Protokol za prijenos datoteka (FTP): Zašto je ovaj stari protokol i dalje bitan

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


FTP ili Protokol prijenosa datoteka jedan je od standardnih internetskih protokola koji se koriste za prijenos podatkovnih datoteka između klijenta i poslužitelja preko računalne mreže.

Razvio ga je početkom 1970-ih Abhay Bhushan dok je bio student na MIT-u. FTP je u početku kreiran kako bi se omogućio siguran prijenos datoteka između poslužitelja i domaćih računala preko ARPANET Network Control Program-a (preteča modernog interneta).

Tijekom godina FTP se nastavio razvijati, prolazeći kroz brojne revizije kao odgovor na rast interneta i porast osobnog kućnog računala. Danas, zbog rastuće zabrinutosti oko sigurnosti, FTP podržavaju (ako ne i potpuno supstituiraju) SFTP i FTPS.

Ipak, izvorni protokol za prijenos datoteka ostaje jedan od temeljnih sastavnih dijelova umrežavanja računala i suvremenog interneta.

FTP: pregled

U svom osnovnom, FTP protokol omogućuje prijenos podataka i datoteka između dva računala putem internetske veze.

Prvo računalo označeno je kao “poslužitelj”, a djeluje kao skladište datoteka i podataka. Drugo računalo, inače poznato kao “klijent”, može poslati datoteke na taj poslužitelj ili zatražiti podatke s tog poslužitelja pomoću FTP protokola.

Početni kontakt ostvaruje se preko otvorenog ulaza (obično priključka 21), uspostavljajući ono što se obično naziva “upravljačka veza” ili “naredbeni kanal”.

Prije nego što pokrene bilo koji prijenos podataka, klijent se prvo identificira na poslužitelju. U većini slučajeva postupak provjere autentičnosti vrši se korisnikovim korisničkim imenom i lozinkom.

Kad je postupak provjere autentičnosti dovršen, poslužitelj i klijent dogovarat će se o otvaranju novog zajedničkog porta. Ovo je veza “podataka” preko koje će se datoteke prenositi.

Izvorna upravljačka veza ostat će otvorena i neaktivna sve dok datoteka nije uspješno prenesena ili ne prekine sama veza.

Pitanja sigurnosti

FTP protokol prethodio je modernom internetu. U vrijeme njegova razvoja sigurnost nije bila problem danas, a postoje neke inherentne slabosti u osnovnom FTP modelu.

Prvo, a možda i najvažnije, je transparentnost samih veza podataka i naredbi. Nijedan od tih kanala nije šifriran, čineći ih ranjivim za napade čovjeka.

Nadalje, u većini slučajeva sami se podaci prenose jednostavnim tekstom, što olakšava međusobnom radu treće strane pristup osjetljivim podacima ili krađu korisničkih vjerodajnica klijenta..

Rastuća potreba za poboljšanom sigurnošću podataka putem interneta dovela je do toga da se osnovni FTP povećava, a u nekim slučajevima i zamjenjuje alternativnim protokolima za prijenos datoteka poput FTPS i SFTP.

FTPS

FTPS je sigurna varijanta osnovnog FTP protokola, a stvoren je kako bi se suprotstavio rastućoj zabrinutosti zbog sigurnosti interneta. FTPS se oslanja na istu osnovnu metodologiju starijeg FTP protokola, ali dodaje SSL enkripciju kao sigurnosnu mjeru za zaštitu podataka tijekom prijenosa između klijenta i poslužitelja.

Ukratko, klijent prije nego što klijent pošalje svoje vjerodajnice na poslužitelj, zahtijeva da se za naredbeni kanal uspostavi SSL šifrirana veza. Jednom kada je SSL šifrirani kanal uspostavljen, klijent šalje svoje vjerodajnice, provjera autentičnosti i prijenos datoteka može započeti..

Tijekom prijenosa podataka veza između poslužitelja i klijenta ostaje šifrirana. Svaki pokušaj klijenta da se poveže na poslužitelj bez upotrebe SSL-a odbacuje server i veza se prekida.

Iako je FTPS nesumnjivo sigurnija alternativa osnovnom FTP-u i i dalje se široko koristi, neki insajderi industrije tvrde da i on brzo zastareva i guraju na prelazak na SFTP.

SFTP

SFTP je noviji razvoj protokola za prijenos datoteka i odstupa se od osnovnih FTP i FTPS modela u mnogim aspektima..

Iako se SFTP i dalje oslanja na sigurnu vezu kako bi omogućio prijenos datoteka i podataka između klijenata i poslužitelja, ta je veza zaštićena Secure Shell (SSH) protokolima. Prijenosima datoteka vrši se linijski preko zaštićene upravljačke veze, eliminirajući potrebu otvaranja bilo kojeg drugog ulaza ili kanala za dovršavanje prijenosa podataka.

Nadalje, za razliku od FTP i FTPS, SFTP protokol se temelji na paketu, za razliku od teksta. To čini prijenos datoteka i podataka pomoću SFTP protokola mnogo bržim i omogućuje prijenos detaljnijih i robusnijih datoteka.

Konačno, upotreba SSH protokola čini SFTP inherentno sigurnijim jer se filtri za šifriranje ne mogu zaobići ili isključiti pomoću naredbi AUTH, što je uobičajeno za FTP i FTPS protokole.

FTP klijenti

FTP, FTPS i SFTP protokoli osnovni su alati koji webmasterima omogućuju prijenos datoteka na i sa svojih upravljanih web mjesta. Webmasteri mogu zaposliti FTP klijenta kako bi se olakšalo učitavanje i preuzimanje datoteka s računala na njihove web hosting servere.

Neki od popularnijih i pouzdanijih, FTP klijenti koji trenutno posluju u industriji uključuju:

 • FileZilla: besplatno FTP / FTPS / SFTP rješenje koje koristi softver otvorenog koda za pružanje korisničkog iskustva. Uz osnovne usluge prijenosa datoteka, FileZilla svojim korisnicima nudi udžbenike i stručne radove.
 • WinSCP: besplatni, open source, FTP i SFTP klijent izgrađen posebno za Windows korisnike. Osim što podržava prijenos datoteka između lokalnog i udaljenog računala, WinSCP svojim osnovnim funkcijama omogućuje skriptiranje i upravljanje datotekama.
 • Cyberduck: besplatni FTP klijent otvorenog koda za Mac i Windows korisnike. Cyberduck podržava FTP, FTPS i SFTP protokole.
 • gFTP: dizajniran posebno za upotrebu s Linux operativnim sustavima, gFTP je besplatni i otvoreni izvorni FTP klijent koji podržava FTP, FTPS, HTTPS i SSH protokole datoteka.

Informacija

FTP je, zajedno sa svojim inačicama i alternativama, temeljni dio strukture računalnih mreža i modernog interneta. Povijest, razvoj i praktična uporaba protokola za prijenos datoteka uključuje više nego što može biti sadržano u ovom kratkom pregledu.

Stoga smo sastavili popis resursa da biste saznali više.

Internetske poduke

Sljedeći internetski izvori trebali bi pružiti bolji uvid u FTP, FTPS i SFTP.

 • FTP za početnike: internetski vodič webmonkey-a nudi pristupačan pregled osnovnog FTP protokola, s naglaskom na praktične aplikacije za korisnike Windows, Mac i Linuxa.
 • Vodič: FTP Jednostavno: sa UC Berkeley School of Journalism stiže napredni uvod i pregled osnovnog FTP protokola, s naglaskom na stvarne svjetske aplikacije.
 • Uvod u FTP (PDF): napisao Conrad Chung, ovaj članak daje osnovni uvod u protokole za prijenos datoteka, uključujući njihovu povijest i razvoj. Posebna se pažnja posvećuje načinima veze i prijenosa, kao i osnovnim vrstama šifriranja.
 • Oguliti luk: FTP? Vodič: Proizveden softverski raznolikim uslugama, ovaj video vodič pruža dubinski pregled sigurnog prijenosa datoteka s naglaskom na SFTP, FTPS i SSH protokole..

knjige

Za daljnje informacije o protokolima za prijenos datoteka, njihovoj povijesti i aplikacijama, sljedeće bi knjige trebale biti korisne i početnicima i iskusnim programerima i webmasterima.

Budući da je prijenos datoteka tako sastavni dio web upravljanja i umrežavanja računala, mnoge sljedeće publikacije pokrivaju FTP samo kao dio šireg djelokruga.

 • Web hosting za lutke Petera Pollocka: ova knjiga dostupna je i u tiskanom i u digitalnom izdanju i nudi uvod u web hosting za početnike. Teme koje uključuju pokrivaju izbor hosting platforme, korištenje ugrađenih baza podataka i rad s FTP klijentima.
 • Velika knjiga RFC-a za prijenos internetskih datoteka Petera Loshina: ovo je istraživanje dubinski pogled na FTP, s naglaskom na mehaniku prijenosa datoteka i pravila koja upravljaju uspješnom primjenom protokola za prijenos datoteka. Posebna se pozornost posvećuje sigurnosnim pitanjima koja se odnose na prijenos datoteka i modernom internetu. Knjiga je dostupna u tiskanom i digitalnom izdanju.
 • Internet o FTP Plus: Učenje i podučavanje prijenosa datoteka na Internetu od strane David F W Robinson: ovo je znanstveniji pristup pitanju protokola prijenosa datoteka, a usmjeren je više na iskusne programere i nastavnike.
 • Osnove FTP-a od strane Waleeda: ova kratka e-knjiga nudi vrlo osnovni pregled protokola za prijenos datoteka i kako se oni odnose na web hosting. Iskusni programeri i webmasteri knjigu mogu smatrati neuporedivom, ali trebala bi se pokazati korisnom internetskim novakinjama.

Zaključak

Protokol za prijenos datoteka sada je stariji od 40 godina. Iako se možda ne čini toliko revolucionarnim kao što je to bio slučaj kada je Abhay Bhushan prvi put objavio svoj rad 1971., ipak ostaje od temeljne važnosti za umrežavanje računala i internet kao što to sada znamo..

Istina, sve veća zabrinutost zbog sigurnosti prisilila je razvoj novih i poboljšanih protokola za prijenos datoteka, a FTPS i SFTP su predvodili paket. No FTP je postavio temelje i nastavlja tiho funkcionirati u pozadini najposjećenijih web stranica na Internetu.

Daljnje čitanje i izvori

Imamo više vodiča, vodiča i infografika vezanih za administraciju sustava:

 • Razumijevanje FTP datoteka Dopuštenja u Linuxu: održavajte kontrolu nad onim tko ima pristup vašim datotekama s chmodom.
 • Linux Programiranje Uvod i resursi: ovaj duboki zaron u Linux programiranje spušta se u jezgru gdje je sva radnja.
 • Mrežno programiranje s internetskim utičnicama: naučite sve o umrežavanju na internetu.

Ultimate popis alata za webmastere A-Z

Mnogo je više za administraciju sustava. Ultimate popis alata za webmastere A-Z pružit će vam mnogo pomoći u obavljanju vašeg posla.

Ultimate popis alata za webmastere A-Z
Ultimate popis alata za webmastere A-Z

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map