Kako učiniti svoju web stranicu dostupnom osobama s invaliditetom

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


Prema World Wide Web Consortium (W3C), web predstavlja jedinstvenu priliku za korištenje tehnologije za pružanje neviđenih razina pristupa pisanom, zvučnom i video sadržaju onima koji su pogođeni invaliditetom. S eksplozijom obrazovanja, zapošljavanja, vladinih, poslovnih, zdravstvenih i zabavnih usluga na mreži, pristup web dizajna je kritično pitanje i utvrdit će imaju li korisnici s invaliditetom jednak pristup uslugama koje oni od nas bez invaliditeta uzimaju zdravo za gotovo.

U nekim slučajevima, razlozi za pružanje pristupačnosti šire se u pravnu oblast. Na primjer, postoje zakoni o knjigama koji zahtijevaju da sve web stranice koje je razvila ili kupila Federalna vlada SAD-a omogućuju jednak pristup osobama s invaliditetom. UN je također stvorio slične smjernice. Osim toga, neke web stranice sudovi su potrebni kako bi se pridržavali Zakona o Amerikancima s invaliditetom (ADA), a u ovom trenutku se svim obrazovnim ustanovama preporučuje da imaju dostupnu web stranicu.

U svjetlu prednosti za invalide koje omogućuje internet, kao i pravnih posljedica s kojima se može suočiti web stranica koja ne ispunjava određene minimalne standarde pristupačnosti, nekoliko organizacija, uključujući W3C, razvile su standarde na koje dizajneri web stranica mogu primijeniti osigurati da svi posjetitelji mogu u potpunosti iskoristiti informacije i funkcionalnost web mjesta.

Savjeti za stvaranje pristupačne web stranice

Osobe s invaliditetom često koriste pomoćne tehnologije za pristup web stranicama. Web lokacija koja je dostupna dizajnirana je tako da pravilno funkcionira s pomoćnim tehnologijama tako da informacije i funkcionalnosti koje su ključne za web mjesto postanu dostupne svakom posjetitelju.

U nekim se slučajevima, na primjer kod slijepoće na boji, ne koriste nikakve pomoćne tehnologije. Umjesto toga, web mjesta koja su dostupna ovim posjetiteljima razmatraju te probleme dok dizajniraju svoju web stranicu i pravilno koriste vizualne elemente.

Ukratko, prema W3C: „web dostupnost znači da osobe s invaliditetom mogu koristiti web“ (izvor), bez obzira na invaliditet. Dosezanje te razine pristupa cilj je Smjernica o pristupačnosti web sadržaja (WCAG) 2.0, koji je trenutno važeći standard iz W3C.

Započnite svoj projekt Pristupačno u umu

Prvi korak u izradi pristupačne web stranice jest razumjeti kako osobe s invaliditetom pristupaju webu. W3C je skupio resurse koji uključuju priče stvarnih web korisnika, istraživanje raznolikosti web korisnika i raspravu o različitim načinima na koji korisnici pristupaju webu. Pregledom ovih resursa dobit ćete jasnu sliku o tome kako osobe s invaliditetom koriste web.

Također je važno razmisliti o komponentama pristupačnosti weba. Iako su dizajneri možda u iskušenju da ograniče svoju pristupnost na vizualne elemente koje dizajniraju i kôd koji pišu, važno je znati ostale dijelove slagalice – posebno stvari poput pomoćnih tehnologija i softvera koji se koriste za povećanje pristupačnosti – i kako bi trebali informirati web dizajn.

Kako projekt započinje i odabiru se alati za autorizaciju, imajte na umu pristupačnost. Nisu sve teme, widgeti i dodaci nude jednaku dostupnost posjetiteljima web stranica. Pristupačnost web stranica proizvedenih pomoću ovih različitih alata trebao bi biti jedan od kriterija koji se uzimaju u obzir pri odabiru alata za autorizaciju.

I na kraju, prije nego što započnete s projektom, pregledajte preporuke dane u WCAG 2.0. Slijedeći preporuke u ovom dokumentu pomoći će vam da osigurate da je sadržaj vaše web stranice vidljiv, operativan, razumljiv i robustan..

Pravilno ustrojite HTML

Jedna od važnih stvari koje trebate učiniti prilikom stvaranja pristupačne web stranice je pravilno korištenje semantičkog HTML-a. Evo nekoliko savjeta za početak:

 • Omogućite opisne alternative teksta (alt-tekst) za slike: Čitatelji zaslona čitaju alt-tekst pa ga čine smislenim. Čitanje teksta treba imati isto značenje kao i gledanje slike.
 • Ispravno koristite oznake zaglavlja: Čitatelji zaslona obratite pozornost na oznake zaglavlja i koriste ih kao tragove o važnosti informacija i strukturi sadržaja na stranici. Nemojte preskočiti razinu naslova i ne upotrebljavajte ih izvan reda.
 • Stvaranje dostupnih obrazaca: koristite opisne i dobro pozicionirane oznake za svako polje unosa, a za povezivanje oznake s poljem unosa koristite oznaku ili svojstvo ARIA.
 • Koristite tablice na odgovarajući način: U prošlosti je upotreba tablica za izgled web stranica bila uobičajena praksa. Međutim, čitači zaslona ne mogu razlikovati tablicu koja sadrži podatke i tablicu koja se koristi za potrebe izgleda. Kao rezultat toga, nepravilno korištene tablice stvaraju nepotrebnu složenost i zbunjenost posjetitelja koji koriste čitače zaslona.

Rad s vizualnim sadržajem

Vizualne elemente treba pažljivo razmotriti kako bi se osiguralo da se ne izgubi pristupačnost za korisnike s oštećenjima vida. Takvi korisnici često pristupaju web lokacijama s posebnim web-preglednicima visokog kontrasta, čitačima zaslona ili zamjenom CSS stilova skupom pravila koja su dizajnirana za uklanjanje vizualnih barijera. Da biste stvorili web mjesto koje pruža najveći stupanj pristupa slabovidnim, razmotrite sljedeće savjete.

Nikada ne ovisite o boji samo za prenošenje informacija

Obrazac koji koristi boju za identificiranje potrebnih polja predstavljat će problem posjetiteljima koji su slijepi u boji ili onima koji koriste čitač zaslona. U isto vrijeme, drugi korisnici imaju veliku korist od korištenja boja za prenošenje informacija. Za to je potrebno da koristite boju, ali također trebate koristiti i druge načine prenošenja kritičnih informacija.

Nemojte koristiti CSS za davanje kritičnih podataka

Neki web preglednici posjetiteljima pružaju mogućnost izrade vlastite tablice stilova koja će nadjačati stilove CSS datoteke web lokacije. Imajte to na umu prilikom izrade web mjesta i osigurajte da se sve kritične informacije i funkcionalnosti isporuče odvojeno od CSS datoteka. Kako se sposobnost stvaranja i isporuke sadržaja pomoću CSS-a povećava, prepreke za pristup osobama s invaliditetom povećavaju se. Pazite da inovativni dizajn ne ostavi za sobom neke posjetitelje.

Ponudite alternative audio i video sadržajima

Današnji web često koristi bogate medije poput podcasta i videozapisa. Kada koristite ovu vrstu sadržaja, pružite tekstualne alternative posjetiteljima s oštećenjem vida i sluha. To znači da pisani transkripti trebaju biti dostupni i za video i za audio sadržaj, a natpisi trebaju biti dostupni za sve videozapise.

Koristite opisni tekst veze

Posjetitelji koji koriste čitač zaslona ovise o tekstu veze kako bi odredili kamo vodi veza. Kao rezultat, veze poput “Pročitajte više” ili veze na slikama koje ne sadrže alt-tekst nisu dostupne ovim posjetiteljima. Tekstualne veze trebaju koristiti kratki opisni tekst, poput “pročitajte o nama” rađe nego “Čitaj više”. Ova je veza jednostavna za razumjeti, a posjetitelji će je lako prepoznati i ponoviti pomoću softvera za prepoznavanje govora.

Budite oprezni pri korištenju dinamičkog sadržaja

Gotovo sve web stranice danas koriste JavaScript i druge tehnologije za dodavanje interaktivnosti i funkcionalnosti. Međutim, dinamički sadržaj može stvoriti probleme čitačima zaslona, ​​korisnici samo na tipkovnici mogu završiti zarobljeni u slojevima stranica, a ostali se problemi mogu pojaviti ako se ne napominje kako pristupačnost tijekom razvojnog postupka.

Saznajte više i koristite ARIA uloge

Preporuka Web Accessibility Initiative Rich Internet aplikacija (WAI-ARIA) specifikacija je W3C dizajnirana da pomogne programerima web mjesta da dinamički sadržaj učine dostupnijim. Čitava specifikacija ARIA zaslužuje ozbiljno istraživanje razvojnih programera, ali svatko tko piše HTML trebao bi odvojiti vrijeme da bi saznao novi atribut uloge i atribut aria-label koji se može dodijeliti bilo kojem HTML elementu. Ti su atributi korisni u pomaganju posjetiteljima s određenim poteškoćama u pretraživanju dinamičnih web stranica.

Sačuvajte funkcionalnost za posjetitelje koji koriste samo tipkovnicu

Osobe s izazovima mobilnosti često ne mogu manipulirati mišom preciznošću potrebnom za njegovu učinkovitu upotrebu. Kao rezultat toga, oni pristupaju webu pomoću tipkovnice, posebnog prekrivača tipkovnice ili drugih uređaja dizajniranih za olakšavanje pristupa webu. No određeni web sadržaj poput složenih izbornika, prezentacija, skočnih prozora i stavki za koje je potrebna akcija prelaska mišem i dalje ostaje nedostupan ovim posjetiteljima. Kako bi izbjegli ovaj scenarij, web programeri moraju razmotriti posjetitelje web mjesta koji rade samo na tipkovnici dok dizajniraju interakcije potrebne za upotrebu web mjesta.

Provjera pristupačnosti

Postoji mnoštvo alata i resursa koje možete koristiti za reviziju dostupnosti vaše web lokacije. Dobro mjesto za početak je popis jednostavnih provjera koje nudi W3C. Kroz ovaj popis uočit ćete najčešće probleme, kao što su slike bez alt teksta, naslovi koji nedostaju ili su nestali, uobičajeni problemi s kontrastom boja i još mnogo toga.

Nakon što prođete kroz jednostavne provjere, razmislite o upotrebi nekih od mnogih besplatnih i plaćenih alata koji su na raspolaganju za reviziju vaše web lokacije radi pitanja pristupačnosti. W3C sastavio je koristan popis alata za testiranje pristupačnosti. Za više informacija o provjeri dostupnosti pogledajte stranicu Resursi za procjenu pristupačnosti na kojoj ćete pronaći mnoge dodatne resurse za pomoć u reviziji i testiranju pristupačnosti..

Dodatna sredstva

Ako želite saznati više o dostupnosti weba, na brojnim ćete mjestima pronaći dodatno obrazovanje, vodiče, alate i druge izvore. Preporučujemo sljedeće organizacije dok radite na osiguravanju pristupačnosti svim posjetiteljima vaše web stranice.

Inicijativa za pristupačnost web stranica W3C jedna je od organizacija koje pokreću razvoj standarda i smjernica pristupačnosti. Da biste saznali više o WAI, možete pogledati WAI početnu stranicu, kompletne besplatne vodiče za dizajn i vidjeti primjer promjena potrebnih za poboljšanje nepristupačnog web mjesta i približiti ga smjernicama za pristupačnost.

Google nudi i besplatan tečaj Intro to Web Accessibility koji će vas naučiti osnovama izrade dostupnih web mjesta i pokazati kako koristiti alate za pristupnost u pregledniku Chrome za testiranje web lokacije na pristupačnost.

Sveučilište u Washingtonu sastavilo je popis 30 savjeta o web pristupačnosti u PDF obliku koje možete ispisati i uputiti prema potrebi. Ovaj popis pokriva sve osnovne smjernice za stvaranje pristupačnih web stranica i dobar je način da brzo osvježite pamćenje svih osnovnih stanara pristupačnog web dizajna.

WebAIM je još jedna organizacija posvećena povećanju pristupačnosti weba i nude niz korisnih resursa za učenje o različitim oštećenjima, uključujući sljedeće alate i simulacije:

 • Odjeljak 508 Popis: Ovaj koristan popis pomoći će vam osigurati da je vaš dizajn u skladu sa zahtjevima odjeljka 508.
 • Popis WCAG 2.0: Ako je vaš cilj da se pridržavaju Smjernica o pristupačnosti web sadržaja (WCAG) 2.0, ovaj će vam popis pomoći pomoći da provjerite odgovara li vaš dizajn..
 • Provjera kontrasta boja: Jednostavno unesite boju fonta i boju pozadine kako biste utvrdili da li kontrast između njih ispunjava WCAG standarde.
 • Simulacija čitača zaslona: steknite smisao kako posjetitelji koji koriste čitače zaslona doživljavaju web pomoću ove simulacije.
 • Simulacija slabog vida: Ova simulacija omogućuje pregledavanje web stranice na način koji oponaša učinak različitih oštećenja vida, kao što su glaukom, katarakta i degeneracija makule..
 • Simulacija disleksije: Ova jednostavna vježba dat će vam osjećaj što želite pokušati i čitati s disleksijom kako biste stekli više uvažavanje izazova s ​​kojima se susreću posjetitelji u pretraživanju weba..
 • Simulacija distraktibilnosti: Ova će simulacija osjetiti učinak patnje zbog distraktibilnosti i pomoći vam da procijenite vrijednost web stranica dizajniranih da smanje odvlačenje pažnje.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map