ImageMagick: Manipuliranje grafike iz naredbenog retka?

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


ImageMagick je besplatna i otvorena programska zbirka alata naredbenog retka za manipuliranje grafičkim datotekama. Također djeluje i kao biblioteka za obradu grafike za brojne programske jezike.

Kratka povijest ImageMagicka

Razvoj ImageMagića započeo je 1987. John Cristy, tijekom svog rada u DuPontu. Sve je počelo zahtjevom Davida Pensaka iz tvrtke DuPont za prikazivanje računalno generiranih slika s 24-bitnom bojom na 8-bitnom monitoru računala koji može prikazivati ​​samo 256 boja.

Još 1987. računalni monitori sposobni su prikazati 24-bitnu boju tamo gdje su vrlo skupi i prilično rijetki. John Cristy uspješno je implementirao algoritam za smanjenje 24-bitnih slika na 8-bitne slike, odnosno sa 16,7 milijuna na samo 256 boja.

Cristy se tijekom svojih godina u DuPontu nastavio baviti mnogim sličnim zadacima orijentiranim računalnom grafikom.

Do 1990. John Cristy odlučio je slobodno pustiti alate za obradu slika. U to vrijeme bilo je na raspolaganju samo nekoliko besplatnih alata za obradu slika. No prije slobodnog izdanja, John Cristy morao je dobiti odobrenje uprave DuPonta za izdanje.

Srećom, uprava DuPonta složila se i prenijela autorska prava na ImageMagick Studio LLC.

ImageMagick je prvi put izašao u javnost i postavljen na Usenet u kolovozu 1990. godine.

Koje su koristi za ImageMagick?

Većina nas se koristi za uređivanje slika pomoću grafičkog korisničkog sučelja (GUI) u modernim alatima poput gimp ili Photoshop. Manipuliranje slikama alata naredbenog retka, što se danas zasigurno čini neobično, zar ne?

Zapravo, za neke zadatke GUI alati nisu najbolji izbor. To su uglavnom serijske operacije. Na primjer, lakše je koristiti alat naredbenog retka ako trebate pretvoriti stotine slika iz jednog formata datoteke u drugi.

ImageMagick također može dinamički obraditi slike s web skripte. Ovi i mnogi drugi slični zadaci mogu se lako automatizirati pomoću alata naredbenog retka ImageMagick.

ImageMagick također ima mnogo integriranih veza, tako da se može koristiti iz različitih programskih jezika. Mnogi programi i CMS rješenja također mogu koristiti ImageMagick za obradu slika, na primjer, u stvaranju sličica.

Značajke ImageMagick

ImageMagick je izvorno dizajniran kao konvertor slike u sliku, a može točno pretvoriti gotovo bilo koji format slike u bilo koji drugi format slike.

Osim pretvaranja, ImageMagick je također knjižnica algoritama za obradu slika kojima se može izravno koristiti iz naredbenog retka ili kojima se može pristupiti putem velikog broja programskih jezika poput C, C ++, Perl, Ruby, PHP, itd..

ImageMagick omogućava korisnicima kombiniranje operacija skupne obrade slike u skripti, tako da se isti skup operacija može primijeniti na mnoge slike ili koristiti kao alat podsustava za druge aplikacije, poput web aplikacija, alata za obradu videozapisa i drugih grafičkih alata.

Popis podržanih transformacija slike u ImageMagicku je impresivan, sa značajkama kao što su kvantizacija boja, posterizacija, odumiranje, polutonsko odmrzavanje, skaliranje tekućina, transparentnost, GIF animacija, zamagljivanje, oštrenje, kompozitni itd..

ImageMagick također može koristiti OpenCL za korištenje vaše grafičke procesorske jedinice (GPU) za obradu slike, što teži poboljšanju performansi na OpenCL sustavima.

Verzija Q8 podržava do 8-bitnu komponentu po pikselu (24- ili 32-bitna boja, ovisno o tome ima li slika alfa kanal ili ne), dok verzija Q16 podržava do 16-bitne komponente po pikselu (48- ili 64-bitnu boju).

ImageMagick je siguran u većini i većina algoritama se izvršava paralelno na višejezgrenim procesorima.

ImageMagick radi na operacijskim sustavima Linux, Windows, Mac OS X, iOS i Android.

Isprobajte ImageMagick

ImageMagick je besplatan i s otvorenim kodom, distribuiran pod licencom Apache 2.0. To znači da možete koristiti, kopirati, mijenjati i distribuirati izvorni kôd u otvorenim i vlasničkim aplikacijama.

Možete dobiti izvorni kod ImageMagick ili preuzeti spremno za pokretanje izdanja za vaš operativni sustav.

Detaljne upute za instalaciju svih podržanih platformi dostupne su na službenom web mjestu ImageMagick. Posljednje stabilno izdanje programa ImageMagick je inačica 6.9.3.7, a ImageMagick verzija 7 dostupna je i u beta fazi.

Ako želite olakšati sebi, možete dobiti domaćina koji pruža ImageMagick. Pogledajte našu stranicu ImageMagick hosting za usporedbu kako biste pronašli odgovarajuću hosting tvrtku za vas.

Korištenje programa ImageMagick

Transformiranje slika pomoću sučelja naredbene linije nije svakodnevni zadatak, pa učenje kako učinkovito koristiti ImageMagick može biti naporno, pogotovo ako ste navikli samo na grafičke alate GUI-ja.

Vodiči i resursi ImageMagick

Kada prvi puta koristite moćne alate naredbenog retka ImageMagicka, službeni resursi i vodiči mogu vam biti od velike pomoći. Odabrali smo nekoliko tutorijala i resursa za učenje koji će vam pomoći da naučite ImageMagic sintaksu naredbenog retka:

 • Priručnik s opcijom Command Line-a potpuni je opis i referenca na ImageMagickovo sučelje naredbene linije.
 • Primjeri ImageMagick Usage-a predstavljaju skup primjera koji koriste ImageMagick iz naredbenog retka. No oni također ilustriraju što se može učiniti pomoću aplikacijskog programskog sučelja ImageMagick (API).
 • Vodič za korisnike ImageMagick-a je PDF verzija ranog korisničkog vodiča za ImageMagick. Iako je pomalo zastario, ipak nam može dobro doći.
 • Popis API-ja ImageMagick prikazuje sve različite API-je dostupne uz ImageMagick, s vezama na izvore.

ImageMagick knjige

Na raspolaganju je samo nekoliko knjiga o ImageMagicku koje mogu biti korisni resursi. Ipak, predlažemo da prije kupnje knjige isprobate neke besplatne internetske resurse i vodiče.

 • Definitivni vodič za ImageMagick od Michaela Ipak objašnjava kako mogućnosti ImageMagicka mogu biti ugrađene u razne aplikacije. Ova je knjiga namijenjena početnicima do srednjim programerima i web dizajnerima koji traže automatizirano rješenje za manipulaciju slikama.
 • ImageMagick trikovi: Oslobodite snagu ImageMagick-a uz pomoć ovog brzog, prijateljskog vodiča i vodiča za savjete Sohaila Salehija, upakiran je s primjerima manipulacija fotografijama, stvaranja logotipa, animacija i kompletnih web projekata. Poglavlja se sastoje od radionica od kojih svaka primjenjuje skup ImageMagick naredbi kako bi se dobili iznenađujući i uzbudljivi rezultati.

Zaključak

U osnovi, ImageMagick je povratak na godine 8-bitne grafike, ali to ne znači da je zastario ili da je ograničen. Zapravo se ImageMagick i dalje široko koristi u određenim nišama.

Naravno, to nije zamjena za ispravne programe za uređivanje fotografija, već je to cijela poanta – ImageMagick je dizajniran za rukovanje ostalim stvarima i ističe se u masovnim operacijama podudaranja.

Iako je relativno staro rješenje, ImageMagick se još uvijek razvija, i omogućuje integraciju bez gluposti putem svojih API-ja. Ako trebate pretvoriti mnoštvo slika odjednom, bez da se brkate u složenim grafičkim alatima, vrijedi pokušati.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map