Saznajte više o Chyrpu i prijateljima, mikro-blogu i alternativama

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


Chyrp je platforma za mikroblokiranje otvorenog koda. Softver je dizajniran tako da bude što jednostavniji i jednostavniji za upotrebu. To, naravno, znači, nema baš puno značajki.

Projekt je prvi pokrenuo jedan programer Alex Suraci, 2004. godine. Tada se zvao Mynimal CMS.

Dizajn je bio reakcija na WordPress, koji je u to vrijeme bio sve popularniji (i otada je dominirao od samostalnog vođenja blogova).

Suraci su za WordPress vidjeli da je previše kompliciran, previše “natečen” i prespor. Softver koji je s vremenom postao Chyrp dizajniran je od početka kako bi ga bilo lako čitati i održavati.

Suraci su 2010. godine najavili da se projekt neće nastaviti. Međutim, drugi programer je preuzeo i nastavio raditi na Chyrpu. Razvoj je nakon toga bio relativno aktivan, posebno u 2012. kada je anonimni donator omogućio glavnom programeru da radi na sustavu puno radno vrijeme.

Čini se da se razvoj do 2015. smanjio. Službena web stranica postala je nedostupna u rujnu 2015. godine, a (od kraja 2016.) nije se vratila.

Nekoliko manjih priloga učinjeno je službenom repotu GitHub-a projekta, ali ozbiljan razvoj nije došlo do nekog vremena.

Značajke i prednosti Chyrp-a

Iz perspektive programera, Chyrp je čist, dobro organiziran i jednostavan za proširenje. Baza kodova je dovoljno mala da pojedini programer zapravo može razumjeti cijelu stvar. To je također vrlo dobro dokumentirano, u kodu.

Ako želite znati kako nešto funkcionira, a vi razumijete PHP, lako to možete pronaći i shvatiti. Produljenje Chyrpa je također vrlo jednostavno. Nove vrste sadržaja („Perje“) nastaju jednostavnim proširivanjem jedne klase. Moduli imaju predvidljiv dizajn i logiku.

Chyrp je također lako ugostiti. Zahtjevi su prilično minimalni i mogu se ispuniti na većini dijeljenih hosting planova. Sve što trebate je PHP 5.2+ i MySQL 4.1+ ili SQLite 3+. Instalacija je prilično jednostavna, pogotovo ako koristite samo SQLite – ali čak i s MySQL-om uopšte nije teško..

Za korisnike Chyrpa glavna je prednost jednostavnost. Postoji nekoliko tema za odabir, ali ne toliko da bi postale neodoljive. (A stvaranje nove teme nije ni toliko složeno kao stvaranje nove teme u WordPressu.)

Usredotočen je na bloganje i dijeljenje sadržaja, a ne puno drugo. Za razliku od WordPress-a ili drugih CMS-ova, jednostavno nema toliko mogućnosti. Stavke možete prijavljivati ​​i postavljati, objavljivati ​​putem e-pošte… i to se stvarno radi o tome.

Osnovni moduli uključuju osnovne značajke upotrebljivosti kao što su komentari, captcha, označavanje i voli. Međutim, ne postoje rješenja za e-trgovinu izgrađena na Chyrpu, forumi za diskusije i sustavi za upravljanje projektima. To je samo mikroblog.

Značajka “Perje” potiče blogerice i dizajnere na različito prikazivanje različitih vrsta sadržaja. Možete objaviti jednu fotografiju, vezu, inspirativni citat, videozapis, ažuriranje statusa ili cijeli blog.

Trebam li koristiti Chyrp?

Ako razvoj ne postane puno aktivniji, vjerojatno ne – pogotovo ako niste programer ili prilično jak tehničar. Za slučajnog, netehničkog korisnika, pokretanje web mjesta na softveru koji se ne poboljšava i podržava, može uzrokovati sve vrste problema.

Ne postoji zajednica korisnika i programera koja bi odgovarala na pitanja ili davala savjete kad se pojave neizbježni problemi i nema nikoga da popravi sigurnosne probleme koji bi se mogli pojaviti.

Međutim, programeri i majstori majstora mogli bi Chyrp smatrati vrijednom platformom. Kod koji postoji, čvrst je, dobro organiziran i dobro dokumentiran. Ako ste u PHP-u (ili ga pokušavate naučiti), Chyrp je pristojan projekt na koji ćete potrošiti svoje vrijeme.

Alternativa Chyrp-u

Ako vam se Chyrp doista sviđa ili ga već koristite, možda tražite druge softverske aplikacije slične njemu. Pronalaženje prave Chyrp alternative ovisi o tome koji su aspekti Chyrpovog skupa značajki najviše zainteresirani. Evo nekoliko opcija:

Chyrp Lite

Najočitija zamjena za Chyrp je Chyrp Lite. Chyrp Lite je vilica Chyrpa, stvorena nakon što se činilo da se Chyrp razvoj smanjio u 2015. To je velikim dijelom djelo jednog korisnika / programera, Daniela Pimleyja.

Chyrp Lite je “agresivna” obnova Chyrp koda. Chyrp-ov aspekt kojeg je Pimley najviše zanimao očuvanje bila je njegova mršava učinkovitost. Chyrp Lite treba biti još mršaviji i učinkovitiji – otuda i naziv.

Sa stajališta korisnika, projekti su u velikoj mjeri slični. HTML ishod Chyrp Lite web mjesta reagira, ARIA je, dostupan je i semantički.

WordPress i Post Format

Ako je najvažnija značajka Chyrp-a sustav Feathers, koji omogućava jednostavno prikazivanje različitih vrsta sadržaja na različite načine, tada bi WordPress mogao biti dobar izbor za vas.

I dalje ima sve iste “probleme” koje je prvi otkrio Chyrpov stvaralac – to je vrlo velik, kompliciran sustav koji čini mnogo stvari. Niti jedan programer ne može znati cijelu bazu kodova iznutra i izvana.

Iako je uz sve to, instalirati i koristiti ga je vrlo lako. Velika većina tvrtki koje pružaju usluge web hostinga pružaju WordPress planove za hosting.

WordPress je u Verziji 3.1 uveo značajku Post Format. Oblici objave samo su dio metapodatka povezanih s postom, identificirajući ga kao određenu vrstu sadržaja: na stranu, galeriju, vezu, sliku, citat, status, video, audio i chat.

Teme su tada slobodne upotrebljavati (ili ne koristiti) tu oznaku kako bi se objava drugačije prikazala. Postoji mnogo besplatnih tema za WordPress koje podržavaju formate posta.

tumblr

Chyrp je zamišljen kao mikroblog. Prije nego što su mikrobloge nazvali mikroblogovima nazivali su ih tumbleblogs ili tumblelogs. Ako vam nije stalo do toga da sami hostujete vaš blog, dobra alternativa Chyrpu je Tumblr, najpopularnije web mjesto za mikroblogiranje.

Tumblr ima sve funkcije koje korisnici vole o Chyrpu – jednostavno je postavljanje, različite vrste prikaza različitog sadržaja, sadržaj možete objavljivati ​​s bilo kojeg mjesta.

Postavljanje kontrole vlastitog hosting plana omogućuje vam i vezu s većom zajednicom Tumblr, što olakšava dijeljenje vašeg sadržaja.

Zaključak

Chyrp je bila sjajna ideja, ali korištenje softvera iz neispravnog projekta gotovo nikada nije dobra ideja. Isprobajte neku od ovih Chyrp alternativa i zapamtite – vaš je sadržaj bitniji od onog (mikro) pokretanja blogova koji koristite.

Daljnje čitanje i izvori

Imamo više vodiča, tutorijala i infogragfika vezanih za web razvoj:

  • PHP Uvod i resursi: naučite sve o jeziku na kojem je Chyrp kodiran.

  • Mrežno programiranje s internetskim utičnicama: naučite sve o umrežavanju na internetu.

  • MySQL Uvod i resursi: MySQL je jedna od najpopularnijih baza podataka na Internetu – i jedna od zadanih baza koje koristi Chyrp.

Kako odabrati pravi CMS

Niste sigurni koji CMS želite koristiti? Pogledajte naš članak, Kako odabrati pravi CMS.

Ultimate popis alata za webmastere A-Z
Kako odabrati pravi CMS

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me