Saznajte programiranje statistike: započnite s rudarstvom statističkih podataka

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


Stata je aplikacija dizajnirana za podršku statističke analize. Razvio ga je StataCorp, a objavljen 1985. Ime mu je izvedeno iz “statistika” i “podaci”, a koristi se prije svega u analizi podataka i specijalističkim istraživanjima.

Iako je stariji od 30 godina, Stata je i dalje u zajedničkoj upotrebi. Omogućuje u potpunosti dokumentiranje svake analize, a može proizvesti grafiku, simulacije i grafikone.

Postoje četiri različite verzije aplikacije, u rasponu od studentske verzije do verzije za vrlo velike baze podataka. Statistike se mogu instalirati na računala Mac, Windows i Unix. Najčešća verzija je Stata / IC (IC označava “Inter Cooled”).

Početak rada sa statom

Stata ima vlastiti ugrađeni uređivač podataka koji izgleda slično prozoru za uređivanje proračunskih tablica. Pri dnu aplikacije nalazi se prozor naredbenog retka. Ovaj prozor bilježi sve naredbe koje su unesene tijekom sesije. Rezultati su prikazani u središnjem prozoru.

Kad se učita skup podataka, Stata prikazuje varijable i oznake unutar njega u prozorima Variables and Properties.

Ako se želite igrati sa Statom bez stvaranja vlastitih podataka, Stata nudi niz primjera skupova podataka i dodatnu biblioteku ručnih skupova podataka koji se mogu preuzeti s interneta. Učitajte skupove podataka pomoću naredbe sysuse dir, a zatim kliknite vezu upotrebe pored naziva datoteke ili kliknite opisni naziv da biste saznali više o njoj.

Dovođenje naredbi i podataka u statistiku

Stata se može programirati pomoću naredbenog retka, koristeći naredbeni redak koji smo gore spomenuli. Nakon što upotrijebite naredbu, možete je ponovo koristiti pritiskom na PgUp dok se naredba ne pojavi u prozoru.

Aplikacijom se može upravljati i putem grafičkog korisničkog sučelja ili uvozom Do datoteke (koja se također naziva sintaksa), što je niz unaprijed definiranih naredbi koje se izvode kao skripta.

Iskusni korisnici Stata obično preporučuju da se najbolje izbjegne grafičko sučelje, ali pruža jednostavan način za učenje Statovog programskog jezika. Svaki put kada pokažete i kliknete naredbu, odgovarajući kôd prikazuje se u naredbenom prozoru, tako da možete vidjeti što Stata radi u pozadini.

Skupove podataka koje koristite možete uvesti u Stata iz CSV datoteke ili Stata datoteke. U najnovijim verzijama Stata možete izravno uvesti podatke iz Excela pomoću naredbe import excel.

Osnovne statistike naredbi

Stata može obavljati različite vrste izračuna i analize, tako da pomaže u osnovnom radnom znanju njegovih naredbi. Svaka naredba razlikuje velika i mala slova, iako se mogu koristiti određene kratice.

U gornjem odjeljku spomenuli smo naredbu import excel. Ovo je jednostavan primjer naredbe Stata na djelu:

uvesti excel koristeći filename.xls, ///
listova (Sheet’1 ‘) stanična traka (A1: D20) prozirna

Ova naredba određuje list i specifične ćelije koje se trebaju uvesti pomoću naredbi lista i staničnog reda. Ako je jedna ćelija specificirana kao ćelija vrsta, svi podaci izvan te ćelije biti će uvezeni.

Naći ćete mnogo drugih naredbi dok počnete raditi sa Statom. Neke je osnove dobro znati:

 • prikaz prikazuje rezultat izračuna
 • rezimirati prikazuje sažetak podataka u datoteci (slijedite ga uz varijable koje želite ispitati)
 • Pomozite prikazuje pomoć za naredbu ili funkciju (upotrijebite je samostalno ili je slijedite uz naziv naredbe za koju vam je potrebna pomoć)
 • ako nedostaje () jedan je od mnogih načina na koje možete filtrirati podatke koji se vraćaju tijekom pretraživanja skupa podataka
 • grafikon crta graf podataka u skupu podataka; mora ga pratiti vrsta grafa, varijabla X-osi i varijabla y-osi
 • opisati prikazuje informacije o datoteci
 • nonew zaustavlja Stata da otvori novi prozor rezultata svaki put kad pokrenete naredbu
 • snimak za vaš projekt stvara poništavanje točke (zapamtite: Stata nema ugrađenu naredbu za poništavanje)
 • čist vraća rezultate upita bez obruba tablice
 • čisto prazni sve podatke iz RAM-a nakon što se izvrši naredba. Ovo je važno jer Stata sve svoje podatke učitava u RAM, osim ako nije drugačije naloženo. Kad radite s velikim skupovima podataka, to može dovesti do usporavanja ili pada računala
 • Pronađi traži Stata proširenja ili dodatke koji mogu poboljšati njegovu funkcionalnost
 • /// kaže Stati da se naredba nastavlja u sljedećem retku; ako želite, možete komentirati nakon toga, a komentari će se zanemariti ako su u istom retku
 • ; kaže Stata da je naredba gotova
 • Izlaz zatvara aplikaciju; ovo je ekvivalent kliku File -> Izađite mišem

Nakon što se naviknete na rad u Stati, naredbe možete spremiti u datoteku Do pomoću prozora Editor. Također možete spremiti tekstualnu datoteku s .do ekstenzijom, a zatim pokrenite svoju Do datoteku u Stati pomoću naredbe do, a slijedi naziv datoteke. Stata koristi iste metode komentiranja kao C ++ i drugi jezici; dvostruka kosa crta // komentira sve na kraju retka, a / * i * / se mogu koristiti na početku i na kraju kako bi komentirali cijeli odjeljak.

Pratite svoj rad

Jedna od najvećih prednosti Stata je njegova sposobnost evidentiranja upita, što ga čini neprocjenjivim za istraživače koji trebaju dokazati kako su došli do određenih zaključaka. Kako bi prijava bila aktivna, slijedite nekoliko koraka.

 1. Stvorite direktorij za svoj projekt. Stata će prema zadanim postavkama raditi u sustavu C: DATA, tako da stvaranje zasebne mape održava stvari urednim.
 2. Uključi prijavu. Upotrijebite naredbu pomoću naredbe koja slijedi s imenom datoteke koju želite koristiti.
 3. Uvijek spremite naredbe u datoteku Do. Iako to nije strogo potrebno, korisno je kada želite reproducirati rezultat ili povući povratne naredbe iznad svojih naredbi..

Daljnje čitanje

 • Kanal StataCorp na YouTubeu: lako se probavljaju videozapisi pomoći o različitim značajkama usluge Stata.
 • Uvod u Statu: PDF brzi vodič za Statu 8 sa Harvard Kennedy škole.
 • Statalist: forum za raspravu na kojem korisnici Stata mogu razmjenjivati ​​informacije i pomoći.
 • UCLA Stata Resources: katalog besplatnih tečajeva, modula, veza i često postavljanih pitanja o osnovnoj i intermedijarnoj upotrebi Stata.
 • Vodič za statiste sa Sveučilišta Princeton: Odličan vodič za statiste Germaín Rodríguez.
 • Učinite datoteke i upravljanje projektima: kako stvoriti Do datoteke i pratiti svoje naredbe.
 • Makroi Stata 14: referentni vodič za neke makronaredbe dostupne u verziji Stata 14.
 • StataCorp NetCourses: plaćeni tečajevi proizvođača Stata, dizajnirani tako da olakšaju nove korisnike po pristupačnoj cijeni.

Sažetak

Stata je stariji programski jezik i razvojno okruženje namijenjeno rješavanju statističkih problema. Ali još uvijek ga široko koristi aktivna zajednica. Ako se bavite ozbiljnim statističkim podacima, Stata je dobar jezik koji treba znati. S ovim uvodima i našim preporučenim resursima trebali biste krenuti.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map