IMAP, POP, SMTP – Postavke priključaka i vodiči

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


Ako ste ikada postavili svoju e-poštu na stolni ili mobilni uređaj, vjerojatno ste od vas zatraženi da unesete postavke IMAP, SMTP i / ili POP3.

Ako ste se ogrebali po glavi i shvatili što sve znači ta juha od abecede, niste sami. E-pošta je najkorištenija tehnologija na Internetu, ali većina nas nema pojma kako to funkcionira.

Ako koristite popularnu uslugu e-pošte, klijent e-pošte možda će moći postaviti vaš račun a da vas ne zatraži nijednu od ovih postavki.

Međutim, ako imate vlastitu adresu e-pošte (što vjerojatno jeste otkad ovdje čitate ovdje), vjerojatno ćete morati stvari postaviti ručno. Ne brinite, to je prilično jednostavan postupak nakon što shvatite izraze.

IMAP, SMTP i POP3 najčešći su protokoli pošte koji se koriste za slanje i primanje e-pošte putem Interneta:

IMAP

Internet Protocol Access Protocol. IMAP se koristi za primanje e-pošte s poslužitelja. IMAP vam omogućuje da sinkronizirate poruke između poslužitelja e-pošte i klijenta e-pošte i radite s e-poštom na više uređaja.

IMAP portovi

IMAP obično radi na priključku 143 za nešifriranu e-poštu ili na priključku 993 za sigurne veze.

SMTP

Jednostavni protokol za prijenos pošte. Ovaj se protokol koristi za slanje poruka. Neki klijenti e-pošte mogu ovo nazvati i poslužiteljem izlazne pošte.

SMTP portovi

SMTP obično koristi Port 25 za nešifriranu e-poštu ili priključak 465 za sigurne veze.

POP3

Ponekad se naziva POP ili Post Office Protocol, to je najjednostavniji od dva protokola dolazne pošte. Omogućuje vašem klijentu e-pošte da preuzme sve nove poruke s vašeg poslužitelja e-pošte, a zatim ih briše s poslužitelja.

Portovi POP3

POP3 obično koristi port 110 za nešifriranu e-poštu ili priključak 995 za sigurne veze.

Konfiguriranje vašeg klijenta e-pošte

IMAP, SMTP i POP3 nisu stvari o kojima morate razmišljati vrlo često. Morat ćete ih znati konfigurirati prilikom postavljanja novog klijenta e-pošte, ali nakon početnog postavljanja ne biste se trebali više baviti njima..

Svaki domaćin e-pošte konfigurira svoje servere e-pošte drugačije, pa bez obzira na to koliko ste stručnjak, morat ćete posjetiti njihovu web stranicu kako biste to ispravno utvrdili.

Većina domaćina pruža korak-po-korak vodiče za konfiguriranje klijenata za radne površine i mobilne pošte. Kada pregledavate ove upute, morate potražiti nekoliko stvari:

IMAP, SMTP i POP3 adrese. Neki domaćini koriste zasebnu adresu za svaki protokol, kao što su imap.yourhost.com i smtp.yourhost.com. Ostali koriste istu adresu bez obzira na protokol koji unesete, poput mail.yourhost.com.

Luka. Naveli smo najpopularnije portove za svaki protokol gore, ali neki hostovi mogu koristiti druge. Nadalje, mnogi domaćini sada koriste različite portove za radne površine i klijente.

Uvjeti za prijavu i sigurnost. Većina klijenata za poštu ne upotrebljava šifriranu vezu, ali ako je vaš (to je dobro!), Obavezno promijenite svoje portove na SSL ili TSL, ovisno o uputama vašeg domaćina..

Pitanja i odgovori

Trebam li koristiti IMAP ili POP?

Ako ikad provjerite svoju e-poštu s jednog uređaja, POP3 će možda funkcionirati. Međutim, ako redovito provjeravate svoju e-poštu s više uređaja ili vam se sviđa ideja da kopirate svoje poruke pohranjene u oblaku, morat ćete prebaciti na IMAP.

IMAP vam omogućuje sinkronizaciju e-pošte na uređajima i na vašem poslužitelju e-pošte. Bilo da koristite radnu površinu, telefon, tablet ili web poštu klijent, možete pristupiti svim svojim e-mailovima, razvrstanim identično na svim uređajima.

Ako pročitate poruku e-pošte na telefonu, bit će označena kao pročitana i na radnoj površini. Ako stvorite posebnu mapu za pohranu radne e-pošte, ta se mapa pojavit na svim vašim uređajima.

Povucite poruku u tu mapu na tabletu i ona će biti premještena na vašem telefonu … i dobijete ideju. Upravljanje e-poštom s IMAP-om djeluje slično kao i upravljanje datotekama na Dropboxu ili Google disku.

Neke usluge nude poboljšane POP značajke kako bi taj protokol bio korisniji u doba mobilnih uređaja. Na primjer, Gmail nudi način “nedavnog” koji sve poruke koje ste primili u posljednjih mjesec dana čuva na njihovom poslužitelju, čak i nakon što ste ih preuzeli na klijent e-pošte.

Iako to znači da još uvijek možete pregledavati nedavne poruke s drugih uređaja, to je vrlo ograničena značajka i ne dopušta vam sinkronizaciju mapa ili podizanje stare poruke u pokretu. Prebacite se na IMAP. Bit ćeš sretan što jesi.

Jesu li postavke iste za sve klijente e-pošte?

U većini slučajeva da. Međutim, neki domaćini e-pošte počeli su upotrebljavati odvojene poslužitelje e-pošte za radne površine i mobilne uređaje, tako da je uvijek najbolje provjeriti stranicu s uputama davatelja usluga e-pošte samo da biste bili sigurni.

Rečeno je da, ako jedna konfiguracija ne uspije, nemojte se bojati pokušati drugu. Njihove postavke poslužitelja na radnoj površini trebaju dobro funkcionirati i na vašem telefonu.

Rečeno je da, ako jedna konfiguracija ne uspije, nemojte se bojati pokušati drugu. Njihove postavke poslužitelja na radnoj površini trebaju dobro funkcionirati i na vašem telefonu.

Koristim POP3 Kako se mogu prebaciti na IMAP?

Ako vaš klijent e-pošte podržava više računa e-pošte, prebacivanje je jednostavno. Samo dodajte novi račun pomoću postavki IMAP-a. Zatim sve svoje poruke s POP3 računa povucite na svoj novi IMAP račun.

Ako je vaša e-pošta razvrstana u više mapa, neki će vam klijenti omogućiti da povučete cijelu mapu na novi račun. Drugi će trebati stvoriti novu mapu i samo povući poruke.

Kada završite s premještanjem poruka, sva bi se pošta trebala sinkronizirati s poslužiteljem e-pošte kako bi se mogla gledati s bilo kojeg uređaja. Nastavite i izbrišite taj stari POP3 račun.

Ako vaš klijent e-pošte ne podržava više računa, prvo ćete morati sigurnosno kopirati poruke e-pošte. Provjerite sustav pomoći klijenta za e-poštu i provjerite nudi li dobar alat za izradu sigurnosnih kopija i pokrenite ga!

Mnogi klijenti za stolna računala omogućit će vam stvaranje mapa koje nisu povezane s određenim računom e-pošte. Premještanjem poruka u te mape ne biste ih trebali izgubiti prilikom brisanja računa POP3.

Nakon što premjestite sve svoje poruke, izbrišite stari račun i stvorite novi IMAP račun. Zatim povucite svoje pohranjene poruke na IMAP račun.

Daljnji resursi

Zbirka veza do određenih vodiča:

pogled

 • Postavke e-pošte za Outlook 2016
 • Outlook IMAP postavke Mac
 • Outlook POP postavke za Mac.

Specifični domaćini

 • Postavke e-pošte GoDaddy za IMAP, POP, SMTP
 • Postavke i vodiči e-pošte SiteGround
 • Postavke IMAP, POP i SMTP HostGator.

Posljednje ažuriranje: 20. studenog 2017

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map