PHProjekt: Naučite besplatan alat koji vam pomaže u upravljanju složenim projektima

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


PHProjekt je rješenje za upravljanje projektima otvorenog koda objavljeno pod GNU javnom licencom. Cross-platform groupware kreirala je krajem devedesetih njemačka tvrtka Mayflower GmbH.

Kompletan vodič za PhProjekt

Međutim, podrška je prekinuta 2012. godine, a sav izvorni kod objavljen je na GitHubu. Posljednja verzija PHProjekta koju je razvio i objavio Mayflower je 6.2.1. Izveden je krajem 2012. godine.

Povijest

Originalnu verziju PHProjekta napisao je Albrecht Gunther, koji je taj softver lansirao krajem devedesetih do značajnog uspjeha. Gunther će nastaviti usavršavati svoju aplikaciju za upravljanje projektima, puštajući ažurirane iteracije tijekom sljedećih nekoliko godina, sve dok se na kraju nije udružio s njemačkom tvrtkom Mayflower GmbH.

Početkom 2006. godine, Mayflower je postao glavni programer i distributer PHProjekta, usko surađujući s Guntherom na daljnjem usavršavanju i proširenju softvera..

Mayflower napušta PHProjekt

Izlaskom ove najnovije iteracije skupnog softvera, Mayflower je odustao od daljnjeg razvoja projekta, a PHProjekt danas postoji kao otvoreni izvorni sustav za upravljanje projektima s dodacima i zakrpama koji se razvijaju i oslobađaju od različitih neovisnih programera.

Unatoč Mayflowovom napuštanju softvera, PHProjekt je i dalje popularan program za grupni softver i još uvijek je uključen u brojne automatske programere, uključujući SimpleScripts i Fanastico.

Značajke

Iako je PHProjekt možda obustavljen, brojne značajke i jednostavna upotreba aplikacije i dalje ga čine popularnom aplikacijom za upravljanje poslovanjem.

Sve što je potrebno za instalaciju i pokretanje najnovijih iteracija PHProjekta je web poslužitelj, PHP 5.2.4 (ili bolji) i MySQL 5 (ili bolji). PHProjekt podržava razne uobičajene protokole, uključujući XML / SOAP, LDAP i WebDAV, a dostupan je za 38 jezika i 7 vrsta baza podataka.

PHProjekt je modularna aplikacija koja se sastoji od više desetaka komponenti, uključujući sljedeće značajke:

Popis značajki

 • Administracija: zabranjuje pristup voditeljima projekata odobrenim zaporkom. Omogućuje administratorima upravljanje grupama i projektima, dodjeljivanje i nadgledanje zadataka, nadzor aktivnosti na forumu, izradu popisa obveza i izdavanje podsjetnika o projektu.

 • Kalendar: podržava pojedinačni ili grupni način rada. Administratori mogu zakazati događaje, dodijeliti projekte i stvoriti profile za česte korisnike i grupe. Podržava podsjetnike putem e-pošte i SMS obavijesti.

 • Contact Manager: pruža pregled tablice svih članova projekta. Administratori mogu uvoziti i izvoziti kontakte u više formata te ih sortirati ili filtrirati po kategorijama. Kontakti mogu biti osobni ili objavljeni širokoj zajednici. Značajka upravitelja kontakata također pruža preglednu povijest svih kontakata s povezanim bilješkama i napomenama.

 • Sustav vremenske kartice: ova značajka omogućava administratorima da određuju radne dane za projekte, napominju koji su članovi “na poslu”, a koji članovi odjavljeni. PHProjekt-ov sustav vremenskih kartica omogućuje i mjesečni pregled rada svih članova.

 • Projekti: ova značajka nudi popis svih postojećih projekata u lako čitljivoj strukturi stabala. Voditelji projekata mogu dodijeliti dužnosti i rokove dospijeća te pažljivo nadzirati tekuće podprojekte. Napredak projekta može se vidjeti na Ganttovom dijagramu, a projektni modul prati status tekućih zadataka.

 • Chat: Administratori i članovi mogu biti u stalnom međusobnom kontaktu, čak i kada rade s različitih lokacija. Rasprave se mogu arhivirati radi kasnijeg pregleda.

 • Forum: ova značajka dopunjuje Chat modul, omogućavajući jednostavnu suradnju članova tima i voditelja projekata.

 • Request Tracker / Help Desk: omogućava administratorima da dodijele i prate zahtjeve projekata. Omogućuje automatsku potvrdu e-pošte za ispunjene zahtjeve i održava bazu znanja o riješenim zahtjevima.

 • Klijent pošte: PHProjekt-ov klijent e-pošte podržava više računa, omogućava članovima tima slanje i primanje faks i SMS poruka.

 • Datoteke: PHProjekt-ova komponenta datoteka omogućuje jednostavne funkcije filtriranja i sortiranja za sve pohranjene datoteke i dokumente. Administratori mogu ograničiti pristup bilo kojoj datoteci, a dokumenti se mogu izvoziti u više formata, uključujući PDF, Doc, XLS i XML.

 • Sustav pretraživanja: potpuno integrirani sustav pretraživanja podržava pretraživanje cijelog teksta po modulima, kao i ukupno pretraživanje web mjesta.

Čvrsta i proširiva

PHProjekt je robustan softver za upravljanje projektima, napisan na PHP-u, a budući da je softver otvorenog koda, slobodan je za upotrebu i prilagođavanje vašim potrebama. Sve što vam je potrebno za rad je domaćin koji podržava PHP i pruža barem jednu MySQL ili PostgreSQL bazu podataka.

PHProjekt je modularna aplikacija i uključuje mnogo modula za dodavanje više funkcionalnosti u sustav. Moduli uključuju sustav vremenske kartice, grupni kalendar, upravljanje kontaktima, upravljanje datotekama, chat i forum, sustav za glasanje, klijent za poštu, oznake, popise zadataka, podsjetnike i bilješke, oznake, usluge službe za pomoć. Na raspolaganju su i brojni drugi moduli.

Zahvaljujući relativno osnovnim sistemskim zahtjevima, PHProjekt se može instalirati na ogromnoj većini poslužitelja koji se danas koriste. Sve što stvarno trebate je PHP podrška i može se instalirati SQL baza podataka i grupni softver. PHProjekt se obično instalira na Linux, Apache, MySQL, PHP ili LAMP poslužiteljima, ali može se instalirati i na Microsoftovim poslužiteljima Internet Information Services (IIS).

PHProjekt je neovisan o OS-u, tako da se može pokretati na Windows ili Linuxu ili niša operativnih sustava. Softver je dostupan na engleskom, njemačkom i španjolskom jeziku.

Internetski resursi

PHProjekt je lako dostupan od različitih autoinstalatora i web domaćina. Aplikacija je otvorenog koda i besplatna je za upotrebu i preinake od strane svih korisnika. Iako je aplikacija jednostavna za instaliranje i relativno intuitivan u svom dizajnu, oni koji koriste softver koristit će sljedeće mrežne poduke:

 • PHProjekt.com: ovo je bila službena web stranica za vrijeme projekta. Ovaj arhivski snimak od 5. siječnja 2013. najviše je koristan za forum koji sadrži puno korisnih informacija.

 • Instaliranje PHProjekta sa Softaculousom u cPanelu: u ovom kratkom videu objašnjava kako instalirati PHProjekt pomoću alata za instalaciju Softaculous u cPanel.

 • PHProjekt 6 – Korisnikov pogled: ovaj kratki video vodič pruža jednostavan pregled PHProjekt aplikacije s naglaskom na gledište interakcije korisnika. Iako je video daleko od dubine, korisnici se prvi put pomažu u upoznavanju s osnovnim sučeljem i funkcijama aplikacije. Ovaj kratki vodič specifičan je za PHProjekt 6.0.2.

 • PHProjekt 6 – Kako stvoriti modul: ovaj kratki vodič prvi put prolazi korisnike kroz proces kreiranja novog modula u PHProjekt 6.0.2. Video opisuje kako stvoriti modul, dodati korisnike te izmijeniti i definirati kodove i predloške.

 • PHProjekt na Microsoftu IIS: objavljen 2008. godine, ova arhivirana kopija Microsoftovog kratkog vodiča vodi korisnike kroz instalaciju i konfiguraciju aplikacije PHProjekt groupware za upotrebu s web-poslužiteljem Microsoft IIS. Iako pomalo datiran, ovaj kratki tutorial nudi korisne informacije svima koji su zainteresirani za PHProjekt aplikaciju.

 • Često postavljana pitanja za PHProjekt korisnika: iako nije strogo tutorial ili priručnik za korisnika, ovaj jednostavan PDF obrađuje većinu često postavljanih pitanja u vezi sa PHProjekt aplikacijom i njezinim brojnim značajkama i funkcijama. Korisnici prvi put trebali bi ovaj vodič smatrati korisnim u istraživanju svega što PHProjekt može donijeti u upravljanju projektima.

 • PHProjekt WikiBook: ovo je dobar, ako kratak, uvod u cijeli sustav.

PHProjekt Hosting razmatranja, instalacija

Relativna jednostavnost PHProjekta i njegova ovisnost o široko korištenim tehnologijama učinili su ga relativno popularnim rješenjem za grupni softver u nekim krugovima. To je razlog zašto ga mnoge hosting kompanije još uvijek nude kao dio svojih planova.

Mnogi zajednički planovi za web hosting uključuju PHProjekt u njihovo spremište skripti za jedan klik, tako da ako se ne smatrate tehnički pametnim, možete ga pokrenuti i raditi bez ikakvog tehničkog znanja. Provjerite kod svog davatelja hostinga kako biste saznali je li PHProjekt dostupan – i SimpleScripts.com i Fantastico De Luxe uključuju ovu skriptu kao opciju.

Ako ste malo pametniji tehnički, skriptu možete sami instalirati pomoću cPanela svog domaćina za stvaranje baze podataka, a zatim protokolom za prijenos datoteka (FTP) za prijenos datoteka skripte na svoju web lokaciju.

Datoteku je potrebno dekomprimirati u odgovarajuću mapu izvan one kojoj pristupa HTTP. Tada morate postaviti i konfigurirati aplikaciju i pokrenuti konfiguracijsku skriptu.

Svakako, osigurajte da korisnik baze podataka odabran za PHProjekt ima sva prava za učitavanje datoteka i da grupa web poslužitelja može pisati u tmp-u, zapisnicima i prenositi direktoriju.

Iako je podrška za PHProjekt ograničena, vodiči za ručnu instalaciju za Windows i UNIX sustave dostupni su na mreži. Instalacija je relativno jednostavna, bez obzira na OS.

PHProjekt alternative

Grupni softver idealan je za slobodnog vježbača koji žonglira sa više projekata, ali također dobro funkcionira u okruženju u kojem nekoliko ljudi mora raditi zajedno na manjim komadima većeg projekta.

Modularni pristup koji se koristi u PHProjekt-u znači da je mnoštvo značajki opcionalno, smanjujući nered ili dodati funkcionalnost kako biste prilagodili savršeno rješenje za upravljanje projektima za svoju organizaciju.

Bez novih iteracija ili ispravki programskih pogrešaka, cjelovita zajednica otvorenog koda pala je na pružanje stalne podrške za PHProjekt. Iako su originalni tvorci softvera tehnički prekinuli, on je i dalje široko dostupan i nastavlja se koristiti.

Ipak, nedostatak trajnog razvoja tvrtke Mayflower doveo je mnoge korisnike u potragu za alternativama PHProjekt-u. Srećom, postoji niz održivih alternativa PHProjekt-u za koje vlasnici tvrtki i menadžerski timovi mogu birati.

Softver za alternativno upravljanje projektima

Iako PHProjekt možda ima dugu povijest u industriji, to nikako nije jedini softver za upravljanje projektima na tržištu. Postoji mnoštvo alternativa, od kojih se mnoge podudaraju ili nadmašuju profil performansi PHProjekta. Neke od tih aplikacija su, poput PHProjekta, besplatne i s otvorenim kodom. Ostali su licencirani kao Softver kao usluga (SaaS) i zahtijevaju od korisnika da plate pretplatu.

 • Odoo: upravljanje projektima samo je jedna od poslovnih aplikacija dostupnih korisnicima Odoo-a. Softver je u potpunosti kompatibilan s Windows i Linux platformama, a po potrebi se može proširiti i na ostale operativne sustave. Odoo-ova aplikacija za upravljanje projektima olakšava menadžerima timova organiziranje i zakazivanje projekata. Live chat i e-pošta omogućuju suradnicima da ostanu u stalnoj komunikaciji tijekom rada. Značajke uključuju Ganttove karte, Kanban prikaz i analitičke grafikone za praćenje uspješnosti projekta. Izdanje zajednice Odoo besplatno je i otvorenog koda, a napredne opcije zahtijevaju pretplatu.

 • Taiga: besplatna aplikacija za upravljanje projektima otvorenog koda, razvijena prvenstveno za početnike i manja poduzeća. Softver uključuje standardne značajke upravljanja projektima kao što su zaostatak, zadaci, sprinti i problemi. Taiga se bez problema integrira s GitHub-om i GitLabom, što ga čini idealnim za razvojne programere. Softver je vrlo prilagodljiv, a dizajniran je s jednostavnim i intuitivnim sučeljem.

 • OrangeScrum: jedan od vrhunskih alata za upravljanje projektima otvorenog koda. Ovaj je besplatni program jednostavan za instaliranje i dostupan je za Windows, Linux i Mac operativne sustave. Značajke uključuju tablu zadataka Scruma, planiranje resursa, praćenje napretka i prikaze Ganttove karte. OrangeScrum podržava brzo dijeljenje datoteka putem Dropboxa i Google pogona. Iako je softver besplatan i otvorenog koda, stručna podrška i održavanje dostupne su uz godišnju naknadu.

 • ProjectLibre: ovo se plasira na tržište kao besplatni, otvoreni kod, alternativa Microsoft Project-u. Kompatibilan je s Linuxom, Windowsom i Macom. Softver podržava osnovno upravljanje zadacima, raspodjelu resursa i praćenje projekata. Ključne značajke ProjectLibre uključuju Ganttove karte, histograme resursa i WBS / RBS karte. Trenutno je u razvoju verzija softvera temeljena na oblaku.

 • OpenProject: potpuno opremljena aplikacija za upravljanje projektima s vrlo intuitivnim korisničkim sučeljem. Softver podržava Agile i Scrum timski rad i tijek rada s više mjesta. OpenProject pruža potpunu podršku za cijeli životni ciklus projekta. Nudi poboljšane značajke upravljanja zadacima, izvještavanje o vremenskoj liniji te analizu vremena i troškova. Članovi uprave i tima mogu koristiti integrirane wiki značajke za pregled i uređivanje zadataka, usporedbu razvijajućeg sadržaja i nadgledanje projekata.

 • Asana: ovo promiče potpunu i laku suradnju između udaljenih radnika i uprave. Značajke platforme podržavaju učinkovito planiranje projekata i upravljanje zadacima putem integracije e-pošte, dijeljenja datoteka te praćenja statusa i prekretnica. Jednostavno sučelje Asana čini idealnom za voditelje projekata s ograničenim računalnim vještinama. Postoji besplatna opcija za start-up i male tvrtke s manje od 15 sudionika, dok će veće organizacije morati platiti naknadu za pretplatu..

 • Basecamp: internetska aplikacija za upravljanje projektima namijenjena integraciji s mobilnim uređajima. Aplikacija omogućuje voditeljima projekata da lako zakažu i prate sve glavne prekretnice, rokove i događaje kroz intuitivno sučelje. Članovi tima mogu lako surađivati ​​putem razgovora u stvarnom vremenu, oglasne ploče i teme komentara. Dokumenti i datoteke mogu se daljinski pohraniti radi jednostavnog pretraživanja od strane administratora ili članova tima. Vođe tima mogu zakazati automatske provjere za nadgledanje napretka svih dodijeljenih zadataka i mogu pristupiti redovitim izvješćima o napretku članova tima. Iako Basecampu mogu nedostajati neke naprednije značajke drugih, skupljih aplikacija za upravljanje projektima, dostupnost dodataka trećih strana čini platformu vrlo prilagodljivom i dobrom prikladnom za mala i srednja poduzeća.

Zaključak

Iako PHProjekt Mayflower GmbH više ne razvija i ne održava, on i dalje ostaje dovoljno popularan za primanje zakrpa i dodataka iz zajednice otvorenih izvora profesionalnih programera i entuzijastičnih hobista.

Ostaje besplatan za upotrebu ili preinake i može se lako preuzeti s raznih web-domaćina. PHProjekt je lagana aplikacija, a obično je predstavljen kao instalacija jednim klikom.

Konkurentske aplikacije za upravljanje projektima možda su zauzele središnju fazu otkako je PHProjekt obustavljen 2012., ali softver i dalje usvajaju poduzeća koja traže učinkovit i jednostavan za uporabu sustava upravljanja projektima.

Softver za upravljanje projektima može biti učinkovit alat za poduzeća svih vrsta i veličina. Međutim, kao i svaki alat, važno je odabrati pravi za posao.

PHProjekt je dugo rješenje za manje organizacije kojima je potreban softver za upravljanje projektima. No, s obzirom da PHProjekt više nije u razvoju, možda je vrijeme da vlasnici poduzeća i voditelji projekata potraže alternative i procijene koja je platforma prava za njihovu organizaciju.

Daljnje čitanje i izvori

Imamo više vodiča, tutorijala i infografika vezanih za kodiranje i razvoj:

 • MantisBT Uvod i resursi: saznajte o jednom od najpopularnijih programa za praćenje bugova.

 • Ubuntu Primer: naučite sve o jednoj od najpopularnijih distribucija Linuxa – izvrsnoj osnovi za bilo koju vrstu razvoja.

 • Objektno orijentirano programiranje: naučite o širokom rasponu objektno orijentiranih programskih jezika – neki vas mogu iznenaditi.

Da li bi Internet preživio kraj svijeta?

Jeste li se ikad zapitali što bi velika katastrofa napravila na internetu? Pogledajte našu infografiku, Hoće li Internet preživjeti kraj svijeta? Moguće je da smo svi mogli biti uništeni, ali internet bi živio.

Da li bi Internet preživio kraj svijeta?
Da li bi Internet preživio kraj svijeta?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map