Saznajte IDL programiranje za vizualizaciju podataka s

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


IDL ili Interaktivni jezik podataka računalni je programski jezik koji se primarno koristi za analizu podataka i vizualizaciju podataka. Iako se prvi put pojavio 1977. (s korijenima se još više vraća) i pomalo je stručnjak za svoj opseg, on ostaje važan jezik četrdeset godina.

IDL je još uvijek u aktivnom razvoju i intenzivno se koristi u svemirskim znanostima – uključujući u glavnim poslovima analize podataka koje su radili NASA i Europska svemirska agencija.

Povijest IDL-a

Trenutna korisnost IDL-a u analizi orijentiranih na svemir uglavnom se može pripisati njegovoj koncepciji i povijesti. 1970-ih David Stern je radio na Sveučilištu Colorado u Boulderu u Laboratoriju za atmosferu i fiziku svemira (LASP).

Dok je tamo počeo raditi na osmišljavanju načina kako bi se znanstvenicima i drugim istraživačima omogućilo da testiraju hipoteze i samostalno izvršavaju analizu podataka, bez dovođenja računalnih programera da razviju aplikacije specifične za svrhu.

Prvi pokušaj toga bio je program za PDP-12 nazvan Rufus. PDP, odnosno programirani procesor podataka, bio je vrsta proto-miniračunala koji se koristio za različite zadatke analize podataka.

Rufus još nije bio jezik, već proračunski program napisan u Fortranu. Rufus se razvijao zajedno s različitim potrebama u LASP-u, uključujući verziju koja se koristi za analizu podataka iz Mariner-ovih misija na Mars.

Rad na Rufusu na kraju je doveo do punopravnog programskog jezika pod nazivom SOL. Ovo je dizajnirano za pokretanje na PDP-8 (ista PDP verzija koja se koristi za Mariner rad) i bila je vrlo slična Fortranu u sintaksi i stilu.

David Stern osnovao je tvrtku pod nazivom Research Systems Inc (RSI), kako bi komercijalizirao započeti posao na Rufusu. Prvi RSI proizvod bio je interaktivni jezik podataka, osmišljen za pokretanje na PDP-11.

Prvi RSI-jev kupac bila je NASA. Naknadne verzije napisane za VAX / VMS platformu usvojili su i drugi veliki igrači u zrakoplovnoj i astronomskoj industriji, uključujući Nacionalni centar za atmosferska istraživanja (NCAR), Sveučilište u Michiganu, Sveučilište u Koloradu i Naval Research Laboratory.

S porastom računala opće namjene, RSI je pomaknuo težište razvoja IDL-a s VAX / VMS na Unix. To je zahtijevalo prepisivanje na C, a ova prepisana verzija “genetski je predak” jezika koji trenutno koristite. Međutim, jezik jedva ostaje statičan.

Kako se tehnologija mijenjala, u IDL su usvojene mnoge nove značajke. Na primjer, početkom 1990-ih uvedena su grafička korisnička sučelja koja upravljaju događajima (GUI).

Krajem 1990-ih uvedeni su i web servisi i objektno orijentirano programiranje. Jezik je trenutačno (od ovog pisanja) u verziji 8.5 i dostupan je na svim glavnim platformama i operativnim sustavima.

RSI je nekoliko puta mijenjao vlasnike, uključujući kratko razdoblje kada je bio u vlasništvu Eastmana Kodaka (filmska kompanija).

Tvrtka je promijenila imena u Exelis Visual Information Solutions, koja je bila podružnica Exelisa ITT u potpunom vlasništvu. Exelis je kupila korporacija Harris 2015. godine. David Stern više nije uključen u razvoj.

IDL se koristio u mnogim važnim projektima vezanim za astronomiju. Služila je za obradu slika Halleyevog kometa snimljenog iz svemirske letjelice Giotto Europske svemirske agencije, a također je korištena za dijagnosticiranje problema s teleskopom Hubble.

O jeziku

IDL je dinamički tipkan, vektorski temeljen jezik sa sintaksom sličnom Fortranu. Posebno je spretan u radu s nizovima i matricama. Jezik pruža alate za matematičku analizu i – što je najvažnije – za vizualizaciju podataka.

Ostale značajke jezika uključuju:

 • Odvojite prostore imena za varijable, funkcije i postupke
 • Funkcije i postupci s više navoja
 • Argumenti o funkcijama prenose se referencama
 • Namijenjeni parametri nazivaju se ključne riječi koje se prosljeđuju referencom
 • Nasljeđivanje nazivnih parametara u ugniježđenoj rutini c

  alls;

 • Uobičajene blok deklaracije i sistemske varijable koje dijele varijable između zasebnih rutina
 • Osnovni oblik objektno orijentiranog programiranja
 • Trajna, globalna hrpa varijabli pointera i objekata
 • Sastavljene vrste podataka kao što su nizovi znakova, nizovi homogenih tipa, popisi, hash tablice i jednostavne (nehijerarhijske) strukture zapisa mješovitih tipova podataka.

Resursi

Internetski resursi

 • JHU / APL / S1R IDL knjižnica: knjižnica od preko 600 općih namjena astronomskih rutina za IDL.
 • IDL knjižnica Craiga Markwardta: rutine i vježbe.
 • Naučite IDL: prikupljanje rutina i sredstava za učenje koje održava profesor u Texasu A&Sveučilište M koje je napisalo nekoliko knjiga o tom jeziku.
 • Coyote-ov vodič za programiranje IDL-a: jedan od najboljih mrežnih izvora informacija o IDL-u; gotovo u potpunosti djelo jednog IDL stručnjaka i entuzijasta.
 • Slugov vodič za IDL: pojednostavljena objašnjenja IDL koncepata, za studente.
 • Robbiejevo IDL programiranje: pomalo neorganizirana kolekcija osobnih IDL projekata i alata.
 • MichaelGalloy.com: blog o razvoju IDL-a od autora Modern IDL-a.
 • IDL programi Rob Dimea: još jedna osobna zbirka alata IDL programera.

alat

 • Idlwave: IDL Emacs uređivanje i način rada ljuske
 • Motley IDL knjižnica: zbirka rutina nekoliko klasa objektne grafike, osnovna klasa aplikacija widgeta i nekoliko ugrađenih aplikacija, funkcije koje olakšavaju predstavljanje umanjenih podataka na osovinama, klase za pristup netCDF datotekama i nekoliko uslužnih rutina..
 • TeXtoIDL: zbirka rutine koja pojednostavljuje upotrebu grčkih slova, pretplata i superskripa za izradu naljepnica za parcele u IDL-u.

implementacije

Kanonskom provedbom IDL-a sada upravlja Harris Corporation i može se pronaći na njihovoj web stranici.

Postoje dvije mogućnosti otvorenog koda:

 • GDU Jezik podataka
 • Lažni jezik.

Knjige o IDL-u

 • Uvod u programiranje s IDL-om: Interaktivni jezik podataka Kenneth Bowman: izvrstan uvodni tekst pogodan čak i za ljude s malo iskustva u programiranju bilo koje vrste.
 • Praktično IDL programiranje od Liama ​​Gumleyja: vrlo jasan i izravan pogled na izgradnju stvarnih IDL programa za rješavanje stvarnih problema.
 • Objektno orijentirano programiranje s IDL-om Ronn Kling: OOP sposobnost dodana je IDL-u krajem 1990-ih. U ovom trenutku to je bilo davno, ali kultura upotrebe jezika već je imala 20 godina za razvijanje. I danas mnogi IDL programeri ne koriste OOP tehnike. Ova knjiga, koja ne zahtijeva poznavanje OPP koncepata za početak, pokazuje kako primijeniti objektno orijentiranu metodologiju programiranja u IDL-u.
 • Ronn Kling: Razvoj aplikacija s IDL-om: ova knjiga pomiče razvojnog programera IDL-a s ad-hoc programiranja za specifične analitičke zadatke do stvaranja cjelovitih aplikacija na jeziku.

Ne treba biti zbunjen …

IDL se također zalaže za jezik definicije sučelja. To nije određeni jezik, već je opis određene funkcije jezika.

IDL-ovi su jezici specifikacija koji se koriste za dizajniranje interakcije dvaju softverskih sustava na način nezavisan od jezika. Postoji nekoliko jezika definicije sučelja.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map