Razvoj RavenDB-a: Napokon, čvrsta baza podataka temeljena na dokumentima za Windows?

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


RavenDB je dokument orijentiran na NoSQL sustav baza podataka koji pohranjuje svaki dokument u JSON formatu.

To se razvilo iz nedostatka dostupnih baza podataka dokumenata koji bi radili na Windows sustavu ne uzrokujući značajnije probleme. Iako se tamo nalaze aplikacije koje se bave bazama podataka, ništa nije razvijeno posebno za .NET okvir.

Početak rada: Što su baze podataka?

Baze podataka koriste se za pohranu i organiziranje velike količine podataka. Postoji mnogo različitih vrsta baza podataka, ali kada je u pitanju razvoj softvera, najčešće se koristi vrsta relacijske baze podataka. Većina relacijskih baza podataka koristi SQL jezik upita za pristup podacima pohranjenim u unaprijed definiranim tablicama. Složenost SQL baza podataka navela je programere da pronađu jednostavniji pristup koji je doveo do NoSQL baza podataka.

Što je NoSQL baza podataka?

NoSQL baze podataka pružaju jednostavniji i brži način organiziranja iznimno velike količine različitih podataka. Umjesto da za pohranu podataka koriste unaprijed definirane strukture, koje zahtijevaju uklanjanje baze podataka izvan mreže kako bi napravile promjene, NoSQL baze podataka omogućuju programerima da dodaju nove podatke u letu. Postoje različite vrste NoSQL baza podataka, ovisno o tome koji model koriste za pohranu podataka. Jedan model pohrane podataka je baza podataka koja je orijentirana na dokumente kao što su XML ili RavenDB. Druge uključuju trgovine s ključnom vrijednošću poput BerkelyDB, trgovine sa širokim stupcima kao što su Cassandra, baze podataka s grafikonima poput Neo4J i još mnogo toga.

Što je baza podataka orijentirana na dokumente?

Baza podataka orijentirana na dokumente pohranjuje sve podatke koji se odnose na jedan objekt u jednom dokumentu, obično u JSON ili XML formatu. To znatno olakšava mapiranje objekata u bazu podataka.

Povijest RavenDB-a

Čovjek koji stoji iza ovog sustava baza podataka je Oren Eini, neovisni konzultant koji nastoji promovirati kvalitetan softver i smanjiti boli u razvoju softvera. Poput mnogih programera i softverskih programera koji žele proširiti svoje vještine, Oren je želio dodatno potaknuti svoje Erlangove sposobnosti pa je krenuo u čitanje izvornog koda CouchDB.

To je izazvalo njegovo zanimanje za NoSQL. Kao rezultat toga, počeo je provoditi vlastitu bazu dokumenata. Ovo je prva verzija onoga što je postalo RavenDB i odatle su stvari napredovale prirodno.

Nakon što je Oren shvatio da baze podataka dokumenata mogu imati širu primjenu i da bi .NET programeri mogli imati koristi od toga, usavršio je svoju početnu ideju i RavenDB se rodio. To je još uvijek mlad projekt, ali donosi mnogo koristi za stol .NET ekosustava.

Značajke

RavenDB je open source i na raspolaganju je komercijalna licenca. Dolazi sa sljedećim značajkama:

 • Uključuje potpuno funkcionalne API-je .NET i Java.
 • Programeri mogu iskoristiti JavaScript za pristup knjižnicama jer je temeljen na REST-u.
 • Ima podršku za pokretanje koja omogućuje programerima da rade stvari poput spajanja dokumenata, revizije, verzije i autorizacije.
 • Skalabilan je i siguran.
 • Izvorno se izvodi na Windows-u.
 • A izgrađen je s obzirom na performanse – spremište može podnijeti do 16 TB na jednom stroju.

Resursi

Iako je relativno mlad (početni koncept razvijen je oko 2009. godine), na raspolaganju su razni resursi koji će vam pomoći da započnete s uslugom RavenDB. Oni uključuju internetske resurse, knjige i nekoliko mrežnih zajednica u kojima možete postavljati pitanja i dijeliti svoje probleme i rješenja s drugima.

Službeni resursi

Sljedeći resursi nude popis službenih web stranica, dokumentaciju i početne korake.

 • Službena web stranica: mrežna kuća RavenDB na kojoj možete saznati više o tome i preuzeti je.
 • Dokumentacija RavenDB-a: tu je pohranjena sva službena dokumentacija.
 • Hibernating Rhinos: tvrtka koja je rođena zbog rada na RavenDB-u ima sjajan blog s lijepom zbirkom udžbenika i članaka.
 • Ayende.com: službeni blog Oren Eini koji piše pod pseudonimom Ayende Rahien i redovito objavljuje postove na blogu koji prikazuju primjere korištenog sustava.

Internetske poduke

Vodiči u ovom odjeljku kreću se od početka do naprednijih i obuhvaćaju sve, od općih koncepata do specifičnih aplikacija.

 • RavenDB – Uvod: članak na uvodnoj razini koji objašnjava osnove s primjerima koda.
 • Početak rada s RavenDB: još jedan uvodni članak na temu mag. Code Mag.
 • Skrivene značajke RavenDB-a: ovaj članak istražuje dvije manje poznate značajke RavenDB-a i pokazuje kako one mogu uvelike poboljšati vašu aplikaciju i vaše poslovanje.
 • Pregled RavenDB-a: prezentacija s tehničkim pregledom njegovih značajki i mogućnosti na visokoj razini.
 • Baze dokumenata i RavenDB: još jedan prezentacijski prikaz koji pruža pregled različitih baza podataka.
 • Geo-prostorne pretrage s RavenDB: napredniji vodič koji pokazuje kako izvesti složene geoprostorne pretrage.
 • Hibernatiranje Rhinos Youtube kanala: sadrži niz video tutorijala na RavenDB-u.

knjige

Ako više volite temeljito čitanje, sljedeće knjige će vam pružiti obilje informacija i korisnih savjeta.

 • RavenDB 2.x vodič za početnike (2013.) Khaled Tannir: uvodi ključne pojmove i podučava vas o svemu, od instalacije do stvaranja dokumenata i indeksa upita. Ova će vam knjiga pružiti čvrste temelje na kojima možete kreirati .NET aplikacije.
 • RavenDB High Performance (2013) Briana Ritchieja: ova knjiga nadilazi osnove i vodi vas kroz izgradnju skalabilnih aplikacija koristeći bogate značajke i proširivost sustava.
 • RavenDB u akciji (2013) Itamar Syn-Hershko: cjeloviti vodič koji ide od pokrivanja osnova do ronjenja u osnovne značajke i tehnike.

Online zajednice

Ako vam treba neka pomoć na putu ili jednostavno želite razgovarati s drugima slijedeći iste korake kao i vi, razmislite o pridruživanju sljedećim skupinama.

 • Google Group: vrlo aktivna Google grupa koja se koristi za opću podršku i raspravu.
 • StackExchange: mjesto za sva pitanja vezana uz programiranje, StackExchange ima pristojan broj tema o kojima se raspravlja o Ravenu.

Idi naprijed i gospodar Raven

Resursi na ovom popisu samo su vrh ledenog brega, ali trebali bi pružiti lijepo polazište svima koji žele prijeći u baze podataka orijentirane na dokumente. Nakon što zaključite, sigurni smo da ćete smisliti nekoliko vlastitih ideja. Pa je vrijeme da započnete svladavanje RavenDB-a.

Daljnje čitanje i izvori

Imamo više vodiča, tutorijala i infografika vezanih za kodiranje i razvoj:

 • ASP Resursi: saznajte o skriptu za .NET okvir.
 • SQL resursi: naš opći SQL resurs koji je kritičan za sve programere relacijskih baza podataka.
 • Uvod u ADO.NET: naučite sve o ovom sustavu za korištenje bilo koje baze podataka unutar .NET okvira.

Vrhunski vodič za web hosting

Ako ćete kreirati aplikacije koje se temelje na bazi podataka, morat ćete ih negdje ugostiti. Pogledajte naš Ultimate vodič za web hosting. Objasnit će vam sve što trebate znati kako biste napravili informirani izbor.

Vrhunski vodič za web hosting
Vrhunski vodič za web hosting

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map