Odabir CMS-a: Kako odabrati pravu stranicu za svoju web stranicu

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


U ranim danima weba, većina web stranica izgrađena je pomoću HTML datoteka – jedna datoteka za svaku stranicu na web mjestu. Da bi se promijenio sadržaj unutar svake web stranice, svaku je datoteku potrebno ručno uređivati. Kako su web stranice postajale sofisticiranije, takav je pristup postao problematičan.

Ručno uređivanje puno datoteka očito je spor proces, jer se sadržaj mora mijenjati svaki put kada se pojavi. Na primjer, promjena footora na web mjestu može značiti promjenu svake pojedine stranice pojedinačno. Ovo je bio očigledan način unošenja pogrešaka u kod, a za velike web stranice to je bilo nepraktično.

Sada većina web stranica koristi pomoćnu bazu podataka za držanje sadržaja, a tu dolazi vaš sustav za upravljanje sadržajem ili CMS.

CMS pruža sigurno, sigurno i korisničko sučelje za upravljanje sadržajem baze podataka, istovremeno smanjujući rizik od brisanja bilo kojeg kritičnog koda koji obrađuje izgled i strukturu.

Zašto koristiti CMS?

Postoji mnogo uvjerljivih razloga za korištenje CMS-a, bilo da ste početnik webmaster ili iskusni web programer:

 • Brzo uređivanje. CMS omogućuje vam da uronite u sadržaj baze podataka putem interneta (i, u nekim slučajevima, putem aplikacije). Obično ćete koristiti obrazac, iako vam neki CMS softver omogućuje izravno uređivanje sadržaja stranice u pretpregledu uživo.
 • Sigurna interakcija s bazom podataka. CMS pomaže suzbiti slučajne promjene kontrolirajući način na koji spremate i stvarate svoj sadržaj. To vam može pomoći da slučajno ne budete zabrljali bazu podataka jer s njom ne komunicirate izravno. Nekoliko CMS-ova uopće ne koristi bazu podataka, iako je to rijetko.
 • Sastav sadržaja prilagođen korisniku. CMS-ovi nude jednostavan sadržaj za upotrebu sadržaja i alate za prijenos medija, zajedno s jednostavnim kontrolama oblikovanja za izgradnju atraktivnih izgleda. Većina pruža mogućnost pregleda rada i spremanja skica.
 • Pristupačno upravljanje sadržajem. Ne treba vam znanje HTML-a za uređivanje vaše web stranice ako koristite CMS jer su dostupni alati za uređivanje, a naučiti ćemo vrlo malo. Neki CMS-ovi uključuju složene uređivače izgleda koji pružaju alate za sastavljanje WYSIWYG ili omogućuju uređivanje sadržaja stranice u prikazu uživo.
 • Manje računa za web dizajn. Kada koristite CMS, ne morate kontaktirati dizajnera web mjesta svaki put kad želite objaviti novi blog, učitati novu sliku ili promijeniti sadržaj stranice.
 • Poznato upravljanje web mjestima. Ako imate više web lokacija, vaše će znanje i vještine biti potpuno prenosivi na bilo koje drugo web mjesto pomoću iste platforme – čak i ako funkcionira drugačije. To olakšava upravljanje puno web stranica, bez potrebe za učenjem različitih sustava i alata za upravljanje.
 • Automatizacija. CMS može automatizirati određene aspekte isporuke sadržaja, poput stvaranja RSS feeda iz sadržaja koji stvorite. Također može zakazati postove za budući datum, tako da možete unaprijed slagati sadržaj, a ne objavljivati ​​ih odmah, i unositi na svoje račune na društvenim mrežama, trgovinu e-trgovine i još mnogo toga.
 • savitljivost. Mnogi CMS-ovi imaju dobro uspostavljene korisničke zajednice koje svoj domet i korisnost proširuju upotrebom proširenja ili dodataka. A budući da su izgled i dizajn odvojeni, relativno je lako “reskirati” web mjesto uključivanjem nove teme – bez ometanja sadržaja. Neki CMS-ovi također imaju ugrađeni alat za marketing putem e-pošte i forume.

Odabir CMS-a

Dakle, uvjereni ste u prednosti CMS-a i spremni ste pogledati opcije. U istraživanju morate imati na umu tri stvari:

 1. Što već znate? Ako ste ranije radili s WordPressom, boravak na istom sustavu za sljedeću web lokaciju može povećati vašu produktivnost. Ako ste programer, odabir osnovnog CMS-a može ograničiti vašu kreativnost, a upotreba CMS-a bez glave može ga dopuniti.
 2. Koji jezik baze podataka i skripta planirate koristiti? Opet, ako imate iskustva s PHP-om i MySQL-om, odlučiti se za Java-ov CMS (na primjer) može biti kontraproduktivno. Neki se CMS-ovi prirodno posuđuju Linuxu ili Windows poslužiteljima.
 3. Trebate li proširivost? Mnogi CMS-ovi mogu se poboljšati s vijcima i dodacima koji mogu jednostavni blog pretvoriti u web mjesto za e-trgovinu, forum ili čak potpuno razvijenu web aplikaciju. Vaši planovi za novu web lokaciju mogli bi vas usmjeriti prema jednom ili dva CMS-a koji nude dodatne module koji su vam potrebni – ili jednostavan način za razvijanje nove.

30 CMS-ova koje treba razmotriti

Postoji stotine CMS-ova koje možete izabrati, s rasponom cjenovnih bodova i posebnosti između njih. Evo 30 CMS-ova koji su dobro poznati ili služe usko specijaliziranoj svrsi:

 1. WordPress: WordPress pokreće milijune web stranica, a trenutno je najdraži svjetski CMS. Korisnici WordPressa imaju koristi od jednostavne konfiguracije, jednostavnosti administracije i koda koji je općenito prilično siguran. WordPress je dobar izbor za blogove i korporativne web stranice i nudi dobru proširivost osim bloganja sa stranicama i dodacima.
 2. Drupal: Drupal ćete maksimalno iskoristiti ako imate iskustva s kodiranjem, ali povratni troškovi su ogromni. Drupal vozi web stranicu Bijele kuće i koristi se od gotovo istog broja besplatnih tema i dodataka kao i WordPress.
 3. DynPG: besplatni CMS s otvorenim kodom dostupan na 5 jezika, dizajniran za upotrebu s web dizajnom i programima za uređivanje slika. Korisnici mogu ubaciti isječke koda u fazi dizajna, a ti isječci potom povlače sadržaj iz DynPG baze podataka.
 4. Eksponent: još jedan open source, besplatni CMS. Exponent može upravljati s više korisnika i uloga, a omogućuje i izravno uređivanje stranica, uklanjajući potrebu za prijavom u sustav nadzorne ploče za podupiranje.
 5. eZ Objavi: ovaj CMS razvijen je na Symfony-jevom okviru i objavljen je kao besplatni alat s otvorenim kodom. Dizajniran je za velike web stranice i nije toliko prijateljski kao neki od popularnijih CMS alata, ali ima nekoliko API-ja koji upravljanje sadržajem čine brzim i jednostavnim.
 6. DotNetNuke: DotNetNuke ili DNN dizajniran je za korporativne web stranice, iako programeri mogu izrađivati ​​web stranice bez ikakvog znanja o ASP.NET-u. Može se ugostiti na Windows poslužitelju ili u oblaku. Postoji besplatno izdanje za zajednicu, iako je puna funkcionalnost rezervirana za plaćena korporativna izdanja.
 7. Umbraco: Umbraco je popularan kod tvrtki koje već koriste IIS. To je otvoreni izvor, koristi .NET okvir i besplatno je za preuzimanje.
 8. Bricolage: “Dizajniran za ozbiljne hakere”, Bricolage je stvoren za prilagodbu i upravljanje izuzetno velikim web lokacijama. Uključuje značajke poput odjave datoteka što sprečava više korisnika da rade na istom sadržaju.
 9. Pomični tip: izvorno izjednačeno s WordPressom, Movable Type nije uspio rasti istom brzinom, možda zato što nije open source. Kodiran na Perlu, ima manju zajednicu korisnika i može biti manje prilagođen za novajlije u odnosu na rivalske alate. Kritično, Movable Type stvara statičke ili dinamičke stranice.
 10. b2evolution: b2evolution uzima upravljanje sadržajem i okreće ga na glavu. Umjesto da stvara postove, stranice i druge vrste sadržaja, b2evolution koristi Zbirke za organiziranje grupa sadržaja. Ima ugrađen vlastiti forum i alate za marketing e-pošte.
 11. CMSimple: za ovaj neobični CMS nije potrebna pomoćna baza podataka, ali još uvijek možete razviti više web stranica pomoću rasporeda predložaka i dodataka. Sve o ovom CMS-u sravnjeno je prema dolje, pružajući vam iskustvo bez ikakvih problema, ali pomalo ograničeno.
 12. phpWiki: ovaj CMS omogućuje izradu biblioteke informacija, koristeći informacije koje pridonose posjetitelji i registrirani korisnici. Prihvaća standardnu ​​oznaku MediaWiki.
 13. Joomla!: Joomla! rođen je iz Mambo CMS-a, nakon što je razvojni tim odlučio da originalni projekt ne napreduje u duhu softvera otvorenog koda. Dizajniran je za postavljanje web lokacija zajednice i intraneta, iako njegova proširenja omogućavaju prilagođavanje. Novajlija može smatrati da je administracija škakljiva.
 14. Magento: tisuće web lokacija e-trgovine izgrađeno je na platformi Magento koja je dostupna u besplatnim i plaćenim izdanjima. Ciljano je usmjereno na tržište e-trgovine, a može se proširiti dodacima za dodavanje različitih pristupnika plaćanja. Međutim, proširenje sustava izvan njegovih osnovnih funkcija postaje skupo.
 15. MediaWiki: tim Wikipedije izvorno je napisao MediaWiki iz temelja kako bi se nosio s njegovom golemom bibliotekom sadržaja koji je ustupio korisnik. MediaWiki je dostupan na osnovi otvorenog koda i može se implementirati na više od 200 jezika.
 16. Moodle: Moodle je specijalizirani sustav za upravljanje sadržajem osmišljen za izgradnju i pohranu mrežnih materijala za učenje. Dostupno je tona resursa i alata.
 17. Django: Django je CMS za Python, osmišljen da bude integriran s drugim web lokacijama i aplikacijama. Ima sučelje za povlačenje i ispusta radi pojednostavljenja upravljanja i objavljivanja.
 18. Duh: Ghost je platforma s hostom koja tvrdi da nudi više snage od srednje, a opet manje nereda od WordPressa. Ovaj CMS podržava Markdown sintaksu za jednostavan, čist i bezbrižan pristup bloganju.
 19. pod vedrim nebom: ovaj open source CMS plasira se na tvrtke koje trebaju upravljati mrežnim sadržajem i objavljivati ​​vlastite poslovne procese. Naglasak je na sigurnosti i suradnji, a nude se i mogućnosti i oblaci.
 20. SharePoint: Microsoftov vodeći CMS pravi je značaj u svijetu upravljanja sadržajem koji pruža sve, od knjižnica dokumenata do punih tijekova procesa. Njegova široka struktura i potencijalno složena suradnja znači da se najbolje koristi u preduzećima koja imaju stručnu podršku u radu.
 21. CMS Jednostavno: ovaj dobro uspostavljeni CMS je besplatan i otvorenog koda, a izgrađen je za hosting web stranica (a ne blogova ili web lokacija e-trgovine). Namijenjen je web programerima koji stvaraju web lokacije za klijente i ljude koji se s vremena na vrijeme ukopavaju u kod.
 22. Geeklog: Geeklog je kompaktan, ali svestran CMS napisan na PHP-u i koristi MySQL, MS SQL ili PostgreSQL kao pomoćnu bazu podataka. Često ćete vidjeti Geeklog u paketu u programere za instalaciju jednim klikom koje pruža vaš web domaćin.
 23. Habari: Habari je CMS koji je također dizajniran za izradu aplikacija na webu. Potiče se programeri da se uključe i doprinesu svojoj razvijajućoj se bazi podataka. Ako već koristite WordPress, postoji uvoznik koji može prenijeti vaš sadržaj.
 24. PageCarton: ovaj CMS-ov temeljen na PHP-u besplatan je za preuzimanje i upotrebu i može se rasporediti na Linux, Mac i Windows strojevima. Budući da je relativno nov, još uvijek je u fazi prijelaza na licencu otvorenog koda.
 25. PrestaShop: ova aplikacija za kupovinu ima ugrađeni CMS koji olakšava upravljanje proizvodima i administraciju. Većinu njegovih funkcija pronaći ćete u odjeljku Back Office, u odjeljku Alati.
 26. Textpattern: web dizajneri uživat će u Textpatternovoj lakoći prilagođavanja. Teme se mogu lako prilagoditi, a postoji dodatna knjižnica za daljnje proširenje.
 27. Dogodjaj sretnog slučajnog otkrivanja: dizajnirana prije svega za blogove, Serendipity je idealna za dnevnike i časopise. Postoji malena biblioteka predložaka – samo 80 – i mala kopča dodataka s kojima se možete igrati. Iako je jednostavno, malo tehničkog znanja će ići dug put.
 28. SilverStripe: kombinirajući CMS funkcionalnost i svoju kodnu platformu, SilverStripe je dizajniran za stvaranje sadržaja i koda jedan pored drugog.
 29. Shopify: Shopify je vjerojatno jedan od najpoznatijih svjetskih graditelja stranica za e-trgovinu, a njegova CMS funkcionalnost čini upravljanje jednostavno. To stvara SEO-friendly popis, upravljanje povlačenjem i ispuštanjem i statistiku vaše trgovine izravno na nadzornoj ploči.
 30. Concrete5: ovaj CMS omogućuje uređivanje sadržaja in situ na web mjestu uživo, bez gnjavaže s radom preko neprijateljske nadzorne ploče ili obrasca. Sadrži biblioteku dodataka i izbor tema za početak.

Sažetak

Ako ne koristite CMS za upravljanje sadržajem svoje web stranice, prebacivanje će vam sigurno uštedjeti vrijeme i novac. Ključno je odabrati pravi alat za posao i odabrati CMS koji je usko usklađen s funkcijama, proširenjima i fleksibilnošću koja vam je potrebna.

Daljnje čitanje i izvori

Imamo više vodiča, vodiča i infografika vezanih za razvoj i upravljanje web stranicama.

Vrhunski vodič za web hosting

Pogledajte naš Ultimate vodič za web hosting. Objasnit će vam sve što trebate znati kako biste napravili informirani izbor.

Vrhunski vodič za web hosting

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map