Internetsko maltretiranje: zašto je to važno i kako zaštititi svoju djecu

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


Došlo je vrijeme kada se maltretiranje uglavnom ograničavalo na školska dvorišta i učionice u kojima bi, u idealnom slučaju, učitelji i drugi odrasli ljudi mogli učinkovito raspršiti i obeshrabriti.

No, s porastom informacijskog doba, nasilje je prešlo s igrališta u kibernetski prostor, postajući još podmuklo i destruktivnije u procesu.

Danas djeca sve više vremena provode s tehnologijom, a internet je postao rutinski dio njihovih obrazovnih i rekreativnih aktivnosti.

Ova sve veća ovisnost o tehnologiji znači da će se većina djece u nekom ili većem trenutku morati baviti pitanjem elektroničkog nasilja, bilo kao žrtva ili žrtvin prvak.

Što je internetsko maltretiranje?

Internetsko maltretiranje definira se kao svaki oblik nasilništva koji se pojavljuje korištenjem tehnologije ili elektroničkim komunikacijama ili kojima je olakšan.

Cyberbullies obično maltretiraju ili nanose štetu žrtvama, i to na vrlo promišljen način. Može biti u rasponu od objavljivanja glasina o prijatelju ili razredniku na mreži do objavljivanja sramotnih tekstova, fotografija ili prijetnji na društvenim mrežama.

Kako tehnologija napreduje i društvena interakcija postaje sve više isprepletena s kibernetskim prostorom, cyber-nasilje će i dalje biti važno pitanje za djecu i njihove roditelje i staratelje.

Na nama je svima da pokušamo bolje razumjeti cyber-nasilje, boriti se protiv njega kad se dogodi i pomoći svu djecu koja se nađu na prijemnom kraju.

 • Što je internetsko maltretiranje?: Pripremila američka vlada, ovo je kratki uvod u koncept elektroničkog zlostavljanja i njegov utjecaj na djecu u njihovim formativnim godinama.
 • Što je to zlostavljanje, tačno ?: iz Centra za istraživanje elektroničkog zlostavljanja dolazi ovo detaljno sagledavanje zlostavljanja i njegovog učinka na malu djecu i tinejdžere, s dodatnim materijalima za roditelje i odgajatelje.
 • 11 Činjenice o zlostavljanju putem Interneta: pregled trenutnih statističkih podataka o zlostavljanju u SAD-u, sagledavanje njegove učestalosti i učinaka na žrtve.

Oblici elektroničkog zlostavljanja

Cyberbullying dolazi u različitim oblicima, pokrećući raspon od uznemiravanja e-pošte i SMS-a do plamenosti. Cyberbullies često prijete žrtvi, objavljuju ponižavajuće glasine o njima ili će otkriti osobne podatke s namjerom da ih sramote ili klevete na javnom forumu.

U ekstremnim slučajevima cyber-nasilnici će otići toliko daleko da stvore lažne online profile kako bi anonimno maltretirali svoje žrtve. Češće to nije slučaj, internetska maltretiranja pojavljuju se na društvenim mrežama i igraju na mentalitet bandi što može rezultirati masovnim maltretiranjem određene žrtve.

Djeca i tinejdžeri koji su žrtve elektroničkog zlostavljanja obično nasilnika poznaju u stvarnom životu. Nasilnici mogu biti kolege iz razreda ili bivši prijatelji.

S porastom društvenih medija i pametnih telefona, cyberbullies je lakše nego ikad prije da dosegnu svoje ciljeve, utječući na svaki dio života njihovih žrtava i uzrokujući duboka emocionalna pitanja.

 • Uobičajeni oblici elektroničkog zlostavljanja: iz Mreže za prevenciju nasilja stiže ovaj kratki pregled najčešćih oblika zlostavljanja, njihovih jedinstvenih karakteristika i znakova upozorenja povezanih sa slučajevima zlostavljanja..

Kako cyber-nasilje utječe na žrtve

Internetsko nasilje je, naime, teški oblik psihološkog zlostavljanja i kao takav može žrtvi nanijeti kratkoročnu i dugoročnu štetu..

Budući da djeca i tinejdžeri često oklijevaju razgovarati o onome što proživljavaju, može im biti teško da se procesuiraju i bave posljedicama cyberbullyinga.

Iako su sva djeca u riziku, oni koji pate od problema mentalnog zdravlja skloniji su ozbiljnom utjecaju cyberbullyinga.

Istraživanje nam govori da žrtve elektroničkog zlostavljanja mogu patiti od niza problema, uključujući spušteno samopoštovanje, depresiju, strah, ljutnju i frustraciju.

Vrlo često će se žrtve početi izolirati, odvlačeći se od prijatelja, obitelji i primarnih grupa podrške. U ekstremnim slučajevima, utjecaji kibernetičkog nasilja mogu biti toliko destruktivni da žrtva može pribjeći samoubojstvu.

 • Internetsko zlostavljanje i njegov utjecaj na našu mladost: Američka udruga za osteopatsku medicinu donosi ovaj kratki pregled cyberbullyinga i njegovog učinka na djecu, s naglaskom na fizičko i psihičko zdravlje žrtve.
 • Kakvi su učinci internetskog maltretiranja?: Ovo je prilično detaljan vodič za najčešće učinke elektroničkog zlostavljanja, njihov učinak na djecu i tinejdžere te kako prepoznati i reagirati na zlostavljanje.

Kako spriječiti internetsko zlostavljanje

Djeca i roditelji mogu poduzeti korake kako bi spriječili internetsko zlostavljanje. Roditelji bi trebali odvojiti vrijeme kako bi razgovarali sa svojom djecom o zlostavljanju i utvrdili čvrsta pravila korištenja tehnologije kako bi djeca točno znala što mogu, a što ne mogu i koja mjesta koja ne smiju posjetiti.

Roditelji također trebaju budno pratiti mrežne aktivnosti svog djeteta i po potrebi primjenjivati ​​elektronički roditeljski nadzor.

Budući da cyber-nasilje često potječe izvan kuće, roditelji bi također trebali učiniti točku da provjere s djetetovom školom kako bi vidjeli koje se politike primjenjuju u borbi protiv cyber-посеstavljanja.

Povrh svega, roditelji bi trebali pokušati osigurati da im se djeca osjećaju ugodno razgovarati s njima o problemima s kojima se suočavaju sa maltretiranjem bilo koje vrste, kako bi znali da kod kuće imaju sigurnu grupu podrške.

 • Što možete učiniti da spriječite internetsko zlostavljanje ?: ovaj kratki članak govori o ulozi roditelja u sprječavanju cyber-nasilja, kako kod kuće, tako i u svojoj zajednici..
 • Savjeti za pomoć zaustavljanju internetskog zlostavljanja: od Connect Safely (neprofitna internetska skupina za sigurnost i domaćin proslave Dana sigurnog interneta u SAD-u) dolazi ovaj informativni članak o sprječavanju zlostavljanja. Sadrži savjete i za roditelje i za djecu kako reagirati na slučajeve maltretiranja na mreži.
 • 18 Savjeti za zaustavljanje elektroničkog zlostavljanja: ovaj sveobuhvatni pogled na zlostavljanje uključuje savjete za roditelje, djecu i nastavnike o tome kako izbjeći, spriječiti i reagirati na slučajeve zlostavljanja na mreži..
 • Roditelji mogu spriječiti internetsko zlostavljanje: ovaj esej Nacionalnog sporazuma o državnom aranžmanu svodi se na zemaljske savjete o tome kako roditelji mogu spriječiti internetsko zlostavljanje kod kuće iu suradnji sa školom svog djeteta.

Je li vaše dijete cyberbully?

Iako je od vitalnog značaja roditelje da nauče prepoznati znakove cyberbullyinga kod žrtava, podjednako je važno naučiti prepoznavati i znakove samih cyberbully-ova..

U mnogim slučajevima, iako to sigurno nisu svi, cyber-nasilnici će imati povijest zlostavljanja u stvarnom životu. U drugima, oni jednostavno mogu biti žrtve vršnjačkog pritiska, donoseći lošu odluku da se pridruže maltretiranju prijatelja ili kolege bez shvatanja posljedica.

Neki od znakova da se dijete može baviti kibernetičkim zlostavljanjem uključuju produljeno vrijeme provedeno na društvenim medijima, postaje tajnovito o internetskim aktivnostima, agresivno ponašanje na mreži i u stvarnom životu te postaje zloban ili pretjerano kritičan prema drugima.

Prvo što roditelji cyberbully moraju shvatiti je da ponašanje djeteta nije nužno odraz njihovih roditeljskih vještina.

Kao što je rečeno, odgovornost je roditelja da brzo i odlučno zakorače u situaciju. Roditelji trebaju iskreno razgovarati sa svojom djecom o nasilju i njegovom utjecaju na žrtvu.

Oni također trebaju utvrditi stroga pravila za upotrebu interneta i provoditi ih. U ekstremnim slučajevima, roditelji bi također trebali razmotriti pomoć izvana za rješavanje problema, bilo od školskog savjetnika ili drugog stručnjaka za mentalno zdravlje.

 • Je li zlostavljanje djeteta?: Ovaj informativni članak govori o najčešćim karakteristikama cyberbully-a, kako ih prepoznati i što učiniti ako se vaše dijete bavi mrežnim zlostavljanjem.
 • Što trebam učiniti ako je moje dijete cyberbully ?: ovaj kratki članak nudi nekoliko jednostavnih savjeta kako postupati s djetetom koje je bavljeno elektroničkim zlostavljanjem. Autor nudi razgovore za pokretanje rasprava roditelja i djece o zlostavljanju i njegovim učincima.
 • Kako mogu utvrditi je li moje dijete cyberbully ?: ovaj kratki dio govori o znakovima cyberbullyinga i kako ih prepoznati u svojoj djeci.

Zaključak

Internetsko maltretiranje ozbiljno je pitanje, a kao i svaki oblik maltretiranja može dugoročno utjecati na njegove žrtve.

Kako tehnologija i dalje postaje sve veći dio našeg svakodnevnog života, ali i života naše djece, važno je prepoznati opasnosti od cyber-hapšenja i poduzeti određene korake kako bi se to spriječilo.

Roditelji, učitelji i djeca moraju zajedno raditi na sprječavanju internetskog zlostavljanja i stvaranju interneta sigurnijim mjestom za sve. Djecu bi trebalo educirati što im je činiti i kome ići u slučaju da naiđu na cyberbully.

A roditelji bi trebali ohrabriti škole da ažuriraju svoje tehnološke politike kako bi spriječili slučajeve zlostavljanja na mreži. Sa roditeljima, djecom i nastavnicima koji rade zajedno možemo smanjiti broj zlostavljanja i stvoriti sigurnije i korisnije internetsko okruženje za svu našu djecu.

Daljnje čitanje i izvori

Imamo više vodiča, tutorijala i infografika vezanih uz djecu, obrazovanje i tehnologiju:

 • Edukativne web stranice za djecu: desetine zabavnih i obrazovnih web stranica za djecu.
 • Vodič za roditelje o sigurnosti na internetu: pet različitih infografika o čuvanju djece dok su na mreži.
 • Vodič i resursi za matematiku + +: ovaj vodič nudi mnoštvo resursa za pomoć svojoj djeci u osvajanju matematike!

Visoka tehnička rješenja za zlostavljanje na školskom dvorištu

Tamo gdje tehnologija može pogoršati probleme, također može pomoći u njihovom rješavanju. Pogledajte naša infografska, visokotehnološka rješenja za Scholyard Bullying.

Visoka tehnička rješenja za zlostavljanje na školskom dvorištu
Visoka tehnička rješenja za zlostavljanje na školskom dvorištu

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map