Saznajte više o Perl programiranju: započnite s ovim dinamičkim jezikom

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


Uvod i povijest Perl

Perl je skriptni jezik koji postoji od 1987. Iako Perl zapravo nije akronim, s njim je povezano nekoliko “podrijetla”, s tim da je “Praktični jezik za vađenje i izvještavanje” kao najozbiljniji. Kao tumačeni jezik koji se ne treba sastavljati, može se koristiti izravno u pisanju perl skripti (.pl datoteke).

Izvorno stvorena s namjenom da olakšate obradu datoteka u Unixu i postanete ono što se može nazvati “jezikom ljepila” koji naglašava praktičnu upotrebu i ima puno snage za manipuliranje tekstom.

Larry Wall je dizajnirao i razvio jezik, posuđujući aspekte C, skriptu ljuske, AWK i sed. Najkorisnija značajka je njegova sposobnost lakog korištenja regularnih izraza za manipulaciju tekstom i raščlanjivanje nizova. To mu je dalo nagon da bude “švicarska vojska motorna pila jezika skriptiranja.” Ima puno utjecaja s jezika C u smislu načina na koji se bavi varijablama, izrazima, upravljačkim strukturama i podprogramima, ali različito je i na više načina.

Ono što Perl dodaje da je tako jedinstvena je funkcionalnost za programiranje školjki i manipuliranje tekstom. Na faksu je Larry Wall studirao lingvistiku i računarsku znanost, te je bio u stanju stvoriti vlastiti glavni rad koji je nazvao “prirodnim i umjetnim jezicima”. To se itekako odražava na način na koji on vidi Perl, a koji se odnosi na “varijable, funkcije i pristupe” kao “imenice, glagole i oznake raspodjele.”

U samom jeziku, upotreba znakova “sigils” vrlo je važna za manipuliranje tekstom u izrazu. Znak “@” ukazuje i polje, dok skalari koriste $, a heševi koriste%.

Zašto učiti Perl? Koje su alternative?

Perl je oglašen zbog svoje blizine za manipuliranje tekstom, a opisuje se kao da je više povezan s prirodnim ljudskim jezikom od ostalih. Perl je bio izuzetno koristan za pisanje CGI skripti tijekom ranog komercijalnog perioda na Internetu, krajem 1990-ih i početkom 2000-ih. Od tada su Python, Ruby, PHP, .NET i JAVA, a odnedavno i NodeJS postali konkurentniji za upotrebu u općem kôdu web poslužitelja. Ono u čemu je Perl 5 još uvijek sjajan može se sažeti kao:

 • Istraživanje podataka & Analiza teksta – zahvaljujući Perlovim značajkama Regex-a, on može lako sortirati tekst i na taj način je koristan u obradi teksta teksta.
 • Administracija UNIX sustava – može pokrenuti skripte za provjeru sustava, preimenovanje i upravljanje zapisima sustava, usmjeriti tok generiranih datoteka.
 • Mrežna izrada prototipa & sigurnosti – mnogi mrežni inženjeri ušli su u svoju karijeru kada je Perl bio vrlo popularan, a većina sigurnosnih stručnjaka poznaje Perl, to je dobro za ‘skiciranje’ mreža & planiranje kako osigurati sigurnost. Mogućnost manipuliranja tekstom izvrsno je za šifriranje.
 • Upravljanje katalozima u znanostima – Popis teških istraživačkih polja mora imati način za brzu izmjenu tisuća stavki, bilo da se nalaze na popisu teksta, skupu datoteka ili podataka u bazi podataka. Perl može pomoći u tom procesu, to je sjajan način da se nosite s mnoštvom kataloških konvencija.
 • Naslijeđeni web sustavi & intranet – dugotrajni alati koje je teško zamijeniti. Ovo nije jaka noga, ali zaslužuje spomen.

Postojala je i svojevrsna “grub utakmica” između Perla i Pythona. Počevši od početka 2000-ih, Python je postao sve omiljeniji scenaristički jezik na sveučilištima i to se proširilo u industriju. Python je možda mlađi, ali je objektno orijentiran, a od sredine 2000-ih njegova upotreba neprestano raste iz godine u godinu. Uvjerite se sami u PYPL indeksu. To ne znači da je Perl postao manje koristan, samo što se vratio u izvorno namjeravanu uporabu i nikad nije trebao biti jedini jezik na Internetu. Vrijeme je važno, a tijekom rane internetske ere potrošača Perl je bio hakiran kako bi postao koristan alat za web programiranje.

Dobri resursi za učenje Perl

Prvo vam preporučuje da se upoznate sa pojmovima i namjerama jezika Perl, a to je možda najlakše gledajući neke videozapise Larry Wall-a i objasnio zašto je napravio jezik, kako to funkcionira i zašto ga ljudi vole.

Videozapisi Uvod u koncepte

 • Intervjui s hakerima: Larry Wall – tvorac Perla
 • Razmislite: Larry Wall – Zašto je Perl poput ljudskog jezika
 • Brzi bajtovi: Python vs Perl

Video za programiranje na Perlu

 • Twit kodiranje 101 – Perl – početak
 • Twit kodiranje 101 – Perl RegEx pretraživanje i zamjena
 • Edureka! – Perl Tutorial za početnike

Online predavanja

 • Nauči Perl 5 radeći to – Udemy
 • Osnove programiranja Perla – Alison.com
 • Perl video tečajevi & Obuka – Lynda.com
 • Tečaj osnove Perl – virtualna tvrtka za obuku

Tutoriali & Online resursi za čitanje

 • Učenje Perla na Perl.org
 • Naučite Perl za otprilike 2 sata 30 minuta – qntm.org
 • Internetske poduke za početnike stranice Perl
 • MIT materijali klase Perl

Forum & Zajednice

 • Mongoli Perla – grupe koje se osobno sastaju
 • Perl IRC
 • Perl redovnici
 • Perl guru forumi

knjige

Najbolje knjige se mogu pronaći do sada na stranici knjiga Perl.org, gdje su knjige navedene i dostupni linkovi za više izdavača. Možda najčešće korištena knjiga potječe iz serije O’Reilly, 6. izdanje možete pronaći ovdje.

Kamo otići odavde?

Odabir učenja i upotrebe Perla je vještina koja jako puno ovisi o načinu uporabe za koji je potreban. To općenito neće biti jedini jezik koji koristite, već nešto što se povremeno izvlači kako bi se borilo protiv posebnih problema u upravljanju tekstom ili sigurnosti. Perlov uspon i pad u industriji web razvoja nastao je iz činjenice da je stvoren prije nego što je web uopće postojao, a činjenica da je tako dobro funkcionirala za rani web razvoj prilično je čudesna..

To je nevjerojatno čvrst alat kojeg bi svi programeri u Unixu ili Linuxu trebali biti svjesni. To će i dalje biti vrijedno zbog svoje prvobitne namjene, što je bolje skriptiranje ljuske, precizno prilagođavanje podataka i manipuliranje tekstom..

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me