Evo kako kupiti domenu koja je već registrirana 2020. godine.

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


Kako kupiti tu domenu koju ste oduvijek tražili (ali nije na prodaju)

Odabir pravog naziva domene za vaše web mjesto jedan je od najvažnijih aspekata uspostave interneta. Naziv vaše domene mora biti toliko privlačan da vas upadne u oči, evocira vaš posao na umu svakoga tko ga vidi i dovoljno za pamćenje (i štetno) za jednostavan povrat.

Što učiniti kada se uzme vaše savršeno ime?

Što ćete učiniti kad ste odabrali ime i odabrali pružatelja usluga hostinga, ali vaše savršeno ime domene već je registrirao netko drugi? Naravno, možda imate pristup drugim sufiksima domena poput „.biz“ ili „.net“ ili čak „.tv“, ali ako ste postavili svoje srce i um da nabavite YourSite.com kada netko drugi to već posjeduje, morat ćete ući u svijet naknadnih domena.

Registrirane domene koje nemaju povezanu web lokaciju često su kupili špekulanti koji bankarima zarađuju od kupovine imena za koje se nadaju da će biti neodoljivo budućem kupcu. U ranim danima Interneta, špekulativne kupnje dovele su do takvih šnanigana kao što su otmica URL-a i “tipkanjem”.

Ovi se uvjeti odnose na kupnju imena domene radi snažnijeg naoružavanja tvrtke ili osobe u kupovini web mjesta s njihovim imenom (ili imenom jednog od njihovih svojstava), kao i na (malo) manje lošu praksu kupnje domene s pravopisima koji su vrlo bliski ili namjernim pogrešnim pisanjem poznatih imena domena radi prikupljanja podataka, instaliranja zlonamjernog softvera ili – opet, – prisiljavanje vlasnika tvrtke na kupnju domene. Srećom, ti i drugi cyber-zločini postali su meta ozbiljnog procesuiranja.

Brokeri domena i aukcijske stranice

Danas su imena domena dostigla razinu komoditizacije koja znači da većina ljudi koji kupuju mnoštvo imena vjerovatnije traži skromnu zaradu nego zlonamjerni proboj. Brokeri domena i aukcijske stranice jednako su jednostavni za pristup i korištenje kao eBay, a njihovo korištenje je u većini slučajeva mnogo privlačnije od pokušaja pronalaska pojedinog vlasnika domene i postizanja posla. Ove web stranice dodaju prijeko potrebnu sigurnost i odgovornost u procesu, štiteći i vas kao kupca i dobavljača domene od prijevara ili drugih sitnica. Također možete moći pristupiti domenama nakon prodaje putem svog davatelja usluga hostinga, ovisno o značajkama koje nude.

Ako je vaše odabrano ime domene bitan dio vaše marke i tvrtke, tada je vrijedno vremena i truda da istražite ove usluge kako biste ih dobili..

Kupnja registrirane domene

Također pogledajte: Naš vodič za kupnju odbačenih domena

Bilješka urednika: Odgovor Svi su napravili nekoliko epizoda podcast-a (ovdje se odnose na temu praćenja i kupnje domena koje su već registrirane. Vrijedno poslušajte savjete o ponovnom gledanju.

Transkript gornje slike:

Kako kupiti domenu koja je već registrirana

Domene koje je registrirao drugi korisnik nazivaju se aftermarket ili sekundarne tržišne domene. Oni postaju dostupni za kupnju nakon isteka roka ili kada ih vlasnik odluči prodati. Te domene često imaju veliku ulaznu vezu, promet i vrijednost robne marke. Neki su prodani za milijune. Prije nego što započnete na tržištu, najbolje je poznavati krajolik. Evo osnova.

Kako radi

Neke se domene na dražbi stavljaju na aukciju putem web lokacija poput:

 • sedo.com
 • namejet.com
 • aftermarket.com
 • auction.godaddy.com
 • domainnamesales.com

Razmišljajte o tome kao eBay za imena domena.

Escrow.com nudi imena domena na escrowu – gdje ih drži treća strana dok transakcija ne bude dovršena.

Na JustDropped.com, možete istražiti koja su imena domena istekla u posljednja 24 sata, 7 dana, 30 dana ili 60 dana.

SnapNames.com registrirat će istekle domene u vaše ime. Ako dvije ili više osoba pokušaju “ugrabiti” isto vrijeme koje ističe, bit će postavljeno na aukciju između zainteresiranih strana.

Prema iGoldRush.com, ima ponekad više od toga 20.000 domena kojima istječe jedan dan.

Zašto djeluje

Dobar naziv domene može biti teško donijeti – mnogi su već uzeti. Vrijedno je istražiti je li domena koju stvarno želite postaviti na aukciju.

Sjajno ime domene koje se pamti i označava omogućava vam da “udarite iznad svoje težine”.

Mjerenje vrijednosti domene

Domene su vrijedna internetska nekretnina jer za razliku od pretraživača, između vas i posjetitelja nema posrednika.

Trendovi cijena domena nisu odvojeni od ostatka gospodarstva, oni su usporedivi s fluktuacijama cijena dionica.

Prema Sedo.com, cijene imaju tendenciju paralelno s indeksom NASDAQ 100, Googleovim cijenama dionica ili ukupnim prihodima od internetskog marketinga u SAD-u..

Istraživanje Sedo pokazuje da domene brzo dobivaju na vrijednosti između 2006. i 2007. godine, a njihova cijena dosegla je vrhunac od 76% u odnosu na prethodnu godinu, prije nego što je pala za 34% u sljedećih pet tromjesečja.

Oni su neprestano obnavljali snagu s obzirom da su se prosječne prodajne cijene u svibnju 2011. popele na sve više, u ukupnom iznosu od 84,4 milijuna USD.

Sedo.com je jedno od najvećih svjetskih tržišta imena domena, prodaje 3.500 domena mjesečno u ukupnom iznosu od oko 6 milijuna dolara.

U srpnju 2013. godine, 2,3 milijuna USD transakcija domena obavljeno je na Sedo.com i Afternic.com withinone tjednu.

Cijene se razlikuju ovisno o faktorima kao što su upotreba ključnih riječi, rangiranje tražilice, promet itd. Općenito, što je viša cijena ponude, veća je komercijalna vrijednost te domene.

Prema DomainNameSales.com, većina ponovnih prodaje imena domene događa se između 5.000 do 80.000 dolara.

Prosječna cijena uobičajene fraze koja završava na .com kreće se između 9.000 i 30.000 USD.

Svaki tjedan industrija kolektivnih imena domena dosljedno prodaje procijenjenih 5-10 milijuna dolara domena po cijenama koje su kupci više nego spremni platiti.

Provjeri Namebio.com, koji prikazuju povijesne prodajne cijene, omogućujući vam ocjenjivanje vrijednosti u odnosu na prodajne cijene.

Primjeri domena visoke vrijednosti uključuju: HomeLoans.com, CriminalLawyer.com, BusinessSoftware.com, TowerCraneRental.com i CommercialCoffeeMachines.com.

Neke od najskupljih domena ikad prodanih bile su:

 • Insure.com – 16 milijuna dolara u 2009. godini
 • Sex.com – 13 milijuna dolara u 2010. godini
 • Fund.com – 10 milijuna dolara u 2008. godini
 • Business.com – 7,5 milijuna dolara u 1999. godini
 • HolidaInn.com – tri milijuna dolara u 1995. godini

Testirajte domenu prije nego što je kupite

Posljednje što želite je domena na Googleovoj crnoj listi.

Pretražite Google web mjesto (mjesto: yourdomain.com) i provjeriti Googleov Penalty Tool za provjeru domene pretprodaje nema kaznenih bodova.

Provjerite internetsku arhivu Wayback Machine (archive.org) navesti industriju web lokacije i vrstu objavljenog sadržaja.

Provedite pretrage vezane uz robnu marku kako biste identificirali probleme s kojima su prethodni korisnici imali, kao i sve prijašnje pritužbe koje bi mogle oštetiti budući promet.

Ček UpName.com vidjeti kako se domena tijekom godina promijenila.

izvori

 • Top 40 najskupljih imena domena ikada prodanih – fedobe.com
 • IDNX: Indeks cijena domene naziva domene – sedo.com
 • Kupnja domena u pretprodaji? Prvo pročitajte – websitemagazine.com
 • Zašto Premium Domain Name – domainnamesales.com
 • Sedo je prodao preko 35 milijuna dolara prodaje domena YTD – Ovaj tjedan Sedo i Afternic dodaju još 2,3 milijuna dolara u tjednu prodaju – robbiesblog.com
 • Pronalaženje i kupnja istečenih domenskih imena – igoldrush.com

Posljednje ažuriranje: 19. prosinca 2016

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map