Plesk Versus cPanel: Težak poziv, ali naš stručnjak to čini. Pročitajte presudu

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


Ažurirajte veljaču 2018 – Ovaj članak smo u potpunosti preradili radi preciznosti (i hvala komentatorima što su istakli da su 7-godišnjoj objavi potrebna ažuriranja).

Kada je riječ o upravljanju poslužiteljem za vaše web mjesto, vjerovatno tražite nešto što će vam omogućiti što manje posla i komplikacija..

To najvjerojatnije znači odabir neke upravljačke ploče, iako se svi zadaci vezani uz poslužitelj mogu dovršiti putem sučelja naredbenog retka..

Neki domaćini uključuju upravljačku ploču s paketima za web hosting, ali u drugim ćete slučajevima morati kupiti jedan kao dodatak. Dvije popularne i često ponuđene opcije upravljačke ploče su cPanel i Plesk.

Ova dva alata su dominantni igrači na tržištu upravljanja poslužiteljima, pa možete pretpostaviti da su oboje dobri – ali kako odabrati između ta dva? Kako su slični? Kako su različiti?

Mnogi pružatelji usluga web hostinga uključuju upravljačku ploču sa svojim zajedničkim planovima hostinga, a vi općenito ne možete odabrati koju ćete opciju dobiti.

Međutim, odlučeći se za još premium mogućnost web hostinga, poput virtualnog privatnog poslužitelja (VPS) ili namjenskog poslužitelja, morate odabrati svoju upravljačku ploču. Kao takav, ovaj se članak uglavnom usredotočuje na korisnike koji imaju VPS hosting planove ili namjenske poslužitelje.

Pokrivat ćemo sličnosti i razlike između cPanela i Pleska kako biste mogli donijeti informiranu odluku kada dođe vrijeme za kupnju.

Pregled kontrolnih ploča

Općenito, kontrolne ploče (bez obzira koju konkretnu opciju odabrali) obično imaju zajednički skup značajki za upravljanje vašim poslužiteljskim i web hosting okruženjem. Te značajke uključuju:

 • Upravljanje nazivima domena i IP adresa (upravljanje trenutnim imenima, registracija novih, itd.)
 • Upravljanje e-poštom
 • Prijenos datoteka putem FTP-a
 • Mrežno upravljanje datotečnim sustavom i pristup
 • Upravljanje bazama podataka
 • Izrada sigurnosne kopije datoteka
 • sječa drveta
 • Proširenost za alate treće strane

Imajte na umu da postoje neke značajke koje treba smatrati „okrenutim klijentima“, dok su druge administrativne prirode. Naredili smo sljedeću tablicu za popis zadataka s obzirom da su oni uglavnom kategorizirani kako bi vam dali kako izgleda podjela:

Zadaci za klijenta / Front-End
Administrativni zadaci
Uređivanje datotekaUpravljajte vjerodajnicama za pristup upravljačkoj ploči
Izradite nove poštanske sandučićePostavljanje poslužitelja imena
Upravljanje bazama podatakaStvaranje prilagođenih hosting paketa (za preprodavače)

Uz spomenuto, pogledajmo na cPanel i Plesk na visokoj razini.

cPanel pregled

cPanel početna stranica

Prema cPanelu, netko koristi cPanel za stvaranje domene svakih šest sekundi i hosting računa svakih 14,5 sekundi.

Razlozi za to su mnogi. cPanel se može pohvaliti da je njegov proizvod “izgrađen za sve”, a njegova robusna postavka širom svijeta znači da imaju potrebnu infrastrukturu za pružanje pouzdane i kvalitetne usluge koju njegovi kupci žele.

Bez obzira želite li izvršiti jednostavnu promjenu usred noći ili izvršiti veći remont tokom dana, možete biti sigurni da će vaš cPanel biti dostupan.

cPanel je alat zasnovan na Linuxu (tako da nije opcija za vas ako vaš poslužitelj ima Windows ili bilo koji drugi operativni sustav) koji razdvaja stvari koje možete učiniti u tri kategorije:

 • Radnje dostupne administratorima
 • Akcije dostupne trgovcima na web hostingu
 • Radnje dostupne vlasnicima web stranica krajnjih korisnika

Uz tipične funkcije upravljanja sustavom poslužitelja (kao što su izrada sigurnosnih kopija, upravljanje datotekama i analiza korištenja resursa) koje očekujete od upravljačke ploče, vaš cPanel račun integrira se s mnogim proizvodima treće strane tako da možete upravljati s više alata povezanih s web stranicama na jednom mjestu.

Ponekad ćete vidjeti cPanel spomenut s WHM-om. cPanel je proizvod “okrenut klijentu” ili onaj koji koristite za uređivanje datoteka na web mjestu, stvaranje novih računa e-pošte ili upravljanje bazama podataka.

WHM (što označava Web Host Manager) administrativni je alat koji se koristi za upravljanje više računa cPanel – ako imate više od jedne web stranice, vjerojatno ćete imati više cPanela kojima upravljate pomoću WHM-a.

Neki od domaćina koji se oslanjaju na proizvode cPanela uključuju GoDaddy, Bluehost, SiteGround i HostGator.

Pregled Pleska

Plesk početna stranica

Plesk se obračunava kao alat dizajniran da vam pomogne da “izgradite, osigurate i pokrenete svoje aplikacije i web stranice” na jednostavan način. Tvrtka je malo mlađa od cPanela (cPanel je u početku objavljen 1996, a Plesk je prvi put isporučen 2001.).

Plesk ploča vrlo je slična cPanelu i WHM-u (o Plesku možete razmišljati kao o nečemu što može zamijeniti oba proizvoda). Za razliku od cPanela, Plesk je cross-platformski i radi na Windows Serveru (kao i nekoliko različitih distribucija Linuxa), tako da ako se odlučite za Windows temeljen hosting, najvjerojatnije ćete završiti s Pleskom.

Kao i cPanel / WHM, Plesk vam omogućuje da dovršite zadatke administracije sustava za vaš poslužitelj, kao i da se integrirate s alatima treće strane kako biste mogli upravljati s više aspekata vaše web stranice na jednoj lokaciji.

Međutim, imajte na umu da na jednom mjestu dobivate i funkcionalnost „okrenuta prema klijentu“ i administrativnu funkciju, tako da ćete dobiti snažnije iskustvo na štetu pojednostavljenog sučelja.

Plesk sebe smatra potpunom upravljačkom pločom poslužitelja “WebOps”, što znači da ćete dobiti jaku sigurnost web mjesta i poslužitelja, mogućnost upravljanja više poslužitelja pomoću jedne upravljačke ploče, veliku količinu fleksibilnosti i kontrole, te proširivost tako da možete izraditi Plesk implementaciju koja radi upravo ono što trebate.

Domaćini koji koriste Plesk za svoje Windows planove uključuju GoDaddy & A2 hosting, neke od tvrtki koje se oslanjaju na Pleskove proizvode uključuju Microsoft, Amazon Web Services, Docker, Google i Node.js.

Napomena o migracijama

U ovom članku pretpostavljamo da web stranicu započinjete ispočetka i trenutno ne upotrebljavate ni cPanel niti Plesk.

To je zato što je migracija web mjesta s Pleska na cPanel (ili obrnuto) vrlo teška, dok je migracija iz jedne Plesk instance u drugu (ili iz jedne instancije cPanel u drugu) relativno jednostavna..

Ako ste odlučni prebaciti proizvode, to sigurno možete učiniti – samo nemojte očekivati ​​da će postupak biti lagan i ne očekujete da ćete obaviti većinu posla potrebnog za prijenos web stranice sami.

Razlike na upravljačkoj ploči – stvari koje treba razmotriti

S obzirom na sličnosti između dvije mogućnosti, kako donijeti odluku između cPanela i Pleska?

U sljedećim ćemo odjeljcima prikazati razlike u značajkama, kao što su stvarni skupovi značajki, izgled upravljačke ploče i razina kontrole nad vašom web stranicom. To su vjerojatno podaci koji će vam biti od najviše koristi kada dođe vrijeme za donošenje svoje odluke.

Kompatibilnost

cPanel je Linux-temeljen program, tako da ćete trebati pokrenuti jedan od sljedećih podržanih operativnih sustava ako želite koristiti cPanel:

 1. CenOS
 2. CloudLinux
 3. Red Hat Enterprise Linux
 4. Amazon Linux

Od 2011. do 2014. korisnici su imali besplatan pristup cPanel Enkompass za Windows, što je Windows web hosting ploča za cPanel. Međutim, to više nije opcija za nove račune.

Plesk je, međutim, program koji pruža više platformi i koji se izvodi na više operativnih sustava. Oni uključuju:

 1. Debian
 2. Ubuntu
 3. CentOS
 4. Red Hat Enterprise Linux
 5. CloudLinux
 6. Virtuozzo Linux
 7. Windows Server

Međutim, morate kupiti opciju Plesk za određeni operativni sustav koji koristite – ne postoji opcija za kupnju jednog softverskog paketa koji ćete tada moći koristiti na više strojeva s različitim operativnim sustavima..

Za većinu ljudi operativni sustav nije presudan faktor između njih dvojice, budući da se većina web hostinga vrši na Linux strojevima (i stoga su obje mogućnosti dostupne) – druge značajke koje nude ove dvije su puno važnije.

No ako koristite bilo koji drugi operativni sustav, provjerite kompatibilnost proizvoda s operativnim sustavom koji koristite.

Značajke setovi

Kao što smo gore naveli, oba proizvoda imat će značajke koje su vam potrebne za učinkovito upravljanje svojom web stranicom i poslužiteljem. Najveće razlike, dakle, dolaze s ponuđenom proširivošću.

Proširenost opisuje postupak dodavanja neobaveznih značajki ili integriranja alata treće strane za izmjenu količine kontrole koju imate nad svojim okruženjem.

Na primjer, ako koristite Plesk, lako se možete integrirati s Gitom za kontrolu verzija ili Docker za razvojne spremnike koji izoliraju podskup vašeg koda.

Ako vam je potrebna podrška za često korištene alate, kao što su WordPress ili Virtualmin (alat za upravljanje višestrukim hostovima pomoću jednog primjerka cPanel ili Plesk), možete se odlučiti za bilo koji, jer će oba podržati takve integracije.

Slično tome, ako vam je potrebna samo podrška za neki alat, a ne za određeni alat (na primjer, možda će vam trebati košarica, ali niste osobito odani bilo kojoj košarici), otkrit ćete da oboje mogu udovoljiti vašim potrebama.

Tamo gdje se cPanel i Plesk kontrolne ploče počinju razilaziti u pogledu skupa značajki je u smislu proširivosti i podržanih integracija.

Na primjer, ako Docker koristite za neke od svojih hosting usluga, Plesk je sigurno opcija za vas, jer ćete morati napraviti puno praktičnog podešavanja cPanela ako odlučite krenuti tom rutom.

Možete pregledavati cPanel App Store da biste vidjeli neke od mogućnosti dostupnih svojim korisnicima. Ako ste zainteresirani za Plesk, tvrtka navodi proširenja koja su učinila dostupnim svojim kupcima.

Korisničko iskustvo i korisnička sučelja

Smatramo da i upravljačke ploče Plesk i cPanel nude moderna, estetski ugodna i korisnička sučelja.

Međutim, ako vam je manje ugodno s upravljačkim pločama i upravljanjem poslužiteljem, možda ćete naći Pleskov jednostavniji pristup (to ne znači da je cPanel težak za upotrebu, jer nije).

Plesk jednostavno grupira slične značajke zajedno, tako da ne morate prolaziti kroz veliki broj opcija prije nego što pronađete onu za koju tražite.

Korisničko sučelje Plesk

Želimo napomenuti da cPanel omogućava da u određenoj mjeri prilagodite svoju upravljačku ploču, tako da lako možete kreirati vlastite kategorije značajki za olakšavanje navigacije.

Ako želite pristupiti upravljačkim pločama s mobilnog uređaja, obje tvrtke nude aplikacije za okruženja iOS i Android.

cPanel iOS sučelje

Na kraju, želimo napomenuti da kupovina i instalacija kontrolnih ploča ne znači da ne možete koristiti naredbeni redak; obje opcije omogućuju vam da na ovaj način upravljate poslužiteljem ako želite.

Opcije cijene i licence

cPanel nudi tri glavna plana cijena; Solo, VPS i namjenski

 • cPanel Solo – 15 USD mjesečno
 • cPanel & WHM VPS – od 20 USD mjesečno
 • cPanel & WHM posvećen – počevši od 45 USD mjesečno

Možete plaćati mjesečno ili možete platiti unaprijed za uslugu u vrijednosti od jedne, dvije ili tri godine, u zamjenu za popust na svoje naknade. Što je vaš ugovor duži, to će vam biti veći popust, pa će oni koji se odluče za trogodišnji ugovor prosječno plaćati.

cPanel nudi i opsežne popuste, koji bi vam se mogli svidjeti ako imate više web stranica (i stoga vam je potrebno više upravljačkih ploča) ili ako ste prodavač web hostinga.

Plesk nudi 3 izdanja, svako s dvije mogućnosti: jedno za one s VPS planovima i jedno za one s namjenskim poslužiteljima.

 • Web Admin – 10 USD mjesečno
 • Web Pro – od 15 USD mjesečno
 • Web domaćin – od 25 USD mjesečno

Značajke koje dolaze uz svako izdanje razlikuju se, pa pažljivo pregledajte opise da biste bili sigurni da kupujete opciju koja najbolje odgovara vašim potrebama.

Možete odabrati da svoj plan plaćate mjesečno ili možete produžiti ugovor unaprijed za popust. Plesk nudi i partnerske cijene koje bi mogle biti zanimljive onima kojima je potrebna više upravljačkih ploča ili koriste plan hostinga prodavača..

Ako planirate kupiti zajednički plan hostinga, vjerovatno će uključivati ​​upravljačku ploču. Međutim, vjerojatno nećete moći odabrati opciju koju ste dobili.

Za više informacija pogledajte: cPanel cijene i stranice Plesk cijene.

podrška

Obje tvrtke nude nagrađenu podršku.

Ako ikada imate bilo kakvih pitanja, komentara ili nedoumica, na raspolaganju su vam i timovi podrške za cPanel i Plesk..

Pleska ekipa dostupna je 24 sata na dan,

dok je tim cPanel dostupan:

 • Ponedjeljak do petak od 6.00 do 18.00 Centralno standardno vrijeme (GMT – 6)
 • Subota i nedjelja od 6h do 16h po srednjem standardnom vremenu (GMT – 6)

Sažetak

Možete pretpostaviti da većina glavnih administrativnih paketa web poslužitelja / web stranica sa sustavom Windows ili Linux dolaze sa svim značajkama koje su vam potrebne za upravljanje vašim hosting računom i web stranicom. Plesk i cPanel se ne razlikuju.

Međutim, ova dva proizvoda nisu identična, tako da kada je riječ o odluci hoćete li kupiti Plesk ili cPanel, treba uzeti u obzir nekoliko stvari:

 • Migracijsko iskustvo
 • Korisničko iskustvo / korisničko sučelje
 • cijena
 • Značajke setova
 • Kompatibilnost

Općenito govoreći, ne možete pogriješiti ni s jednom i sa drugom opcijom.

Ako već koristite jedan ili drugi, preporučujemo da ostanete s tim proizvodom.

Ako počinjete ispočetka koristeći ne-Linux okruženje za hosting ili želite nešto što je jednostavnije za upotrebu, preporučujemo Plesk preko cPanela.

Ako vam je najveći kriterij za maksimum na računu, preporučujemo cPanel.

Daljnje čitanje: Saznajte više o svakom i pronađite hosting planove koji sadrže cPanel ili Plesk na našoj web stranici.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me