Kako koristiti Tor za privatno web pregledavanje

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


Tor za novorođenče: kako i zašto ga koristiti

Uz sve vijesti o NSA i drugim vladinim organizacijama širom svijeta, čini se da nas netko promatra, bilo da smo fizički ili virtualni. Sada znamo da se svi telefonski pozivi, tekstovi, elektronička pošta i mrežne aktivnosti bilježe i prate, i tko zna što još?

Neki mogu reći da, ako se nemate što sakriti, nemate čega se bojati. Zasigurno bi se samo kriminalci trebali bojati uhvatiti se ako vlada špijunira sve nas, zar ne?

Ali, treba se argumentirati time da kada vlada stalno promatra sve što rade njeni građani, nanosi štetu društvu u cjelini.

Zločinci nisu jedini ljudi koji žele privatnost. Ujedinjeni narodi prepoznaju privatnost kao temeljno ljudsko pravo, a mnoge zemlje štite prava privatnosti svojih građana izričito u svojim ustavima. Kako ACLU kaže, “Privatnost je temeljni dio dostojanstvenog života.” Omogućuje slobodu izražavanja i individualnu autonomiju bez straha od odmazde.

Argument “ništa za sakriti” također se protivi načelu “nevin dok se ne dokaže krivnja”, principu kojeg slijede pravosudni sustavi mnogih zemalja svijeta. Umjesto toga, stalni nadzor države nad svojim građanima pretpostavlja da su svi oni kriminalci koji imaju što sakriti.

Dodajte na sve to činjenicu da mi čak i ne znamo sigurno zašto nas promatraju i što rade sa svim našim podacima, a imamo još više razloga da budemo sumnjivi u stalni nadzor.

Što možemo učiniti osim potpisivanja neučinkovitih peticija na stranicama kao što je Change.org i dijeljenja tmurnih vijesti s našim Facebook prijateljima? Čini se kao da sve prosvjede vlade jednostavno ignoriraju i kažu nam da je njihovo špijuniranje za naše dobro.

Ali nešto možete učiniti da zaštitite svoje podatke tijekom pregledavanja interneta, a za vas nije potrebno da budete IT stručnjak ili tehnički genij. Koristeći TOR preglednik, možete ostati anonimni putem interneta i zaštititi svoje pravo na privatnost. Evo kako započeti.

tor-za-početnike-v2

Newbie’s Guide to Tor: kako ga nabaviti, koristiti i zašto

Svaki uređaj koji se povezuje na internet ima adresu internetskog protokola (IP) – jedinstveni broj koji ga identificira na poslužiteljima i web lokacijama s kojima komunicira.

Ako ikada želite sakriti svoju IP adresu (kao i svoju lokaciju i povijest pregledavanja s njom) u labirintu poslužitelja, Tor je siguran ulog.

Ovdje’s kako započeti.

Kako Tor djeluje

Kada koristite Tor’U pregledniku, vaš internetski promet usmjerava se s više različitih volonterskih računala širom svijeta (tzv ‘releji’). Zbog toga itko izuzetno može prepoznati vas ili vašu lokaciju.

Zašto biste ga trebali koristiti

Tor je za sve – čak i ako nemate što sakriti. Prednosti uključuju:

 • Privatnost
 • Sprječava mrežno praćenje
 • Štiti podatke od hakera
 • Može zaobići vatrozidove

Kako doći do Tor tor

Tor dolazi s besplatnim unaprijed konfiguriranim preglednikom za radne površine i mobilne uređaje. Možete je preuzeti i instalirati u nekoliko minuta:

 1. Ići torproject.org i kliknite ‘preuzimanje datoteka’.
 2. Web mjesto će otkriti koji operativni sustav (Windows, Mac ili Linux) koristite. Ako je ispravno, kliknite ‘Preuzmite Tor Browser Paket’. U suprotnom, slijedite vezu za ispravno preuzimanje operacijskog sustava.
 3. Dvaput kliknite na preuzetu datoteku. Odaberite mjesto na kojem će se datoteka izvlačiti.
 4. Klik ‘Završi’ stvoriti ‘Tor preglednik’ mapu na vašem računalu. Također možete postaviti preglednik na USB flash pogon i pristupiti Toru na drugim računalima bez instaliranja.
 5. Kliknite na ‘Pokrenite preglednik Tor’ u mapi Tor Browser.
 6. Tor će vas pitati o vašoj internetskoj vezi. Ako se želite izravno povezati s Torom, kliknite ‘Spojiti’.

  Međutim, ako živite u zemlji u kojoj je internet cenzuriran ili je Tor gadan, pristupite mreži posredno ili putem ‘most’. Da biste to učinili, kliknite ‘Konfigurirati’.

 7. Tor će se automatski povezati u mrežu releja. Ako je tako, idite na korak 8. Ako se Tor ne spoji automatski, idite na korak 7.1.
  • Imate nekoliko opcija.

  • 7.1.A. Povežite se putem proxy poslužitelja, koji djeluje kao posrednik između vas i Tor. Koristite proxy vezu ako želite sakriti ne samo svoju IP adresu već i činjenicu da ste’ponovno koristi Tor.
  • 7.1.B. Dajte detalje odabranog proxyja i hit ‘Sljedeći’.
  • Savjet: Koristite podatke proxy poslužitelja iz pouzdanih izvora, kao što su proxylist.hidemyass.com.

  • 7.1.C. Uspostavit će se veza između vas, proxyja i mreže Tor. Sada možete pokrenuti preglednik. Idite na korak 8.
  • 7.2.A. Ako vaš pružatelj internetskih usluga (ISP) blokira Tor releje u vašem području, pritisnite ‘Da’ kada se zatraži pristup lokalnim relejima koji nisu na popisu.
  • 7.2.B. Možete koristiti ponuđene mostove odabirom ‘obfs3’ iz vrste Prijevoza. tisak ‘Spojiti’.
  • 7.2.C. Ako su ti mostovi blokirani, upotrijebite prilagođeni most. IP adrese mosta možete zatražiti na bridges.torproject.org. Kopirajte i zalijepite adresu mostova s ​​web mjesta i pritisnite ‘Spojiti’.
  • 7.2.D. Ako je mostovi mostovi.torproject.org blokirani, zatražite mostove putem e-pošte. Pisati ‘dobiti mostove’ do [zaštićeno e-poštom]. To možete učiniti samo s Gmail računa. Kopirajte adrese mostova iz odgovora e-pošte u prozor konfiguracije i pritisnite ‘Spojiti’.
  • 7.3.A. Ako imate vatrozid koji vam omogućuje povezivanje samo kroz određene priključke, kliknite ‘Da’ kad se to zatraži. Ova napredna postavka odnosi se na to jeste li’konfigurirali ste vatrozid vaše aplikacije kako biste isključili Tor.
  • 7.3.B. …zatim u posebnom prozoru navedite dopuštene brojeve porta.
 8. Jednom kad ti’ponovno povezan, pokrenut će se preglednik Tor.

Kako se Tor sigurno koristi

Jeste li spremni započeti istraživanje? Pomoću ovih dodatnih sigurnosnih značajki pokrijte svoje zapise na mreži.

 1. Pokrenite Tor Browser s računala ili flash pogona. Da biste provjerili radi li Tor, kliknite ‘Provjerite postavke mreže Tor’.
 2. Na sljedećoj će se stranici prikazati IP adresa koju vaš ISP vidi dok vas’ponovno pregledavanje s Torom. Ovo nije’tva prava IP adresa. Možete provjeriti geolokaciju ovog IP-a na whatismyipaddress.com. Geolokacija bi se trebala razlikovati od stvarne lokacije.
 3. Kliknite ikonu luka za postavke. Klik ‘Novi identitet’ da bi Tor stvorio novu virtualnu IP adresu za vas.
 4. U ‘Postavke’ na istoj ploči obavezno označite okvire Sigurnosne postavke. Ove postavke možete bilo kada prilagoditi.
 5. Možete promijeniti način povezivanja s Torom u bilo koje vrijeme ‘Otvorite mrežne postavke’, na isti način kao i vi pri prvoj vezi. Možete dodati proxyje, prebaciti se na mostove itd.
 6. Tor preglednik upozorit će vas na pokušaje praćenja – njima možete upravljati dok se pojavljuju.
 7. U gornjem desnom kutu omogućite ‘HTTPS Svugdje’, koji štiti od klikanja aplikacija koje bi mogle ukrasti vaše podatke za prijavu. Napomena: ovo djeluje samo na web lokacijama koje podržavaju HTTPS.
 8. Pomoću možete blokirati JavaScripts, Java Flash i ostale dodatke NoScript. S gumb pored ikone luka precrtat će se ako je aktivno blokiranje skripte.

Ako vjerujete stranici, dopustite skripte ručno klikom na gumb (ili desnim klikom na stranicu) i odabirom ‘privremeno dopustiti’.

Sretno pregledavanje!

Iako se totalna internetska privatnost u današnje vrijeme smatra nemogućim mitom, Tor može biti moćan alat u zaštiti vašeg mrežnog identiteta – posebno u našem post-Snowden doba.

izvori

 • Želite da Tor stvarno radi? – torproject.org
 • Tor: Mostovi – torproject.org
 • O NoScript – noscript.net
 • Bittorrent nad Torom nije dobra ideja – blog.torproject.org
 • 7 stvari koje biste trebali znati o Toru – eff.org
 • Izlazi Tor Browser 3.6.2 –blog.toproject.org
 • Instalirajte i koristite paket preglednika Tor – Projekt Tor’s kanal – youtube.com
 • Tor: Pregled –torproject.org
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map