Dodavanje citata: Kako izbjeći plagijarizam i pokazati svoj rad

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


Bez obzira jeste li profesionalni pisac, student ili jednostavno pišete post za svoj osobni blog, pravilno citiranje i referenca je kritična vještina.

Da bismo vam pomogli, sastavili smo vodič koji pokriva sve glavne stilove citata koje možete odabrati, kako navode u tekstu, kako izgleda njihova bibliografija / referentni popis i dodatne resurse koje možete upotrijebiti za dobivanje citata taman.

Zašto uopće smetati citirajući?

Prije nego što se previše udubimo u popularne stilove citiranja, možda ćete se zapitati: “Zašto se uopće time mučimo?”

To je fer pitanje. Ali postoje vrlo dobri razlozi.

Prvo, pomaže vam izbjeći plagijat.

Na primjer, zamislite da pišete članak o investiranju i čitate o pasivnom pristupu indeksa Warrena Buffeta. Ne biste željeli tvrditi ideju kao svoju, pa citirajući da vam je jasno da ste je uzeli odnekud.

Drugo, pomaže čitateljima da steknu širu sliku o onome što radite.

Uzmite naš primjer ulaganja odozgo. Recimo da ste samo spomenuli u prolazu pasivnog indeksa. Vaši čitatelji možda žele više informacija o tome – slijedeći vaše navode, oni mogu brzo i jednostavno doći do njih.

Konačno, citiranje je brz i jednostavan način da posudite vjerodostojnost vlastitom pisanju. Bez citata vaš će rad izgledati kao vaše mišljenje. Međutim, ako možete pružiti reference i jasan lanac razmišljanja koji pokazuju zašto i kako donosite svoje zaključke, onda je to mnogo uvjerljiviji argument.

Vraćajući se našem primjeru ulaganja, znači puno više reći “Warren Buffet, jedan od najuspješnijih investitora na svijetu, zagovara tehniku ​​pasivnog indeksa ulaganja (citat)”, u usporedbi sa “Pasivno ulaganje u indeks dobra je strategija ulaganja „.

I zato citiramo – izbjegavamo plagijarizam, biti koristan svojim čitateljima i stvarati snažne argumente.

Sada se zapravo bavite poslom. Postoji više stilova citata koje iz tog iznosa možete odabrati istu stvar – oni pokazuju odakle ste dobili svoje podatke, kada su bile napisane i na kojem mediju je napisano.

Ukratko, navod bi trebao pružiti sve podatke koje bi netko trebao potražiti sam.

Kad odaberete stil, imajte na umu nekoliko stvari:

 • Ako se od vas traži korištenje određenog stila, upotrijebite taj stil.

 • Ostanite dosljedni. Odaberite stil i pokušajte ga koristiti za sve.

 • Otkrijte ima li vaše polje željeni stil. Ako je to slučaj, upotrijebite to (npr. Psihologija koristi APA)

Chicago priručnik stila

Chicago Manual of Style općenito se koristi u humanističkim i društvenim znanostima, iako se više naginje humanističkim znanostima s društvenim znanostima koje često favoriziraju APA. Malo je jedinstveno po tome što obuhvaća dva sistema citata koje možete izabrati.

Prvi je sustav bilješki i bibliografije (N-B), temeljen na fusnotama i krajnjim napomenama nadpisa, s odgovarajućim brojem na kraju stranice / odjeljka s citatom.

Drugi sustav u sustavu nazvan autorski datum, gdje se autor i datum stavljaju u tekst umjesto fusnote ili fusnote. Pomoću tih podataka čitatelji mogu pronaći svoj izvor u bibliografiji.

Stil citiranja

Stil citiranja za bilješke i bibliografski sustav otprilike je sljedeći:

1. Malcolm Gladwell, Outliers: Priča o uspjehu (New York: Back Bay Books, 2011), 6-10.

I za svaki navod nakon toga …

2. Gladwell, Outliers, [broj stranice].

Postoje različite varijacije ovog osnovnog formata, ovisno o tome koliko autora imate i kakav je medij, ali to su kosti napomena dio N-B sustava.

Ako se odlučite za sustav autorskih datuma, ne koristite fusnote ili fusnote. Jednostavno si stavio tamo gdje bi u zagradama obično stavio natpisni broj autora i godinu:

(Gladwell, 2011.).

To ostaje dosljedno bez obzira koliko puta navodite izvor.

Stil bibliografije

CMS bibliografija ista je za N-B stil i stil datuma autora. To je u biti reprodukcija fusnote ili fusnote napisane u nešto drugačijem formatu:

Gladwell, Malcolm. Strijelci: priča o uspjehu. New York: Back Bay Books, 2011.

Opet, točne se informacije razlikuju ovisno o tome što točno navodite.

CMS resursi

 • Chicago Priručnik stila Online

 • Online laboratorij za pisanje u Purdue

 • Stroj za citiranje

Turabian

Turbian je mala varijacija Chicaga stila i dizajniran je tako da bude prilagođen studentima. Tamo gdje CMS sadrži obilje podataka o oblikovanju, uređivanju i jezičnim preferencijama, većina je izrezana iz turapskog stila kako bi bila dostupna.

No s izlaskom u 16. izdanje Chicaga stila, njih dvoje su se u osnovi spojili kako bi postali ista stvar.

Bez obzira ako se od vas traži da koristite Turabian, evo nekih resursa koje biste mogli provjeriti:

 • Turabian Quick Guide

 • Turabijsko opće oblikovanje (dobro za osnove oblikovanja)

 • eTurbijski generator citata

MLA stil

MLA, ili Moderna udruga jezika, stil je koji se koristi u humanističkim i književnim poljima, ali gotovo nigdje drugdje. Prednost MLA-a je u tome što umjesto postavljanja strogih i brzih pravila kako navesti izvor (poput APA), to je više labav skup heuristike koji možete primijeniti bilo gdje.

MLA koristi autora, naslov, spremnik, ostale suradnike, verziju, broj, izdavača, datum objave i lokaciju za generiranje citata.

Sve su to prilično nerazumljive, s izuzetkom spremnika. kontejner je veće djelo u kojem stoji vaša referenca. Na primjer, ako želite navesti TV epizodu, to bi bilo djelo u većem spremniku ove serije.

Stil citiranja

MLA koristi patetičan stil citata sličan stilu datuma u Čikagu. Jedino pravo pravilo je da, sve što stavite u zagrade, MORA biti prva referenca u bibliografiji. Pa ako ste citirali TV emisiju:

Ured prekriva američko radno mjesto uvođenjem lika Stevea Carrella Michaela Scotta („Pilot“).

Stil referentnog popisa

Kada je riječ o stvaranju referentnog popisa, TV zapis će izgledati ovako (ako ste ga gledali na Netflixu):

Ured “Pilot”, sezona 1, epizoda 1, NBC, 22. veljače 2017. Netflix, https://www.netflix.com/watch/70105212?trackId=14170289

Uočite kako su tekst (“Pilot”) i prva riječ reference isti.

Korisni resursi

 • Brzi vodič centra MLA style centra

 • MLA generator citiranja

Američka psihološka asocijacija (APA)

APA stil je stvarno polarna suprotnost od MLA. To je skup izuzetno strogih pravila oblikovanja i citiranja djela.

Prednost je da kad to naučite, možete citirati brzo i lako. Međutim, ako trebate navesti pomalo nejasan izvor poput TV emisije, to će biti mučno osigurati da se ponašate ispravno.

Najčešće se koristi u društvenim znanostima, posebno u psihologiji, gdje će većina referenci biti članci, skupovi podataka ili knjige standardnog formata.

APA, opet poput čikaškog stila, nudi obilje smjernica o oblikovanju i prezentaciji podataka, precizirajući kako predstaviti tablicu, naslove H1-H4 i kako praviti popise sa šiljakima.

Stil citiranja

APA koristi zagrade u obliku zagrade kao što je stil datuma u Chicagu. Na primjer:

Postoje dokazi da su pojava i rasprostranjenost Head-up Display (HUD), adaptivnog tempomata (ACC), handsfree mobitela i GPS navigacije štetno utjecali na rad vozača (Parasuraman, Molloy, & Singh, 1993.).

Referentni stil

Kada su u pitanju reference, APA nastavlja njihovu zahtjevnu prirodu. Za gornju referencu (članak u časopisu) referenca bi izgledala kao:

Parasuraman, R., Molloy, R., & Singh, I. L. (1993). Posljedice izvedbe automatizirane „suglasnosti“. Međunarodni časopis za zrakoplovnu psihologiju, 3 (1) 1-23.

Korisni resursi

Zbog svoje preciznosti, APA se predaje generatorima i vodičima, tako da ako je to vaša omiljena tehnika citata, APA može biti stil za vas.

 • Purdue APA vodič

 • APA generator citata

 • Službena web stranica APA-e

Harvard Referencijalni sustav

Harvard sustav referenciranja je još jedan sustav citiranja u tekstu, pri čemu svaki u tekstu teksta čitateljima pruža informacije koje su im potrebne da pronađu izvor. Harvard nudi mnoge prednosti APA-e i prilično je sličan, možda i malo manje strog.

Stil citiranja

Ako ste nešto referencirali s nekim autorom, to je jednostavan datum autorstva: (Gladwell, 2011). Ako referencirate nešto s autorom, prijeđite na sljedeći podatak, poput naslova.

Referentni stil

Harvardski referentni popis nalazi se abecednim redom prema prezimenu autora, tako da je lako pronaći punu referencu iz imena i datuma. Kao i drugi stilovi, ako nemate autora, ono što stavite u tekst mora biti prva riječ u referenci.

Na primjer, ako ste referencirali na knjigu:

Gladwell, M. (2011). Odmornici: priča o uspjehu. New York: Back Bay Books.

Korisni resursi

 • Obimni primjeri s Harvard stila

 • Voditelj citata

 • Generator citiranja

Sažetak

Referenciranje je važan dio pisanja i objavljivanja, a što se više upoznate sa stilom ili tehnikom, postat će vam lakše. Prije nego što to znate, nećete morati gledati stavljate li zarez ili točka iza naslova – jednostavno ćete znati. Osim toga, to je zahtjev za nekim pisanjem, posebno akademskim.

Ali čak i ako nije, pronalaženje i citiranje izvora izvorna je vještina za jačanje vaših argumenata, a rad učiniti korisnijim za čitatelja.

Sve u svemu, nije bitno koliko odaberete stil – samo se obavezno navedite!

Daljnje čitanje i izvori

Imamo više vodiča, vodiča i infografika vezanih za stvaranje i održavanje web stranice:

 • Googleove ocjene: Shvatite, dijagnosticirajte i ispravite: što je dobro od web stranice ako nitko ne zna za nju? Saznajte sve o postizanju Googleove ocjene koju zaslužujete.

 • Kako odabrati pravi CMS: sustav za upravljanje sadržajem (CMS) je obično najbolji alat za izradu web stranica. Saznajte zašto i koji CMS bi bio najbolji za vas.

Tajne ubojice bloga

Želite znati kako stvoriti sjajan post na blogu? Pogledajte naš video, Tajne ubojitog bloga.

Tajne ubojice bloga
Tajne ubojice bloga

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map