Saznajte više o Loremu Ipsumu: što je ovaj misteriozni uzorak?

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


Lorem Ipsum je zamjenski tekst koji je korišten u industriji ispisa i unosa umjesto stvarnog teksta. Ideja koja stoji iza toga bila je uklanjanje ometanja tijekom rada na izgledima stranica i još uvijek na raspolaganju neki oblik teksta za pravilno postavljanje stranica.

Iako se prvenstveno koristio u grafičkom dizajnu, od nastanka weba Lorem Ipsum pronašao je dom i u web dizajnu, gdje ga dizajneri često koriste dok ismijavaju web stranice klijenata umjesto stvarnog sadržaja.

Kratka povijest

Godinama su mnogi pisači tvrdili da je Lorem Ipsum samo slučajni tekst. Međutim, istraživanje govori drugu priču. Lorem Ipsum potječe iz vrlo starog djela klasične latinske literature koju je napisao Cicero. Djelo je pod naslovom Finibus Bonorum et Malorum (Ekstremi dobra i zla). Nekoliko odlomaka iz njega uzeo je negdje 1500. godine nepoznati pisač koji ih je šifrirao dodavanjem i uklanjanjem riječi kako bi napravio knjigu uzorka.

Ovaj iskrivljeni dio teksta preživio je više od 500 godina, a postao je popularan 1960-ih objavljivanjem listova Letraset koji sadrže Lorem Ipsum odlomke. Danas se koristi i u popularnom softveru kao što su Apple Pages, Microsoft Word i raznim softverima za izdavanje i dizajniranje za stolna računala poput Scribus i Photoshop.

Lorem Ipsum Generatori

Na raspolaganju je velik izbor Lorem Ipsum agregata. Oni se kreću od vrlo osnovnih onih bez mogućnosti preciznog podešavanja detalja generiranog teksta do onih koji vam omogućuju da odredite broj odlomaka ili riječi, pa čak i odlučite želite li uvrstiti popise, podebljane riječi i još mnogo toga. Postoje i zabavni generatori koji kombiniraju standardni Lorem Ipsum tekst s engleskim riječima poput cupcakesa i slanine.

 • DummyText: ovo je besplatni JavaScript program na koji povezujete u svom dokumentu. Tada imate potpunu kontrolu nad pružanjem lažnog teksta svim aspektima vaše web stranice: zaglavlja, odlomaka, popisa itd. To vam čak omogućuje i slučajno odabiranje sadržaja tako da, na primjer, odlomci i rečenice variraju u duljini.
 • Lorem Ipsum: standardni i prvi pravi generator. Možete odabrati broj odlomaka, riječi, popisa, pa čak i veličinu bajta teksta generatora. Po želji, možete kopiju generirati počevši od “Lorem Ipsum dolor sit amet …”
 • Profesionalni Lorem Ipsum Generator za tipografe: ovaj generator ima više mogućnosti koje vam omogućuju da generirate tekst za punjenje na različitim jezicima i preuzmete ga u HTML ili običnom tekstu.
 • Generator slijepih teksta: koristeći ovaj generator, možete birati između različitih inačica teksta punila, a napredne opcije omogućuju vam da odredite stilove koji se koriste uz kopiju, kao što su obitelj fontova, veličina fonta, razmak slova, visina retka i više.
 • Loripsum.net: opisujući sebe kao “lorem ipsum” generator koji ne sisa “, ovaj vam omogućava da uvrstite popise, blokade, brojeve, uzorke koda i još mnogo toga da začinite kopiranje.
 • Cupcake Ipsum: vrlo popularan generator koji stvara primjerak punila koji se sastoji samo od riječi slatkih poslastica.
 • Ipsum slanine: Ljubitelji slanine zasigurno će cijeniti ovu odmjerenu verziju debelog teksta.
 • Picksum Ipsum: sadrži neke od najboljih redaka holivudskih legendi kao što su Clint Eastwood, Michael Caine, Jim Carrey i Morgan Freeman.
 • Fillerati: svatko tko cijeni klasičnu literaturu bit će zadovoljan ovim generatorom koji stvara tekst zamjenjivača koji sadrži odlomke autora poput Hermana Melvilla, Lewisa Carrolla, Jacka Londona, HG Wellsa i drugih.
 • Filerama: lažni tekst zasnovan na popularnim TV emisijama kao što su Futurama, Doctor Who i Arrested Development. Ima mogućnosti generiranja popisa, zaglavlja i inline stilova bez formatiranja ili oblikovanja kao markdown ili HTML.
 • Dlakavi ipsum: osnovni, neobični generator koji će zasigurno učiniti vaš lutki tekst nježnijim i hrapavijim.
 • Pirate Ipsum: s tim generatorom ne morate čekati razgovor kao dan gusara.
 • Riker Ipsum: Ljubitelji Star Trek-a uživat će u ovom posebnom generatoru koji koristi citate iz Next Generation-a za stvaranje lažnih tekstova za vaš projekt.
 • Samuel L Ipsum: ako se osjećate posebno odvažno, pogledajte ovu stranicu koja sadrži citate Samuela L Jacksona iz knjige Pulp Fiction. Možete dodati i oznake odlomaka i naslove.
 • Cat Ipsum: možete birati između verzije Lorem Ipsum, samo pasmine ili standardnih lopatica, kao i generiranje zaglavlja i pod-kopije. Možete predati i svoju inačicu Cat Ipsum.
 • Kafa ipsum: općenito se podjednako smatra gorivom mnogih dizajnera i programera, ovaj će vam se generator zasigurno nastaviti. Možete odabrati broj i veličinu odlomaka.
 • Office Ipsum: omogućuje vam odabir između lažnog teksta koji sadrži standardni Lorem Ipsum, uobičajenih fraza koje se čuju pri svakom sastanku u uredu ili povratne informacije klijenta. Možda biste htjeli izbjeći inačicu s povratnim informacijama klijenta pri radu s klijentima.
 • Korporativni Ipsum: odaberite broj odlomaka i ovaj će generator stvoriti željenu kopiju s riječima korištenim u korporativnom okruženju.
 • Upoznajte Ipsums: prilično velika kolekcija različitih Lorem Ipsum generatora s uzorkom teksta za svaki od njih.

Resursi

Sljedeći resursi uključuju povijest i podrijetlo Lorem Ipsuma kao i malu kolekciju dodataka i proširenja:

 • Povijest Lorema Ipsuma: članak koji daje detalje o povijesti i podrijetlu Lorema Ipsuma.
 • Lorem Ipsum za Google Chrome: generirajte zadani broj odlomaka. Jednostavno ga kopirajte u tekstno polje.
 • Dummy Lipsum: proširenje za Firefox.
 • Node Lipsum: omogućuje vam generiranje Lorem Ipsuma za upotrebu s Node.js.
 • Pypsum: program napisan na programskom jeziku Python koji sučelja s Lipum.com kreira tekst Lorem Ipsum.
 • Rails Lipsum: pomoćnik za šine koji stvara Lorem Ipsum za upotrebu s programskim jezikom Ruby.

Napravite zabavu teksta od Cicerona

Lorem Ipsum odavno je standard dizajnerske industrije, ali to ne znači da mora biti dosadan. Spomenuti generatori i alati pomoći će vam da stvorite bilo koju kopiju rezerviranog mjesta koja je pogodna za vaše dizajnerske projekte.

Daljnje čitanje i izvori

Imamo više vodiča, vodiča i infografika vezanih za stvaranje i održavanje web stranice:

 • Googleove ocjene: Shvatite, dijagnosticirajte i ispravite: što je dobro od web stranice ako nitko ne zna za nju? Saznajte sve o postizanju Googleove ocjene koju zaslužujete.
 • Kako odabrati pravi CMS: sustav za upravljanje sadržajem (CMS) je obično najbolji alat za izradu web stranica. Saznajte zašto i koji CMS bi bio najbolji za vas.

Tajne ubojice bloga

Želite znati kako stvoriti sjajan post na blogu? Pogledajte naš video, Tajne ubojitog bloga.

Tajne ubojice bloga
Tajne ubojice bloga

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me