Programiranje čistih podataka (Pd): Kako započeti

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


Pure Data, također naziva Pd, vizualni je programski jezik dizajniran za audio, video i grafičku obradu. Korisnicima omogućuje stvaranje originalnog softvera pomoću grafičkog sučelja, a ne kodnih linija, idealno za glazbenike, vizualne umjetnike i izvođače s malo ili nikakvog znanja kodnih jezika.

Čisti podaci mogu se koristiti za generiranje vlastitog zvuka, videa i grafike ili mogu obraditi ulaz s MIDI, senzora sučelja ili drugih ulaznih uređaja. Može se koristiti i za suradnju uživo putem mreža ili preko lokalne mreže ili Interneta, što omogućuje kontrolu rasvjete, motornih sustava i drugih scenskih tehnologija ili za interakciju s mobilnim ili nosivim uređajima.

Pure Data koristi modularnu bazu kodova koja može sadržavati objekte razvijene na drugim jezicima, poput C, Python i Scheme. Jednom razvijeni, ovi se objekti mogu dodati izravno u Pd program, bez dodatnog kodiranja. Čisti podaci se također mogu koristiti za stvaranje vlastitih modula za višekratnu upotrebu, nazvanih zakrpe. Mnogi od tih vanjskih objekata i zakrpa dostupni su besplatno putem velike Pd zajednice otvorenog koda, što još više olakšava novim programerima i digitalnim umjetnicima da započnu s upotrebom Pd-a bez ikakvog iskustva..

Povijest

Pure Data razvio je devedesetih Miller Puckette kao alat za stvaranje interaktivne računalne glazbe i drugog multimedijskog sadržaja. Puckette je Pd razvio ubrzo nakon napuštanja IRCAM-a, gdje je također razvio Max, još jedan programski jezik protoka podataka. Kao takav, Pure Data ima mnogo sličnosti s Maxom i djelomično je interoperabilan s Maxom i njegovim nasljednikom, MSP-om. Međutim, Pure Data je mnogo moćniji alat za stvaranje računalne glazbe od Maxa, posebno u mogućnosti da obrađuje audio obradu izravno iz glavnog procesora.

Dok je Puckette prvi put razvio Pure Data, program je u velikoj mjeri suradnja. Kao projekt otvorenog koda, Pure Data su poboljšali i poboljšali brojni programeri širom svijeta, a jezik i njegove značajke nastavljaju se razvijati kroz zajedničku zajednicu.

Programiranje protoka podataka

Dok većina programskih jezika koristi unaprijed definirani redoslijed u kojem se odvijaju operacije, od početka do kraja ili na putu koji je unaprijed postavljen na temelju određenih naredbi ili radnji, programiranje protoka podataka usredotočuje se na kretanje podataka između objekata. Operacije se pokreću kao odgovor na određeni ulaz. Jednom kada svi ulazni zahtjevi operacije postanu valjani, operacija se pokreće. Budući da se operacije izvode na temelju zahtjeva, a ne prema postavljenom redoslijedu, programiranje protoka podataka dobro je prilagođeno decentraliziranim mrežama.

Mnogi suvremeni programski jezici protoka podataka, uključujući Pure Data, koriste vizualni pristup programiranju. Programi se kreiraju grafički pomoću ugrađenih objekata, zakrpa (objekata kreiranih pomoću određenog programskog jezika – u ovom slučaju Pure Data) ili čak objekata razvijenih u drugom programskom jeziku. Objekti se postavljaju na “platno”, a zatim međusobno spajaju pomoću kablova koji usmjeravaju protok podataka između tih objekata, na isti način na koji su elementi procesne sheme procesa povezani u Microsoft Visio. Na ovaj je način moguće izgraditi pune programe na jeziku vizualnog protoka podataka bez pisanja ijednog retka koda.

Resursi

Spojili smo brojne izvore koji će vam olakšati Pure Data.

Internetske poduke

Budući da Pure Data održava aktivnu zajednicu otvorenog koda, dostupno je mnoštvo besplatnih mrežnih vodiča od kojih su mnogi namijenjeni potpuno novim korisnicima – čak i neprogramerima:

 • Pd Tutoriali i HOWTO: službena web stranica Pure Data sadrži dugačak popis vodiča i stranica sa uputama, a obuhvaća osnovne i napredne koncepte programa Pure Data, kao i tutorijale specifične za softver..
 • Čisti podaci priručnicima za Floss: ovaj vodič djeluje kao softverski priručnik sve u jednom i vodič za obuku. Vodi vas kroz početnu instalaciju i postavljanje, a zatim pruža desetke lekcija za audio, video i protoke podataka, dodajući MIDI, koristeći mogućnosti umrežavanja Pd-a i još mnogo toga. Cijeli vodič dostupan je i kao EPUB i PDF datoteke za preuzimanje.
 • Programiranje elektroničke glazbe na pd-u Johannesa Kreidlera: ovaj je besplatni udžbenik namijenjen skladateljima i koristi nastavni pristup koji se temelji na sluhu. Započinje s osnovnim programskim i računalno utemeljenim akustičkim principima, pruža teorije i primjene lekcija o raznim glazbenim tehnikama, te nadograđuje na naprednije, tehničke elemente jezika.

knjige

Knjige o čistim podacima uvelike se razlikuju, od teorijski bogatih akademskih tekstova do vodiča za razvoj aplikacija utemeljenih na projektima:

 • Teorija i tehnika elektronske glazbe Millera Pucketta: tvorac Pure Data-a raspravlja o teorijama i matematici iza računalno utemeljenog glazbenog sastava. Puckette je također besplatno omogućio ovdje.
 • Multimedijsko programiranje s čistim podacima Bryana WC-a Chung: ova se knjiga prvenstveno fokusira na grafičke i multimedijske mogućnosti Čistih podataka. Uključuje korak po korak vodiče, vizualne vodiče i informacije o mnogim dostupnim izvorima otvorenog koda.
 • Sastav: Čisti podaci kao meta-kompozicijski instrument Michaela Barkla: ova knjiga koristi originalna djela stvorena u Čistim podacima da bi analizirala i raspravljala o ključnim elementima računalno utemeljene glazbene kompozicije.
 • Programiranje zvuka s čistim podacima: Ostvarite svoje aplikacije oživite dinamičnim zvukom Toni Hillerson: Ova knjiga podučava Pd tehnike posebno prilagođene razvoju web i mobilnih aplikacija. Obuhvaća osnove čistog podatka, objašnjava principe zvučnog dizajna i vodi čitatelja kroz razvoj vlastitih web i mobilnih projekata.

Ostali resursi

Ako u gornjim vodičima i knjigama ne možete pronaći ono što tražite, ovi bi vam besplatni resursi trebali pomoći da pronađete bilo što drugo što će vam možda trebati za početak:

 • UCSD stranica Millera Pucketta: Pucketteova početna stranica na kalifornijskom Sveučilištu San Diego nudi niz resursa, uključujući dokumentaciju i datoteke Pure Data, popis nastave koje predaje i internetsku verziju knjige Teorija i tehnika elektroničke glazbe.
 • Čiste stranice zajednice podataka: ovaj popis resursa zajednice uključuje popise pošte, forume, IRC chat sobe, stranice društvenih medija i YouTube kanal posvećen čistim podacima.

Zaključak

Pure Data je vizualni programski jezik posebno dizajniran za stvaranje glazbe, videa i drugih multimedijskih projekata. Budući da je softver otvorenog koda, on je slobodan za upotrebu i podržava ga velika, aktivna zajednica.

Visoko-vizualna priroda Pure Data čini ga idealnim jezikom za digitalnog umjetnika koji razumije glazbeni sastav, ali možda ne zna ili želi učiti kodni jezik.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map