Programiranje knjiga: svaki programer bi ove knjige trebao pročitati 2020. godine

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


Broj čvrstih knjiga o programiranju valjda se broji u tisućama. Ipak, da bi se ovaj popis učinio polu probavljivim, on se suzio na prvih 101 programskih knjiga.

Ako se zaista želite isticati kao programer, onda morate nastaviti učiti i rasti svoj zanat. Knjige u nastavku nude sjajnu polazište za razne programske discipline, vještine, perspektive i jezike.

Contents

Knjige o temeljnom programiranju

Knjige u ovom prvom odjeljku visoko su cijenjene kao neke od knjiga koje trebate pročitati ako zaista želite ovladati svojim zanatom kao programeri. Kao što ćete vidjeti, oni znatno nadilaze kôd koji pišete.

1. Umjetnost računalnog programiranja Donalda E Knutha

Umjetnost računalnog programiranja temeljna je serija od četiri knjige koja će vam pomoći da postanete nevjerojatan programer. Znanstvenici i programeri podjednako su hvalili Knuthov rad, uključujući Billa Gatesa.

Četiri serije knjiga izuzetno je teško zaživjeti, ali pomoći će vam da gledate programiranje u novom svjetlu, istovremeno poboljšavajući svoje vještine. Pronaći ćete puno dubinskih analiza i mnoštvo problema za rješavanje.

2. Mitični čovjek mjesec Fred Brooks

Ova knjiga napisana je da nije pretpostavka da iako se računala i tehnologija mijenjaju, ljudi to nemaju. Ova je knjiga pravi klasik koji razbija ljudske elemente softverskog inženjerstva. Ova klasična knjiga prvi put je objavljena 1975. i uspjela je izdržati test vremena. Prošlo je više od 30 godina od prvobitne objave, što je živi dokaz da je osnovna načela na kojoj je knjiga osnovana bila ispravna.

Mythical Man Month je sjajna knjiga ako ste programer ili želite postati voditelj projekata. To će vam pomoći da bolje shvatite što može poći po zlu u razvoju softvera i nudi praktične pristupe za upravljanje timom.

3. Kôd kompletan: Praktični priručnik za izradu softvera Steve McConnell

Code Complete je gotova enciklopedija za praktično kodiranje znanja. Osim toga, kao ogromnu knjigu na 900 stranica lako je razumjeti i pročitati. Temeljni fokus ove knjige je poboljšati vaše svakodnevno znanje programiranja i pomoći vam u konstruiranju čitljivog, čistog i jednostavnog koda.

Bez obzira na vašu trenutnu razinu znanja o programiranju, ova knjiga će vam pomoći. Čak i ako knjigu ne čitate izravno, postoji barem nekoliko odjeljaka koji će vam pomoći da proširite svoje znanje.

4. Koderi na djelu: Razmišljanje o zanatskom programiranju Petera Seibela

Coders at Work je knjiga koja nadilazi opipljive vještine programiranja i umjesto toga uranja u živote poznatih programera. Ova je knjiga prepuna intervjua 15 programera koji su realizirali na radu, projekata na kojima su radili i priča koje stoje iza tih poznatih projekata. Ako tražite inspiraciju i pozadinski pogled na to kako različiti programeri misle i rade, onda je ovo knjiga koju je vrijedno odabrati.

5. Pragmatični programer: od putovanja do majstora Hunt i Thomas

Ovo je još jedna klasična knjiga koja stoji test vremena. Ako tražite knjigu koja će vam pomoći da pređete s programera na nešto mnogo više, pročitajte ovu knjigu.

Ova knjiga nudi kolekciju od 70 različitih savjeta, lekcija i preporuka za programere za programere koji su začinjeni zanimljivim analogijama kako bi se koncepti zaista uronili. Zamislite ovo kao nevjerojatan referentni vodič za daljnju programsku karijeru.

6. Clean Code: Priručnik o agilnom obrtu softvera Roberta Martina

Sigurno, čak i loš kod može funkcionirati. Ali, loše napisan kod može projekt dovesti na koljena. To je razlog zašto je čisti kôd od najveće važnosti. U tvrtki Clean Code, Robert Martin se udružio sa kolegama iz Object Mentora kako bi podijelio najbolje savjete i primjere koji će vam pomoći da postanete bolji programer.

Ova knjiga pokriva principe i najbolje prakse u vezi s čistim kodom, zajedno s obiljem studija slučaja i primjera tako da možete utvrditi što je ispravno, a što pogrešno u vezi s kodom. Iako je većina primjera data u Javi, lekcije su primjenjive na svaki programski jezik.

7. Programiranje bisera Jon Bentlyja

Programiranje bisera je još jedna klasična programska knjiga koja će vam pomoći razumjeti osnove rješavanja problema. Ova knjiga usredotočena je na probleme koji iritiraju većinu programera i nudi korisne načine rada s njima.

Ako želite poboljšati svoje razumijevanje algoritama, dizajna algoritama i pripremiti svoj um inovativnim pristupima uobičajenim problemima, to je obavezno za čitanje.

8. Šifra: Skriveni jezik računalnog hardvera i softvera Charlesa Petzolda

Kôd nije izričito knjiga programiranja, već je sve o tome kako računala rade na najnižoj razini. Imajte na umu da je važno izgraditi sveobuhvatnu perspektivu oko posla koji radite.

Ova će vam knjiga pomoći da shvatite opipljive učinke koda koji pišete na stvarnom CPU-u. To je fascinantno štivo u cijelosti.

9. Učinkovit rad s Legacy Code Michaela Feathersa

Ako ne radite samo na razvojnim projektima koji počinju sa nule, vjerojatno ćete tijekom karijere naići na mnoštvo naslijeđenih koda. Ako radite s postojećim kodom starijim od 5 godina, tada ćete u ovoj knjizi pronaći vrijednost.

Ova će vam knjiga pomoći da bolje razumijete svoj naslijeđeni kôd i kako da iz njega izvučete maksimum kako ne bi bilo gubitka novca i vremena..

10. Čisti koder: Pravila ponašanja profesionalnih programera Roberta Martina

Ova knjiga koju je napisao legendarni softverski stručnjak Robert C Martin pomoći će vam da vas vodi kroz vašu karijeru profesionalnog programera. Uvodi tehnike, alate, discipline i prakse kako bi postao pravi softverski zanat.

Osvjetljava mnogo više od tehnike i ulazi u razvoj softvera s časti, samopoštovanjem i ponosom. Ako tražite vodič koji će vam pomoći kroz vašu programsku karijeru, to je vrijedno pročitati.

11. Strastveni programer: Stvaranje zapažene karijere u razvoju softvera od strane Chada Fowlera

Ova je knjiga ispunjena svim vrstama mudrosti koje se odnose na stvaranje cjeloživotne karijere u razvoju softvera. Pokazuje vam kako povećati svoj set vještina, maksimizirati svoje vrijeme i nastaviti gurati svoju karijeru naprijed.

Ako se ozbiljno bavite cjeloživotnom karijerom u programiranju, onda će vam ova knjiga htjeti pomoći da vas vodi ka karijeri koja je i izazovna i značajna..

12. Pisanje solidnog koda Stevea Maguirea

Sa povećanjem složenosti softvera, sve je važnije stvarati kod bez grešaka što je moguće ranije u razvojnom ciklusu. Ova knjiga koju je napisao bivši razvojni programer za Microsoft visoke razine ispituje sve vrste tipičnih pogrešaka u razvoju i kako ih izbjeći.

Ova će vam knjiga pomoći da otključate odgovor na pisanje koda bez pogreške, nezamjenjive vještine u današnjem razvojnom okruženju.

13. Obrt softvera: Novi imperativ Petea McBreen-a

Software Craftsmanship nudi pristup softveru za razvoj koji se usredotočuje na razvoj programera s korisnicima i kupcima. Također vas vodi kroz proces prelaska od softverskog šegrta do putnika do potencijalno majstora.

Solidan vodič za rast vaše karijere softvera.

14. Razumijevanje profesionalnog programera Geralda M Weinberga

U ovoj lako čitljivoj knjizi dobit ćete dragocjen uvid u to kako možete postati bolji programer istovremeno poboljšavajući radni učinak. To je sjajna mala knjiga koja se fokusira na nematerijalne vještine koje morate posjedovati ako želite imati dugu i korisnu razvojnu karijeru.

15. Prekrasan kod: vodeći programeri objasniti kako misle Oram i Olsen

Ako se pitate kako stručnjaci i programeri na visokoj razini osmišljavaju koja im se rješenja nude, pogledajte ovu knjigu. Ova knjiga nudi studije slučajeva vodećih programera o tome kako su došli do pažljivo osmišljenih rješenja.

Daleko od još jedne knjige o ispravnim i pogrešnim načinima pristupanja kodu ova knjiga vam daje perspektivu “preko ramena” dok djeluju kroz odgovarajuće probleme.

16. Struktura i interpretacija računalnih programa Abelsona, Sussmana i Sussmana

Ovo je temeljna knjiga koja se bavi funkcionalnim programiranjem. Knjiga je napisana za poznati uvodni tečaj programiranja na MIT-u i od tada je ažurirana kako bi odražavala najnovije programske standarde. Tešku knjigu je kroz koju treba proći, ali dok čitate knjigu i radite na predstavljenim problemima, na kraju ćete se naći mnogo bolji programer.

17. Ponovno uzimanje uzoraka Joshua Kerievsky

Čitanje o uzorcima dizajna je jedno, ali u potpunosti ih je implementirati. U ovoj ćete knjizi naučiti kako premjestiti postojeći kôd u uzorke, pa čak i ukloniti ga iz obrazaca, a sve ispočetka.

Primjeri koda u stvarnom svijetu pomoći će vam da se načela koja učite zaživite i prikazat će vam kako implementirati uzorke na najjednostavniji mogući način.

18. Relacijski model za upravljanje bazama podataka od strane EF Codd

Ovu je knjigu napisao tvorac relacijskog modela i obuhvaća sve praktične elemente u dizajniranju relacijskih baza podataka. Da bi baza podataka bila doista relacijska, ona treba slijediti dvanaest načela izloženih u ovoj knjizi.

Ako želite učiti o i steći dublje razumijevanje relacijskih baza podataka, ovu knjigu morate pročitati.

19. Uvod u algoritme autora Cormen i sur

Ova se knjiga uveliko smatra jednom od najboljih knjiga o algoritmima učenja. Ako vas zanima razumijevanje i pisanje algoritama, ovo je nevjerovatna početna knjiga. Uspijeva produbiti dubinu, a istovremeno ostaje dostupna svim vrstama čitatelja.

Prvo izdanje ove knjige naširoko se koristi na sveučilišnim tečajevima, dok su kasnija izdanja ove knjige nastavila ažurirati algoritme učenja u moderno doba.

20. Sastavljači: Načela, tehnike i alati Aho i sur

Ovu bi knjigu trebalo čitati na temelju naslovnice, a nježno je nazvana “Knjiga zmajeva”. Ali, ako to ne kuka, spremite se zaroniti u strašan svijet prevoditelja. U ovom izdanju autor će vas naučiti svemu što trebate znati o sastavljačima, iz teorijske i praktične perspektive.

Čak i uz opseg obuhvaćenih informacija, ovu ćete knjigu smatrati vrlo pristupačnom.

21. Algoritmi + strukture podataka = programi Niklaus Wirth

Ova klasična knjiga sjajan je temelj na algoritmima i strukturama podataka. To je također kratko čitanje, tako da nije ispunjeno beskonačnim teoretiziranjem, ali je praktični vodič na koji se možete ponovo i ponovo pozivati..

Ako tražite bolje razumijevanje logike standardnih knjižnica koje djeluju iza kulisa najmodernijih programskih jezika, onda je ovo knjiga koju vrijedi pročitati. Osim toga, to je ujedno i sjajan uvod u Pascalovo programiranje.

22. Algoritmi Sedgewicka i Waynea

Ova je knjiga vodeći udžbenik o algoritmima. Nudi istraživanje najvažnijih algoritama koji se trenutno koriste i pruža nevjerojatno temeljno znanje.

Trenutno je u četvrtom izdanju to nezamjenjiv izvor mudrosti za programere svih razina koji žele povećati svoje znanje o algoritmima.

23. Temelji sigurnosti: Što svaki programer treba znati od strane Kern-a i sur

Sigurnost bi trebala biti središnji fokus dok pišete nove programe i aplikacije. Ova knjiga nudi programerima jasan vodič o najboljim postupcima sigurnog kodiranja.

Izlaže najčešće prijetnje koje ćete vidjeti i kako se najbolje možete braniti od njih. Ne čekajte da bude prekasno, zanatujte siguran kôd od početka.

24. Kako dizajnirati programe: Uvod u programiranje i računarstvo Felleisen i sur

Ova uvodna knjiga usredotočena je na proces oblikovanja programa. Napisano je za programere i neprogramirane podjednako, tako da je vrlo dostupno svim čitateljima.

Vodit će vas kroz postupak analize izjave problema, formuliranja ciljeva, izlaganja rješenja, dovršetka programa i na kraju testiranja. Tekst je vrlo privlačan i pomoći će vam da shvatite osnove dizajna programa.

25. Softverski zahtjevi Wiegersa i Beattyja

Ova je knjiga klasični vodič za softverske zahtjeve i sada je u svom trećem izdanju. Nudi ažurirani skup praksi koji pokrivaju čitav niz zahtjeva za razvoj softvera za širok spektar projekata.

Zahtjevi softvera idu u veliku dubinu i pružaju bezbroj tehnika, studija slučaja, najbolje prakse i uvida iz desetljeća na terenu.

26. Obrasci integracije poduzeća: Dizajn, izgradnja i implementacija poruka za razmjenu poruka od strane Hohpe i Woolfa

Enterprise Integration Patterns neprocjenjiv je katalog od šezdeset i pet različitih obrazaca koji pomažu u razumijevanju i dizajniranju učinkovitih rješenja za razmjenu poruka. Neka vam ova knjiga pomogne u dizajniranju učinkovitih sustava za razmjenu poruka za vaše poduzeće.

Također obuhvaća mnoštvo integracijskih rješenja poput MSMQ, JMS, Microsoft BizTalk, SOAP i XSL.

27. Obrasci arhitekture poslovnih aplikacija Martina Fowlera

Martin Fowler u ovoj knjizi vodi vas kroz izgradnju i oblikovanje poslovne aplikacije od početka do kraja. Ako pravite aplikaciju velikih razmjera, sigurno ćete naići na neke od obrazaca predstavljenih u ovoj knjizi. Ova će vam knjiga pomoći da izbjegnete česte pogreške u poslovnim aplikacijama osvjetljavanjem lekcija koje su naučili iskusni programeri objekata.

Ako radite bilo kakvu vrstu razvoja poslovnih aplikacija, smatrat ćete da je ova knjiga neophodna.

Profesionalni razvoj i liderstvo

Ako želite poboljšati svoju karijeru u smjeru koji uključuje upravljanje timovima programera, knjige u nastavku pomoći će vam da razvijate vještine i način razmišljanja koji će vam pomoći da tamo stignete.

28. Ljudski proizvodi: produktivni projekti i timovi DeMarca i Listera

Ljudski priručnici napisani su za programere koji teže biti vođe tima. Uvidi koji nude u vođenju i upravljanju timom ne samo će vam pomoći u boljem upravljanju ljudima, već će vam pomoći da implementirate bolji softver.

Liječenje ljudi poput ljudi, a ne samo brojevi ili vještine, mogu vam pomoći da unaprijedite svoju karijeru na nove načine. Ova knjiga će vam pokazati kako to učinkovito učiniti.

29. Procjena softvera: Demistifikacija crne umjetnosti Stevea McConnela

Procjena softvera često se naziva “crna umjetnost” zbog svoje nesigurnosti i složenosti. Ova knjiga pomaže u rasvjetljavanju procesa procjene softvera i nudi izravan pristup.

Pomoću ove knjige naučit ćete kako procijeniti vrijeme i troškove, izbjeći uobičajene pogreške u procjeni i razviti vlastiti prilagođeni pristup procjeni za vas i vaš tim..

30. Objašnjena suradnja: Vještine olakšavanja za voditelje softverskih projekata Jean Tabaka

Ova će knjiga pomoći agilnim vođama da bolje razumiju i upravljaju svojim timovima. Da bi agilni razvoj uspio, potrebna vam je izvanredna suradnja svih njegovih dionika. I to nije ni magija, potrebno je pažljivo planiranje i izvršenje. O čemu se radi u ovoj knjizi.

Naučit ćete učinkovite metode od početka do kraja o održavanju učinkovite suradnje u agilnom razvojnom okruženju.

31. Preradio Freid i Hansson

Popravka je poslovna knjiga tima 37 Signali. Ova knjiga pomaže u rasvjetljavanju iznenađujućih principa koji stoje iza uspjeha njihove tvrtke.

Ideje u ovoj knjizi pomoći će vam da promislite kako poslujete i kako pristupite svom poslu. Vrlo je jednostavno i sigurno će vam pružiti dozu potrebne inspiracije.

32. Vodeća izrada softvera: Rezultati nisu poenta od strane Poppendiecka i Poppendiecka

Ova knjiga pomaže vam pokazati kako možete učiniti mršav razvoj softvera u bilo kojem projektu, okruženju ili organizaciji. Izvlačeći se iz desetljeća iskustva, ova knjiga je izgrađena oko mentalnih modela koji dijele našu perspektivu i ponašanje.

Ako tražite načine za povećanje sposobnosti kao vođa, ovo je obavezno čitanje.

33. Arhitektura softverskih sustava: Rad sa sudionicima sa gledištima i perspektivama Rozanskog i Woodsa

Ova knjiga pomaže vam voditi kroz proces dizajniranja i implementacije arhitekture informacijskih sustava. To vam može pomoći u preciziranju vašeg smjera za svoj i pristup organizacije u arhitekturi softverskih sustava.

Bez obzira želite li softverski arhitekt ili trenutno radite na terenu, naći ćete se stalno vraćajući se na ovaj korisni i praktični vodič.

Agilne metode i razvoj

Agilni razvoj softvera važan je element razvoja timskog softvera.

34. Agilni razvoj softvera, načela, obrasci i prakse Roberta Martina

Ova knjiga vodi vas kroz temeljne principe agilne razvojne filozofije, bez uobičajenog tijesta. Naučit ćete kako razviti objektno orijentiranu aplikaciju, od samih početaka, kroz dizajn i implementaciju na niskoj razini.

Ako ste tek započeli s agilnim razvojem, tada ćete početi s ovom knjigom. Otklonit ćete se čvrstim temeljem agilnog razvoja softvera i kako napisati čist, jednostavan za održavanje kôd.

35. Praksa agilnog programera Subramaniama i Hunta

Ova knjiga nudi kolekciju ideja, navika i pristupa agilnom razvoju softvera na jednostavan način za čitanje. Zamislite ovo kao vodič za postizanje boljih rezultata s agilnim razvojem.

Ova knjiga je sva praktična mudrost i nula lepršavih, slijedite ovu knjigu i postat ćete bolji programer.

36. Agilna procjena i planiranje Mikea Cohna

Kad radite u okretnom razvojnom okruženju procjena i planiranje dvije su stvari koje biste željeli ispraviti. Tradicionalni pristupi planiranju zapravo se ne preklapaju dobro u današnje dinamično okruženje vođeno promjenama.

Knjiga Mikea Cohna daje vam filozofiju, zajedno sa smjernicama, alatima i principima za izvrsnost u planiranju i zakazivanju neizvjesnih projekata.

37. Primijenjene korisničke priče: Za agilni razvoj softvera Mike Cohn

Jedno veliko mjesto problema kada je u pitanju Agile razvoj su korisničke priče. Korisničke priče nude izvrstan pristup kako za pisanje korisničkih priča, tako i za njihovo integriranje u životni ciklus razvoja.

Naučit ćete razliku između dobrih i loših korisničkih priča, zajedno s praktičnim načinima prikupljanja korisničkih priča, čak i kada interakcija s vašim korisnicima nije moguća. Ova vam knjiga pomaže da riješite problem nekvalitetnih korisničkih priča.

38. Agilna dokumentacija: Vodič za izradu laganih dokumenata za softverske projekte Andreasa Rupinga

Dokumentacija softvera postavlja temeljni temelj za svu komunikaciju u vezi s vašim softverskim projektom. Ova knjiga nudi praktične savjete kako stvoriti ne samo korisnu, već i laganu dokumentaciju.

Smjernice bi trebale biti lako probavljive, biti unakrsno povezane i imati oblik obrasca. Ova knjiga pokazuje kako to učiniti dok pruža rješenja za najčešće probleme s dokumentacijom.

39. Uspjeh s agilnom: Razvoj softvera pomoću Scrum-a od Mikea Cohna

Knjiga je definitivni vodič za brzi razvoj s Scrumom i agilnom. Ova knjiga kombinira pronicljive savjete, preporuke i studije slučaja u stvarnom svijetu koji će vam pomoći da implementirate Scrum i okretno okruženje koje djeluje na duže udaljenosti.

Scrum donosi svoj jedinstveni niz izazova i ova knjiga želi ih otkloniti na najprimjereniji mogući način.

40. Agilno testiranje: Praktični vodič za testere i agilne timove Crispina i Gregoryja

Agilno testiranje pomoći će rasvjetljavanju uloge testiranja u okretnom okruženju i pružiti primjere iz stvarnog svijeta kako bi ih se iskoristilo. Naučit ćete kako testiranje kvadranata može vam pokazati kakvo je testiranje potrebno, tko bi to trebao raditi i alate koje biste trebali koristiti.

Ovo je jedinstvena knjiga koja promatra agilno okruženje iz uloge testera i mora vas imati u agilnoj kolekciji.

41. Agilna !: dobra, hiper i ružna Bertrand Meyer

Ova knjiga nudi sjajan temelj na agilnom razvoju. Pokupit ćete odličan pregled agilnog postupka, pregled agilnih načela i koje su tehnike najučinkovitije.

Također ćete naučiti koje su agilne ideje najučinkovitije i što bi uistinu moglo biti štetno za vaše projekte. Prije nego što zaronite u agilno učinite sebi uslugu i pročitajte ovu knjigu.

Meke vještine

Da biste postali nevjerojatan programer, treba puno više od savladavanja svog zanata. Knjige u nastavku pomoći će vam da pokupite dodatne vještine koje će vam pomoći da se razvijate kao programer tijekom cijele karijere.

42. Razbijanje intervjua za kodiranje: 150 programskih pitanja i rješenja Gayle McDowell

Kodiranje intervjua nije šala. Ako želite da posadite posao iz snova, morat ćete se impresionirati tijekom intervjua. Ova knjiga nudi 150 najčešćih pitanja i odgovora za programski intervju, kao i korisnije savjete iza kulisa.

Određivanje vrhunskog programskog posla zahtijeva više od vještine programiranja, a ova će vam knjiga pomoći da osvijetlite sve potencijalne slabosti ili slijepe točke prije vašeg intervjua..

43. Meke vještine: Životni priručnik za razvojnog softvera Johna Sonmeza

Koliko god biste ga mrzili priznati da postoji život izvan programa. Za većinu programera kodiranje je zabavni dio. Težak dio uključuje bavljenje klijentima i kolegama, održavanje produktivnosti, očuvanje zdravlja i upravljanje financijama. U programu Soft Skills, John Sonmez vam pokazuje kako imati zadovoljavajući život kao profesionalni programer softvera.

Ako želite poboljšati svoj život izvan koda koji pišete, ovo je knjiga koju morate pročitati.

44. Praksa programiranja Kernighan i Pikea

Programiranje zahtijeva puno više od pisanja koda. Kao programer morate odabrati između različitih alternativa dizajna, procijeniti kompromise, ispraviti pogrešku i testirati te održavati postojeći kod. Ova je knjiga puna praktičnih savjeta za programiranje i primjera iz stvarnog svijeta.

Poboljšajte svoj zanat i počnite na programe gledati kao na cjeloživotnu praksu s ovom knjigom.

45. Pragmatično razmišljanje i učenje: Refactor your Wetware Andy Hunt

Prije nego što uopće započnete pisati kôd, razvoj softvera događa se unutar vaše vlastite glave. Ova knjiga vas uči kako učinkovitije koristiti svoj mozak, tako da možete razmišljati bolje i brže, a zatim to primijeniti na svoj posao.

Ovladavanje i razumijevanje vlastitog mozga je apsolutno ključno ako želite dugu i uspješnu karijeru, neka vam ova knjiga pomogne da stignete tamo.

46. ​​Obrasci naukovanja: Smjernice za nadarenog softverskog obrtnika od strane Hoover i Oshineye

Da biste danas uspjeli kao programer, morate stalno rasti i usavršavati svoje vještine i tehnike, o čemu se upravo i radi u ovoj knjizi.

Ova knjiga je katalogizirala i analizirala na desetke različitih obrazaca ponašanja, tako da možete zanat i usavršiti svoj zanat. Nezaobilazna je knjiga na vašem putu kao programer.

47. Pisanje slučajeva učinkovite upotrebe Alistaira Cockburna

Slučajevi korištenja vrlo su učinkovita metoda softverskog planiranja. Ova knjiga nudi vam detaljne udžbenike o tome kako pisati slučajeve učinkovite uporabe koji vam zapravo pomažu u razvoju. Savršen je za sve nivoe programera i uključuje početničke, srednje i napredne koncepte koji se odnose na slučajeve upotrebe.

Web kodiranje

Knjige u ovom odjeljku pomoći će vam da iz temelja postanete bolji web programer.

48. Nemojte me razmišljati, ponovno, revidiran: uobičajeni pristup pristupu webu od Stevea Kruga

Ovo je sjajna knjiga koja se lako čita, a koja je prepuna podataka o približavanju upotrebljivosti na webu. Ako ste programer koji želi stvoriti bilo što na mreži – mobilne aplikacije, web stranice ili internetske alate – onda će vam ova knjiga pomoći da izgradite intuitivne i jednostavne stvari.

Napisana je za početnike, tako da možete očekivati ​​pristupačnu, jasnu i sažetu knjigu.

49. HTML i CSS: Dizajn i izgradnja web stranica Jon Duckett

Ova je knjiga prilično ugodno za čitanje i pružit će vam temelje HTML-a i CSS-a. Može se zamisliti kao jednostavna i temeljna knjiga za razumijevanje osnova dizajniranja i izgradnje web stranice.

Kad završite knjigu, imate potpuno implementiranu web lokaciju.

50. CSS: Definitivni vodič Eric Meyera

Ova knjiga vam nudi opsežni vodič i solidan uvod u CSS. No, čak je i s najnovijim izdanjem knjiga još uvijek zastarjela i uopće ne pokriva CSS3. Ako ste tek započeli s CSS-om, ova knjiga će vam pružiti solidno radno znanje. Ali, samo znajte da ako želite nadograditi svoje znanje na najnovije standarde, morat ćete nastaviti obrazovanje negdje drugdje.

51. Početak HTML5 i CSS3: Web je evoluirao Murphy i sur

Nakon što savladate osnove HTML-a i CSS-a, vjerojatno ćete poželjeti učiniti ovaj korak dalje. Ova knjiga pruža solidan uvod u mršaviji, čistiji i učinkovitiji kôd koji dobivate upotrebom HTML5 i CSS3.

Ovo je savršena knjiga za napredne programere koji žele prihvatiti i koristiti najnovije web standarde.

52. Dizajn za hakere: Dizajn obrnutog inženjerstva David Kadavy

Ova knjiga ima jedinstven pristup dizajniranju web stranica. Jezgra knjige usredotočena je na korištenje hakerske metodologije u areni za web dizajn. Dekonstruira primjere poznatog dizajna, tako da svaki element možete vidjeti sami.

Ako tražite svjež pristup web dizajnu u moderno doba, onda je ovo knjiga koju je vrijedno odabrati.

53. HTML5 Pocket reference: Brza, sveobuhvatna, neophodna Jennifer Robbins

Ova je knjiga sjajna radna snaga za one koji trebaju HTML5 informacije u letu. Ova je referentna knjiga ažurirana kako odražava najnovije HTML5 web standarde i nudi organizirani pristup koji će vam pomoći pronaći sve što vam treba.

Ova je zgodna knjiga zaista neophodna za web programere koji trenutno grade web stranice u HTML5.

54. Čak i brže web stranice: Najbolje prakse za web programere od Stevea Soudersa

Učinkovitost web stranica nešto je što treba biti u glavi svakog razvojnog programera. Ova vam knjiga nudi niz vrijednih tehnika pomoću kojih možete optimizirati performanse svoje web stranice.

Souders donosi osam drugih stručnih programera kako bi podijelili svoju mudrost i praktično iskustvo o tome kako optimizirati performanse web mjesta na najviše moguće razine.

55. PHP rješenja: Dinamični web dizajn koji je olakšao David Powers

Ova knjiga nudi sjajan uvod u korištenje PHP-a za dodavanje fleksibilnih i dinamičnih elemenata na vašu web stranicu. Nedavno je ažuriran kako bi odražavao najnovije tehnološke promjene. Ova knjiga omogućuje stalnu primjeru kodova, tako da možete shvatiti zašto i kako iza koda.

Pristup u knjizi razvija se iz temelja, tako da za početak rada ne morate biti stručnjak.

56. Početak ASP.NET 3.5: U C # i VB Imjar Spaanjaars

Ovo je sjajna knjiga za one koji su zainteresirani za izgradnju web stranice na Microsoftovoj platformi. Pomoću ove knjige moći ćete stvoriti čitav niz različitih web stranica, u rasponu od hobi web mjesta pa sve do komercijalnih web mjesta.

Format korak po korak ove knjige vodit će vas putem ASP.NET-a od samih početaka, pa sve do implementacije web stranice..

Dostava i testiranje

Ako želite proširiti svoje znanje o testiranju i uvođenju softvera, uživat ćete u donjim knjigama.

57. Testiranje računalnog softvera tvrtke Kaner i sur

Svaki programer bi trebao dobro razumjeti QA testiranje. Ovo je knjiga koja se lako može pročitati, ali vrlo opsežna, a koja pokriva početna ispitivanja.

Na kraju ove knjige moći ćete napisati kredibilniji kôd i moći ćete izbjeći uobičajene probleme s kodom.

58. Otklanjanje pogrešaka: 9 neophodnih pravila za pronalaženje čak i najučinkovitijih problema softvera i hardvera Davida Agansa

Otklanjanje pogrešaka napisano je kako bi vam pružilo pravila sudjelovanja u ispravljanju softverskih i hardverskih pogrešaka. Kad je pritisak uključen, rado ćete imati ovaj vodič pored sebe.

Ova će vam knjiga pomoći da promijenite način razmišljanja o uklanjanju pogrešaka i pomoći vam da popravite probleme na učinkovitiji način.

59. Uzgoj objektno orijentiranog softvera, vođen testovima Freemana i Prycea

Ovo je jedna od najboljih knjiga za čitanje koja se odnosi na razvoj testiranog softvera, etablirana tehnika koja vam pomaže brže razvijati bolji softver. Ali ova ideja zahtijeva vještinu i znanje kako bi se učinkovito izvršavali, upravo to će vas ova knjiga naučiti raditi.

Ovaj praktični vodič kombinira teoriju i praktičnu edukaciju, tako da možete stvoriti učinkovito izvršeno testiranje softversko okruženje.

60. Pošaljite je! Praktični vodič za uspješne softverske projekte Richardson-a i Gwaltney-a

Ova vam knjiga može pomoći da svoju trgovinu za razvoj softvera povežete s novim visinama. Unutar ćete pronaći kolekciju savjeta i trikova koje su koristili vrlo uspješni softverski timovi i kako ih možete uključiti u vlastite projekte.

Ova je knjiga namijenjena programerima srednje razine i nudi vam bezvremenske principe, umjesto da se oslanjate na trenutne trendove i najnoviji hype.

61. Kontinuirana isporuka: Pouzdano izdanje softvera putem automatike gradnje, ispitivanja i implementacije od strane tvrtke Humble i Farley

Ispuštanje softvera korisnicima često je bolan i dugotrajan proces. Međutim, ove revolucionarne knjige pokazuju vam da postoji i drugi način. Naučit ćete kako možete izgraditi sustav koji će vam pomoći da izgradite i implementirate testirani kod u proizvodni proces.

Ako želite ubrzati i automatizirati postupak implementacije, ova knjiga će vam pokazati kako.

62. Brza implementacija: Ukrotivanje divljih softverskih rasporeda Stevea McConnela

U ovoj ćete knjizi naučiti kako ostati na vrhuncu visokotlačnog razvojnog rasporeda. Obuhvaća najbolje prakse, vrijedne savjete i strategije visoke razine koje možete upotrijebiti za pokretanje projekata.

Uz praktične savjete, naći ćete i studije slučaja koje rasvjetljavaju uobičajene probleme, kao i iskrene rasprave koje prikazuju i pozitivne i negativne razvojne prakse. Ako upravljate ili radite u okruženju za visokotlačno raspoređivanje, neka vam ova knjiga pomogne ukrotiti zvijer.

63. Oslobodite ga! Dizajnirajte i instalirajte softver spreman za proizvodnju Michaela Nygarda

Oslobađanje prijave samo je pola bitke. Za doista uspješno izdanje želite uvesti softver spreman za proizvodnju koji nije ispunjen pogreškama. U ovoj ćete knjizi naučiti kako možete dizajnirati aplikaciju za maksimalno produženje rada, performanse i povrat ulaganja.

Saznat ćete o najvećim problemima s kojima se susreću implementacija novog softvera i kako ih možete riješiti prije pokretanja.

64. Essential Scrum: Praktični vodič za najpopularniji agilni postupak Kennetha Rubina

Ako ste željeli naučiti o Scrumu ili primijeniti njegove metode, onda je ova knjiga sjajno polazište. Ova knjiga osvjetljava principe, vrijednosti i postupke Scruma i pokazuje kako to možete provesti na najučinkovitiji mogući način.

Bez obzira jeste li potpuno novi u Scrumu ili ga upotrebljavate već godinama, ova će vam knjiga pomoći da produbite i oplemenite svoj pristup..

65. Nulta greška i program brže od Kate Thompson

Kate Thompson provela je dvije godine istražujući svaku tehniku ​​izbjegavanja bugova koju je mogla pronaći i sve je sastavila u jednu knjigu. Zero Bugs i Program Faster nude obilje korisnih savjeta za programiranje, tehnika kojima ćete osigurati brzinu programiranja tijekom pisanja koda bez grešaka.

Uz to, napisano je s puno metafora i primjera, tako da je zapravo i ugodno čitanje.

66. Umjetnost testiranja softvera Myers i sur

Ovo je klasična knjiga o testiranju softvera. Prošlo je gotovo tri desetljeća od kada je djelo izvorno objavljeno, ali njegovi su principi i analiza stali test vremena.

Mnogo knjiga o testiranju pruža savjete i tehnike koji ih mogu datirati. Ova se knjiga usredotočuje na temeljne pristupe koji prevladavaju bez obzira na jezik ili tehnologiju.

Jezik specifičan

Knjige profilirane u donjem odjeljku čvrste su preporuke ako želite povećati svoje vještine na određenom programskom jeziku.

67. Kuharica s redovitim izrazima Goyvaerts-a i Levithana

Ovo vam nije prosječna kuharica. Ova knjiga pomaže u nagađanju korištenja redovitih izraza pružajući vam preko 140 praktičnih recepata za uobičajene probleme iz stvarnog svijeta.

Ova knjiga može vam uštedjeti vrijeme i pomoći vam da vas naučite novim programskim trikovima bez obzira na razini programera koji ste trenutno.

68. Radost PHP-a: Vodič za početnike za programiranje interaktivnih web aplikacija s PHP-om i MySQL-om Alan Forbes

Ova knjiga će vas naučiti kako programirati s PHP i MySQL, čak i ako nikada prije niste programirali. Čvrsti početnički vodič koji će vas naučiti osnovama PHP-a od početka.

Ako želite postaviti temelje za kontinuirano obrazovanje na PHP-u, onda je ovo knjiga koju treba započeti.

69. Programski jezik C, Kernighan i Ritchie

Ova je knjiga sažet i jednostavan za čitanje. Ali, ako vas zanima C, ili želite saznati više o ovom osnovnom programskom jeziku, onda je vrijedno pročitati.

C programski jezik pomoći će vam da savladate programski jezik C, naučit će vas kako razmišljati poput programera i konačno razumjeti računski model niske razine.

70. Dizajn upotrebljivosti interneta od Jakoba Nielsena

Ova je knjiga konačni vodič za upotrebljivost interneta. U ovoj knjizi Jakob Nielsen dijeli cjelinu svoje mudrosti i iskustva. Od sadržaja, do dizajniranja stranica, do dizajniranja za korisnike s invaliditetom i još mnogo toga, ova je knjiga kamen temeljac za znanje o upotrebljivosti na webu.

Danas je jednako relevantna kao i kada je prvi put tiskana. Iako se tehnologije i dalje razvijaju i mijenjaju, načela koja vode korisnu web stranicu ostala su ista.

71. Razmišljanje na Javi Brucea Eckela

Ova će vam knjiga pomoći da započnete programiranje na Javi, a istovremeno će vam pokazati kako podučavati programski jezik. Ova je knjiga hvaljena zbog svoje jasnoće, organizacije i izravnih primjera koji vas uistinu podučavaju na najlakši mogući način.

Ova knjiga Brucea Eckela, od Java osnova, do njenih najnaprednijih značajki, sve to pokriva.

72. Učinkovit C ++ Scott Meyers

Ova vam knjiga daje učinkovitu prečac za učenje C ++. Ovaj praktični pristup učenju C ++ opisuje smjernice koje stručnjaci koriste za izradu zaštitnog koda, ispravnog i učinkovitog koda.

Ima puno praktičnih znanja i primjera rada, tako da možete naučiti C ++ dok pišete najčišći mogući kôd. Svi, od početnika do iskusnih C ++ veterana, pronaći će u ovoj knjizi nešto vrijedno.

73. Umjetnost programiranja Unixa Eric Raymond

Razvoj Unixa jedno je od najvećih inženjerskih postignuća zadnje polovice dvadesetog stoljeća. Ova knjiga oživljava preko 30 godina softverskog inženjerstva i ističe da su je filozofija, alati, kultura, obrasci dizajna i tradicija učinili jednim od najinovativnijih softvera na svijetu..

Naučit ćete kako primijeniti ovu mudrost u stvaranju elegantnijeg softvera koji se može višekratno koristiti i dugovječniji.

74. HTML & XHTML: Definitivni vodič Musciana i Kennedyja

Ovaj detaljni vodič nalazi vam na dohvat ruke sve što trebate znati o HTML-u i XHTML-u. Ova jedinstvena knjiga kombinira udžbenike s opsežnim referentnim odjeljcima koje želite zadržati u svojoj blizini.

Knjiga se nije ažurirala nekoliko godina, tako da ne sadrži reference na nedavna kretanja poput HTML5. Ali to i dalje ostaje solidna referenca i sjajna knjiga koja će vam pružiti temeljno radno znanje.

75. Djelotvorna Java Joshua Bloch

U srži, Učinkovita Java naučit će vas kako pisati kod na Javi. Međutim, puno uvedenih koncepata primjenjivo je na više programskih jezika.

Ova knjiga nudi radna i najbolja rješenja za uobičajene probleme s kojima će se programeri svakodnevno suočavati. Ovaj će vam autoritativni vodič pomoći napisati bolje, učinkovitije programe.

76. Uzorci najboljih praksi malih dijelova Kent Beck

Ova klasična knjiga vrhunski je vodič za bolje programiranje Smalltalk-a. Srž ove knjige uči vas obrascima koji organiziraju sva neformalna iskustva, a kad jednom shvatite, pomoći ćete vam da napišete mnogo učinkovitiji kod.

Čak i ako ne programirate u Smalltalku, naučit ćete nešto što se može primijeniti na bilo kojem jeziku na kojem programirate.

77. XML u kratkom obliku Harold i Means

XML se neprekidno razvija i ovo je knjiga koju biste željeli imati uz sebe. Ova je knjiga jasna, sažetka i daje vrijednu referencu.

Bilo da tražite informacije o tome kako funkcionira tehnologija ili tražite vrlo precizan sintaks, XML u matici, daje vam potrebne informacije.

78. MySQL visokih performansi: Optimizacija, sigurnosno kopiranje i replikacija Schwartz-a i sur

Ako želite otključati pravu snagu MySQL-a, ovo je obavezno za čitanje. Ova knjiga pokriva svaki napredni koncept MySQL-a koji želite savladati. Uz to, pruža primjere ne samo kako djeluje, već i zašto također djeluje.

Na kraju ove knjige znat ćete kako razmišljati u MySQL-u.

79. SQL u 10 minuta, kaže, Poduči sebe Ben Forta

Dobro znanje o SQL-u preduvjet je za rad s bazama podataka. Ova vam knjiga pruža jednostavan pristup učenju SQL-a u što kraćem vremenu. Provest će vas kroz sistematski niz od 22 sažetka lekcije koji će vas natjerati da radite od osnova do naprednijih koncepata i aplikacija.

80. Sedam jezika u sedam tjedana Brucea Tatea

Zajednička programska mudrost kaže da biste trebali učiti novi jezik svake godine, ali sedam jezika u sedam tjedana? Je li to uopće moguće? U ovoj ćete knjizi shvatiti kako je moguće brzo naučiti jezik, kako bolje naučiti ispočetka, pa čak i naučiti novi jezik koji ste željeli pokupiti.

Ova knjiga fokusirana je na Haskell, Scalu, Prolog, Clojure, Erlang i Ruby.

Obrasci programiranja i dizajna

Knjige istaknute u sljedećem odjeljku pomoći će vam da poboljšate razumijevanje preferencija dizajna i cjelokupnog dizajna programskog sustava.

81. Obrasci dizajna: Elementi objektno orijentiranog softvera koji se mogu višekratno koristiti Erich Gamma i sur

Ova klasična knjiga obuhvaća obrasce dizajna i najčešće modele dizajna na koje ćete naići tijekom svoje karijere. Uči vas kako istražiti zahtjeve, stvoriti rješenja, a zatim ta rješenja prevesti u kod. Malo je teško proći, ali ako shvatite UML, knjiga će biti toliko jednostavnija za praćenje. Uvijek možete započeti s, šablonima za oblikovanje prve glave, istaknutim u nastavku kako biste dobili radnu osnovu.

82. Vodite prve obrasce dizajna Freeman, et al

Ova klasična knjiga vodič je za pomaganje u razumijevanju obrazaca dizajna i utjecaja na programe. Ova knjiga prikazuje vam isprobane metode koje programeri koriste za stvaranje funkcionalnog, elegantnog i fleksibilnog softvera.

Osim toga, ova je knjiga napisana na način da vam olakša učenje i razumijevanje obrazaca dizajna, temeljenih na najnovijim kognitivnim istraživanjima.

83. Refactoring: Poboljšanje dizajna postojećeg koda Fowler i sur

Iako su mnoga nedavna dostignuća automatizirala neka refaktoring rješenja istaknuta, koncepti ponuđeni u ovoj knjizi još uvijek su nevjerojatno vrijedni – posebno u današnjim agilnim razvojnim okruženjima.

Mastering refactoring omogućava vam udahnuti novi život u niži kôd i stvoriti održivu bazu kodova koja se s vremenom poboljšava. Ova knjiga zaranja u sva načela obnove i pokriva sve što trebate znati o temi.

84. Dizajn vođen domenom: preuzima slogu u srcu softvera Eric Evans

Ova će vam knjiga pomoći da stvorite održivu arhitekturu koja se temelji na modeliranju domena. Teška je knjiga shvatiti, ali će poljuljati vašu postojeću paradigmu oko softverske arhitekture. Ako želite savladati objektno orijentirano programiranje i softversku arhitekturu, ova knjiga je obavezna za čitanje, bez obzira koliko puta morate pročitati.

85. O licu: Osnove dizajna interakcija Cooper i sur

Ova će vam knjiga pomoći da otvorite oči o razvoju od krajnje točke interakcije korisnika. Izvrstan softver je nešto više od samo softverske arhitekture, to je pomaganje korisnicima da postignu svoje ciljeve na najprimjereniji način.

Razumijevanje trenutnih i budućih preferencija dizajna interakcije pomoći će vam da razmislite o tome kako softver može neometano raditi s vašim dizajnom.

86. Dizajn objekata: uloge, odgovornosti i suradnje Wirfs-Brocka i McKeana

Oblikovanje objekata usredotočeno je na praksu dizajniranja objekata, pri čemu svaki objekt ima određenu ulogu i odgovornost. Odličan je uvod u dizajn temeljen na odgovornosti, gdje svaki pojedinačni element ima svoje mjesto u većoj cjelini.

Ova knjiga uključuje prakse i tehnike pomoću kojih možete razviti moderne objektne aplikacije.

87. Dizajnerska knjiga ne-dizajnera Robina Williamsa

Budući da programer poznavanje načela dobrog dizajna samo će vam pomoći da postanete jači programer. Ova će vam knjiga pomoći da razumijete dizajn, čak i ako nemate prethodno iskustvo.

Jasno objašnjeni koncepti i šarena proza ​​pomoći će vam da uspostavite čvrsto radno znanje o dobrim principima dizajna.

88. Dizajn korisničkog sučelja za programere Avram Spolsky

Mnogi programeri se ne boje UI programiranja zbog uskog odnosa s UI dizajnom. Međutim, ova knjiga pokazuje da se linearno i logično razmišljanje može primijeniti i na UI dizajn.

Ova knjiga iznosi srž koncepta da se programski model može primijeniti i na dizajnerski model. Na kraju ove knjige znat ćete kako dizajnirati sučelja s korisnikom na umu.

Misao provocira

Dole su knjige izabrane da vam pomognu u proširenju uma i perspektive tijekom vaše razvojne karijere.

89. Objektivno razmišljanje (referenca za razvojne programere) David West

Ova sjajna knjiga uranja u povijest, politiku i filozofiju objektno orijentiranog programiranja. West pokriva kako se najbolji programeri oslanjaju na konceptualizaciju i analizu, a ne na procese i metode kako bi se došlo do elegantnih rješenja.

Ova vam knjiga pomaže da shvatite objektno orijentirano programiranje nekih od najvažnijih revolucionarnih umova polja.

90. Godel, Escher, Bach Douglas Hofstadter

Ova je knjiga zaista fascinantno čitanje. Nije izravno povezano s programiranjem, ali pomaže u rasvjetljavanju problema s kojima se programeri svakodnevno susreću, poput boolove algebre, provjerljivosti, dokaza i rekurzije. Ova knjiga napisana je za obradu prirode “karata” ili veza između formalnih sustava.

Ako to učinite kroz ovu knjigu, onda možete očekivati ​​da ćete razmisliti o smislu vašeg rada u posve novom svjetlu.

91. Unutar stroja: Ilustrirani vodič za mikroprocesore i računalnu arhitekturu Jon Stokesa

Kao programeru, dobro je imati temeljno znanje o stroju na kojem radite. Bez obzira na stroj koji koristite svi se ponašaju na sličan način.

Ova će vam knjiga pomoći da bolje razumijete tehnologiju koja je osnova suvremenog računalstva i koja bi trebala biti neophodna za čitanje svima koji se bave tehnologijom za život.

92. Objašnjeno ekstremno programiranje: Promjena zagrljaja Beckom i Andom

Ekstremno programiranje je poput SCRUM-a na steroidima. Prvo izdanje ove knjige iznosilo je što je XP (Ekstremno programiranje), dok je drugo izdanje ažuriralo to, s pet godina iskustva, rasta i promjena koje se vrte oko XP-a.

Ova knjiga pokazuje vam kako poboljšati cijeli proces razvoja integrirajući ekstremne programske principe odgovornosti, transparentnosti i odgovornosti.

93. Zatvorenici pokreću azil: zašto nas visokotehnološki proizvodi izluđuju i kako vratiti razum razum Alan Cooper

Ova knjiga Alana Coopera čini zanimljivim slučaj za prevalenciju lošeg softvera. Naši tehnološki proizvodi postaju dio našeg svakodnevnog života, tako da potreba za tehnologijom koja funkcionira onako kako ljudi misle postaje gornja potreba.

Ova knjiga sugerira da postoji sretan medij između proizvoda koji su ujedno i korisnik i krajnji korisnik te pokazuje kako brzo možemo pronaći taj medij. Čitanje koje potiče iz razmišljanja o sadašnjosti i budućnosti razvoja softvera.

94. Pregledavanje informacija Edwarda Tuftea

Ova će vam knjiga pomoći da vizualizirate i objasnite složene informacije. Vrijedna vještina u arsenalu bilo kojeg programera. Vrlo je praktično i lako se čita i uklanja nepotrebne pahulje.

Ako ste ikada pozvani da dostavite vrlo složen graf ili grafikon, trebat će vam ova knjiga kako biste stvorili nešto čisto i značajno.

95. Najbolje softversko pisanje autora Avrama Spolskog

Ova je knjiga zbirka od 29 različitih eseja koji se odnose na razvoj softvera. Pisanje je nevjerojatno dobro i govori kako sa šaljivim, tako i sa tehničkih strana softvera. To je i zabavno i poučno čitanje, i sjajan način da se uđe u glave više od dva desetaka vrhunskih programera.

96. Vizualni prikaz kvantitativnih informacija Edwarda Tuftea

Ako želite poboljšati svoju sposobnost analize i prikazivanja podataka, ova je knjiga sjajno mjesto za početak. Razumijevanje boljeg prikaza kvantitativnih podataka neće vam pomoći samo u prezentacijama, već će vam pružiti kratak korak u razumijevanju načina na koji aplikacija može obraditi velike količine podataka i kako će djelovati s vašim cjelokupnim dizajnom.

Čvrsta knjiga koja se temelji na klasičnim primjerima da bi se postigla poanta u modernom danu.

97. Računalni sustavi: Programirova perspektiva Bryant i O’Hallaran

Ova će knjiga pomoći svakom programeru da izgradi temeljna temeljna znanja o računalnim sustavima. Važno je razumjeti osnovne elemente računalnih sustava i kako oni utječu na programe koje pišete.

Biti dobro zaokruženi programer znači dobro shvatiti hardversku i računalnu arhitekturu, operativne sisteme i sistemski softver, a ova knjiga će vam pomoći da tamo stignete.

98. Beskonačni način gradnje Christophera Aleksandra

Ova knjiga Christophera Alexandera pomaže u rasvjetljavanju središnjih razloga zbog kojih se neki softver jednostavno čini ispravnim, a drugi ne. Ovo je originalna knjiga o uzorcima i arhitekturi. Iako se knjiga temelji na arhitektonskim principima, lijepo se odražava na razvoj softvera.

Izlaže drevne ideje arhitekture i učinit će vas razmišljanjem o tome kako možete primijeniti te ideje na svoj sljedeći projekt.

99. Činjenice i zablude softverskog inženjeringa Roberta Glassa

U povijesti softverskog inženjeringa otkrile su se neke činjenice i zablude. Ova knjiga govori o tim činjenicama i zabludama, tako da možete bolje odvojiti buku od istine.

Ova je knjiga kontroverzna, ali razmotrit će vas softverski inženjering u potpuno novom svjetlu i možda vam čak može pomoći da napišete bolji kôd dugoročno.

100. Dizajn svakodnevnih stvari: Izmijenjeno i prošireno izdanje Don Normana

Ova vam knjiga pokazuje da je dobar, upotrebljiv dizajn moguć u svim okolnostima. Ova knjiga neće vas posebno naučiti o programskom zanatu, ali pomoći će vam da razmislite o softveru koji pišete iz perspektive upotrebljivosti.

Ako ste posvećeni softveru za otpremu koji zadovoljava vaše kupce, a pritom je jednostavan za korištenje, to je ono što vrijedi pročitati.

101. Turingovo bilježenje Charlesa Petzolda

U doba prije računala, Alan Turing izumio je imaginarno računalo i stvorio polje teorije računanja u tom procesu. Ova knjiga vodi vas kroz Turingov originalni papir i čini ga dostupnim programerima današnjice.

Tinorirani Turing izrezuje srž informatike te je dragocjeno i intrigantno čitanje za sve razine programera.

Sažetak

Nadam se da vam gornji popis pruža dovoljno obrazovnih referenci za rast karijere programera. Označite ovaj popis kao referencu i vratite se kad vam treba više inspiracije za programiranje knjiga.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me