zemlje, kao što je slučaj u Tuvalu..

.Ly TLD je libijski i stoga su ga vezani zakoni te zemlje.

Većina zemalja ne koristi tu moć; drugi, kao što je Libija, koriste je za sjajan učinak. Ne postoji zakon koji kaže da način na koji narod uništava svoje domene mora biti fer.

U riziku su ostale domene?

Sve .ly domene registrira i upravlja Libijska paukova mreža, a Uvjeti njihove upotrebe navode da se „može registrirati bilo koje .LY ime domene, osim domena koje sadrže nepristojna i nepristojna imena / izraze, uključujući riječi seksualne naravi; Nadalje, nazivi domena ne smiju sadržavati riječi / izraze ili kratice koji vrijeđaju religiju ili politiku, ili su povezani s industrijom kockanja i lutrije ili su u suprotnosti s libijskim zakonom ili islamskim moralom, isto se odnosi i na sadržaj web mjesta. “

Letter.ly, pokretanje pretplate putem e-pošte, također je izgubila registraciju domene 2011. godine zbog ratnih sukoba u Libiji.

Mnoge najpopularnije domene .ly, poput Bit.ly, usluge su skraćivanja URL-ova. Bit.ly skraćuje milijune URL-ova svaki mjesec, a vjerojatno je da bi neki sadržaj tih veza mogao biti u suprotnosti s politikama Libijske pauk mreže. Međutim, Bit.ly postoji bez problema.

Ako biste trebali kupiti .ly domenu?

Opozivi domena su rijetki i vjerojatnije je da će vaš domaćin imati problema sa vašim sadržajem od vašeg registrara.

Ipak, uz trenutni preokret u Libiji, budućnost domena .ly možda neće biti sigurna kao druge mogućnosti. Ako vaš brand uključuje domenu .ly, gubitak vaše domene zbog šerijatskog zakona ili političkih preokreta može rezultirati skupim procesom rebrandinga..

Danas se čini da popularnost domena .ly umanjuje. Dok je u 2013. registrirano na stotine novih .ly domena, manje od 50 registrirano je u 2014. S trenutnom nestabilnošću u zemlji, novi startupi jednostavno ne žele riskirati da započnu s nestabilnom domenom.

Ako želite kupiti domenu koja je dio vašeg branda još godinama, možda biste trebali ponovno razmotriti odabir .ly domene.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map