SMIL razvoj: stvorite prezentacije koje će ljude natjerati na osmijeh

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


SMIL je akronim za jezik sinkronizirane multimedijske integracije. Unatoč svom pravopisu, izgovara se: “Osmijeh.” Na temelju XML-a, SMIL ne prikazuje samo sadržaj, već i vremenski raspored. Kao rezultat toga, koristi se za stvaranje multimedijskih prezentacija i animacija. Vrlo jednostavan primjer bi bio prikazati naslovnu karticu u trajanju od 5 sekundi, a nakon toga sliku na 10 sekundi. Ali SMIL može učiniti puno više od toga.

Povijest SMIL-a

Sve 1997. godine World Wide Web Consortium (W3C) počeo je razvijati SMIL. Prva službena verzija (SMIL 1.0) objavljena je 1999. Godine 2001. Objavljen je SMIL 2.0, koji je donio neke promjene u osnovnoj strukturi jezika i uveo module za animaciju i vrijeme. Trenutni standard je SMIL 3.0, koji je objavljen 2008. godine. Proširio je postojeće module i dodao još.

Nakon izdavanja SMIL 1.0, Microsoft i neke druge tvrtke predložile su HTML + TIME za W3C. Bio je to sustav koji je omogućavao prikazivanje SMIL-a u običnim preglednicima. W3C je bitno promijenio sustav i izdao XHTML + SMIL, što je dodalo SIML funkcionalnost XHTML-u.

Funkcionalnost SMIL-a

SMIL vam omogućuje kontrolu svih aspekata prikaza kojima biste upravljali pomoću PowerPointa ili sličnog multimedijskog alata za prezentaciju:

 • raspored
 • Vremena događaja
 • prijelazi
 • Mediji (slike, video, audio)
 • Animacija pomoću SVG [1]

Zašto koristiti SMIL

Možda izgleda puno gnjavaže kako biste naučili kodirati SMIL kada biste samo mogli koristiti PowerPoint i pretvoriti ga u flash format za distribuciju. Ali SMIL ima niz prednosti u odnosu na ovakve pristupe. Ispod su glavni, ali možete saznati više pročitajući Što je SMIL i zašto ga trebamo koristiti?

 • Otvori format datoteke. Ovo je posebno korisno ako surađujete s jednim ili više ljudi.
 • Medijske datoteke su vanjske. Jednom kada su vaše medijske datoteke gotove, one se moraju prenijeti samo jednom, čak i kad napravite značajne promjene u svojim prezentacijama. Pored toga, vaše prezentacije mogu koristiti medijske datoteke na različitim poslužiteljima. To također znači da različite prezentacije mogu koristiti iste medijske datoteke.
 • Jednostavnost uređivanja. Promjene prezentacija u veleprodaji često su vrlo uključene. Kod SMIL-a samo je pitanje rezanja i lijepljenja koda.

SMIL format

SMIL datoteke izgledaju vrlo slično kao i uobičajene XHTML datoteke. Zapravo, osnovni format je potpuno isti:

 

Ovo je slika Andromedine galaksije:

Ovo je tekst za videozapis odgođen za 5 sekundi:

 

 

Kao što vidite, to je XML datoteka. Zatim se učitava definicija jezika SMIL 3.0.

Nakon toga slijede dva dijela datoteke, baš kao i kod XHTML datoteke: glava i tijelo. U glavi idu uobičajene stvari poput metaoznaka. Ovdje smo samo stavili jednu osnovnu oznaku izgleda za pozadinu koja će biti boje boje.

Tijelo je zanimljivije. Započinje umetanjem slike i opisa – prikazuje ih tijekom 5 sekundi. Zatim učitava flash video, čeka 5 sekundi, a zatim prikazuje tekstualni naslov.

U ovom primjeru vidite većinu osnovnih funkcionalnosti SMIL-a i kako je lako stvarati prezentacije.

Osnovni alati

Podrška za SMIL u svim je preglednicima škakljiva. Na primjer, od verzije 45, Chrome je zastario podršku SVG SMIL. Da biste naučili kodirati SMIL, najbolje je dobiti SMIL preglednik. Možete koristiti uobičajene alate kao što su QuickTime i RealPlayer. Vjerojatno ćete imati više uspjeha s otvorenim preglednikom Ambulant Player. Aktivno se razvija i podržava potpunu SMIL 3.0 specifikaciju.

U smislu razvoja, sve što vam stvarno treba je uređivač teksta. Međutim, možda biste htjeli koristiti uređivač prilagođen za SMIL i XML.

 • SMILGen SMIL Generation Alat: XML uređivač prilagođen za upotrebu s SMIL.
 • LimSee2: SMIL 2.0 uređivač koji se više ne podržava i vrlo je teško pronaći.

Resursi

Internetskih resursa ima puno, ali ih je teško pronaći jer su mnogi od njih tijekom godina nestali. Oni koji ostaju često su usredotočeni na SMIL 2.0. To nije problem, jer još uvijek sadrži relevantne podatke. Ovdje smo sastavili najbolje resurse.

Pregled

 • Što je SMIL i zašto bismo ga trebali koristiti? Ovo je izvrstan pregled za ljude koji su usredotočeni na stvaranje prezentacija, a ne kodiranje.
 • WILC SMIL 3.0 stranica. To pruža specifikacije cijelog sustava.

Tutoriali

 • Multimedija 4 Svi SMIL Stranica. Ova stranica sadrži ogromnu količinu informacija o različitim verzijama SMIL-a. No, vrhunac je zbirka SMIL primjera.
 • Kako SMILITI. Ovaj će vas vodič voditi kroz proces stvaranja vaše prve SMIL prezentacije.
 • Uvod u sinkronizirani jezik multimedijske integracije. Ovo je udžbenik na SMIL 2.0 putem Archive.org.

upućivanje

 • W3C sinkronizirana multimedijska stranica: ako želite ući u matice i vijke SMIL-a, ovo je mjesto koje treba ići.

knjige

 • SMIL Za lutke< autorice Heather Williamson. Ovo je jednostavan uvod u SMIL, ali to je stara knjiga koja se uglavnom usredotočuje na SMIL 1.0 i 2.0.
 • SMIL 3.0: Fleksibilna multimedija za web, mobilne uređaje i Daisy Talking Books Dick Bulterman i Lloyd Rutledge.
 • Počinju XML Joe Fawcett, Liam Quin i Danny Ayers. Knjiga se samo dotiče SMIL-a, ali pruža dobru osnovu u XML-u koji je srž SMIL-a.
 • SVG Essentials J David Eisenberg i Amelia Bellamy-Royds. Ne o SMIL sam po sebi, ali vrlo koristan za SMIL kodire.

Zaključak

SMIL je izvrstan alat za ljude koji žele stvarati i distribuirati prezentacije. A posebno je korisno ako želite stvoriti prezentacije koje je potrebno povremeno ažurirati. Postoji skromna krivulja učenja, ali kad je jednom riješite, to je jednostavno kao kodiranje XHTML-a. Omogućuje vam da lako ponovno koristite kôd koji ste koristili prije.

[1] SVG označava skalabilnu vektorsku grafiku. Pomoću SMIL-a možete stvoriti animacije vršeći vremenske promjene grafike.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me