Naučite GNUstep: besplatna alternativa NextSTEP razvojnoj platformi

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


GNUstep je besplatna i open source aplikacija aplikacija koja je vrlo slična Appleovoj platformi Cocoa i potječe iz iste linije proizvoda. GNUstep zapravo prethodi kakau, ali zbog popularnosti kakaa, GNUstep djeluje kao neka vrsta klona s otvorenim izvorom kakaa.

Povijest GNUstep-a

Nakon što je Steve Jobs napustio Apple, njegova nova tvrtka, NeXT Computers, razvila je novu aplikacijsku i razvojnu platformu (kao i novi operativni sustav koji je temeljio na njoj).

Ovo je napisano u Objective-C, objektno orijentiranom nizu C koji je NeXT licencirao StepStone, tvrtku koju su osnovali autori jezika.

Ova platforma za aplikacije i razvoj, nazvana NeXTSTEP, na kraju je dovela do razvoja Appleovih kakaoa i GNUstepa. Put od NeXT-ovog proizvoda do GNUstep-a traje nekoliko godina i uključuje nekoliko povezanih priča.

Objective-C postaje slobodan jezik

Budući da je Objective-C obrađen u C kod, a zatim sastavljen kao C, oslanjao se na C prevodilac. Da bi se Objective-C učinio dostupnim programerima na Unix platformama s najmanje gomile za programere, pretprocesor Objective-C trebao se povezati s GCC-om, GNU C Compilerom.

Nakon nekih početnih planova za zadržavanje jezika vlasništva, a još uvijek integrirajući GCC, Richard Stallman iz GNU-a odlučio je da jezik treba imati GPL licencu. StepStone se složio, a Objective-C postao je besplatni jezik.

Međutim, vrijeme izvršavanja koje je Objective-C učinilo korisnim su zadržali i ostali vlasnički. Nekoliko različitih programera radilo je na zamjeni otvorenog koda za vrijeme rada Objective-C, a onaj koji se trenutno koristi razvio je Kresten Krab Thorup 1993. godine.

Besplatne implementacije NeXTSTEP-a

Godine 1991. Paul Kunz, programer u Stanford Linear Accelerator Centru, želio je moći pokrenuti HippoDraw – softver napisan za NeXTSTEP platformu – na drugoj platformi.

Umjesto da prenosi samu aplikaciju, razvio je biblioteku objekata koja oponaša API korisničko sučelje NeXTSTEP. To mu je omogućilo pokretanje HippoDraw bez promjene jednog retka koda u samoj aplikaciji.

Andrew McCallum je 1993. objavio knjižnicu Collection for GNU Objective-C, koja je oponašala još jedan skup osnovnih NeXTSTEP knjižnica objekata.

NeXTSTEP Postanite OPENSTEP

Godine 1993. NeXT je počeo surađivati ​​sa Sun Microsystemsima kako bi stvorio verziju “gornjeg sloja” NeXTSTEP platforme (korisničkog sučelja i programskog API-ja) koja bi bila kompatibilna s njihovim operativnim sustavom Solaris.

Naravno, većina ovog rada uključivala je uklanjanje dijelova NeXTSTEP-a koji su bili čvrsto integrirani u hardver i operativni sustav..

Bilo je i nekih dorada i redizajna razvojnog API-ja platforme, razbijajući ga u dobro definirane „okvire“.

Ovaj rad doveo je do objavljivanja standarda OpenStep (koji je bila otvorena specifikacija, dostupan javnosti) i razvoja platforme OPENSTEP (koja je bila zaštićena implementacija OpenStepa).

OPENSTEP je zamijenio NeXTSTEP i prva je verzija u ovoj liniji proizvoda koja je očito prepoznatljiva kao prethodnica kakaa i GNUstepa.

Ovo je verzija koja je uvela temeljne okvire Foundation i AppKit, kao i obitelj klasa s prefiksom NS.

OpenStep dobiva GNU implementaciju

Nakon što je objavljen OpenStep standard, Andrew McCallum, Paul Kunz i drugi iz GNU-a napisali su svoje biblioteke Objective-C kako bi se uskladili sa standardom.

Napor je, naravno, nazvan “GNUstep” – ime je već neslužbeno sugerirano već 1991., kad su se neki nadali da će NeXT cijeli projekt predati Fondaciji za slobodni softver.

Tijekom sljedećih nekoliko godina projekt se proširio i postao potpuno kompatibilna, besplatna i otvorena implementacija standarda OpenStep. Prva inačica koja je u potpunosti implementirala specifikaciju došla je 1998. godine, a službeno izdanje 1.0.0 bilo je 2001. godine.

Kakao: sljedeći korak za OPENSTEP

Apple je kupio NeXT Computers i ponovno zaposlio Stevea Jobsa 1996. godine. Platforma OPENSTEP integrirana je u novi Mac operativni sustav i preimenovana u Cocoa.

Kakao se tijekom posljednjih desetljeća uvelike promijenio, posebno nakon što je Mac prešao u OS X sa Mac OS-a, a kakao se proširio i na Cocoa Touch za iOS.

Kad se kakao odmaknuo od OpenStep specifikacije, GNUstep se odmakao i od njega. Njegovi programeri sada to smatraju jednostavno primjenom Cocaa-a, s povijesnim vezama za OpenStep.

GNUstep danas

GNUstep je besplatna i otvorena aplikacija kakaa. Iako malo zaostaje za kakaom, namjera razvojnog tima je da GNUstep održi što više u sinkronizaciji s kakaom.

Što je poenta?

Kakao je vlasnička platforma za aplikacije, usko povezana s Mac OS X i iOS sustavima. Zašto bi itko htio imati Open Source verziju ove verzije? Zašto GNUstep i dalje postoji?

Jedan od najvećih razloga za to je što programeru aplikacija omogućuje dizajn za OS X ili iOS. Odatle aplikaciju možete prenijeti na Unix, Linux, Windows, BSD i Solaris. Tako vam GNUstep pruža okruženje za razvoj više platformi.

To vam daje mnoge prednosti Java Virtual Machine ili Flash-a. Ali, znatno je manje režijskih troškova. Štoviše, neki tvrde da to stvara bolju cjelokupnu arhitekturu.

Također ima puno smisla ciljati početni razvoj na kakau. To je zato što se bavite često vrlo teškim zahtjevima App Store-a. Tada se lako možete prebaciti u druga okruženja.

Uz to, mnogi programeri jednostavno vole platformu. Apple je puno razmišljanja i rada uložio u dizajn Cocaa, a mnogi ljudi koji se razvijaju za Linux i Unix okruženje poput dostupnosti platforme za izgradnju novih aplikacija.

GNUstep se također može pretvoriti u distribuciju operativnog sustava, usko ga integrirajući na način na koji Apple integrira kakao. Ne treba se upotrebljavati na ovaj način, ali može. Kad se ovako integrira, GNUstep se može koristiti za napajanje radne površine.

Jezici za razvoj

Primarni razvojni jezik za GNUstep je Objective-C. Sam GNUstep napisan je Objective-C, kao i većina aplikacija. Moguće je pokrenuti kod napisan na pregršt drugih jezika (osobito Java i Ruby), ali Objective-C je zaista glavni () događaj.

Od ovog pisanja GNUstep ne podržava Appleov novi programski jezik Swift. Apple je jezik objavio kao otvoreni kod vrlo nedavno, a GNUstep ga namjerava podržati što je prije moguće.

GNUstep resursi

 • Službena GNUstep stranica.

 • Učenje i referenca

  • GNUstep Programiranje mini tutorijala

  • GNUstep Vodič

  • GNUstep Wiki

  • GNUstep knjižnica

  • Heron’s Perch: popularni blog, vođen od glavnog održavača GNUstepa

  • Video: Objektiv-C u sustavu Windows 7 pomoću GNUstep-a.

 • alat

  • Étoilé: okruženje radne površine na više platformi izgrađeno na GNUstepu

  • GNUstep Application Project: alati za poboljšanje vašeg iskustva u radnom prostoru GNUstep.

Sažetak

GNUstep nudi sjajnu razvojnu platformu za kodre koji žele kreirati aplikacije na mnogim različitim platformama. Iako je o GNUstep-u ograničena količina informacija, o tome možete saznati puno više gledajući Objective-C i kakao.

Daljnje čitanje i izvori

Imamo više programskih vodiča, tutorijala i infografika vezanih za kodiranje i resurse za razvojne programere:

 • Resursi Objective-C: započnite i prijeđite na napredna područja programa Objective-C.

 • Kakao i kakao dodir Uvod: naučite usko povezani API za stvaranje aplikacija za Mac OS X i iOS.

 • Swift Uvod i resursi: novi jezik dizajniran posebno s kakaom (i posredno GNUstep).

Koji kôd treba naučiti?
Koji kôd treba naučiti?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map