Internetska sleng i internetska terminologija – esencijalni vodič

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


Internetska revolucija vidjela je uvođenje mnogih novih pojmova i fraza u naše zajedničke vokabule.

Iako su neki od njih sami po sebi razumljivi, mnogi mogu biti pomalo nejasni ako s njima niste upoznati ili kontekst u kojem se koriste. Sljedeći pojmovnik uključuje mnoge uobičajene internetske pojmove, zajedno s kratkom definicijom i vezama za daljnje čitanje.

Add-ons – Dodatak (aka dodatak ili proširenje) je softverski program koji se pokreće unutar drugog programa u svrhu promjene ili poboljšanja performansi programa. Većina web preglednika podržava razne dodatke, a neki su najčešći Adblock Plus, Google Translator i Imagus.

 • 25 Proširenja za super punjenje preglednika Chrome: povećajte produktivnost ili samo olakšajte život ovim Chromeovim proširenjima.

Aplikacije – Kratko za primjenu, “aplikacija” je program dizajniran za rad u mobilnom sustavu. Mogu se smatrati „dodacima“ za mobilne uređaje poput pametnih telefona i tableta. Dva najpopularnija operativna sustava, Appleov iOS i Googleov Android, korisnicima nude sve veći broj besplatnih i plaćenih aplikacija.

 • Uspon kulture aplikacija: istražuje rastuću popularnost aplikacija i njihov utjecaj na popularnu kulturu.

Arhiva / arhiviranje – Arhiviranje internetskih podataka odnosi se na prikupljanje podataka, uključujući datoteke, brojeve posjeta ili “hitove” web stranica i medijske datoteke. Pojedinačne web stranice i računala često imaju arhive prikupljene tijekom vijeka trajanja web mjesta ili uređaja. Veće organizacije, poput Internet Arhiva, prikupljaju podatke s Interneta kako bi stvorile sveobuhvatnu bazu podataka o internetskim aktivnostima i informacijama.

 • O internetskoj arhivi: kratka povijest internetske arhive, njene arhivske ambicije i uspjesi te njeni planovi za budućnost.

B

Blog – Blog je web stranica koja se sastoji od članaka ili “postova” koji se obično povezuju s jednom osobom ili organizacijom. Blogovi se mogu baviti širokim rasponom tema od politike do kulture hrane do umjetnosti. Oni mogu biti djelo pojedinog autora ili grupe autora.

 • Kako započeti blog: detaljni vodič za pokretanje prvog bloga.

širokopojasni – Brza internetska veza poznata je kao širokopojasna mreža. Postoji mnogo različitih vrsta širokopojasne mreže, ali ovaj se pojam uglavnom koristi za razlikovanje brzih veza s mnogo sporijim dial-up vezama.

 • Vrste širokopojasnih veza: pregled najnovijih i najučinkovitijih oblika širokopojasne veze, osim njihove povijesti i prednosti u radu.

preglednik – Preglednik ili web preglednik je softverska aplikacija koja korisnicima omogućuje pristup i pregledavanje weba. Na raspolaganju je mnogo različitih preglednika, svaki sa svojim dizajnom i značajkama. Neki od najpopularnijih uključuju Chrome, Firefox i Internet Explorer.

 • Značajke i rizici web preglednika: pregled nekih od najpopularnijih web preglednika i sigurnosnih mjera koje korisnici mogu poduzeti kako bi ih zaštitili na webu.

C

Računalni oblak – Računarstvo u oblaku odnosi se na korištenje mreže udaljenih poslužitelja smještenih na internetu za pohranu, upravljanje i obradu podataka. Računarstvo u oblaku je alternativa ustaljenoj praksi spremanja i obrade podataka na namjenskom poslužitelju ili računalnom stroju.

 • Što je Cloud Computing ?: lagan za razumijevanje uvod u računalstvo u oblaku, njegovu povijest i sve veću popularnost.

CSS – CSS je kratica za Cascading Style Sheets. To je računalni jezik koji govori HTML-u kako web stranica treba izgledati (za razliku od podataka u njoj).

 • CSS3 – uvod, vodiči i resursi: naš temeljni uvod u CSS.

D

preuzimanje datoteka – Preuzimanje se odnosi na kopiranje podataka s jednog računalnog sustava na drugi putem računalne mreže. Općenito se odnosi na kopiranje datoteke s udaljenog poslužitelja na lokalni uređaj korisnika. Preuzimanje može biti bilo što, od tekstualne datoteke do igranog filma.

 • Kako znati kada je sigurno nešto preuzeti: kratak vodič za preuzimanja i kako sačuvati računalo od potencijalnih virusa i drugih zlonamjernih softvera.

E

E-trgovina – E-trgovina odnosi se na kupnju i prodaju predmeta na Internetu. Popularni trgovci na mreži uključuju Amazon, Etsy i Ebay.

 • Povijest e-trgovine: govori o porastu i rastućoj popularnosti e-trgovine i njezinu utjecaju na maloprodaju.

E-mail – E-pošta, ponekad napisana kao “e-pošta”, odnosi se na elektroničke poruke poslane između dvije ili više strana. Za e-poštu obično je potrebna usluga davatelja usluga e-pošte, kao što su Gmail, Outlook ili Yahoo. No neki ljudi postavljaju vlastite poslužitelje e-pošte.

 • Što je e-pošta i kako funkcionira: osnovni upute za upotrebu e-pošte, njene povijesti i upotrebe.

Šifriranje i provjere autentičnosti – Šifriranje i autentifikacija pomažu osigurati da podaci koji se prenose putem interneta ostanu sigurni i zaštićeni od mogućeg presretanja. Autentifikacija osigurava da su obje strane legitimne, dok enkripcija podatke kodira na takav način da ih neovlaštena treća strana ne može dekodirati.

 • Razumijevanje autentifikacije, autorizacije i šifriranja: raspravlja o vrijednosti provjere autentičnosti i enkripcije te njihovom rastućem značaju u zaštiti korisnika i podataka od cyber kriminalaca.

F

firewall – Vatrozid je dio softvera koji blokira neželjeni promet na računalu i intranetu. Većina modernih računala dolazi s već instaliranim vatrozidom, a na mreži su dostupne i brojne aplikacije za vatrozid treće strane.

 • Što je firewall?: Pregled tehnologije vatrozida – kako funkcionira i koliko je važan za održavanje mrežne sigurnosti.

G

Graymail – Graymail se odnosi na neželjene poruke e-pošte koje inače ne zadovoljavaju kriterije neželjene pošte. Graymail se obično sastoji od poruka e-pošte s entiteta kod kojih se korisnik registrirao ili registrirao za redovne obavijesti putem e-pošte. Graymail često uključuje biltene, popise pošte i najave o članstvu i ažuriranja foruma.

 • Rat protiv Graymaila: kratak uvod u Graymail i kako ga upravljati ili ukloniti iz pristigle pošte.

H

hashtag – Hashtag (#) se koristi za označavanje ključnih riječi ili fraza u tvitu ili drugoj poruci na društvenim mrežama. Upotreba oznake pretvara ove ključne riječi i izraze u aktivne veze do dinamičkog feeda koji se ažurira u stvarnom vremenu za popis svih nedavnih postova koji sadrže odabrani hashtag. Hashtags se može pretraživati, što internetskim korisnicima olakšava pronalaženje i nadzor trendova.

 • Vodič za Hashtag za početnike: jednostavan korisnički vodič za hashtag, uključujući njegovu porast popularnosti i korištenje u marketingu za platforme društvenih medija.

HTML – HTML je i akronim za HyperText Markup Language. To je vrsta jezika kodiranja koji se koristi za dizajn i izradu web stranica. HTML se može smatrati tekstualnim blokovima, koristeći različite naredbe da se pregledniku kaže tko će prikazati njegove podatke.

 • Što je HTML? – sveobuhvatni vodič sa Sveučilišta u Washingtonu u kojem je detaljno opisana povijest i osnovne uporabe HTML-a.

ja

IP adresa – IP adresa je jedinstveni broj koji identificira dio hardvera na Internetu. Svako računalo ima jedinstvenu IP adresu, a IP adresa, poput telefonskog broja, sadrži podatke o položaju računala na Internetu.

 • Što je IP adresa ?: osnovni uvod u IP adrese – i nove i stare.

ISP – ISP je uobičajena kratica za pružatelja internetskih usluga, tvrtku koja pruža pristup internetu putem pretplatnika.

 • Što je davatelj internetskih usluga?: Kratak uvod u različite vrste davatelja internetskih usluga.

J

JavaScript – Razvio Netscape, JavaScript je računalni programski jezik koji se prvenstveno koristi u dizajnu i razvoju web stranica i njihovog sadržaja. Obično se uključuje kao dio veće HTML datoteke, gdje će je pregledavati korisnički preglednik.

 • Uvod u JavaScript: naš osnovni uvod u jezik.

K

ključne riječi – Ključne riječi su riječi ili izrazi koji opisuju fokus web stranica. Oni su dio SEO-a.

 • Osnove ključnih riječi – Kako funkcioniraju tražilice: osnovni uvod u ključne riječi i kako ih tražilice koriste za obradu mrežnih pretraživanja.

L

LAMP – LAMP je uobičajeni akronim za četiri osnovne softverske tehnologije koje se koriste za izradu potpuno funkcionalne web stranice: Linux (operativni sustav), Apache (softver za web poslužitelj), MySQL (sustav za upravljanje bazama podataka) i PHP (jezik web skripti). Ponekad je umjesto PHP označeno Perl ili Python.

 • Razumijevanje LAMP-a i njegovog utjecaja na web razvoj: općeniti uvod u LAMP tehnologiju i njezinu ulogu u učinkovitom web razvoju.

Veza – Linkovi su obično dijelovi teksta ugrađeni u veća tijela koja korisnik klikne na drugu web stranicu ili web mjesto. U pravilu se ističu plavom bojom i podvlače. Međutim, mogu biti bilo koje boje i ne moraju ih biti naglašavane. Slike mogu poslužiti i kao poveznice na druge stranice ili internetska odredišta.

 • Vodič za početnike o izgradnji veza: jednostavan za razumijevanje uvoda u vezu i izgradnju veza i njihovu ulogu u izvršenoj optimizaciji tražilice..

M

malware – Zlonamjerni softver je softver posebno dizajniran da ošteti ili poremeti računalni sustav. Postoji mnogo različitih vrsta zlonamjernog softvera, ali najčešći su dizajnirani za pristup i prikupljanje osjetljivih podataka ili prisiljavanje pristupa zaštićenom računalnom sustavu.

 • Zaštitite svoje računalo od zlonamjernog softvera: Federalna komisija za trgovinu, ovaj video esej nudi jednostavne savjete za zaštitu korisnika od zlonamjernog softvera i virusa..

Meta oznaka – Metaznaka je HTML oznaka koja sadrži određene informacije o web stranici. Metaoznake obično sadrže skraćeni opis predmeta i ostale informacije. Metaoznake tražilice koriste za indeksiranje web stranica i filtriranje mrežnog sadržaja, a ne pojavljuju se na zaslonu korisnikovog preglednika.

 • Kako koristiti HTML Meta oznake: osnovni vodič za učinkovitu uporabu metaoznaka i njihovu ulogu u učinkovitom SEO.

N

Poslužitelj imena – Temeljni dio Sustava naziva domena (DNS), poslužitelj imena koristi se za prevođenje naziva domene web stranice u IP adresu. Jednostavno rečeno, poslužitelji imena pretvaraju ljude čitljive adrese u adrese koje se mogu čitati na računalu. Na primjer, kada upišete www.whoishostingthis.com zahtjev se šalje poslužitelju imena koji vraća IP adresu same web lokacije.

 • Kako rade poslužitelji imena domena: jednostavan pregledni pregled poslužitelja imena i kako oni rade.

Mrežni priključci – Mrežni priključak način je na kojem se računalu kaže koja vrsta procesa se koristi. Na primjer, port 80 obično se koristi za HTML. Slično tome, priključak 21 koristi se za FTP.

 • Objašnjeni TCP i UDP portovi: kratak vodič o mrežnim portovima i njihovom radu.

Mrežni usmjerivač – Mrežni usmjerivač povezuje dva ili više računala na internetsku vezu, omogućujući višestrukim korisnicima pristup internetu i premještanje podataka između povezanih računalnih uređaja.

 • Što je usmjerivač ?: osnovno objašnjenje usmjerivača i njihove uporabe u kućnom i poslovnom okruženju.

O

P

P2P – P2P znači “peer-to-peer”. P2P mreža omogućuje izravno komuniciranje dvaju ili više računala bez upotrebe usmjerivača ili drugog centraliziranog poslužitelja.

 • Što trebate znati o Peer-to-peer dijeljenju datoteka: pruža kratak pregled dijeljenja datoteka P2P, njezine uporabe i rizika.

Krađa identiteta – Phishing se odnosi na vrstu internetske prevare u kojoj kriminalci predstavljaju predstavnike legitimnih poduzeća ili organizacija kako bi pribavili osjetljive korisničke informacije. Neke od najčešćih krađu identiteta uključuju oponašanje popularnih web stranica (Facebook, Amazon, PayPal, itd.) Laganom izmjenom pravopisa ili strukture web adrese izvorne web lokacije. Kad korisnik slučajno ili putem ugrađene veze dođe na lažnu web stranicu, pronaći će stranicu pažljivo izrađenu kao da je izvorno odredište web mjesta. Tada se od korisnika traži da unese svoje osobne podatke koje u konačnici prikuplja kriminalna organizacija.

 • Lažno predstavljanje i kako se nositi s krađu identiteta: koristan vodič koji je pripremila Federalna komisija za trgovinu, a koji objašnjava krađe identiteta i kako ih izbjeći.

P

R

Recipročne veze – Uzajamne veze međusobno se dogovaraju između veza između web stranica. Na primjer, web-lokacija A ugrađuje aktivnu vezu na web mjesto B, koja zauzvrat ugrađuje aktivnu vezu natrag na stranicu A. Recipročne veze obično se koriste za uspostavljanje odnosa između web stranica i za povećanje položaja na tražilicama. Kao rezultat webmastera koji koriste recipročne veze kako bi pokušali manipulirati ocjenama pretraživača, Google i ostale tražilice aktivno obeshrabruju upotrebu recipročne izgradnje veza, kažnjavajući web stranice koje ih zloupotrebljavaju..

 • Trebam li povezati druge web stranice – Vodič za recipročne veze: kratak pregled recipročnih veza i njihova upotreba u modernim SEO strategijama i utjecaj na njih..

S

SEO – SEO je kratica za optimizaciju tražilice. Veliki je pokušaj da se web stranice što bolje rangiraju u tražilicama.

 • Vodič za početnike za SEO: serija od deset članaka koji raspravlja o mnogim aspektima SEO-a.

Društveni mediji – Social Media odnosi se na razne web stranice i aplikacije čija je glavna svrha podrška i olakšavanje mrežnih mrežnih mreža. Najpopularniji primjeri društvenih medija uključuju Twitter, Facebook, Instagram i Reddit.

 • Povijest društvenih mreža: dubinski pogled na povijest mrežnih mreža na mreži, od ranih platformi poput BBS-a i Compuservea do rastuće važnosti Facebooka i Twittera.

Spam / Spam – Neželjena pošta obično se odnosi na neželjenu neželjenu poštu i komentare na blogu. Neželjena pošta može se sastojati od zakonitih oglasa za proizvode i usluge ili može biti dio mrežne prevare. Neželjena pošta odnosi se na skupno rasprostranjevanje neželjenih postova ili na opetovano objavljivanje neželjene pošte na javnim forumima.

 • Što je neželjena pošta?: Kratka definicija neželjene pošte, uključujući podrijetlo termina kao referencu na skitnicu Monty Python.

T

Označiti – Oznake su alat za oblikovanje koji se koristi u HTML i XML jezicima za označavanje kako bi pokazao kako će se sadržaj prikazivati ​​na određenoj web stranici. Oznake se obično koriste za označavanje zaglavlja, fontova, prijeloma redaka, tablica itd. Na primjer, ako želite da se dio rečenice pojavi na web stranici, sadržaj ćete označiti na sljedeći način: “ako želite dio rečenicu koja će se pojaviti na web stranici, sadržaj ćete označiti na sljedeći način. “

 • HTML za apsolutne početnike: kratki temeljni ispis na HTML-u, koji uključuje oznake i kako ih koristiti.

Telnet – Telnet je korisnička naredba i TCP / IP protokol koji omogućuje udaljeni pristup drugom računalu. Korištenjem Unix poslužitelja i tekstualnog sučelja može se pristupiti određenim resursima na računalnom sustavu izvan mjesta, uključujući kućni direktorij, račune e-pošte i FTP datoteke.

 • Što je Telnet i kakve su njegove koristi?: Jednostavan uvod u Telnet, njegove različite svrhe i potencijalne opasnosti.

U

URL – URL je kratica za Uniform Resource Locator. URL prikazuje lokaciju web stranice ili druge vrste podataka na webu, omogućavajući korisnicima brz i točan pristup mrežnom sadržaju.

 • Što je URL ?: osnovno objašnjenje što su URL-ovi i kako funkcioniraju.

V

W

Web stranica – Web stranica je virtualna lokacija na Internetu koja se obično sastoji od jedne ili više web stranica.

 • Objavljivanje za svjetsku mrežu putem web stranica: raspravlja se o osnovnom dizajnu, izradi i objavljivanju web stranica temeljenih na HTML-u.

Wiki – Potječe od havajske fraze “Wiki Wiki”, što znači brzo ili brzo, wiki je svako web mjesto koje omogućuje ili potiče korisnike na dodavanje ili izmjenu mrežnog sadržaja. Najprepoznatljiviji primjer wikija je Wikipedija, internetska enciklopedija koja se uređuje i održava suradničkim naporima posjetitelja web lokacije..

 • Što su Wikis i zašto ih koristiti ?: općeniti uvod u koncept wiki stranica, s naglaskom na njihov porast popularnosti i uporabe od strane šire javnosti..

x

Y

Z

Zone datoteke – Zonske datoteke su jednostavne tekstualne datoteke pohranjene na poslužiteljima imena koje sadrže identifikacijske podatke koji se odnose na određene nazive domena. Svaka zona datoteka sadrži cjeloviti DNS zapis predmetnog imena domene, uključujući cjelovito preslikavanje imena domene na srodnu IP adresu. Datoteke zona lako se mijenjaju ili mijenjaju, što može rezultirati neaktivnim reagiranjem web mjesta ili preusmjeravanjem na web mjesto za podmetanje neželjene pošte zaštićenim neželjenom poštu ili zlonamjernim softverom. Prema tome, zonske datoteke potrebno je pohraniti na vrlo sigurne poslužitelje.

 • Što je datoteka DNS zona?: Cjeloviti vodič o zonskim datotekama i njihovom sadržaju.

Daljnje čitanje i izvori

Imamo više vodiča, tutorijala i infografika vezanih za web stranice i Internet:

 • Googleove ocjene: Shvatite, dijagnosticirajte i ispravite: što je dobro od web stranice ako nitko ne zna za nju? Saznajte sve o postizanju Googleove ocjene koju zaslužujete.
 • Vrhunski popis alata za webmastere A-Z: pronađite sve alate potrebne za olakšavanje upravljanja web-mjestom.

Vrhunski vodič za web hosting

Pogledajte naš Ultimate vodič za web hosting. Objasnit će vam sve što trebate znati kako biste napravili informirani izbor.

Vrhunski vodič za web hosting
Vrhunski vodič za web hosting

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map