MS Windows: Ovaj OS ispravlja svijet radne površine, ali ima još mnogo toga za naučiti

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


MS-Windows je grafičko korisničko sučelje (GUI) koje je razvila i plasirala Microsoft Corporation. Češće nazvan Windows, predstavlja obitelj grafičkih operativnih sustava koji su se istakli krajem 1980-ih i početkom 1990-ih. Ne bi bilo pretjerano pretpostaviti da je razvoj Microsoft Windowsa pomogao pokretanju revolucije osobnog kućnog računala, a procjenjuje se da danas gotovo 90% svih komercijalnih računalnih uređaja pokreće neki oblik operacijskog sustava Windows.

Od naredbenog retka do grafičkog sučelja

Prije razvoja grafičkog korisničkog sučelja, osobna su se računala oslanjala na operacijske sustave s jednim korisnikom / jednim zadatkom koristeći osnovno sučelje naredbenog retka (CLI) za sve operacije. Primarni primjer bi bio MS-DOS, još jedan Microsoftov proizvod koji i danas vidi uslugu koja podržava pozadinske operacije za mnoge Windows aplikacije. Uz CLI korisnike koji su potrebni za unos tekstualnih naredbi za sve operacije, što iako nije učinkovito, nije bilo naročito korisničko (posebno za one s ograničenim računalnim vještinama). Razvoj grafičkog korisničkog sučelja sve je to promijenio.

Povijest

1983. Bill Gates i Paul Allen najavili su razvoj Microsoftovog prvog operativnog sustava temeljenog na grafičkoj bazi. Izvorno nazvan “Upravitelj sučelja”, sustav je postavio temelje za ono što će postati Windows-ove definirajuće značajke – padajuće izbornike, trake za pomicanje, dijaloške okvire, ikone prilagođene korisnicima i, naravno, sveprisutni prozori operativnog sustava. 1985. godine, Windows 1.0 je doživio opće izdanje i brzo su uslijedila sljedeća pokretanja sustava Windows 2.0 i 3.0. U ovom je trenutku Windows operativni sustav prvenstveno bio grafička ljuska koja se izvodila na MS-DOS-u. Microsoft bi nastavio razvijati ovu ranu verziju sustava Windows uvodeći napredak u virtualnu memoriju i pogonitelje uređaja kroz verziju 3.1.

Sljedeći veliki napredak Windows operativnog sustava uslijedio je s izdavanjem sustava Windows 95. Iako je još uvijek temeljen na MS-DOS-u, ova je iteracija dovela do veće stabilnosti operativnog sustava i uvela podršku za 32-bitne aplikacije, funkcije više zadataka i duga imena datoteka. U sustavu Windows 95 također je uočeno više prilagođeno objektno orijentirano korisničko sučelje koje je uključivalo standardni standardni startni izbornik (koji zamjenjuje postojećeg upravitelja programa), programsku traku i ljusku Windows Explorera. Naknadne iteracije, posebno Windows 98 i Windows ME (Millennium Edition), dovele su do daljnjih poboljšanja sustava, uključujući brže vrijeme pokretanja, poboljšanu zaštitu sistemskih datoteka i funkcije obnavljanja sustava. Ovdje također počinjemo uvoditi komercijalnije fokusirane značajke kao što su Microsoftov web preglednik Internet Explorer i multimedijske funkcije poput Movie Makera i Microsoft Media Player.

Windows NT

Kako su se razvijale i puštale ranije verzije sustava Windows temeljene na MS-DOS-u, započeo je rad na ažuriranoj verziji Microsoftovog i IBM-ovog OS / 2 operativnog sustava. Ovo bi bio sigurniji višekorisnički operativni sustav s POSIX (prijenosnim sučeljem operacijskog sustava) kompatibilnim s preliminarnim multitaskingom i podrškom za više arhitektura procesora. Nazvan NT OS / 2 (označen kao NT za “novu tehnologiju”), to bi na kraju preraslo u Windows NT 3.1, Microsoftov prvi 32-bitni operativni sustav. Objavljen 1993. godine, NT 3.1 je bio dostupan i za kućne radne stanice i za poslužitelje i označio je uvođenje Microsoftovog NTFS datotečnog sustava, što je poboljšanje u odnosu na postojeći FAT standard. Na mnogo načina, Windows NT 3.1 prva je pojava Windows platforme koju poznajemo danas, konačno odvajanje od starijih verzija operativnog sustava temeljenog na MS-DOS-u.

Odmak od operativnog sustava temeljenog na MS-DOS-u na kraju je rezultirao pokretanjem Windows XP, prve velike verzije Windows NT platforme. Windows XP, izvorno plasiran u “kućnim” i “profesionalnim” izdanjima, uključivao je niz kritičnih napretka u Microsoftov vodeći operativni sustav. Novi sustav uključivao je redizajnirano korisničko sučelje, poboljšane performanse u odnosu na starije verzije temeljene na MS-DOS-u, napredne funkcije više zadataka te poboljšane mogućnosti multimedije i umrežavanja. Napredovanje svih Microsoftovih operativnih sustava Windows zasnivalo bi se na NT modelu, a kontinuirano istraživanje i razvoj rezultirali su sustavom Windows Vista 2007., Windows 7 2009. (uglavnom rješavanjem ispravki programskih pogrešaka za Vistu) i Windows 8 u 2012. (donošenje poboljšanih performanse za prijenosne uređaje). U 2015. godini objavljeno je Windows 10, najnovija iteroracija Microsoftovog vodećeg operativnog sustava, koja je sadržavala obnovljeno korisničko sučelje s virtualnom radnom površinom, nove multitasking funkcije i poboljšane sigurnosne značajke.

Emulatori i alternative

MS-Windows u svim se svojim ponavljanjima pokazao kao najpopularniji operativni sustav na tržištu. Ta je popularnost prirodno rezultirala razvojem aplikacija dizajniranih za Windows kompatibilnim s drugim operativnim sustavima. Neki od njih djeluju kao jednostavni slojevi kompatibilnosti koji su osmišljeni kako bi omogućili da se Windows aplikacije pokreću na drugom operativnom sustavu, dok su drugi razvijeni kao samostalni sustavi koji mogu pokrenuti Windows izvan okvira.

Neki od najistaknutijih emulatora i alternativa za MS-Windows uključuju:

 • Parallels Desktop for Mac – omogućuje korisnicima Mac-a da pokreću Windows i Linux operativne sustave i kritične funkcije u kombinaciji s Mac OS-om na bilo kojem Apple uređaju Apple;
 • Wine – besplatna emulacija otvorenog koda Windows API-ja omogućava korisnicima pokretanje Windows aplikacija u bilo kojem operacijskom sustavu koji se temelji na Unixu;
 • ReactOS – otvoreni izvorni operativni sustav dizajniran za oponašanje Windows NT 4.0 i sposoban za pokretanje Windows softvera;
 • Linspire – prethodno poznat kao LindowsOS, Linspire je Linux operativni sustav dizajniran za pokretanje Windows softvera.

knjige

Uz dugu povijest Windowsa dolazi i niz knjiga posvećenih različitim verzijama operativnog sustava. Neki su to osnovni uvodi u platformu s naglaskom na potrebe svakodnevnih korisnika, dok su drugi tehnički usmjereniji i usmjereniji prema programerima i IT stručnjacima..

 • Nove perspektive za Microsoft Windows 2000 MS-DOS naredbenu liniju, sveobuhvatni, poboljšani za Windows XP (2002) Phillipsa i Skagerberga – iako je pomalo zastario, ovaj referentni vodič daje solidan uvod u ranije iteracije operacijskog sustava Windows. Naglasak je na sučeljima naredbenog retka, a Windows kao grafička ljuska za MS-DOS. Dodavanje materijala na Windows XP prati prijelaz na potpuno 32-bitni GUI temeljen na NT-u.
 • Windows 8.1 za Dummies (2013.) Andyja Rathbonea – dio popularne franšize „… za Dummies“, ova knjiga pokriva trenutne nadogradnje predstavljene u sustavu Windows 8.1. Teme uključuju osnovnu mehaniku, pohranu datoteka i rad s dvostrukim sučeljima. Naglasak je na svakodnevnoj upotrebi više od aspekata programiranja operativnog sustava, iako se knjiga dotiče nekih tehničkih aspekata sustava Windows 8.1.
 • Vodič za skripte, automatizaciju i alate naredbenog retka (2010) Briana Knittel-a za Windows 7 i Vista-u ovaj je vodič pomalo zastario s fokusom na Windows 7 i tadašnje izdanje Viste. U skladu s tim, njegov naglasak na programskim i tehničkim detaljima operativnog sustava još je uvijek vrijedan za programere softvera i računalne inženjere. Teme uključuju razumijevanje Windows Scripting Host-a u novom Windows skriptnom okruženju, rad s VBScript, JScript i ActivePerl i kretanje kroz Windows Management Interface..
 • Windows 10 Simplified (2015) Paul McFedries – pokretanjem Windowsa 10 Microsoft je uveo neke velike promjene u osnovni Windows operativni sustav. Ovaj je priručnik usmjeren prvenstveno na laičke korisnike i predstavlja uvod u najnoviju iteraciju operacijskog sustava Windows.
 • Koncepti operativnog sustava (2012) Silberschatz i dr. – iako nije strogo relevantna za Windows, ova bi se knjiga trebala svidjeti onima koji su zainteresirani za dizajn i funkciju modernih računalnih operativnih sustava. Ovo ažurirano izdanje, objavljeno 2012. godine, ispituje suvremene operativne sustave i pruža vježbe na kraju poglavlja i pregledava pitanja kako bi čitatelju pomoglo da savlada važne programske koncepte.

Zaključak

Microsoft Windows je s nama, u ovom ili onom obliku, više od trideset godina. Njezin uspjeh kao komercijalno održiv operativni sustav pomogao je da Microsoft postane softverski gigant kakav jest danas, a iako će uvijek biti izazivača za prijestolje Windows ostaje najpopularniji operativni sustav na tržištu. Konačno se procjenjuje da je otprilike 90% računanja u čitavom svijetu rađeno na računalima koji imaju neki oblik MS-Windows. Bez sumnje, Microsoft će nastaviti razvijati svoj operativni sustav, uvodeći nove značajke i poboljšanja, s namjerom da Windows zadrži na čelu kućnog i poslovnog računanja.

Daljnje čitanje i izvori

Imamo više vodiča, vodiča i infografika vezanih uz upotrebu računala:

 • Mrežno programiranje s internetskim utičnicama: naučite sve o umrežavanju računala.
 • Linux Programiranje Uvod i resursi: ovaj duboki zaron u Linux programiranje spušta se u jezgru gdje je sva radnja.

Resursi za programiranje Unix-a

MS-DOS je Unixova jednostavnija braća i sestre. Dakle, ako se želite preseliti na Unix, imamo sjajno mjesto za vas da počnete učiti: Unix programski resursi.

Ultimate popis alata za webmastere A-Z
Resursi za programiranje Unix-a

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map