Programski jezik Scala: početak rada

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


Scala je relativna novost na programskoj sceni, ali popularnost je brzo porasla. Izrađena kao skalabilni jezik opće namjene, Scala kombinira koncepte objektno orijentiranih i funkcionalnih programskih jezika i lako se može integrirati u postojeći kod.

Scala je prvi put osmišljena 2001. godine u École Polytechnique Fédérale de Lausanne Martin Odersky, koji je prije radio na Generic Java, javac i EPFL-ovom programskom jeziku Funnel. Prvo javno izdanje Scale pojavilo se 2004. godine, a u ožujku 2006. slijedila je verzija 2.0. Brzo je stekla popularnost, osobito među postojećim Java programerima, a 2012. godine proglašena je pobjednikom natječaja ScriptBowl na konferenciji JavaOne.

Pregled skale

Neke od ključnih karakteristika Scale uključuju:

 • To je objektno orijentirani jezik koji podržava mnoge tradicionalne obrasce dizajna iz prethodnih programskih jezika.
 • To je također funkcionalni jezik s prvoklasnim funkcijama, knjižnicama i nepromjenjivim podacima podataka.
 • Zamišljen je da se koristi kao ugrađen u tradicionalni objektno orijentirani jezik (kao što je Java), a zatim će se postupno s vremenom prelaziti u funkcionalniji stil.
 • Scala prevodilac može zaključiti vrste većine varijabli, tako da ih nema potrebe deklarirati.
 • To omogućava programerima da odrede više svojstava za klasu, a zatim kombiniraju njihovo sučelje i ponašanje.
 • Podržava prvoklasne objekte i anonimne funkcije.
 • Scala podržava paralelno i raspodijeljeno računanje.

Zašto je Scala popularna

Sve navedeno, jedan od ključnih razloga uspjeha Scale, bila je uska integracija s Javom. Jedan od ključnih pokretača Scale bio je popraviti probleme koji su se vidjeli u Javi i kao takva Scala je razvijena da neometano radi sa starijim jezikom. Njegov izvorni kod dizajniran je za sastavljanje u Java bajt kod, a njegov prevodilac može interpretirati Java klase i može u potpunosti koristiti Java knjižnice, okvire i alate. Scala knjižnice se mogu koristiti i u Java kodu, što olakšava implementaciju u postojeće projekte. Nakon sastavljanja, Scala programi mogu se izvoditi na Java virtualnim strojevima i Androidu. Scala se čak može sastaviti na JavaScript za razvojne projekte temeljene na webu.

Međutim, Scala je puno više od alternative Javi. To je jezgrovitiji jezik, koristi jednostavnu sintaksu koja se lako čita i obično zahtijeva djelić redaka koda u usporedbi s tipičnim programom za Java. To Scalu čini bržim za kodiranje, lakšim za čitanje i jednostavnijim za testiranje. A s uključenjem funkcionalnih elemenata nudi snažnu, racionaliziranu alternativu.

Resursi

Bez obzira na vaš stil učenja, postoje jednostavni načini za početak i savladavanje Skale.

Tutoriali

Na internetu je dostupno puno tutorijala Scala. Službena stranica dokumentacije Scala sadrži odjeljak s resursima ispunjen udžbenicima, vodičima za stilove i listovima prevara, ali to je jasno napisao Scala tim i možda nisu najbolji resursi za Scala novorođenče. Ako zaista želite naučiti jezik, pogledajte neke od ovih stranica.

 • Tutoriali: ovo mjesto vodi vas kroz pojedine osnovne elemente jezika. Ako razmišljate o Scali, to je sjajno mjesto za početak. Tu je i PDF verzija, koja je detaljnija verzija istog vodiča.
 • Vodiči za skaliranje: ova web stranica pruža osnovni interaktivni vodič.
 • Jenkov.com Scala Tutorial: ova serija nudi temeljit pregled jezika i raščlanjuje njegove programske principe po aplikacijama.

knjige

Budući da je Scala relativno novi programski jezik, nećete naći toliko knjiga na njemu kao Java ili C, ali još uvijek je malo knjiga kako biste započeli, bez obzira na vaše prethodno iskustvo u programiranju.

 • Programiranje u Scali: opsežni vodič za korake Martina Oderskog: napisao autor Scale, ova knjiga započinje s osnovama i nadograđuje se na napredne programske tehnike.
 • Skala za nestrpljive Cay Hortsmann: uvod u jezik temeljen na kodu, namijenjen iskusnim programerima.
 • Joshua Suereth Scala u dubini: ova je knjiga dizajnirana za Java programere koji žele integrirati Scalu u svoje postojeće projekte.
 • Uvod u umjetnost programiranja pomoću Scale autora Marka Lewisa: jedna od rijetkih Scala-ovih knjiga za početnike programere, ovaj je naslov napisan za uvodne časove informatike.
 • Atomska skala Eckela i Marsha: ovo je još jedna knjiga za nove programere, posebno dizajnirana za ljude bez podrijetla na Javi.

Video vodiči

Ako vam je teško naučiti programiranje putem web stranice ili knjige, ove video lekcije mogu biti veća brzina.

 • Učenje programiranja skala: ovaj video trening program uključuje gotovo 5 sati poduke u 50+ lekcija. Pristup temeljen na projektima osmišljen je kako bi pomogao gledateljima da povežu stvarni svijet s konceptima koji su u njima obuhvaćeni.
 • Scala programiranje LiveLessona: s više od 4 sata predavanja, ova serija treninga razgrađuje učenje na glavne pojmove, kao što su osnove, grupiranje podataka i objekti.
 • Direktori funkcionalnog programiranja u Scali: ovaj internetski tečaj koji je podučavao Martin Odersky izvorno je pokrenut 2011. godine, ali još uvijek se možete besplatno prijaviti i pogledati sve njegove videozapise s predavanja.

Ostali resursi

Zajednica Scala neprestano raste, pa tako i broj besplatnih resursa koji su na raspolaganju novim i iskusnim programerima. Evo nekih najboljih što smo pronašli:

 • Službena web stranica Scale: Ova web stranica sadrži sve što je potrebno za početak, uključujući binarne datoteke, API dokumente, tutorijale, popise pošte i još mnogo toga.
 • Sjaj: ova soba za razmjenu Scala je sjajno mjesto za dobivanje odgovora na pitanja i sudjelovanje u raspravama u zajednici.
 • Prvi koraci do Scale: ovaj uvod u Scalu stvorio je Martin Odersky i koautori njegovog spomenutog programa Programming u Scali.
 • Škola Scala: Ova predavanja na Twitteru osmišljena su kako bi pomogla iskusnim programerima da prijeđu na Scalu.
 • Java to Scala Cheatsheet: Kao što naziv govori, ovo je osnovni resurs za Java programere koji traže posao u Scali.
 • Scala Style Guide: već smo spomenuli službenu stranicu Scale, ali ovaj je resurs vrijedan svega istaknuti na sebe. Ako razmišljate o Scali, ovo je obavezno.

Sažetak

Bilo da ste novi u programiranju ili tražite brzi, moderni jezik koji kombinira najbolje od objektno orijentiranog i funkcionalnog programiranja, Scala je definitivno jezik vrijedan učenja. Resursi ovdje trebaju vam pomoći da započnete.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map