Naučite JSON: započnite s prijenosnim prijenosom podataka

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


JSON, kratak za JAvaScript Object NOtation, u početku je zamišljen kao način prijevoza JavaScript objekata između preglednika i web poslužitelja. Međutim, danas je naziv pomalo pogrešan naziv jer se JSON može koristiti kao format prijenosa podataka s gotovo bilo kojim popularnim programskim jezikom.

JSON je postao zadani izbor za oblikovanje podataka za upotrebu u interaktivnim web aplikacijama. Ima vrlo laganu sintaksu i vrlo je lako učiti, čitati i pisati.

Povijest JSON-a

JSON nije izmišljen, već je “otkriven”. Iako nije bio prvi koji je koristio JSON, Douglas Crockford obično je zaslužan što je otkrio format jer je prvi popularizirao i odredio njegovu uporabu oko 2001. godine. Međutim, u prezentaciji Yahoo! Crockford, programeri, otkrivaju da je otkrio da je JSON u upotrebi u Netscapeu još 1996. godine.

Prije otkrića, JSON je postojao kao nenamjerni nusproizvod postojećih mogućnosti preglednika. Crockford, suosnivač softverske tvrtke State Software, razvijao je okvir AJAX web aplikacija. Međutim, Državni softver trebao je pronaći način koji će omogućiti dvosmjernu dvosmjernu komunikaciju pretraživač-poslužitelj bez oslanjanja na Flash dodatke ili Java aplete. Upravo je ta potreba poslužila kao poticaj za otkriće JSON-a.

U početku je Crockford smatrao JSON dijelom JavaScript jezika i nazvao ga u skladu s tim. No, kako se JSON ne sastoji samo od zareza, kovrčavih zagrade, četvrtastih zagrada i podataka, on se može lako raščlaniti u polju ili objekt bilo kojim programskim jezikom. Zbog jezične neovisnosti, JSON je uspostavljen kao samostalni ECMA standard 2013. godine (ECMA-404), a zatim ga je godinu dana kasnije proširio i uputio Zahtev za komentar Internet Engineering Task Force (IETF) (zahtjev za komentar) (RFC) 7159.

Kako se JSON koristi danas

JSON je zadani izbor za prijenos podataka putem Interneta. Nadmašio je formate poput XML i CSV zbog svoje jednostavnosti i neovisnosti o jeziku. Suvremena implementacija JSON-a uglavnom spada u dvije kategorije:

 • API-ji web usluga koriste format JSON kako bi podatke učinili dostupnima aplikacijama trećih strana.
 • AJAX interakcije često koriste JSON za prebacivanje podataka između poslužitelja i preglednika posjetitelja.

U oba slučaja bit će potrebno da bi se na strani klijenta manipuliralo JSON-om za JavaScript kako bi se podaci vratili. Pored toga, ako će se podaci koristiti za izvršavanje bilo koje radnje na web poslužitelju, tada će programski jezik na strani poslužitelja i JSON knjižnica specifična za jezik obaviti posao na poslužitelju..

Strukture podataka JSON-a

Podaci JSON formatiraju se u dvije strukture podataka koje se univerzalno koriste u svim modernim programskim jezicima:

 • JSON red je popis vrijednosti.
 • JSON objekt je zbirka parova imena i vrijednosti.

To se može činiti dovoljno jednostavnim, ali stvari postaju malo složenije kad uzmete u obzir da vrijednosti u nizovima i objektima mogu sadržavati brojeve, booleove, nizove, null vrijednosti ili čak ugniježđene nizove i objekte. Imena, s druge strane, mogu biti samo žice.

Primjeri podataka JSON-a

Definicije su korisne, ali još korisnije je vidjeti neke JSON podatke. Pogledajmo jednostavan niz.

[ "Crvena", "zelena", "plava", 7]

Taj niz sadrži četiri vrijednosti: tri niza i broj. Uzmimo stvari na korak od jednostavnog predmeta.

{
"događaj": "doručak",
"mjesto": "Tiffanyja",
"zapamtiti": istina,
"format": "film",
"bothKindaLikedIt": istina,
"thingsInCommon": 1
}

Ok, sada stvari postaju malo zanimljivije. U ovom objektu imamo šest parova imena i vrijednosti. Svako ime je niz, a vrijednosti se sastoje od tri niza, dvije logičke vrijednosti i jednog broja.

Imamo vremena za još jedan primjer. U ovom slučaju složeniji objekt s ugniježđenim nizovima i objektima.

{
"contentManagementSystems" : [
{
"Ime": "WordPress",
"percentMarketShare": 58.9
},
{
"Ime": "Joomla",
"percentMarketShare": 6.1
},
{
"Ime": "Drupal",
"percentMarketShare": 4.9
}
]
}

Započeli smo stvari s jednim parom ime-vrijednost koristeći ime "contentManagementSystems". Vrijednost je pomalo složen niz (to znamo i zbog uglatih zagrada) koji sadrži ostatak podataka u objektu. Međutim, umjesto da drži jednostavne vrijednosti, svaka vrijednost u nizu je ugniježđeni par ime-vrijednost (koji se također naziva objekt i kovrdzati zagrade kao takav identificiran).

Drugim riječima, ovo je JSON objekt koji sadrži niz objekata. Shvatio? Dobro.

Resursi

Dakle, sada znate što je JSON, ali možda želite naučiti kako zapravo koristiti JSON. Ako je tako, imate sreće. Evo nekoliko najboljih JSON resursa koje web može ponuditi:

 • Dokumentacija JSON mreže za razvojnu mrežu Mozilla cjelovit je pregled JSON sintakse i interakcije JSON na strani klijenta..
 • W3Schools nudi osnovni JSON uvod koji demonstrira JSON sintaksu i uspoređuje XML sa JSON.
 • Što je JSON: Tutorijalni JSON u trajanju od 3 minute, Secret Geek (AKA, ne baš tajni Leon Bambrick), kratki je kurs u JSON sintaksi, upotrebi i njezinoj sličnosti s XML-om.
 • JSON.org je službena web stranica JSON koja uključuje opsežni popis implementacija JSON-a organiziranih programskim jezikom.

JSON i vaš omiljeni jezik

Kao što smo već spomenuli više puta, JSON podaci mogu se koristiti s bilo kojim programskim jezikom. Pronašli smo nekoliko tutorijala koji će vam pomoći da započnete s upotrebom JSON-a za web razvoj s Java, PHP ili .NET okvirom.

 • Naučite koristiti JSON s Java čitanjem Java API-ja za JSON Processing: Uvod u JSON iz Oracle Technology Network.
 • Vodič za Java JSON s Jenkov.com obuhvaća tri popularna Java JSON analizatora i poveznice do drugog vodiča istog autora koji će vas naučiti kako izraditi vlastiti JSON parser.
 • Koristite JSON s PHP-om pogledajte u odjeljku JSON u PHP priručniku. Od PHP 5.2, JSON je u paketu u PHP jezgri. Kao rezultat toga, korištenje JSON-a s PHP aplikacijom jednako je jednostavno kao i upoznavanje sa raznim JSON funkcijama ugrađenim u jezik.
 • Ako želite svladati upotrebu JSON-a u PHP-u, pogledajte Rukovanje JSON Like a Boss in PHP: detaljni udžbenik koji se bavi naprednim tehnikama.
 • Primijenite JSON na .NET okvir tako što ćete se obratiti Uvodu u JavaScript Object Notation (JSON) u JavaScriptu i .NET iz Microsoftove razvojne mreže..

knjige

Ako više volite svoje obrazovanje u tiskanom i uvezanom obliku, evo tri od najboljih JSON tekstova koje novac može kupiti:

 • Uvod u JavaScript Object Notation: Vodič kroz točke JSON (2015) Lindsay Bassett sažet je vodič za JSON implementaciju koji obuhvaća Web API, knjižnice jezika na strani poslužitelja i manipulaciju JSON-om na strani klijenta..
 • JSON at Work (2016) Tom Marrs pokazat će vam kako raditi s JSON-om koristeći JavaScript, jQuery, HTML5, Ruby i Java.
 • Ben Smith, počevši od JSON-a (2015), kaže da on pokriva “početak” JSON-a, ali istina je da ovaj tekst pokriva mnogo više od osnova.

Sažetak

JSON je koncizan, jezično neovisan format za prijenos podataka između web poslužitelja i preglednika. To je izbor prijenosa podataka za moderne interaktivne internetske aplikacije i API-je web usluga koje upravljaju AJAX-om. Srećom, JSON je također lako započeti s radom i gotovo sigurno će uspjeti u vašem omiljenom okruženju za web razvoj.

Daljnje čitanje i izvori

Imamo više vodiča, vodiča i infografika vezanih za kodiranje i izradu web stranica:

 • XML resursi: jednom za koji se misli da je zamjena za HTML, još uvijek je vrlo popularan jezik za pohranu i prijenos podataka.
 • PHP Uvod i resursi: najpopularniji programski jezik na strani poslužitelja u svijetu – i to s razlogom.
 • Resursi ASP.NET: ovaj vodič upoznat će vas s Microsoftovim .NET okvirom za stvaranje web stranica.

Koji kôd treba naučiti?

Zbunjeni u koji programski jezik treba naučiti kodirati? Pogledajte našu infografiku. Koji kôd treba naučiti? Ne samo da raspravlja o različitim aspektima jezika, već odgovara i na važna pitanja poput: “Koliko ću novca zaraditi programiranje Java za život?”

Koji kôd treba naučiti?
Koji kôd treba naučiti?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me