Saznajte više o Mandrivi: Lakši korištenje Linuxa

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


Nedavno su distribucije Linuxa stekle veliku popularnost kao rezultat poboljšanih korisničkih sučelja i upotrebe grafičkih alata za konfiguraciju. Mnoge od tih distribucija, poput Ubuntua, po fleksibilnosti i jednostavnosti upotrebe približavaju se Windowsu. Iako se Linux izvorno temeljio na naredbenoj liniji, mnoge značajke koje trenutnu distribuciju čine jednostavnom za korisnika potiču iz Mandrive.

Povijest

Krajem 1990-ih, Gael Duval angažirao se u misiji da Linux učini pristupačnijim za računala na svim razinama iskustva. Osnovao je Mandrakesoft i radio na stvaranju Mandrake OS-a koji se temeljio na Red Hat Linuxu. Kao rezultat njegovih napora za integraciju značajki prilagođenih korisnicima, distribucija je porasla na popularnosti i postala je poznata kao jedna od najlakših Linux distribucija s kojom se surađuje. Kako bi proširio domet na Latinsku Ameriku, Mandrakesoft je kupio brazilsku tvrtku Conectiva. Potom je promijenio ime i ime OS-a u Mandriva.

Tvrtka je nastavila proizvoditi različita izdanja sve do 2011. godine, kada je počela imati financijskih poteškoća. Do 2015. godine je raspušten. No, iako su izdanja Mandrive stala, ona i dalje živi kroz svoje različite vilice.

Značajke

Mandriva Linux sadrži mnoge korisničke značajke koje i danas postoje. Kad je Mandriva prvi put dovedena u svijet kao Mandrake Linux, uvela je značajke koje tada nisu bile dostupne.

Jedna od glavnih značajki uvedena u početnim verzijama Mandrive bio je grafički instalacijski program. Ova je značajka omogućila korisnicima da dovrše instalaciju OS-a na svom računalu bez potrebe za prolazak kroz naredbeni redak. Upotreba programa za instalaciju GUI bila je osobito korisna korisnicima koji nisu imali iskustva s Linux naredbenim retkom.

Osim što ima grafički instalacijski program, Mandriva OS je znatno olakšao povezivanje perifernih uređaja za pohranu, poput USB štapića, CD-a i vanjskih tvrdih diskova. Kao i prozori, korisnici bi mogli priključiti svoje USB stickove i odmah ih početi koristiti.

Još jedna značajka koja je Mandrivu učinila jednom od najlakših distribucija za Linux bio je koncept grafičke konfiguracije. Umjesto uređivanja tekstualnih datoteka i korištenja naredbenog retka za izmjenu konfiguracija, korisnici mogu jednostavno promijeniti velik dio konfiguracije pomoću grafičkih alata. Na primjer, korisnici mogu prilagoditi IP adresu računala bez uređivanja konfiguracije s uređivačem poput vim ili Emacs.

Mandrake je korisnicima također omogućio izbor upravitelja prozora, uključujući standardne GNOME i KDE radne površine, kao i druge, uključujući BlackBox i IceWm. Softver za upravljanje prozorima određuje izgled i izgled OS-a.

Kao i druge distribucije Linuxa, Mandriva je također imala mnogo grafičkih programa za slanje i primanje e-pošte, upravljanje datotekama i “zaslon dobrodošlice” koji su korisnike upoznali s novim značajkama.

Mandriva vilice

Iako je Mandriva predstavio brojne značajke koje su revolucionirale Linux i privukle nove korisnike, tvrtka koja je stvorila distribuciju na kraju se ugasila. Iako nove verzije originalnog Mandriva softvera trenutno nisu dostupne, i dalje postoje derivati ​​koje je moguće instalirati.

OpenMandriva Lx

Nakon što je tvrtka Mandriva prestala ažurirati svoju distribuciju Linuxa, razvoj softvera za nju preuzela je grupa sa sjedištem u zajednici nazvana OpenMandriva koja je formirana 2012. Od tada su stvorena mnoga izdanja OpenMandriva, uključujući i posljednje izdano u lipnju 2016. Verzije OpenMandriva dijele mnoge značajke slične većini Linux distribucija temeljenih na GUI-u i kombinacija su ROSA-e i Mandriva.

Resursi

Evo nekoliko korisnih izvora koji se odnose na OpenMandriva LX:

 • Preuzmite OpenMandriva LX: koristite ovu vezu za preuzimanje OpenMandriva.
 • Vodič za instalaciju OpenMandriva LX: pogledajte ovaj vodič za pomoć u instaliranju OpenMandriva LX distribucije.
 • OpenMandriva LX Pregled: ovaj video pregledava različite zaslone i značajke prisutne u OpenMandriva LX 3.0.

Mageia

Mageia je još jedan derivat distribucije Mandriva. Osnovana je 2010. godine od bivših zaposlenika EdgeIT-a, kada je ta tvrtka likvidirana. Distribucija dijeli mnoge iste značajke kao i Mandriva, uključujući podršku različitih upravitelja prozora i drugih grafičkih značajki. Objavljeno je nekoliko izdanja, uključujući i posljednje u lipnju 2015. godine.

Resursi

Neki korisni resursi dostupni su na mnogim različitim lokacijama na mreži:

 • Preuzimanja Mageia: ovo omogućuje poveznice nekoliko različitih verzija distribucije Mageia.
 • Službeni Mageia Wiki: ovo je službena wiki stranica za distribuciju Mageia. Sadrži dokumentaciju o različitim izdanjima.
 • Mageia Video Review: ovaj videozapis objavljen na YouTubeu korisnicima pruža pregled nad Mageia OS.
 • Instalacija Mageia: korisnici mogu dobiti pomoć pri instaliranju Mageia pomoću ovog vodiča.

ROSA Linux

ROSA Linux još je jedna vilica distribucije Mandriva. Potječe od istoimene ruske tvrtke. Iako OS podržava više upravitelja stolnih računala, ROSA-ini su programeri prilagodili KDE kako bi pružili korisničko iskustvo pomažući u ispunjavanju ciljeva izvorne distribucije Mandriva. ROSA Linux dostupan je na više platformi, uključujući redovita računala i poslužitelje.

Resursi

 • Službena izdanja ROSA: ovdje možete pronaći linkove za preuzimanje raznih verzija ROSA OS-a.
 • Instalacija ROSA Linuxa: ovo je vodič za instalaciju sa službenog wikija. Budući da je ova stranica na ruskom, korisnici će možda trebati koristiti preglednik s mogućnostima prevođenja jezika.
 • Instalacija videozapisa: ovaj videozapis na YouTubeu pokazuje kako instalirati ROSA Linux korak po korak.
 • Vodič za RPM paket: ovaj vodič pokazuje korisniku kako da izrađuje RPM pakete za ROSA OS.

PCLinuxOS

Još jednu vilicu za Mandriva OS, PCLinuxOS, stvorio je 2003. godine Bill Reynolds. PCLinuxOS ima brojne značajke koje se mogu usporediti s mnogim modernim distribucijama Linuxa, uključujući grafička sučelja, uredski softver i naprednu podršku za grafičke kartice. Iako je glavni grafički upravitelj distribucije KDE, podržani su i drugi. Razvoj je aktivan za OS s najnovijim izdanjem u ožujku 2016.

Resursi

 • PCLinuxOS zajednica za javnost: ovo je poveznica na različita izdanja zajednice za PCLinuxOS.
 • PCLinuxOS Magazine: službeni časopis PCLinuxOS-a, sa člancima koji se fokusiraju na istaknutosti OS-a i razne tutorijale.
 • Instalacija videa: videozapis na YouTubeu koji opisuje kako instalirati PCLinuxOS.
 • Kako voditi PCLinuxOS: ovo web mjesto sadrži udžbenike o mnogim temama za PCLinuxOS.

Zaključak

Distribucija Mandriva Linux započela je projekt kojim je Linux dostupan većem broju korisnika. Distribucija je bila jedna od prvih s mnogim korisničkim značajkama, uključujući kompletnu grafičku instalaciju i konfiguraciju za koju nije potreban naredbeni redak. Iako je izvorna tvrtka sada pokvarena, Mandrivina ostavština korisničkih značajki živi kroz razne vilice.

Daljnje čitanje i izvori

Imamo više vodiča, vodiča i infografika vezanih uz upotrebu računala:

 • Linux Programiranje Uvod i resursi: ovaj duboki zaron u Linux programiranje spušta se u jezgru gdje je sva radnja.
 • Mrežno programiranje s internetskim utičnicama: naučite sve o umrežavanju na internetu.

Resursi za programiranje Unix-a

Ako stvarno uđete u Linux i želite započeti stvaranje programa za to, za vas imamo sjajno mjesto za početak učenja: Unix programski resursi.

Ultimate popis alata za webmastere A-Z
Resursi za programiranje Unix-a

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me