Naučite MySQL: Kralj baza podataka otvorenog koda

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


MySQL (izgovara se My S-Q-L) je relacijska baza otvorenog koda. Besplatno je, a većina pružatelja usluga web hostinga uključuje ga u svoje najosnovnije pakete. Obje ove činjenice pomogle su učvrstiti njegovu popularnost i među amaterskim i profesionalnim web dizajnerima.

Ako imate vremena naučiti samo o jednoj bazi podataka, MySQL je sigurna oklada. Dizajniran je tako da je jednostavan za upotrebu, a njegova skalabilnost i fleksibilnost čine ga praktičnim za bilo koju primjenu. Njegova masovna baza korisnika djelomično je zahvaljujući upotrebi u mnogim popularnim web aplikacijama, uključujući WordPress, Drupal i mnoge druge CMS alate otvorenog koda.

Kratka povijest MySQL-a

MySQL je razvijen sredinom 1990-ih kako bi se zaobišla ograničenja brzine druge baze podataka, mSQL. Razvojni tim zadržao je određeni stupanj kompatibilnosti između mSQL i MySQL, tako da je taj kôd mogao biti između dva. U početku je MySQL stekao privlačnost jer je bio čvrsto integriran s PHP 3, što je MySQL učinio logičnim izborom za dinamične web aplikacije.

MySQL se može instalirati na različite operativne sustave i platforme, a s obzirom da je open source, obično se nudi kao standardna značajka web hosting paketa, što znači da je nevjerojatno dostupan i za početnike i iskusne programere.

Tvrtka koja stoji iza MySQL-a prodana je tvrtki Sun Microsystems 2008. godine u iznosu od milijardu dolara, nakon neuspjele ponude za nabavu od Oracle-a 2006. Dvije godine kasnije Sun je kupio Oracle, koji je konačno dao Oracle kontrolu nad MySQL-om. To je navodno protivno izvornom sporazumu sa Sunom, a to je da Oracle nikada neće dobiti kontrolu nad proizvodom.

MySQL je ime dobio po mojoj Widenius, kćeri jednog od osnivača MySQL-a, finskog programera Michaela “Montyja” Widenius-a. Navodno je Widenius nezadovoljan razvojem baze podataka otkad ju je preuzeo Oracle; 9.2.1.1 je posljednja verzija koja nije Oracle. Widenius se također fokusirao na promociju svoje forkirane baze podataka, MariaDB, u konkurenciji s MySQL-om. Odustao je od Sunca prije nego što je posao s Oracleom završen.

Kako djeluje MySQL

MySQL se često instalira kao dio LAMP skupa ili XAMPP skupa ako niste vezani za Linux. Nemoguće je reći koliko web stranica ovisi o MySQL-u, ali sa sigurnošću možemo pretpostaviti da je vrlo široko implementiran, jer djeluje na tako raznim platformama.

Baza podataka omogućuje korisnicima da manipuliraju podacima koristeći strukturirani jezik upita (SQL). Podaci su pohranjeni u tablicama, a unutar tablica u redove. Korisnici mogu odabrati iz niza motora za obradu podataka; MyISAM je zadani. MySQL se uspješno koristi za upravljanje više od 50 milijuna zapisa u jednoj bazi podataka.

Korisnici MySQL-a mogu dodavati podatke u svoju bazu podataka, dohvatiti ih, brisati i uređivati. Mogu se povezati izravno s bazom podataka da bi radili s njom ili koristiti skriptni jezik kao što je PHP. Različite vrste podataka u bazi omogućuju korisnicima da ograničavaju i provjere podatke u svakom retku.

Većina web domaćina pruža phpMyAdmin uz MySQL. Ovo je koristan web-alat koji vam omogućuje pregled podataka u jednostavnom formatu, koji vam može pomoći u vizualizaciji tablica i redaka te razumijevanju vrsta podataka detaljnije..

Što je relacijska baza podataka?

Relacijska baza podataka dizajnirana je za razumijevanje odnosa između različitih podataka. To radi pomoću tipki.

Svaka tablica u MySQL bazi podataka ima primarni ključ, koji je jedinstveni identifikator svakog zapisa. Svaki zapis može imati samo jedan primarni ključ, a ne može biti prazan (null). Na primjer, u bazi podataka o zaposlenicima mogli bismo koristiti broj svakog socijalnog osiguranja kao jedinstvenu referencu za njihove podatke.

Svaka tablica u bazi podataka može referencirati ključeve u ostalim tablicama kako bi se stvorio odnos između različitih skupova podataka.

MySQL resursi

Web je vrhunac s besplatnim MySQL informacijama, pomoći i alatima. Brza internetska pretraga trebala bi potražiti gotovo svaki resurs koji se sjetite. Da započnemo, prikupili smo neke od naših omiljenih resursa, veza i vodiča.

Tutoriali

 • TutorialsPoint Saznajte MySQL: iako ovom udžbeniku nedostaje vizualne privlačnosti, on sadrži sveobuhvatne MySQL udžbenike koji se vraćaju nazad do osnova. Neka znanja o PHP-u su od pomoći.
 • MySQL za apsolutne početnike: udžbenik na jednoj stranici koji će vas provesti kroz instalaciju i osnovne naredbe.
 • SQL Tutorial u W3Schools: učenje nekih osnovnih izjava pomoći će vam da shvatite kako ispitivati ​​svoju MySQL bazu podataka. W3Schools jedna je od najutjecajnijih web stranica kada je u pitanju razvoj i kodiranje web stranica.
 • MySQL po primjeru za početnike: ako znate kako kodirati, ali ste novi u MySQL-u, ovaj će se tutorial postavljati na vašoj razini. Saznajte kako MySQL funkcionira slijedeći primjere.
 • TizTag PHP / MySQL Tutorial: opet, možda nije najpristupačniji vodič u pogledu izgleda, ali ovaj će vam vodič pomoći da naučite PHP uz MySQL. Ako namjeravate ići ravno u web razvoj, pokušajte.
 • PHP i MySQL Vodič: pređite kroz osnove i radite na naprednijem kodiranju. Vrlo brzo napreduje od osnovnih komponenti SQL izraza do apstrakcije baze podataka, pridruživanja i savjeta za dobru praksu za učinkovit dizajn baze podataka.
 • Naučite MySQL: vrlo osnovni uvodni vodič s web stranica About.com, koji će vas upoznati sa SQL-om i osnovama relacijskih baza podataka. Prikladan vodič za pridošlice SQL i tehnologija baza podataka.
 • Vodič za ubrizgavanje SQL-a: kada ste novi u kodiranju, ključno je da naučite kako izbjeći napad SQL ubrizgavanja koji bi mogao otkriti sadržaj vaše baze podataka ili rezultirati brisanjem podataka i oštećenjem. Ovaj vodič sadrži pozadinske informacije i podešavanja koja možete koristiti u kodu da biste je zaštitili od hakera.
 • Android PHP / MySQL Vodič: nakon što se naoružate osnovama MySQL-a, pomoću ovog vodiča možete naučiti kako izgraditi funkcionalnost baze podataka u Androidovoj aplikaciji.

Video

 • 95% onoga što ćete trebati znati o MySQL-u: ovaj videozapis dolazi za nešto više od 40 minuta, iako pokazuje njegovu dob. Međutim, većina je koraka korisna, a vodič je temeljit.
 • Besplatan MySQL tečaj Udemy: pokupite osnove ovog besplatnog 10,5 satnog video tečaja iz Udemyja.
 • Osnove SQL-a: ovaj video tvrdi da će vam pružiti dobro radno znanje SQL-a za samo jedan sat.
 • Stvorite bazu podataka i tablicu u phpMyAdmin: pogled na neke uobičajene naredbe u phpMyAdmin, web-temeljenom MySQL sučelju.
 • Naučite SQL i MySQL za 3 sata: ovaj tečaj zahtijeva malu avansnu naknadu, ali obećava da ćete podučiti poduke u poslijepodnevnim satima. Ovo je još jedan kurs iz Udemyja.
 • Objašnjeno SQL ubrizgavanje: videozapis 7Safe prolazi kroz osnove SQL injekcijskih napada. Iako nema naracije, ovo je odličan videozapis za nove kodre koji tek počinju sastavljati svoje skripte, jer objašnjava postupak napada laičkim izrazima.

Referentni dokumenti

 • Službena MySQL dokumentacija: za konačne informacije potražite pomoć ovdje. Obavezno odaberite ispravni referentni priručnik za svoju verziju MySQL-a.
 • PHP i MySQL For Dummies – Cheat Sheet: pomoću ovog grafikona s jednom stranicom možete se brzo podsjetiti na ispravnu sintaksu kao kod. Ovo je zgodan izvadak iz istoimene knjige.
 • Referentni priručnik za MySQL Workbench: potražite vodič za besplatni alat za dizajn baze podataka s web stranice Oracle. Pristupite mu putem interneta ili ga preuzmite u PDF formatu za upotrebu izvan mreže ili putem e-knjige.
 • PhpMyAdmin Dokumentacija: phpMyAdmin se često nudi kao dio web hosting paketa, uz MySQL. Naučite kako koristiti ovaj prijateljski i moćan internetski alat za upravljanje bazama podataka, pregledajte podatke unutar njih i promijenite MySQL postavke.
 • SQL Joins Cheat Sheet: sjajna vizualna referenca koja koristi pie karte da podučava principe pridruživanja. Označite ovaj zgodan resurs i osigurajte da je kôd učinkovit i točan.
 • MySQL Cheat Sheet: brza referenca na najobičnije SQL naredbe na koje ćete vjerojatno naići. Iako izgled nije najveći, ima puno toga za naučiti.

alat

 • MySQL Workbench: službeno grafičko okruženje za MySQL koje omogućava dizajn i upravljanje bazama podataka.
 • Sequel Pro: upravljajte svojim MySQL bazama podataka na vašem Mac ili Mac poslužitelju. Uključuje SQL uređivač upita, raspored kartica, upravljanje korisnicima i još mnogo toga.
 • Webmin: internetski MySQL upravitelj koji služi kao alternativa phpMyAdmin.
 • HeidiSQL: komunicirajte s vašim MySQL, MS SQL i PostgreSQL bazama podataka u jednom prikladnom alatu. Može se izvorno instalirati na Windows ili na Linux ili Mac putem Wine-a.
 • Navicat: GUI alat namijenjen poslovnim korisnicima, iako tvrdi da je podjednako koristan i za MySQL početnike. Navicat je također kompatibilan s rođakom MySQL-a, MariaDB-om.

Vozači i knjižnice

 • MySQL Connectors: pregledajte popis službenih upravljačkih programa za korisnike na različitim jezicima, uključujući Perl, Ruby i Python.
 • MySQL PHP upravljački programi – pregled: saznajte više o različitim PHP upravljačkim programima u službenom PHP priručniku.

Zajednice

 • Službeni MySQL Forum: ovaj forum nudi podršku, raspravu i službene najave proizvoda – izravno iz razvojnog tima.
 • MySQL na DBForums: mala zajednica programera koji pomažu jedni drugima u problemima s MySQL-om. Teme su postavljene u obliku pitanja i odgovora.
 • Najnovija MySQL pitanja o StackExchangeu: pregledajte odgovore stručnjaka i raspravu u zajednici o MySQL korištenju. Ova stranica prikazuje najnovije diskusije koje su označene kao “MySQL.”

knjige

 • PHP & MySQL u Lakim koracima (2012) Mikea McGrath-a: dobar opći uvod za kompletnu novorođenčad po povoljnim cijenama. Ako ste potpuno novi u relacijskim bazama podataka, SQL i PHP, ova će knjiga biti temelj vašeg učenja.
 • SQL hacks: Savjeti i alati za kopanje u vaše podatke (2006) Cumming i Russell: napredni SQL vodič za iskusne administratore baza podataka.
 • Hackish PHP Pranks and Tricks (2006) Michaela Flenova: ova knjiga i CD-ROM omogućuju vam eksperimentiranje s PHP-om da biste stvorili učinkovitiji i sigurniji kôd. Dostupno u Google knjigama kao e-knjiga po povoljnoj cijeni.
 • MySQL Cookbook (2014) Paul DuBois: ovaj ogromni referentni dokument nudi brza rješenja za niz izazovnih problema s kodiranjem. Reciklirajte kôd i razvijte vlastite varijacije.
 • Knjižnica MySQL programera (2013), Paul DuBois: naučite kako upravljati i upravljati MySQL na stručnoj razini pomoću ove ogromne knjige resursa.
 • MySQL in Nutshell (2008) Russell JT Dyer: zgodan brzi vodič za MySQL koji udružuje kao izvor udžbenika o određenim temama.

Druge podatke

 • Povijest MySQL AB: potpuni vremenski okvir Dries Buytaert, koji pokriva rođenje, rast i eventualno stjecanje tvrtke koja stoji iza MySQL-a. Ova fascinantna povijest traje od 1995. godine do danas, Sunčevim kupnjama i Sunčevom kupnjom Sunca.
 • Web lokacija Oracle MySQL: Oracle markirano spremište podataka i preuzimanja na MySQL.
 • Planet MySQL: mnoštvo informacija i napredni savjeti za upotrebu od samih MySQL programera.
 • 10 razloga migracije [S MySQL-a na MariaDB: saznajte više o argumentima za ostavljanje MySQL-a i prelazak na njegovog nasljednika MariaDB-a.
 • Michael Widenius na Twitteru
 • MySQL Certification: naučite kako postati certificirani profesionalac u administraciji ili razvoju MySQL baze podataka.

Sažetak

MySQL je sveprisutna tehnologija baza podataka koja je jednostavna za korištenje, a opet nevjerojatno moćna. Kompatibilan je s velikim rasponom operativnih sustava i neophodan je za tisuće skripti i aplikacija.

Ako učite kodirati ili planirate upustiti se u dizajn web stranica, učenje o MySQL i SQL sigurna je oklada. Čak i ako se još ne planirate upuštati u složene SQL, znanje kako izvući i gurnuti podatke bit će vam neizmjerna pomoć pri učenju osnova relacijskih baza podataka, a ti se principi mogu primijeniti i na druge baze podataka kako se vaše znanje poboljšava.

Na internetu postoji ogromna količina besplatnih informacija i podrške, i uprkos kontroverzi oko njegove nabave, čini se da je MySQL trajni favorit u alatu alata za web programere.

Daljnje čitanje i izvori

Imamo više vodiča, tutorijala i infografika vezanih za kodiranje i razvoj:

 • SQL resursi: naš opći SQL resurs koji je kritičan za sve programere relacijskih baza podataka.
 • Uvod u ADO.NET: naučite sve o ovom sustavu za korištenje bilo koje baze podataka unutar .NET okvira.
 • PHP Uvod i resursi: započnite s učenjem najpopularnijeg jezika za kodiranje na strani poslužitelja.

Vrhunski vodič za web hosting

Ako ćete kreirati aplikacije koje se temelje na bazi podataka, morat ćete ih negdje ugostiti. Pogledajte naš Ultimate vodič za web hosting. Objasnit će vam sve što trebate znati kako biste napravili informirani izbor.

Vrhunski vodič za web hosting
Vrhunski vodič za web hosting

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map