Java i JSP: Saznajte zašto je to najpopularniji programski jezik

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.

Danas najrašireniji programski jezik u svijetu je Java (prema PYPL mjerenju). S više od 10 milijuna aktivnih korisnika i milijardama uređaja, jezik Java oblikovao je suvremeni svijet.

Moć Java jezika ima vrlo malo veze sa sintaksom ili konstrukcijom samog jezika, što je u stilu vrlo slično C i C ++.

Umjesto toga, snaga iza Jave postoji u Java Runtime Environment (JRE), koja je platforma koja se može pokretati na bilo kojoj vrsti računala i ogroman niz uređaja.

Java i JSP

Ova ekstremna razina prenosivosti moguća je jer JRE radi na onome što je poznato kao virtualni stroj. Virtualni stroj koji se može izvoditi na bilo kojem uređaju, što znači da se softver napisan na jeziku Java može pokretati na bilo kojem uređaju.

S ovim postavljanjem, Java se i sastavlja i tumači. Java kod unosi se u prevodilac koji kod obrađuje u bajt kod. To pokreće učitavač bajtodne klase, a zatim se dijeli na zadatke i za prevoditelja i za generator strojnih kodova.

Platforma Java Virtual Machine (JVM) sve to neprimjetno radi programeru, a može se pokretati na bilo čemu, od glavnog računala do Mars rovera.

Javin odnos s mobilnim tržištem bio je sporan s pravnom bitkom između Oraclea i Googlea, ali nitko ne može osporiti koliko su vrijedne Java-ove mogućnosti više platformi bile na tržištu mobilnih uređaja.

Mikro izdanje platforme Java 2 (J2ME) i Java alati treće strane omogućuju implementaciju JRE na svim glavnim mobilnim operativnim sustavima, omogućujući Java programerima da kodiraju bilo koji uređaj koji odaberu.

Dakle, Java je popularan jezik jer je Java Platformu tako lako započeti postavljanje i pokrenuti na bilo kojem uređaju.

Sam jezik je rafiniran i možda je najbolje dokumentiran jezik od svih. Ta kombinacija faktora čini Javu tako popularnom, to nije samo jezik, već cijeli ekosistem.

Osnovno znanje

Započnimo s osnovama – stvarima koje biste stvarno trebali znati prije kopanja u Java programu

Java je podrijetlo

James Gosling vodio je projekt Sun Microsystems 1991. godine. Cilj je bio stvoriti interaktivnu televiziju.

No, pokazalo se da je to previše ispred svog vremena za davatelje kabela, pa je projekt okrenut pronalaženju nove primarne uporabe. Jezik je izrađen pomoću poznate sintakse C ++, pod nazivom projekta pod nazivom “Hrast”.

Ključni koncept koji je ostao središnji u projektu bio je, međutim, pristup “Piši jednom, pokrenite bilo gdje” (WORA) u korištenju jezika, a prenosivost je bila ključna. Ciljevi projekta mogu se sažeto rezimirati kao:

 • Programerima mora biti Jednostavno, OOP i Poznato
 • Mora biti čvrst i siguran.
 • Morao je biti neutralan za arhitekturu i potpuno prenosiv na svim uređajima.
 • Tumačeno, navojno, dinamično – i time jednostavno za upotrebu, lako za skaliranje.
 • Visoke performanse! Natjecanje sa C ++ i drugim jezicima ovisi o brzini.

Uz sve to upakirano na jedan jezik i na jednu platformu, Java je izašla u javnost 1995. godine. U godinama koje su uslijedile, preglednici su počeli dopuštati da se Java apliciraju na web stranicama, a jak tim evanđelista pomogao je Java-ovom poduzeću da se povuče.

Do 2006. godine Sun je objavio Javu kao otvoreni izvor pod General Public License jer je najveći dio prihoda poticao iz njihove poslovne platforme. 2009. godine Oracle je kupio Sun Microsystems.

Java vs Javascript

Unatoč sličnosti u nazivu, dva jezika imaju vrlo malo zajedničkog i nemaju zajedničko podrijetlo. Tamo vani postoji izreka: “Java je JavaScript kao i Hamster Hamsteru.”

JavaScript je kreirao Brendan Eich, radeći za Netscape Communications Corporation. Ideja je imala određeni utjecaj od Jave, Netscape je želio imati distribuirani OS s prijenosnom verzijom Java za domaće pokretanje appleta.

Oni su također htjeli lagani interpretirani jezik koji bi mogao konkurirati Windows Visual Basic.

JavaScript je prošao kroz mnoštvo imena, Mocha, LiveScript, i konačno je objavljen kao JavaScript kao dio marketinškog pokreta Netscape.

Interpretiran je sam jezik i za to tumačenje je potreban JavaScript Engine, koji je sada dio svakog standardnog web preglednika.

Mozilla, koja je s vremenom postala kustos JavaScripta, pokreće motor pod nazivom Rhino i jedan koji se zove Spidermonkey, dok Google Chrome koristi V8.

Nakon što je JavaScript postao ISO standard, službeno je preimenovan u ECMAScript (Europska udruga proizvođača računala), međutim, to ime koristi samo organizacija ISO, JavaScript se zadržao kao uobičajeni nosilac.

JavaScript ima neke sličnosti u sintaksi i stilu, na koji u nekim aspektima utječe C ++. Međutim, tehnologije iza Java i JavaScript su vrlo različite. Java se sastavlja u bajt kod i radi na virtualnom stroju, vaš web preglednik JavaScript interpretira, a zatim se samo pokreće.

To znači da su oba prijenosna u operativnim sustavima i strojevima, ali iz različitih razloga. Obavezno se nikad ne miješajte ova dva jezika ili će vas ismijavati iskusni programeri.

Resursi za učenje

Postoji puno načina za učenje Java. Dakle, bez obzira na vaš stil učenja, pokrili smo vas.

Početak rada

Prvo što trebate učiniti je pokušati i razumjeti osnove jezika. Ako niste novi u programiranju, morat ćete se upoznati i s tipovima podataka, objektno orijentiranim konceptima i osnovnim upravljačkim izjavama poput petlji..

Evo dobrih izvora za započinjanje s tim osnovama:

 • Java Tutoriali tvrtke Oracle
 • Početak rada s Java – JavaCoffeeBreak.com
 • Prvi koraci s uslugom Eclipse – ovo je popularno interaktivno razvojno okruženje (IDE) za Javu.
 • Uvod u Java programiranje – IBM.

Online tečajevi i video predavanja

Upis na internetski tečaj ili samo gledanje video predavanja dobar je način da se upoznate sa svim idejama paradigme jezika. Postoji puno mjesta za podučavanje putem interneta, bilo besplatno, bilo uz malu naknadu. Neki čak mogu pružiti certifikaciju.

 • Uvod u programiranje na Javi putem MIT Open Courseware-a
 • Java tečajevi programiranja na EdX-u
 • Java programiranje tečajevi na Coursera
 • Java Tutoriali na Lynda.com
 • Vodiči za programiranje Java Youtube Popis za reprodukciju
 • Službeni kanal Java Youtube.

knjige

Knjige su sjajne za ljude koji žele imati sveobuhvatan izvor uvijek pri ruci. Budući da je Java tako velika i dobro korištena, vani je puno besplatnih resursa. Kupite i pronađite stil pisanja koji vam se sviđa i pripazite na najnovija izdanja.

 • Programiranje Java na Wikibooksima
 • Amazonovi najprodavaniji za Java knjige
 • Java knjige iz O’Reilly Publikacija
 • Java na Bookboon.com.

Forumi i zajednice

Forumi i mrežne zajednice također su sjajno mjesto. Putem internetskog razgovora, IRC-a i razmjene informacija možete se puno više uklopiti u aktivnu zajednicu korisnika.

To izuzetno pomaže u brzom učenju. Ne bojte se ni postavljati pitanja na StackOverflow-u.

 • Java-Forums.org
 • Javaprogrammingforums.com
 • JavaRanch.com
 • Reddit.com/r/Java.

Učenje Java za Minecraft

Jedan zabavan način da naučite programiranje s Java je kroz popularnu igru ​​Minecraft. Iako je zajednica za razvoj igara za Java relativno mala u usporedbi s C ++ i C #, ovaj naslov ima puno korisnika i koristi Javu i za igru ​​i za kod poslužitelja.

Za to postoji puno resursa, jer su roditelji shvatili da je to dobar način da djecu zainteresiraju za kodiranje u ranoj dobi! Modiranje Minecrafta može biti zabavno i za odrasle i odličan je način za učenje Java.

 • Grownup Vodič za Minecraft i pisanje Minecraft modova – resursi za odrasle
 • Mod Dizajn 1 – Naučite kôd u Javi pomoću Minecrafta – klasa za djecu
 • Naučite programirati pomoću Minecraft dodataka – knjiga
 • Kako napraviti svoj vlastiti Minecraft dodatak & Saznajte Java – vodič za youtube
 • Mladi vodič za programiranje u Minecraftu – stranica Github
 • Java-Gaming.org – Ne minecraft, već sav gamedev na Javi.

Stranice JavaServer i Java Servleti

Vjerojatno se najčešće koristi Java aplikacija kao JavaServer Pages (JSP). I ovaj JSP Java Servlet udžbenik prolazi kroz osnovne korake postavljanja i pokretanja vašeg prvog Java servleta.

Slijedite jasne, jednostavne upute u nastavku da biste postavili Tomcat Server (potreban za pokretanje Java servleta). Nakon što je vaš poslužitelj postavljen, prijeđite na drugi odjeljak vodiča kako biste stvorili, konfigurirali, kompilirali i implementirali osnovni “Pozdrav svijet!” Java servlet.

Postavljanje okoliša (Tomcat)

Prije nego što počnemo s prvim Java servletom, trebat će nam stabilno okruženje u kojem ga pokrećemo. To znači instalirati poslužitelj Apache Tomcat. Slijedite korake u nastavku.

1. Pronađite najnovije izdanje Tomcat-a

Saznajte koja je verzija Tomcat-a najnovije stabilno izdanje. Da biste to učinili, posjetite stranicu verzije Tomcata iz tvrtke Apache. Tablica na vrhu stranice prikazuje najnoviju Tomcatovu verziju na samom vrhu. Imajte na umu da je, međutim, na slici ispod gornja verzija u fazi ispitivanja alfa. Stoga je u vrijeme pisanja ove knjige najnovija stabilna verzija bila 8.5.15. Tablica nam također pokazuje koju verziju Java će nam trebati.

Najnovije stabilno izdanje

2. Instalirajte JRE ili JDK

Sada kada znamo koju verziju Tomcat ćemo koristiti, znamo i koja će nam verzija Java Runtime Environment (JRE) trebati. Ako još uvijek niste sigurni, pogledajte gornju sliku. Za ovaj JSP vodič koristit ćemo Tomcat 8.5.15, što znači da će nam trebati JRE 8. (“7 andlater.”)

Imajte na umu da je JRE dio JDK (Java Development Kit). Do danas ne postoji način za jednostavno ažuriranje JDK-a, pa ako imate zastarjelu verziju, najlakši kurs je instalirati najnoviju verziju JDK-a.

Ovdje možete instalirati JRE.

Ovdje možete instalirati JDK.

3. Preuzmite Tomcat

Da biste preuzeli Tomcat, posjetite stranicu za preuzimanje Tomcat-a. Na stranici se nalazi mnoštvo veza, ali ako vam je to prvi put da instalirate Tomcat, trebat ćete vezu “zip” pod naslovom “Core” za Windows ili “tar.gz” za Mac.

Distribucije Tomcat

Nije 100% ključno odabrati zip preko katrana ili obrnuto, jer je sadržaj isti, ali Windows više voli zip.

4. Instalirajte Tomcat

Instalacija Tomcat je prilično jednostavna.

Za Windows: stvoriti projektni direktorij. Nazvat ćemo ga c: projectOne. Otkopčajte datoteku za preuzimanje Tomcat u tu mapu. Pojavit će se u c: projectOneapache-tomcat-8.1.5 (ili bilo kojoj verziji koju instalirate). Možete skratiti ime ovog imenika na c: projectOnetomcat. Od sada ćemo ga samo zvati mapa Tomcat.

Za Mac dvaput kliknite preuzetu datoteku. Pomaknite mapu “apache-tomcat-8.1.5” (ili slično) u mapu aplikacija. Naziv mape možete skratiti na “tomcat”. Od sada ćemo ga samo zvati mapa Tomcat.

5. (Samo za Windows) Stvorite varijablu okoliša

U sustavu Windows trebat ćemo napraviti varijablu okruženja pod nazivom JAVA_HOME i usmjeriti je na naš direktorij instaliran na JDK..

 1. Pronađite direktorij instaliranja JDK. Pogledajte u “c: programske datotekeJavajdk1.8.0 …”
 2. Postavite varijablu okruženja odabirom Start > Upravljačka ploča > Sistem i sigurnost > Sustav > Napredne postavke sistema > Prebacite se na karticu “Napredno” > Okolišne varijable > Varijable sustava > “Novi”.
 3. Pod “Ime varijable” unesite “JAVA_HOME”.
 4. Za “Promjenjivu vrijednost”, unesite naziv svoje mape za instaliranje JDK iz koraka 1.
 5. Provjerite ponovnim pokretanjem, a zatim u CMD izdanju ljuske “SET JAVA_HOME”. Ovo bi trebalo vratiti lokaciju nove varijable okruženja Java, koja bi trebala biti instalacijska mapa iz koraka 1.

6. Konfigurirajte Tomcat Server

Da biste konfigurirali Tomcat Server, prvo pronađite četiri konfiguracijske datoteke. Potražite u mapi “conf” u direktoriju instaliranja Tomcat sljedeće datoteke:

 • web.xml
 • server.xml
 • Tomcat-users.xml
 • context.xml.

rezerva sve četiri datoteke prije nego što ih uredite.

Pomoću uređivača teksta poput BBEdit, TextWrangler ili sličnog otvorite i uredite četiri datoteke poput:

web.xml

Pronađite kôd prikazan dolje u datoteci web.xml, a zatim promijenite “false” u “true” kao što je prikazano zelenom bojom. Imajte na umu da tražite zadani servlet i parametar unosa. Ovdje je potpuna kopija datoteke. Koristite ovu konfiguraciju samo za učenje. Korištenje proizvoda u proizvodnji narušava odgovarajuću sigurnost.
zadano

org.apache.catalina.servlets.DefaultServlet

otkloniti neispravnost
0


oglasi

pravi

1

server.xml

U datoteci server.xml pronađite donji kôd. Promijenite zadani broj TCP priključka iz 8080 u bilo koji broj porta od 1024 do 65535. Za ovaj ćemo udžbenik koristiti 8888.

Tomcat-users.xml

Izmijenit ćemo datoteku tomcat-users.xml kao što je prikazano u nastavku da bismo omogućili Tomcatov upravitelj. (Odaberite svoje korisničko ime i lozinku za Tomcat manager. Za više informacija o korištenju aplikacije Manager pogledajte ovdje.)

context.xml

U datoteci konteksta.xml pronađite element i dodajte atribut „ponovo dostupan = istinit“. To će nam omogućiti automatsko ponovno učitavanje nakon što učinimo bilo kakve promjene u našem kodu. Koristite ovo samo za testiranje. To bi uzrokovalo nepotrebne režijske troškove.

……
……

7. Pokrenite Tomcat Server

Zatim ćemo morati pokrenuti Tomcat Server.

U sustavu Windows: otvorite CMD ljusku i učinite sljedeće da se promijenite u pravi direktorij i pokrenete Tomcat:

c: // Pod pretpostavkom da je Tomcat instaliran u c: pogon.
cd projectOnetomcatbin // Pretpostavimo da je Tomcat instaliran u projectOnetomcat.

startup // Za pokretanje Tomcat-a

U Macu: otvorite Terminal, promijenite se u pravi direktorij i pokrenite Tomcat:

Cd / Applications / tomcat / bin // Promjena u direktoriju Tomcat install i bin

./catalina.sh run // Pokreni tomcat server

8. Pokrenite Tomcat klijenta

Za pristup Tomcat poslužitelju trebat ćemo pokrenuti klijenta. U svom pregledniku idite na “http: // localhost: 8888” da biste otvorili stranicu dobrodošlice Tomcat poslužitelja. Ovo radi s lokalnim strojem. Za daljinski pristup zamijenite stvarnu IP adresu umjesto “localhost”.

Ako to vidite, uspješno ste instalirali Tomcat. Čestitamo!

9. Testirajte Tomcat Install

Provjerite da Tomcat ispravno radi pregledavajući http: // localhost: 8888 / primjeri. Pokušajte pokrenuti nekoliko primjera servleta.

10. Isključivanje Tomcat poslužitelja

Nemojte jednostavno zatvoriti Tomcat zatvaranjem aktivnog prozora. Umjesto toga, isključite Tomcat ispravno.

U sustavu Windows: isključivanje Tomcat Servera pritiskom na Ctrl-C s konzole Tomcat. Ili iz upita CMD unesite “shutdown” iz direktorija instaliranja tomcat-a i bin (c: projectOnetomcatbin).

U Macu: pritisnite Ctrl-C s konzole Tomcat. Ili u terminalu unesite “./shutdown.sh” iz direktorija tomcat install i bin (dakle, cd u / Applications / tomcat / bin).

Tomcat je sada instaliran i pokrenut

Ako slijedite gore navedene korake, trebali biste imati pokrenutu instancu Tomcat Server, zajedno sa svim potrebnim za pokretanje Java servleta. Krenimo s našim prvim Java servletom (dolje).

Napišite svoj prvi Java servlet

Java servlet je samo java program koji se izvodi na HTTP poslužitelju. Korisnici interneta pristupaju mu pregledavanjem ispravnog URL-a.

Da biste napisali svoj prvi Java servlet, slijedite korake u nastavku.

1. Stvorite strukturu web aplikacija i direktorija

Prvo što trebamo učiniti je napraviti web aplikaciju i strukturu direktorija za naš Java servlet. Nazvat ćemo ga helloWorld. U našoj tomcat mapi (pogledajte korak 4 gore da biste pronašli tu mapu) pronađite mapu webapps.

 1. U mapi webapps napravite novu mapu nazvanu helloWorld
 2. U mapu helloWord napravite novu mapu pod nazivom WEB-INF .
 3. U mapu WEB-INF napravite novu mapu pod nazivom klase .

Sad imamo mapu tomcat > web-aplikacije > Pozdrav svijete > WEB-INF > klase. Koristit ćemo ih ovako:

 • Pozdrav svijete je naš kontekst korijen (koji se također naziva i osnovni direktorij dokumenata) za našu web aplikaciju. U nju ćemo staviti sve HTML, CSS, skripte, slike i ostale datoteke vidljive web korisnicima.
 • WEB-INF je za web.xml datoteku aplikacije.
 • klase je za datoteke klase Java servlet.

Nakon što ste stvorili gornju strukturu mape, ponovno pokrenite poslužitelj.

2. Napravite svoj prvi Java servlet

Nakon što stvorite odgovarajuću mapu mapa, stvorite datoteku servleta. Nazvat ćemo ga MyServlet.java i spremit ćemo ga u direktorij “klase”. U Tomcat mapu stavite kôd dolje u webappshelloWorldWEB-INFclassesMyServlet.java.

Upotrijebite standardni Hello World kôd iz Tutorials Pointa za testiranje svog prvog servleta.

3. Sastavite svoj servlet

Sastavljanje prvog servleta nije lako. Da bismo ga sastavili, trebat će nam API servlet, smješten u našoj mapi Tomcat, u /lib/servlet-api.jar.

U sustavu Windows: otvorite CMD školjku i unesite:

c:
cd projectOnetomcatwebappshelloWorldWEB-INFklase
javac -cp .; C: projectOnetomcatlibservlet-api.jar MyServlet.java

// Gdje je Tomcat instaliran u c: projectOnetomcat
// Napomena: ako bilo koji dio staze sadrži prazan prostor, cjelokupnu stazu stavite u navodnike
// kao ovo: "c: mapa onetomcatlibservlet-api.jar"

U Macu: otvorite Terminal i unesite:

CD / Aplikacije / tomcat / webapps / helloWorld / WEB-INF / klase
Javac -cp .: / Aplikacije / tomcat / lib / servlet-api.jar MyServlet.java

Ovo će stvoriti novu klasu u mapi klasa pod nazivom MyServlet.class.

4. Konfigurirajte URL zahtjeva servleta

Za konfiguriranje URL-a za MyServlet servlet kreirajte web.xml datoteku i stavite je u webapps / helloWorld / WEB-INF. U primjeru u nastavku, stvaramo novi proizvoljni naziv servleta “HiThere” i koristimo ga za mapiranje nedavno kreirane datoteke klase “MyServlet.class” na novi URL zahtjeva “urlhello”.

<?verzija xml ="1.0" kodiranje ="ISO-8859-1"?>

Bok tamo
MyServlet

Jeffrey Wilson Administrator

Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me