Kako odabrati ime domene

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


Do kraja 2012. Internet je posjedovao gotovo četvrt milijarde (PDF) registriranih naziva domena, od kojih mnoga vlasnici nisu posebno favorizirala. Odabir pravog imena domene presudan je dio definiranja vašeg poslovanja na mreži, a jednako je važan i odabir pravog domaćina (ako ne i više). Iako “TedSmithMotorPartsManufacturing.com” može biti točan prikaz vašeg poslovanja i vašeg branda, težak je mentalni namještaj kada se slaže sa nečim poput “SmithMotors.com” – i želite sve stvari ostaviti laganim i živahnim za vaše potencijalne kupce kada oni budu ‘ pretražite web ili upišete u adresnu traku.

Kada je riječ o odabiru imena domene, uspostavljanje ravnoteže između tih kritičnih elemenata – jednostavnosti, memoribilnosti, relevantnosti – ključ je za pronalaženje neuhvatljive munje uspjeha u vašoj internetskoj boci. U osnovi, uspješno ime domene uključuje jasno spominjanje vašeg branda (neophodno za dobar SEO i izbjegavanje konfuzije kupaca), kreativan sastav (što je bolje za klinkanje u mozgu kupaca) i kompaktnu konstrukciju (kako biste bili sigurni da ostaje prikvačen dovoljno dugo da posjete vašu web lokaciju). Ako vam nedostaju neke ili sve ove komponente, možda ćete se naći s web stranicom koja dobiva puno učitavanja, ali iz svih pogrešnih razloga.

Ako mislite da ste dobili pobjednika, provjerite je li dostupan za kupnju (neregistrirani ili dostupan od prethodnog kupca) i da je vaše željeno ime dostupno i na popularnim web-lokacijama društvenih medija prije nego što ispišete te posjetnice. Ljubav prema dosljednosti možda je „hobgoblin malih umova“, ali to je suštinski dio izgradnje snažnog branda koji rezonira s javnošću.

A s obzirom na to da je manje od deset posto imena domena “premija” dovoljno za rezoniranje s masama, brzi trk kroz Rosener-ovu jednadžbu možda neće biti loša ideja.

Kad ste spremni za kupnju, imate razne mogućnosti, uključujući neovisne registrare, ali mnogi pružatelji usluga hostinga rado će vam pomoći pri registraciji. Svakako odvojite vrijeme kako biste istražili sve svoje mogućnosti.

Odabir pravog imena domene ne mora biti prijedlog “hit-or-miss”. Čuvajući vaše ime domene čistim, kreativnim i kompaktnim, bit ćete na dobrom putu da web stranicu – i svoj brend – postanete sila s kojom se trebate uzeti u obzir.

Izaberite pravo ime domene za svoju tvrtku u devet jednostavnih koraka.

Kako odabrati naziv domene za svoju tvrtku

Dobro ime domene može učiniti ili prekinuti posao ili barem značajno utjecati na promet web mjesta i opoziv robne marke. Poput pronalaska velike nekretnine – i često jednako kritične – odabir imena domene može biti neodoljiv. Da bismo pojednostavili postupak, mi’ručno smo odabrali naše omiljene insajderske savjete za odabir savršenog imena domene.

9 bitnih elemenata koje treba uzeti u obzir pri odabiru imena domene

 1. Koristite svoju domenu kao alat za markiranje

  Zamislite svoje ime domene kao najvažniji marketinški alat za stvaranje glasine.

  Prema FragerFactor.com, pravo ime domene “mogu izravno utjecati na vašu sliku, trenutno uspostaviti povjerenje i vjerodostojnost i steći više priznanja među svim dionicima.”

  Brendirane domene pomažu usmenim marketingom.

  TimeHop, web stranica i aplikacija koja vam pokazuje što ste radili prije godinu dana na kanalima društvenih medija, pokrenuli su se kao ne baš dopadljiv 4SquareAnd7YearsAgo.com, prema MorganLinton.com.

  • TimeHop.com je lako zapamtiti, označiti i zaista govori o tome što ovaj startup radi.
  • Startup je upravo primio 3 milijuna dolara novog financiranja od Spark Capital-a.

  Brendirane domene također grade kredibilitet u zarađivanju veza.

  Razmislite o izgradnji domene oko smislenih riječi s masovnom privlačnošću.

  Prema Nielsenu, web stranice s markiranim brendom su 3. najpouzdaniji izvor oglašavanja za korisnike interneta, vezan uz urednički sadržaj.

  Eliot Silver(EliotsBlog.com) Izvještava da mnogi investitori na domene važu vrijednost potencijala za razvoj branda višu od vrijednosti trenutnog prometa ili prihoda.

  Prema DNJournal.com, Nedavno kupljena kompanija Trek Bicycle Corp. Trek.com za 245.000 dolara, jedna od najvećih prodaja prijavljena u prvoj polovici 2013. godine.

 2. Budite kratki, privlačni & znamenit

  Jednostavnost izgovora i čarolije presudna je u povećanju stope prenošenja. Svatko bi trebao biti u mogućnosti izgovoriti vašu domenu.

  Prema DomainNameSales.com, od 200 milijuna + registriranih imena, samo procjena 5-7% su dovoljno premije da odjeknu s mnogo ljudi.

  Istraživanje McKinseyja & Tvrtka pokazuje da je usmena riječ osnovni faktor koji stoji iza 20-50% svih odluka o kupnji.

  “Kralj domene” Rick Schwartz kaže da zna koja domena ima nominalna vrijednost. Na primjer, bilo koji NNN.com ima vrijednost (3 broja poput 123.com). Za ove domene postoji tržište.

  FragerFactor.com kaže da su najučinkovitija imena domena relevantan i nezaboravan poziv na akciju.

  • “Najbolja imena domena govore potencijalnom klijentu na jednostavan način pamtiti što sljedeće učiniti, gdje potražiti informacije, zašto zatražiti demonstraciju ili kada izvršiti narudžbu.”

  Zapitaj se: Da li domena prolazi “radio test” – je li gotovo nemoguće pogrešno upisati nakon što ste je čuli?

 3. Razmislite o produžetku

  U 2012. više od Registrirano je 250 milijuna domena.

  • Grubo 102 milijuna završava u .com (48%)
  • 14 milijuna .net
  • 10 milijuna .org
  • 8 milijuna .info
  • 2 milijuna s .co

  Dnevno se registrira gotovo 84 000 imena domena.

  Otprilike 21% web stranica .com i .net samo su web stranice s jednom stranicom. 15% je registrirano, ali ne’uopće ne upućujem na radno mjesto.

  Domene najviše razine (TLD) – najvrjednija proširenja – presudne su pri odabiru imena domene.

  Jedna je mogućnost kupiti nekoliko ekstenzija (.net, .info, .com, .biz) i sve ih usmjeriti na istu web lokaciju s 301 preusmjeravanjem..

  .com TLD je idealan jer to’s zlatnim standardom i većina korisnika interneta koji se sjećaju vaše domene pretpostavit će da je koristite.

  Povijesni učinak .net i .org nije zatvorio jaz s liderom na tržištu .com.

  Prema Frank Schilling iz domeneNameSales.com, ccTLD izdani i kovani u zemlji u kojoj živite, poput .uk za Ujedinjeno Kraljevstvo i .ch za Švicarsku, nalaze se iza .com.

  Na svom blogu Schilling je rekao da .com (skraćeno za .commerce) nije bio dominantan TLD kada je počeo koristiti Internet 1993. godine; najveći dio sadržaja bio je na web lokacijama .int, .mil, .edu i .gov.

  • Trend je krenuo kada su glavni brendovi poput Yahoo, eBay, McDonalds i Fox počeli koristiti .com.

  Prema MorganLinton.com, .co TLD počinje dobivati ​​privlačnost u startup prostoru s web lokacijama poput Angel.co i Startups.co.

  Tvrtka koja je osnovala .co TLD, go.co, nedavno pokrenut Pop.co – paket mrežnih usluga za uklanjanje prepreka između smisla i stvaranja web stranice.

  Krajolik domena proširen je novim generičkim domenama najviše razine ili gTLDs (tj. .research, .search, .pizza, .blog) koje svako može kupiti i pokrenuti.

  • U lipnju 2012, 1409 podneseni su zahtjevi za gTLD.
  • 230 je više od jednog podnositelja zahtjeva bilo protivno.
  • Podnošenje zahtjeva za gTLD koštalo je 185 000 dolara, a moglo bi koštati i dva milijuna dolara + spustiti ga i postaviti.
  • Google se prijavio za 101 gTLD, Amazon za 76. Natjecali su se za 23 izravna susreta.
  • .Com će ostati zlatni standard.

  Frank Schilling je predvidio da će “novi gTLD prozor će donijeti neke značajne promjene na koje bismo se svi trebali pripremiti,” napominjući da svi trebamo biti otvoreni i prihvatiti te promjene.

  Ako ti’još uvijek niste sigurni koje proširenje odabrati, DomainsBot.com ima TLD generator preporuka koje možete isprobati.

 4. Zaštitite svoj zaštitni znak

  Pazi secybersquatting. To’nije neuobičajena konkurencija za registraciju domene s različitim proširenjima u pokušaju krađe prometa.

  Ulaganje u sve TLD preporučljivo je da se zaštitni znak zaštiti.

  Prema Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (WIPO), u 2012. godini zabilježen je zabilježeni rezultat 2.884 slučaja cyber-kvotiranja koji pokrivaju 5,084 imena domena – što je 4,5% više u odnosu na 2011.

  Zakon o zaštiti potrošača protiv kibernetičkih sukoba (ACPA) predviđa štetu od 1.000 do 100.000 dolara ako stranka registrira domenu u lošoj namjeri s namjerom da profitira od dobre volje marke.

  U 2013, Donald Trump tražio je odštetu od 400.000 dolara na četiri web stranice koje koriste ime i marku nekretnina.

  Zauzvrat, izbjegavajte registraciju domene bliske konkurentu’s i budite oprezni zbog kršenja žiga što bi moglo dovesti do parnice.

  Provjerite bazu podataka zaštitnih znakova u Američki ured za patente i zaštitne znakove (uspto.gov) za registrirane zaštitne znakove koji odgovaraju željenom imenu domene, sličnim imenima, inačicama pravopisa i sinonimima.

  To’pametno je ulagati u pogrešno napisane ili uže napisane domene.

 5. Osigurajte se osobno

  Registriranje vlastitog imena izvrstan je način za izgradnju vašeg osobnog branda, čak i ako vi’još niste spremni ništa učiniti, nastavite i kupite.

 6. Budi kreativan

  Većina jednozemnih domena preuzeta je, iskušajte ove kreativne pristupe pronalaženju naziva domene koji odgovara vašoj robnoj marki:

  • Sastavljanje dvije cijele riječi
   YouTube, LetoviCity, SEOBook
  • Upotrebom fraze
   Šest apartmana
  • Miješanje dijelova dvije riječi zajedno
   Microsoft
  • Ugađanje riječi
   Flickr
  • Prianjanje riječi s prefiksom ili sufiksom
   Kupujte, putopisu
  • Ili čine potpuno jedinstveno ime
   Etsy, Odeo

  Upotrijebite ih za pomoć u nazivima brainstorm-a:

  • namestation.com
  • domaintyper.com
  • leandomainsearch.com
  • domai.nr
 7. Izbjegavajte crtice s nazivima domena

  Hifenizirane domene nemaju markiranje i malo SEO vrijednosti. Oni umanjuju vjerodostojnost i mogu djelovati kao pokazatelj neželjene pošte, što otežava zarađivanje veza.

  Oni također negativno utječu usmenom predajom jer’teško je izgovoriti, a da ne napišem to.

  Oni izazivaju gubitak od promet unosa jer ljudi ne’prisjetiti crtice ili crtice.

  Prema DomainNameSales.com, tip-in-promet čini 50% svih posjetitelja.

  Rick Schwartz napisao na RicksBlog.com, “Upisi su validacija vrijednosti bez obzira na mišljenje.” Dodao je da se domene za unos rađaju svakodnevno.

  Na primjer, TheDomains.com izvještava da je ime najnovijeg člana kraljevske obitelji GeorgeAlexanderLouis.com, koju je Luc-Andre Biggs ručno registrirao, sada se vidi uokolo 7.500 jedinstvenih posjetitelja dnevno.

  Primijetio je Schwartz, “Ako domena nema prometa za unos, ona bi trebala biti specifična, komercijalna i poželjno samo dvije riječi koje se lako pišu.”

 8. Provjerite dostupnost na web stranicama društvenih medija

  Dobro pravilo za omogućavanje otkrivanja sebe je isto ime na svim platformama. Provjerite je li vaša domena dostupna na Facebooku, Twitteru i LinkedInu.

  Isprobajte alat poput KnowEma (knowem.com) koja vam omogućava da odmah na stotinama web stranica društvenih medija provjerite upotrebu svog branda, proizvoda, osobnog imena ili korisničkog imena..

 9. Don’ne dopustite da vaš naziv domene istekne!

  Čak su i velike marke dopustile da im domene isteknu.

  Prema iGoldRush.com, tamo’s ponekad više od 20 000 domena istječe jednog dana.

  Ažurirajte svoje kontakt podatke. Trebali biste primati obavijesti, don’ne ignorirajte ih.

  Postavljanje kalendarskog podsjetnika prilikom kupnje vaše domene.

  Ako vaš matičar nudi automatsku obnovu, iskoristite ovu funkciju.

izvori

 • 5 pravila za odabir naziva za pamćenje domene – shopify.com
 • Informacije o domeni Značajke – domaintyper.com
 • Datum isteka imena domene: Trebate li obratiti pažnju? – domaintyper.com
 • Kako odabrati naziv domene – bloggingwithamy.com
 • Kako odabrati nazive domena za SEO – seobook.com
 • Trebam li koristiti više domena za svoju web stranicu? – carlowseo.com
 • Navijanje i rješavanje domena – online.wsj.com
 • Dot-Mayhem: Domena Landgrab, brojevima – news.cnet.com
 • Istraživanje WIPO-a otkriva zabrinutost za troškove postupka za rješavanje sporova u tehnologiji – wipo.int
 • Trump traži štetu u slučaju ‘cybersquatting’ – cnn.com
 • Sporovi s nazivima domena – bitlaw.com
 • Izvještaj: Više od 250 milijuna imena domena sada je registrirano, gotovo polovica njih su .Com i .Net – techcrunch.com
 • Domena – moz.com
 • Osnove imena domena za vaše poslovanje – poduzetnik.com
 • Globalno povjerenje u oglašavanje i poruke robne marke – nielsen.com
 • Novi način za mjerenje marketinga riječi na usta – mckinsey.com
 • Vodič za kupca – domena imenaales.com
 • Imena domena 101 – domena imenaales.com
 • Domene s točnim podudaranjem mogu biti brendovi – elliotsblog.com
 • 3-slovo .Com Beat je uključen – oni su 11 najboljih 20 mjesta na našem najnovijem prodajnom listu – dnjournal.com
 • U novim gTLD-ovima jedina je sigurnost promjena – domena imenaales.com
 • Blog domena i prometa prometa Rick Schwartz – ricksblog.com
 • GeorgeAlexanderLouis.com prima 7500 posjetitelja dnevno: Vlasnik: „Vjerojatno ću ga donirati kraljevskoj obitelji“ – thedomains.com
 • Pokušava li Startups.co biti sljedeći Angel.co? – morganlinton.com
 • Pokretanje Rebrandinga – od 4SquareAnd7YearsAgo.com do TimeHop.com – morganlinton.com
 • Snažni nazivi = profitabilni rezultati – fragerfactor.blogspot.com
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map