Gdje Donald Trump stoji na neto neutralnosti?

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


adut za neutralnost mreže

Unatoč korištenju Twittera, Donald Trump nije veliki korisnik interneta. Prema svjedočenju iz 2013. godine, „vrlo rijetko“ šalje e-poštu bilo kome i diktira tvitove svojim pomoćnicima. Na Internetu ga je nazvao “cyber” tijekom predsjedničkih rasprava u 2016., sugerirajući da on nije potpuno au fait uz suvremeni web i srodnu terminologiju.

No, u svojoj ulozi predsjednika Trump je zadužen za jednu od najsofisticiranijih komunikacijskih tehnologija na svijetu. Indirektno je zadužen i za Federalnu komisiju za komunikacije, regulator komunikacije Sjedinjenih Država. A FCC je odgovoran za postavljanje politika o neutralnosti mreže, pitanje s kojim se Barack Obama borio nekoliko godina.

Iako do sada nismo dali otvorene izjave o neutralnosti mreže, možemo zaključiti da je Trumpov vjerovatni stav zasnovan na njegovim postupcima prije i nakon izbora.

Obamina neto neutralna ostavština

Neutralnost mreže koncept je da sve web stranice i usluge treba tretirati jednako. To je temeljno načelo svjetskog weba otkad je zamišljeno u 1990-ima.

No neki bi davatelji sadržaja radije mogli platiti dodatni iznos kako bi stekli prednost u odnosu na konkurente davatelja usluga. Na primjer, tvrtka koja nudi streaming filmova preko svoje web stranice mogla bi platiti davatelju internetskih usluga kako bi povećala brzinu mreže za svoj sadržaj, dajući mu prednost u odnosu na konkurente koji emitiraju iste filmove.

Barack Obama smatrao je da se Internet treba tretirati kao uslužni program, i regulirati ga na isti način kao i vodovodne kompanije i druge osnovne usluge. To bi spriječilo bilo koju tvrtku da plaća dodatnu cijenu za veće brzine, a web bi ostao otvoren i neutralan.

Ali njegov je stav kontroverzan, a postoje znakovi da se Obamin rad na neutralnosti mreže poništava. Općenito govoreći, demokrati vjeruju u koncept neutralnosti mreže, ali republikanci vjeruju da on guši konkurenciju.

Primjer doktrine poštenja

Doktrina poštenja bila je američki zakon koji zahtijeva od emitera koji razgovaraju o trenutnim stvarima da daju jednak vremenski period suprotstavljenim pogledima na ta pitanja. Zakon je uveden 1949. pod predsjednikom Trumanom, a ukinuti je 1987. pod predsjednikom Reaganom.

Doktrina pravičnosti bila je nepopularna kod mnogih konzervativaca i libertarijanaca koji su rekli kako je narušavala zaštitu predviđenu Prvim amandmanom i može utjecati na rad novinara. Ali drugi vjeruju da je Doktrina pravičnosti pomogla u sprječavanju onoga što danas nazivamo “lažnim vijestima”.

Debata o doktrini pravičnosti ponovno je pokrenuta u doba rasprave o neutralnosti mreže i rasprave o tome koliko kontrole treba imati vlada nad tiskom i komunikacijom.

Trumpovi stavovi o doktrini fer-a najjasniji su signal koji imamo o njegovu pogledu na neutralnost mreže. Poput mnogih Trumpovih politika, i njegova je izjava objavljena u tvitu:

Obamin napad na internet još jedan je napad od vrha prema dolje. Neto neutralnost je doktrina pravednosti. Usmjerit će se na konzervativne medije.

– Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 12. studenog 2014

Vremenska crta

Budući da nam treba neki kontekst za Trumpove izjave o neutralnosti mreže, ova vremenska linija uključuje i druge vijesti.

Svibnja 2014: FCC predlaže laganu regulaciju dodira na internetu. Barack Obama odgovara da prijedlog ne ide dovoljno daleko da bi se osigurao otvoreni internet.

11. studenog 2014: Barack Obama donosi video izjavu u kojoj se poziva na “najjača moguća pravila” za zaštitu otvorenog interneta. Poziva da se internetska usluga regulira kao uslužni program.

Tim Wheeler, tadašnji šef FCC-a, slaže se da Internet mora ostati „otvorena platforma“.

12. studenoga 2014: Trump je tvitovao jedinu jasnu javnu izjavu koju je do sada dao o neutralnosti mreže, izravno izjednačavajući neutralnost mreže s Doktrinom pravednosti, a nagađa da će neto neutralnost „ciljati konzervativne medije“.

25. veljače 2015.: nova FCC pravila neutralnosti mreže reklasificiraju internet kao uslužni program u SAD-u.

Tada član FCC-a (sada predsjedavajući) Ajit Pai probija redove, nazivajući nova pravila “monumentalnim pomakom prema vladinoj kontroli Interneta.”

8. prosinca 2015: Donald Trump je na skupu izjavio da SAD trebaju gledati na “zatvaranje interneta na neki način”, te odbacuje ideju da bi ograničenje upotrebe interneta ograničilo slobodu govora.

14. lipnja 2016: žalba koju je pokrenula grupa telekomunikacijskih kompanija stiže do američkog Apelacijskog suda zbog istosmjernog kruga. Sud podržava Obamina nova FCC pravila.

10. listopada 2016: pišući na blogu WBUR, autor Stevea Almonda kaže da bi Hillary Clinton trebala vratiti doktrinu poštenja ako bude izabrana. Kaže da vjeruje da su mnogi republikanski glasači pogrešno informirani od propagande, a nova verzija Doktrine poštenja pomogla bi riješiti problem.

20. studenog 2016: Novoizabrani predsjednik Trump traži „jednak period“ za svoje stajalište nakon gledanja preskoka u subotu navečer. Pravilo o jednakom vremenu osigurava da politički kandidati na zahtjev moraju biti izloženi jednakoj izloženosti opoziciji.

Međutim, pravilo se odnosi samo na političke kandidate i nije primjenjivo nakon završetka izbora. Nije isto što i Doktrina pravičnosti.

23. siječnja 2017: Ajit Pai, vokalni protivnik neutralnosti mreže, potvrđen je kao novi šef FCC-a. S ovim imenovanjem, Donald Trump šalje najjasniji signal koji se tiče njegovih stavova o neutralnosti mreže.

Mediji očekuju da će Obamina pravila o neutralnosti mreže biti ukinuta negdje u 2018. godini.

Zaključak

Donald Trump možda nema jasnu poziciju o tom pitanju – barem što se tiče njegovog feeda na Twitteru. Ali njegovi komentari i imenovanje Ajita Pai-a na čelu FCC-a sigurno ukazuju na želju za promjenom Obaminih zakona o neutralnosti mreže i povećanju propusnosti i brzine robom.

No, neutralna mreža i dalje ostaje sporno pitanje. Čak i ako FCC promijeni kurs o neutralnosti mreže, sljedeći predsjednik mogao bi ga promijeniti. Još smo daleko od konsenzusa o tom pitanju.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me