Malina Pi Uvod i resursi

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


Kad god vozite automobil ili upućujete telefonski poziv na mobilni, koristite uređaj koji se sastoji od moćnih mikroprocesora i elektronike. Obično se ta elektronika posveti jednoj aplikaciji, kao što je obrada glasovnih naredbi na telefonu ili kontrola određenih aspekata motora. Ako ste se ikad zapitali kako takva elektronika funkcionira ili želite započeti s vlastitim projektima, tada je Raspberry Pi izvrsno polazište. Tisuće hobista i entuzijasta već su stvorili sjajne projekte u rasponu od jednostavnih MP3 playera do složenih 3D pisača. Pogledajmo neke resurse koji će vam pomoći da započnete!

Povijest

Početkom 2000. godine, Eben Upton bio je frustriran zbog nedostatka zanimanja školske djece za nauke i inženjerske discipline. Tako su 2006. godine zajedno sa svojim kolegama na Sveučilištu Cambridge krenuli u stvaranje jeftine računalne ploče koju je bilo lako programirati. Nadala se stvaranju okruženja u kojem bi djeca mogla graditi jednostavne projekte za razumijevanje elektronike. Rezultat je bio Raspberry Pi (RPi). Od tada su prodani milijuni jedinica.

RPi jedinice su prošle kroz nekoliko ažuriranja. Prva jedinica, Raspberry Pi 1, predstavljena je 2012. Ova linija sadrži nekoliko modela, uključujući A i B koji su kasnije ažurirani na A + i B +. Svi modeli trenutno imaju ARM procesor s različitim brzinama i količinama RAM-a. U početku su sve kartice podržavale SD, ali sada podržavaju microSD za pohranu. Ploče se uglavnom razlikuju po brzini procesora i RAM-u, zajedno s hardverom koji se podržava. Najnovije jedinice podržavaju 802.11n bežični i Bluetooth zajedno sa HDMI, ethernetom, 3D grafikom i audio / video izlazom. Dostupni su i dodaci za jedinice uključujući 8-megapikselne kamere i Sense HAT koji sadrže više senzora, uključujući žiroskop i akcelerometar.

Tutoriali

Prilikom provjere ovih vodiča razmislite o promjenama koje možete unijeti kako biste poboljšali projekt. Evo nekoliko veza na web stranice koje sadrže udžbenike za različite projekte koji vam pomažu da započnete:

 • Projekti zaklade Raspberry Pi: ovo su jednostavni projekti koji omogućuju korisniku da iskonski ukus za okoliš, pisanje jednostavnih programa i sučelje s vanjskim senzorima.
 • Projekti s instruktivnim mogućnostima: web stranica Instructable sadrži projekte u rasponu od jednostavnih do složenih. Projekti uključuju šifru kao i nacrt materijala koji su potrebni za završetak projekta. Uključena su i detaljna uputstva za instalaciju.
 • Makezine projekti: poput web stranice Instructable, Makezine također sadrži različite Raspberry Pi projekte koji se razlikuju prema težini i uključuju detaljne upute. Dodatna prednost Makezine web stranice je da se korisnici mogu sortirati prema trajanju i poteškoćama projekta. Neki projekti uključuju i videozapis u cilju postavljanja postavki.

Neke tutorijale za razumijevanje Raspberry Pi sustava i postavki možete pronaći ovdje:

 • Uvod u Raspberry Pi 2: ovaj je vodič vodič s uputama za postavljanje i korištenje osnovnih I / O na Raspberry Pi 2. Većina koncepata u ovom vodiču može se koristiti za druge modele.
 • Raspberry Pi Senzor: naučite kako obrađivati ​​podatke senzora temperature iz RPi-ja
 • Osnove Python-a: jednostavan primjer programiranja Python-a za Raspberry Pi
 • Vodič za početnike Python i IO: ovo uči kako koristiti Python za obradu ulaza

Video vodiči

Evo nekoliko video tutorijala koji bi mogli biti korisni:

 • Video s osnovnim postavkama: ovaj video vodič opisuje ploču i govori kako napajati jedinicu i instalirati Raspbian OS;
 • WIFI i Video za osnovnu instalaciju: ovaj video prikazuje kako preuzeti sliku sa OS-a i postaviti WIFI;
 • Vodič za dodavanje kamere: ovaj video prikazuje postavljanje modula kamere na RPi-ju;
 • Streaming glazbe: ovaj vodič prikazuje kako postaviti streaming glazbe na jedinicu, korak po korak;
 • GPIO Video Tutorial: napredni tutorial koji pokriva osnove GPIO-a jednostavnim LED primjerom.

Operativni sustavi

Kao i vaše računalo ili prijenosno računalo, jedinicama Raspberry Pi potreban je OS. Da biste dobili OS, morate preuzeti sliku na SD karticu. Sljedeći vodič vam može pomoći u preuzimanju OS slike na SD ili micro-SD karticu:

 • Raspberry Pi SD kartice: udžbenik koji opisuje osnove SD kartica i način postavljanja slika na njih.

Većina instaliranih OS-a temelji se na različitim distribucijama Linuxa sličnim Debianima i Fedori. Kad radite s Raspberry Pi jedinicama, isplati se ugodno koristiti Linux naredbeni redak. Evo nekoliko resursa koji vam mogu pomoći:

 • Uobičajene naredbe za Linux: Ovaj popis naredbi iz poznate serije knjiga “Dummies” sadrži neke najčešće korištene naredbe za Linux.
 • Linux Command Cheat Sheet: Korisna referenca Linux naredbi i primjera. Odlična stranica za brzi vodič!

Imajte na umu da, kada radite s Linuxom, sve naredbe razlikuju velika i mala slova. To znači da ako želite izvršiti naredbu “ls” ne možete unijeti nešto poput “Ls” ili “LS” i očekivati ​​isti rezultat.

knjige

Osim gledanja mrežnih vodiča i videozapisa, pogledajte ove knjige:

Općenito

 • Raspberry Pi: 2 Korisnički priručnik za početnike Alex Benjamin: pruža pregled RPi-ja i kako započeti.
 • Raspberry Pi Vodič za korisnike tvrtke Upton i Halfacree: napisane za pojedince koji su novi u okruženju Raspberry Pi, ove knjige daju detaljne upute za instalaciju, konfiguraciju i prilagođavanje RPi jedinice.
 • Programiranje Raspberry Pi, drugo izdanje: Upoznavanje sa Python-om Simon Monk: uči ljude kako konfigurirati Python i kreirati programe za RPi.

Projekti

 • Avanture u Raspberry Pi autorice Carrie Ann Philbin: sjajna knjiga jednostavnih projekata elektronike usmjerenih prema djeci.
 • Raspberry Pi kuharica Simon Monk: poput naslova, knjiga navodi recepte, uključujući kod i upute za razne RPi projekte, kao što su korištenje GPIO i očitavanje ulaza senzora.
 • Raspberry Pi projekti za zlog genija Donalda Norrisa: knjiga o naprednim, a opet zanimljivim projektima koje možete učiniti s Raspberry Pi.

Sažetak

Bez obzira želite li stvoriti neke sjajne elektroničke projekte ili prototipirati stvarne dizajne, Raspberry Pi jedinice su jeftina, a opet učinkovita investicija vremena i novca. Nabavite ga danas i počnite graditi neke fantastične projekte!

Daljnje čitanje i izvori

Imamo više vodiča, tutorijala i infografika vezanih za kodiranje i stvaranje hardvera:

 • Resursi za programiranje NXT-G: naučite sve o jeziku za izradu robota pomoću LEGO MINDSTORMS NXT. Tako je: Lego roboti!
 • Verilog Programiranje Uvod i resursi: ako želite napraviti korak dolje, Verilog vam omogućuje dizajniranje računalnih čipova.
 • Linux Programiranje Uvod i resursi: kao primarni operativni sustav Raspberry Pi, Linux bi trebao biti vrlo zanimljiv. Ovaj resurs promatra programiranje na hardverskoj razini.
 • Perl vodič i resursi: Perl je popularan jezik za Raspberry Pi kodiranje. Ovaj će vam članak započeti s tim.

Raspberry Pi: Kako započeti

Želite li brzo doći do brzine na Raspberry Pi? Pogledajte našu infografiku, Raspberry Pi: Kako započeti Prikazuje vam sve dijelove hardvera i vodi vas kroz vaš prvi program.

Raspberry Pi: Kako započeti
Raspberry Pi: Kako započeti

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me