Saznajte ASP.NET: Započnite izgradnju s Microsoftovim razvojnim alatima

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


ASP je kratak za Aktivne stranice poslužitelja. Bio je to prvi skriptni jezik na strani poslužitelja za Microsoftov IIS web poslužitelj.

Možete razmišljati o tome poput Microsoftove verzije PHP-a. Međutim, ASP je brzo zamijenjen ASP.NET, okvirom na strani poslužitelja otvorenog koda.

Dok je PHP jezik, ASP.NET je okvir koji se može koristiti s bilo kojim brojem drugih jezika – ponajviše C # i Visual Basic (VB.NET).

Kao i kod većine skriptiranja na strani poslužitelja, ASP.NET datoteke su u HTML HTML datotekama. Razlikuju se po tome što će uključivati ​​i odjeljke ASP.NET koda postavljene između <% i%> simbola. Ovaj kôd obrađuje ASP.NET okvir s izlazom koji se vraća web-klijentu koji ga je zatražio.

Kratka povijest ASP.NET

1996. Microsoft je predstavio ASP 1.0 kao dio svog IIS poslužitelja.

Sljedeće godine izdali su ASP 2.0, koji je predstavio neke napredne objekte koji će postati standardni dio ASP programiranja, poput objekta Session koji obrađuje korisničke podatke sa stranice na stranicu.

Posljednja verzija ASP-a objavljena je 2000. godine. Ona se danas naziva “ASP Classic.”

Iste godine Microsoft je počeo razvijati svoj .NET okvir.

To je u osnovi zbirka knjižnica koje pružaju pristup širokom rasponu funkcija. Drugi glavni dio je taj što podržava proizvoljni broj jezika.

Dakle, ASP.NET omogućava programerima da razvijaju web aplikacije temeljene na poslužitelju koristeći više različitih jezika.

ASP.NET se trenutno nalazi u svojoj petoj verziji. Oni se međusobno razlikuju na sljedeći način:

 • Verzija 1 (2002): osnovni sustav s WebFormsima, koji programerima omogućuju izradu web stranica pomoću objektno orijentiranog pristupa.
 • Verzija 2 (2005): dodane su više kontrola, tema i skinova i 64-bitna obrada.
 • Verzija 3 (2006): dodani WPF, WP i drugi sustavi.
 • Verzija 4 (2010): ažurirano na .NET 4.
 • Verzija 5 (2016): ažurirano na .NET 4.6.

Za što se može koristiti ASP.NET?

ASP.NET nije programsko okruženje opće namjene. Na primjer, ne biste je koristili za stvaranje samostalne aplikacije. Ali njegove komponente mogu se koristiti na ovaj način. C # i Visual Basic mogu se koristiti na različite načine. A to vrijedi i za sam okvir .NET.

Umjesto toga, ASP.NET osmišljen je za stvaranje dinamičnih web stranica. Korisnici zahtijevaju ASP.NET web stranicu, poslužitelj obrađuje stranicu, zamjenjujući odgovarajuće podatke u stranicu na temelju koda, a zatim vraća normalnu HTML stranicu natrag korisniku.

Najčešće vrste ASP.NET kodiranja uključuju interakciju s bazom podataka na strani poslužitelja. Tako postoje ASP.NET aplikacije za blogove, e-trgovinu, forume i gotovo sve ostalo što možete zamisliti.

Prvi koraci s ASP.NET

Da biste mogli programirati s ASP.NET, trebat ćete imati pristup IIS poslužitelju. Možete pokrenuti vlastiti poslužitelj na lokalnom Windows računalu. Ali vrlo je vjerojatno da ćete imati web mjesto s Windows sustavom.

Dva su aspekta učenja ASP.NET-a: jezik i sam okvir.

Možete koristiti nekoliko jezika, ali dva su najpopularnija C # i Visual Basic. Oba su odličan izbor za sve što biste možda željeli učiniti.

Ali ako imate iskustva s C ili Java, vjerojatno ćete htjeti koristiti C #. Ako ste novi u programiranju, Visual Basic se lako može naučiti.

Postoji puno resursa za učenje različitih aspekata ASP.NET. Ovdje ćemo ih pregledati.

Osnovni ASP.NET

Budući da ASP.NET nije sam jezik, potrebno je imati nešto što dobro zna jedan od jezika koji koristi. Za njih možete vidjeti odjeljke C # i Visual Basic.

Ali većina ovih resursa trebala bi biti jednostavna za upotrebu ako imate osnovno razumijevanje programiranja.

 • Tutorials Point ASP.NET Tutorial: 34 tutorijala koji daju solidan uvod s primjerima koji koriste C #.
 • Započnite s ASP.NET: mnogo resursa za novog ASP.NET programera. Pruža detaljan uvod u ASP.NET za ljude s iskustvom na drugim razvojnim platformama.
 • Kompletan ASP.NET Tutorial: temeljni ASP.NET tutorial sa C # primjerima.
 • Tutoriali Point VB.NET – Web Programiranje: uvod u programske web stranice s Visual Basic i .NET okvirom.
 • ASP.NET 4.5 Web Forms Tutorial Series in Visual Basic: 10 tutorijala o korištenju Visual Basic-a unutar ASP.NET.
 • Uvod u ASP.NET web programiranje Koristeći sintaksu Razor: dobar uvod u ASP.NET s primjerima Visual Basic.

Osnovne ASP.NET knjige

 • Početak ASP.NET 4.5.1: u C # i VB-u Imar Spaanjaars: izvrstan temelj za učenje ASP.NET-a na.
 • Profesionalni ASP.NET 4.5 u C # i VB od strane Gaylord i ostalih: temeljit uvod u ASP.NET s primjerima C # i Visual Basic.
 • ASP.NET Za lutke Billa Hatfielda: vrlo star, ali dobro napisan i koristan uvod u srž ASP.NET-a.
 • ASP.NET 4 Unleashed Walther, Hoffman i Dudek: ogromna knjiga sa stotinama primjera koja pokazuju kako se ASP.NET koristi u stvarnom svijetu.

Kretanje unaprijed s ASP.NET

Nakon što steknete znanje ASP.NET okvira, željeli biste povećati svoje razumijevanje jezika koji koristite. Usredotočeni smo na najpopularnije jezike: C # i Visual Basic.

Prvi koraci sa C #

Većina tih resursa usredotočena je na korištenje C # kao samostalne razvojne platforme. Možda želite najprije započeti s resursima pod naslovom Prvi koraci s ASP.NET-om ili ih proučiti u tandemu.

Internetski resursi

 • Početak korištenja Visual C #: matična stavka C # resursa iz samog Microsofta. Za početnike to može biti malo, ali izvrsna su sredstva. Posebno je zanimljiv skup tutorijala.
 • C # Station Tutorial: detaljan tutorial za početak do srednjih programera. To uključuje puno jasnih primjera.
 • Zet Code C # Tutorial: još jedan detaljni tutorial sličan C # Station Tutorial.
 • Naučite C #: ovo je vrlo jednostavan interaktivni vodič. Izradio learnCS.org, pruža prozore vježbi u kojima možete promijeniti i pokrenuti primjer koda.
 • Vodiči Point C # Tutorial: 28 kratkih tutorijala. Ovo vam mjesto omogućuje pokretanje svakog primjera u skočnom prozoru.
 • Kompletan C # udžbenik: 49 kratkih lekcija koje pokrivaju najvažnije aspekte jezika.
 • Hanspeter Mössenböck C # Vodiči: dvije različite – uvod i jedan o naprednim temama. Distribuiraju se kao pdfs i odgovaraju ljudima koji su već ugodni s programiranjem u općenitom smislu.

C # Knjige

 • Početak Visual C # 2012 Programiranja Watson i dr.: Uvod u programiranje pomoću jezika C #.
 • Početak C # objektno orijentirano programiranje Dan Clark: fokusirano na objektno orijentirano programiranje s primjerima u C #.
 • Programiranje C # 5.0: Izrada Windows 8, Web i Desktop aplikacija za .NET 4.5 Framework Ian Griffiths: temeljit uvod u C # pomoću .NET okvira.
 • Microsoft Visual C # korak po korak, John Sharp: temeljita referenca za iskusne C # programere.
 • Jon Skeet: C # in Depth: prilično napredna knjiga koja govori o različitim verzijama C #.

Upoznavanje s Visual Basic

Ti se resursi usredotočuju na Visual Basic kao jezik opće namjene. To čak uključuje stvari poput VBScript, koji je jezik koji se koristi u Accessu i drugim dijelovima Office paketa.

Internetski resursi

 • Visual Basic Tutorial: osnovni vodiči specifični za verzije VB.NET-a 2008., 2010., 2012., 2013. i 2015. Također uključuje širok izbor primjera programa.
 • Uvod u jezik vizualnog programiranja: Microsoftovi vodiči za VB 2008.
 • Vodič za kodiranje dečaka Visual Basic: jednostavan uvod u jezik.
 • Zet Code Visual Basic Tutorial: detaljan udžbenik za ljude koji su novi u programiranju.

Možda želite dobiti jednu ili više knjiga o ASP.NET-u za početak ili nakon što isprobate nekoliko tutorijala. Općenito, oni pružaju puno više detalja.

Vizualne osnovne knjige

 • Bryan Newsome: Visual Basic 2015: usmjeren prema ljudima koji su potpuno novi u programiranju.
 • Učenje Visual Basic .NET by Jesse Liberty: stara knjiga, ali još uvijek izvrstan uvod u programski jezik Visual Basic.
 • Professional Visual Basic 2012 i .NET 4.5 Programiranje Sheldona i ostalih: temeljit uvod s nizom naprednih tema.

Napredno programiranje ASP.NET

Ulazit ćete u naprednije teme što više učite o ASP.NET-u dok se specijalizirate za različita područja koja su vam zanimljiva ili ste angažirani za rad. No postoje dva ASP.NET proširenja koja se obično koriste.

ASP.NET Razor

Obično se kod na strani poslužitelja nalazi unutar <% = i%> simbola. Ali kod Razora poslužitelj zna pokrenuti kôd kad vidi simbol @.

To nije velika prednost. Sjajni trik s Razor-om je taj što on određuje kada je kôd završen. Tako možete napisati kôd koji više liči na ravni HTML:

Za ton će datum i vrijeme biti: @ DateTime.Now

ASP.NET MVC

ASP.NET MVC je aplikacijski okvir koji implementira arhitektonski obrazac modela-view-controller (MVC) za ASP.NET. Ovo je napredni sustav za dizajniranje korisničkih sučelja.

Kao što naziv govori, kod je podijeljen u tri dijela. To omogućuje odvajanje koda za korisničko sučelje od kontrolnog koda i podataka.

 • Saznajte više o ASP.NET MVC: uvod u okvir za ASP.NET temeljen na modelu prikaza-kontrolera (MVC), koji vam omogućuje stvaranje dobro dizajniranih i održivih korisničkih sučelja.
 • ASP.NET MVC Forum: vrlo aktivan forum posvećen MVC-u.
 • ASP.NET MVC referenca: Microsoftova MVC referenca na mreži.

Online zajednice

Nakon što steknete osnovno radno znanje o ASP.NET-u, naučit ćete uglavnom programiranjem. A to će često uključivati ​​interakciju s drugim programerima – dobivanje ideja od njih i postavljanje pitanja. Postoji nekoliko mrežnih zajednica koje se fokusiraju na ASP.NET.

 • Preplavljivanje stokova: jedan od najboljih tehnoloških foruma s puno dobro poznatih programera ASP.NET-a.
 • Reddit .NET SubReddit: ima i SubReddits za C #, Visual Basic i još mnogo toga.
 • ASP.NET Forums: vrlo aktivna grupa foruma s kategorijama kao što su Početak i MVC.

alat

Većina ljudi razvija ASP.NET uz Microsoft Visual Studio. Pruža izvrsno integrirano razvojno okruženje (IDE) za uređivanje, testiranje i uklanjanje pogrešaka u vašim programima. Ali postoje i drugi alati koji mogu biti od pomoći.

 • Alternativna IDE
  • Alternativna verzija Visual Studio;
  • WebMatrix 3;
  • SharpDevelop.
 • Kontrola revizije
  • Git: izvorno kreiran za Linux, široko se koristi za razvoj temeljen na Windows-u.
  • Team Foundation Version Version (TFVC): dio Team Foundation Server – dizajniran za velike timove.
  • Mercurial: distribuirani sustav izgrađen na Pythonu.
 • Program za ispravljanje pogrešaka
  • Glimpse: opsežni alat za uklanjanje pogrešaka u stvarnom vremenu.
  • Fiddler: vrlo popularna aplikacija za uklanjanje pogrešaka.

Što je sljedeće?

ASP.NET je sjajno razvojno okruženje za započinjanje programiranja jer vam omogućuje da postupno radite na njemu.

U isto vrijeme, to je gotovo neograničeno u pogledu vrsta stvari koje možete učiniti s tim; malo je vjerojatno da ćete ga ikada nadrasti.

Ima onu vrstu snage koja je potrebna za bilo koju aplikaciju za koju ste pronašli da stvara. Sve što trebate učiniti je pokrenuti kodiranje. Budućnost čeka!

Pitanja

P. Jesam li ograničen na C # i Visual Basic za ASP.NET kodiranje?

A. Uopće ne. ASP.NET podržava specifikaciju Common Language Infrastructure Common (CLI) i tako podržava (u teoriji) bilo koji od desetaka CLI jezika.

No možda će vam biti teško da COBOL pokreće ASP.NET. Ako se držite C # i Visual Basic, uvijek ćete imati pri ruci puno resursa.

Q. Mogu li koristiti više jezika u jednom ASP.NET programu?

A. Svaka datoteka mora biti napisana na jednom jeziku. Ali različite datoteke mogu se pisati na različitim jezicima.

Na primjer, ako trebate napisati novi modul za postojeću ASP.NET aplikaciju napisanu u Visual Basic, novi modul možete razviti u C #. Međutim, Microsoft se namrštio ovakvom razvoju. I to s dobrim razlogom. To bi moglo stvoriti probleme budućim programerima koji moraju ažurirati kôd.

P. Kakva je razlika između VBScript, Visual Basic i VB.NET?

A. Visual Basic je skraćenica za “Visual Basic .NET”, pa je to ista stvar kao VB.NET.

VBScript je bio programski jezik izvornog ASP-a (ne ASP.NET). Ima sličnu sintaksu kao Visual Basic, ali dizajniran je za male poslove.

Sada se VBScript koristi gotovo isključivo za skriptiranje unutar MS-Office aplikacija poput Access i Excel.

P. Može li se ASP.NET koristiti na Linux ili Mac poslužiteljima?

SVEDOK JOVANOVIĆ – ODGOVOR: Postoji nekoliko načina da se to postigne.

Još 2004. pokrenut je projekt Mono. Stvorio je C # prevodilac i uobičajeni jezik izvođenja. Još uvijek je u aktivnom razvoju i dobro radi.

U 2014. godini Microsoft je najavio ASP.NET vNext – okruženje za razvoj više platformi. Izdat će kao dio ASP.NET 5 2016. godine.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map