Idi (Golang) programiranje: započnite s nasljednikom na C

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


Programski jezik Go, također poznat kao golang, kreirao je Google 2007. za programiranje sustava. To je programski jezik otvorenog koda koji se uvelike temelji na C-u, ali dizajniran je za sažetu i sigurniju.

Iako je izvorno dizajniran za programiranje sustava, Go postaje sve popularniji u razvoju web aplikacija i može se pronaći u mnogim aplikacijama otvorenog koda i komercijalnom softveru.

Neke zapažene tvrtke koje koriste Go unutar svojih aplikacija uključuju Google, Dropbox, CloudOS, MongoDB i Uber.

Osnove go go jezika

Go se zasnivao na nekoliko jezika osim C: Pascal, Modula, Oberon, Newsqueak i Limbo. No, unatoč tim utjecajima, Go je potpuno jedinstven jezik dizajniran posebno s obzirom na potrebe programera, kako bi programiranje bilo lakše i učinkovitije.

To je tradicionalno sastavljen, objektno orijentiran, funkcionalni jezik koji sadrži statičko tipkanje, odvoz smeća, konkurentnost, sigurnost u memoriji i visoku čitljivost. Neke od glavnih prednosti Go uključuju:

 • Sažet, jednostavan sintaksa.
 • Izuzetno brza vremena sastavljanja.
 • Sposobnost dijeljenja rutinskih niti na pod niti, što omogućuje visoku razinu istodobnosti.
 • Ugrađena podrška za žice i karte.
 • Funkcije su prvoklasni objekti.
 • Go uključuje ogromnu standardnu ​​biblioteku, uključujući vlastiti ugrađeni web poslužitelj.
 • Jezik podržava većinu glavnih operativnih sustava i računalnog hardvera.

Primjer

Ovdje je prilično osnovni “Pozdrav svijetu!” program koji pokazuje koliko Go izgleda C i C ++:

paket glavni
uvoz "FMT"

func main () {
var st = "zdravo"
var st2 = "Svijet"
fmt.Println (st + " " + ST2 + "!")
}

Povijest

Programski jezik Go osmislili su tri Googleova inženjera: Robert Griesemer, Rob Pike i Ken Thompson u pokušaju da ugrade najbolje dijelove mnogih zajedničkih jezika, rješavajući mnoga pitanja koja su identificirana s tim jezicima..

Konkretno, njih troje imalo je za cilj ukloniti mnoge složenosti C-a++.

Jezik Go prvi put je javno najavljen 2009. Tada je kompajler Google Go objavljen kao razvojno okruženje otvorenog koda dostupno za Linux, OS X, Windows, BSD i Unix. U 2015. godini objavljene su i mobilne verzije softvera.

Internetski resursi

Kao i sve što je povezano s Googleom, Go je brzo razvio vrlo aktivnu i odanu zajednicu korisnika.

Postoje mnogi iskusni programeri Go-a više nego spremni ponuditi savjete, pa čak i mentore onima koji tek počinju. A za etablirane programere Go postoji dosta web mjesta na kojima možete dijeliti svoje ideje, tražiti nove perspektive i učiti iz tuđih iskustava.

 • GoUserGroups
  : ovaj Githubov resurs sadrži opsežan popis Go programskih zajednica širom svijeta, s vezama do njihovih mrežnih lokacija.
 • Idi na Wiki
  : održavaju ga članovi programske zajednice Go, ovaj Wiki pokriva uvodne koncepte razvoja Go, kao i napredne tehnike programiranja. Također posjeduje veliku zbirku veza do dodatnih resursa i specijaliziranih web mjesta Go Wiki.
 • Idi Forum: ovo je vrlo aktivna rasprava za Go programere.
 • Žene koje idu: ova web lokacija prikuplja kontaktne podatke za internetske i lokalne grupe posebno za žene koje programiraju u programu Go (ili žele naučiti to). Sadrži rastuću listu lokalnih grupa za sastanke, Twitter feedove, Facebook grupe i Slack forume.

knjige

Iako su relativno novi programski jezici, na Gou je dostupno nekoliko knjiga.

Mnoge od tih knjiga pretpostavljaju prethodna znanja iz programiranja i, umjesto da podučavaju osnovne programske vještine, fokusiraju se na jedinstvene značajke Go.

Većina knjiga fokusirana je na strojno programiranje, izvorna namjera Go-a, ali objavljen je i niz novijih knjiga s naglaskom na web programiranje.

 • Go programski jezik Alana Dolanana i Briana Kernighan: ova knjiga pretpostavlja neko prethodno poznavanje programa, ali ne s nekim specifičnim jezikom. Obuhvaća osnovne pojmove, strukturne elemente, istovremenost i napredne značajke programiranja. Uz lekcije, knjiga sadrži stotine primjera kodova i vježbe.
 • Kreni u akciju Kennedy, Ketelsen i St Martin: dizajnirana za iskusne programere, ova knjiga ima praktični pristup, vodeći čitatelja kroz razvoj nekoliko stvarnih aplikacija za mrežne poslužitelje i web stranice.
 • Izravnajte svoje web aplikacije pomoću programa Go by Mal Curtis: Kao što naziv govori, ova je knjiga posebno usredotočena na web razvoj. Također pretpostavlja prethodno znanje o barem osnovnim programskim konceptima i podučava Go kao sredstvo za bolje, brže programiranje, s naglaskom na učinkovite i učinkovite strategije kodiranja.
 • Mastering Go Web Services Nathana Kozyre: za trenutne web programere koji već imaju iskustva s Goom, ova je knjiga dizajnirana kako bi vaš razvoj prešla na novu razinu. Koristi Go za primjenu naprednih koncepata programiranja poput RESTful prakse, dizajna API-ja, upotrebe srednjeg softvera, korištenja okruženja za postavljanje i razvoj te sigurnosti web usluga.

Tutoriali

Iako je većina programskih knjiga Go napisana za iskusne programere, postoji dosta internetskih vodiča i za iskusne programere i za zelene programere.

Mnogi tutorijali uključuju čak i web-bazirane prevoditelje, tako da studenti mogu testirati svoj kôd dok idu.

 • Obilazak: ovaj interaktivni vodič koristi niz dijapozitiva i vježbi za uvođenje osnovnih pojmova Go. Pomoću ugrađenog prevodilaca studenti mogu testirati svoj kod. Nećete pronaći puno na putu do naprednih programskih koncepata, ali to je dobar način da se stopala namočite.
 • Veličina bajtova Tuts Golang Tutoriali: ova Github serija sadrži udžbenike i YouTube videozapise o nekoliko aspekata Go programiranja, uključujući korake instalacije Maca, pakete, sintaksu, nizove i još mnogo toga.
 • Igralište Go: Ako želite isprobati novo Go kodiranje i možda dobiti povratne informacije za poboljšanje, ovo je mjesto koje treba ići. Ovaj mrežni prevodilac omogućuje vam pisanje koda, pokretanje i čak dijeljenje s Golang.org zajednicom.
 • Nauči se programirati u Pokretu: ova kratka, brza serija video tutorijala pokriva osnovne koncepte programiranja za početnike s naglaskom na Go.

Zaključak

Go nije prvi pokušaj rješavanja složenosti C i C ++ – niti će biti posljednji.

Međutim, budući da iza sebe ima moć Googlea i dostupan je besplatno na gotovo svim računalnim platformama, to je dobra alternativa za sve koji žele naučiti tradicionalni jezik, ali s Googleovom lakoćom.

Njegova korisnost u programiranju sustava i web aplikacijama, zajedno sa sintaksom vrlo lako naučiti, čini atraktivan jezik i za iskusne programere i za nove programere..

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me