Git Tutorial i Cheat Sheet: Ukrotite ovaj popularni sustav kontrole verzija

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


Git je distribuirani sustav kontrole verzija koji se primarno koristi za dizajn računalnog softvera i razvoj složenih web aplikacija.

Za razliku od drugih sustava upravljanja izvornim kodom, koji se oslanjaju na klijent-poslužiteljski pristup kontroli verzija, Git se temelji na radnom modelu peer-to-peer. To omogućuje programerima softvera da rade na projektima neovisnim od centralizirane ili zajedničke mreže.

Radna stanica svakog kodra sadrži potpunu kopiju radnog imenika i spremišta, uključujući sve njihove pojedinačne i tekuće promjene i izmjene. Nakon dovršetka koda jednog programera, kopija se tada može podijeliti među vršnjacima ili sa središnjim poslužiteljem.

Git je postao jedan od najpopularnijih sustava otvorene kode za nadzor verzija među programerima softvera, zahvaljujući malom dijelu zbog njegove brzine, pouzdanosti i urođene cjelovitosti podataka..

Povijest

Git je kreirao Linus Torvalds, tvorac i glavni programer Linux kernela.

Rad na projektu započeo je 2005. godine, kada su Torvalds i njegov razvojni tim bili prisiljeni pronaći alternativu BitKeeperu, vlasničkom sustavu upravljanja izvorima koji su koristili za razvoj i doradu Linux kernela.

Vlasnik autorskih prava BitKeeper povukao je besplatno korištenje proizvoda, pa je Torvalds bio prisiljen pronaći sustav kontrole verzija kako bi popunio prazninu. Nažalost, nijedan otvoreni distribuirani sustav koji je pronašao nije se ispunio sa zadatkom koji je smanjio brzinu i performanse.

Ne pronalazeći ništa što bi odgovaralo njegovim potrebama, Torvalds je odlučio razviti vlastiti sustav kontrole distribucije. Njegovi ciljevi su bili jednostavni:

 • Koristite trenutačno stanje sustava istodobnih verzija kao primjer onoga što se ne smije učiniti;

 • Usredotočite se na raspodijeljeni tijek rada;

 • Osigurajte da krpanje traje ne više od 3 sekunde;

 • Uključite zaštitne mjere protiv slučajne ili zlonamjerne korupcije.

Torvalds je počeo razvijati Git u travnju 2005. Početni ciljevi projekta ubrzo su ispunjeni, a prva iteracija sustava pokrenuta je prije kraja godine.

Torvalds je 2006. godine preuzeo održavanje Gita za Junio ​​Hermano, jednog od glavnih suradnika na projektu. Hermano je nastavio razvijati Git, nadgledajući sljedeće verzije sustava, uključujući najnovije izdanje Gita 2.9 u 2016. godini.

Značajke

Da biste bolje razumjeli jedinstvene značajke Gita, važno je razlikovati dvije najčešće vrste sustava upravljanja izvornim kodom.

Sustavi istodobne verzije (CVS) oslanjaju se na jedan centralizirani poslužitelj kako bi se smjestila povijest svih verzija određenog softvera. Uz ovaj model, programeri i programeri moraju imati pristup komunalnom poslužitelju kako bi pregledali i radili na softverskom kodu.

To često otežava programerima brz i učinkovit rad, posebno ako rade kao tim.

Oslanjanje na centralizirani poslužitelj za bazu podataka ili spremište također znači da sav rad na projektu ovisi o dostupnosti poslužitelja i da to može ometati rad kodirača kada su oni ili sam poslužitelj izvan mreže.

Distribuirana kontrola verzije

Git je, međutim, distribuirani sustav kontrole verzija (DVCS), i kao takav ne ovisi o centraliziranom poslužitelju koji će čuvati cijelu povijest verzija bilo kojeg projekta.

Git koristi distribuiranu arhitekturu, što znači da je radna kopija svakog razvojnog programera u tijeku i skladište koje sadrži cijelu povijest verzija softvera koji se razvija..

To programerima omogućuje rad u sigurnijim i fleksibilnijim okruženjima kodiranja, bez potrebe da ostanu povezani na komunalni poslužitelj..

Poboljšane značajke performansi

Značajke poboljšanih performansi još su jedan razlog zašto je Git postao popularna alternativa drugim sustavima za upravljanje izvornim kodom.

Git pojednostavljuje funkcije grananja i spajanja, omogućujući programerima da izvrše promjene i pregledaju i uspoređuju prethodne verzije izvornog koda projekta.

Štoviše, budući da su sve ove radnje izvedene na vlastitoj radnoj stanici programera, postupak je brži i pouzdaniji od ostalih sustava.

Git-ove karakteristike visokih performansi, u kombinaciji s distribuiranom arhitekturom, također olakšavaju suradnju među programerima, omogućujući im da uspješnije rade s udaljenih radnih stanica.

sigurnosti

Konačno, ključna značajka Gita je njegova inherentna sigurnost. Svi podaci i datoteke u Git spremištu zaštićeni su algoritam hashing SHA1. To štiti kod od zlonamjernih i slučajnih promjena.

Mogućnost gubitka podataka pomoću Gita također je znatno smanjena u usporedbi s drugim sustavima za upravljanje izvorima jer se cjelovita povijest verzija bilo kojeg projekta pohranjuje na radnoj stanici svakog suradnika..

Kompatibilnost

Git je DVCS otvorenog koda i može se preuzeti izravno s web mjesta Git. Git je kompatibilan s operativnim sustavima Windows, Linux, Mac OSX i BSD.

Početak rada

Git je moćan sustav upravljanja kodiranjem izvora, a ključna je komponenta mnogih tekućih komercijalnih i otvorenih programa softverskih projekata.

Oni koji nikad nisu koristili Git često mogu naći sustav zbunjujući, no krivulja učenja nije tako strma kao što se može činiti, a postoje i vrlo dobri mrežni udžbenici (tekstualni i videozapisi) koji početnicima pružaju opsežne upute..

 • Git Tutorial: Sveobuhvatan vodič: ovaj Udemy vodič pruža cjelovit pregled Gita, uključujući i njegovu povijest razvoja. Čitatelji su upoznati s osnovnim funkcijama sustava, s odjeljcima posvećenim postavljanju spremišta, otkazivanju radnji, grananju i spajanju i integraciji putem Github-a..

 • Git Tutorial za početnike: Osnove naredbenog retka: ovaj je video vodič prvi put namijenjen korisnicima Gita i onim koji barem imaju uvid u razumijevanje DVCS sustava. Prezentacija nudi jednostavan pregled sustava, s naglaskom na osnove naredbenog retka.

 • Learn Git: Git Tutorial: predstavio Tutorials Point, ovaj sveobuhvatni uvod i vodič za Git pokriva sve osnove sustava kontrole verzija. Ovaj tutorial uključuje veliki broj vizualnih pomagala koja pomažu demonstrirati Git u akciji. Posebni odjeljci koji se obrađuju uključuju stvaranje operacija, provođenje i počinjenje promjena, ažuriranje operacija, zakrpanje i upravljanje granama.

 • Git Tutorial za početnike: Vodič za brzi početak: Predstavio ga Timothy Corey, ovaj video vodič je vrlo učinkovit uvod u Git za početnike. Korištenje primjera iz stvarnog svijeta čini ovaj udžbenik posebno lakim za praćenje i razumijevanje.

knjige

Git je vrlo svestran nadzorni sustav verzije, a da bi ostvarili svoje pune potencijalne korisnike potrebno je sveobuhvatno razumijevanje sustava i njegovih mogućnosti. Internetske poduke mogu ponuditi osnovni uvod u Git, ali većina je ograničena na njihov opseg.

Da biste detaljnije pogledali Git i njegove upotrebe, programeri i programeri žele istražiti neke od sljedećih knjiga.

 • Pro Git (2009) Chacon i Straub: preporučio razvojni tim Gita, Chacon i Straubov Pro Git daje pregled kontrole distribuirane verzije i razvoja Gita i GitHub-a. Autori objašnjavaju osnove Gita i njegove brojne karakteristike, sa stajališta i programera i voditelja projekata. Dostupno u tiskanom i digitalnom izdanju.

 • Kontrola verzije pomoću Gita: Snažni alati i tehnike za kolaborativni razvoj softvera (2012) Loeligera i McCullougha: ovaj praktični vodič za Git čitatelje preuzima od početnih koncepata do naprednih tehnika koristeći primjere korak po korak. Teme uključuju praćenje, grananje, spajanje i upravljanje revizijama koda s naglaskom na suradnju u razvoju softvera

  ment.

 • Git in Practice (2014) Marka McQuaida: najprikladniji za one koji su već upoznati s Gitovim temeljnim načelima, knjiga McQuaida detaljno je pregledala napredne tehnike za optimizaciju i unapređenje projekata razvoja tima. Git in Practice obuhvaća više od 60 naprednih primjena za Git, uključujući povijest vizualizacije, napredno grananje, povijest prepisivanja i oporavak od katastrofe..

Zaključak

Git je postao jedan od najčešće korištenih sustava za nadzor verzija u industriji, zahvaljujući malom dijelu zbog njegove brzine, poboljšanih performansi i opće svestranosti.

Kao sustav otvorenog koda, Git i dalje prolazi kroz daljnji razvoj i revizije, razvijajući se kako bi zadovoljio sve promjenjive potrebe profesionalnih i amaterskih programera softvera.

Resursi koji se ovdje raspravljaju trebali bi pružiti koristan uvod u Git, njegovu primjenu u kolaborativnim razvojnim projektima i njegov status u hijerarhiji sustava za nadzor verzija..

Git Cheatsheet

Git je otvoreni izvorni sustav kontrole verzija za upotrebu u dizajnu softvera i razvoju web aplikacija. Sljedeći cheat list sadrži uzorak najčešće korištenih Git uputstava za naredbeni redak.

Konfiguriranje alata

 • $ git config – globalno korisničko ime “[ime]” – dodjeljuje ime vašim transakcijama počinjenja

 • $ git config – globalna user.email “[adresa e-pošte]” – dodjeljuje e-poštu vašim transakcijama počinjenja

 • $ git config – globalna boja.ui auto – omogućuje kolorizaciju izlaza naredbenog retka

Stvaranje spremišta

 • $ git init [naziv projekta] – stvara novo lokalno spremište s navedenim nazivom

 • $ git klon [url] – klonira aktualno spremište sa cjelokupnom poviješću verzija

Lokalne promjene

 • $ git status – navodi sve nove ili modificirane datoteke na počinjene

 • $ git razl – prikazuje reference datoteke ne postupno

 • $ git add [datoteka] – snimka datoteke prije verzije

 • $ git razlikovna – prikazuje razlike u datoteci između postavljanja i posljednje verzije datoteke

 • $ git resetiraj [datoteka] – nestabilno čuva datoteku uz očuvanje njenog sadržaja

 • $ git počiniti – počini prethodno postupne promjene

 • $ git počiniti -a – izvršava sve lokalne promjene u datotekama s uputama

 • $ git commit -m „[opisna poruka]“ – trajno bilježi snimke datoteka u povijesti verzija

 • $ git zapisnik – prikazuje povijest obveza

 • $ git log -p [naziv datoteke] – prikazuje povijest promjena određene datoteke

 • $ git krivi [datoteka] – pokazuje koji je korisnik promijenio sadržaj datoteke i kada

Podružnice i oznake

 • $ git grana -av – navodi sve postojeće podružnice

 • $ git blagajna [grana] – prebacite podružnicu GLAVA

 • $ git blagajna [nova poslovnica] – stvara novu podružnicu na temelju trenutne glave

 • $ git odjava – pratite [daljinski / ogranak] – stvara novu granu praćenja na temelju udaljene grane

 • $ git grana -d [grana] – briše lokalni ogranak

 • $ git tag [tag-ime] – označava trenutni čin s oznakom

 • $ cat .git / GLAVA – pokazuje na što glava ili trenutna grana ukazuje

Ažuriranja i objavljivanje

 • $ git daljinski -v – popis svih trenutno konfiguriranih udaljenih spremišta

 • $ git show daljinski [daljinski] – prikazuje detaljne informacije iz određenog udaljenog skladišta

 • $ git remote dodaj [skraćenica] [url] – dodajte novo udaljeno spremište

 • $ git dohvaćanje [daljinski] – preuzmite sve promjene s određenog daljinca bez integriranja u HEAD

 • $ git pull [daljinski] [ogranak] – preuzimanje promjena iz određenog udaljenog spremišta i integriranje / spajanje u HEAD

 • $ git push [daljinski] [ogranak] – objaviti lokalne promjene u udaljenom spremištu

 • $ git grana -dr [daljinski / ogranak] – briše podružnicu u lokalnom udaljenom spremištu

 • $ git push – oznake – objaviti oznake u spremištu

Spajanje i ponovno postavljanje

 • $ git spajanje [grana] – spaja određenu granu u trenutnu HEAD

 • $ git rebase [grana] – pomaknite struju glave na podružnicu

 • $ git rebase –abort – prekida prethodni rebase

 • $ git rebase – nastavlja – nastaviti bazu podataka nakon rješavanja sukoba

 • $ git dodaj [datoteka rezolucije] – ručno uređivanje i rješavanje sukoba te označite datoteku kao “razriješenu”

 • $ git mergetool – koristiti alat spajanja za automatsko rješavanje sukoba

Poništi

 • resetiraj $ git – tvrda GLAVA – odbacuje sve lokalne promjene u radnom imeniku

 • $ git blagajna GLAVA [ime datoteke] – odbacuje sve lokalne promjene u određenoj datoteci

 • $ git revert [počiniti] – vratiti obveza stvaranjem revidirane ili ažurirane obveze

 • $ git resetiraj -hard [počiniti] – resetirajte HEAD pokazivač na prethodno izvršenje i odbacite sve naredne promjene

 • $ git resetiraj [počiniti] – resetirajte HEAD pokazivač na prethodni angažman i sačuvajte sve naredne promjene kao neprikazane događaje

 • $ git resetiraj – čuvaj [počinite] – resetirajte HEAD pokazivač na prethodni angažman i sačuvajte neobrađene promjene

Ovaj kratki referentni vodič predstavlja pregled najčešćih uputa naredbenog retka koji se koriste s upravljačkim sustavom verzije Git. Ne treba ga smatrati iscrpnim, ali trebao bi se pokazati korisnim za osnovne operacije programiranja i kodiranja.

Daljnje čitanje i izvori

Imamo više vodiča, tutorijala i infografika vezanih za kodiranje i razvoj:

 • Kontrola verzija i hosting: ne samo o hostingu, već i usporedbi sustava za nadzor verzija.

 • Ubuntu Primer: naučite sve o jednoj od najpopularnijih distribucija Linuxa – izvrsnoj bazi za MantisBT hosting.

 • Objektno orijentirano programiranje: naučite o širokom rasponu objektno orijentiranih programskih jezika – neki vas mogu iznenaditi.

Da li bi Internet preživio kraj svijeta?

Jeste li se ikad zapitali što bi velika katastrofa napravila na internetu? Pogledajte našu infografiku, hoće li Internet preživjeti kraj svijeta?

Moguće je da smo svi mogli biti uništeni, ali internet bi živio.

Da li bi Internet preživio kraj svijeta?
Da li bi Internet preživio kraj svijeta?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me