SSH: Evo što vam treba da biste pristupili svojoj web lokaciji s bilo kojeg mjesta sada.

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.
Sigurna školjka


Sigurna školjka (SSH) mrežni je komunikacijski protokol koji se koristi za stvaranje šifrirane veze između lokalne aplikacije klijenta i udaljenog poslužitelja. SSH omogućuje klijentu i poslužitelju sigurnu komunikaciju putem javne, nesigurne mreže, poput interneta.

Izraz SSH ponekad se koristi za označavanje aplikacija koje se koriste za komunikaciju s udaljenim poslužiteljem. Međutim, SSH se zapravo odnosi na sam protokol komunikacije, a ne na aplikaciju koja se koristi za komunikaciju između klijenta i poslužitelja.

SSH aplikacije

SSH sve vrijeme koriste webmasteri i programeri. Postoje dva osnovna načina na koji profesionalci na web-lokaciji koriste SSH, bilo da su uvidjeli ili ne.

 1. RSH ili udaljeni pristup školjci, s aplikacijom kao što je PuTTY, omogućuje pristup naredbenoj liniji na udaljenom poslužitelju.
 2. Sigurni protokol za prijenos datoteka ili SFTP podržavaju mnogi popularni FTP klijenti, uključujući Filezilla, i omogućuje prijenos datoteka na udaljeni poslužitelj i s njega preko veze zaštićene SSH.

Osim RSH i SFTP, SSH se koristi za osiguranje nekoliko drugih vrsta poslužiteljskog pristupa, uključujući rsync prijenos i sinkronizaciju datoteka, FTP preko SSH (FISH), sigurnu kopiju (SCP) i punopravni pristup virtualnoj privatnoj mreži (VPN) poslužitelj s OpenSSH.

Povijest SSH

SSH prvi je put razvio 1995. godine Tatu Ylönen izravnim odgovorom na napad njuškanja lozinke upućen na Tehničko sveučilište u Helsinkiju na kojem je Ylönen bio član fakulteta. Prije objavljivanja SSH-a, komunikacija između klijentske aplikacije i udaljenog poslužitelja preko nezaštićene mreže bila je moguća zahvaljujući protokolima kao što su rlogin, RSH, Telnet i rexec. Međutim, svi su ti protokoli prenijeli informacije, uključujući vjerodajnice za prijavu, u otvorenom tekstu. To je značilo da netko s pravom tehničkom sposobnošću i pristupom mreži potencijalno može presresti poruke i dobiti pristup vjerodajnicama za prijavu poslužitelja u otvorenom tekstu.

SSH je bio neposredan pogodak. Prva verzija, SSH-1, objavljena je kao besplatna u srpnju 1995. i koristilo ju je 20.000 korisnika koji su se širili u 50 zemalja za manje od šest mjeseci. Do 2000. godine broj aktivnih korisnika SSH-a eksplodirao je na 2 milijuna.

Ylönen je osnovao SSH Communications Security u prosincu 1995. radi prodaje i daljnjeg razvoja protokola. Dok je izvorna verzija SSH-a izrađena korištenjem različitih besplatnih komponenti i puštena kao softver otvorenog koda, s vremenom je SSH postajao sve vlasnički. Godine 1999., grupa programera koristila je posljednju open source verziju SSH-a za stvaranje besplatne i otvorene verzije SSH-a. Ova se besplatna verzija razvila u ono što je danas poznato kao OpenSSH i ugrađena je u Unix, Linux i Windows operativne sustave.

Kako funkcionira SSH?

Komunikacija preko mreže spojene osigurane SSH zahtijeva da tri različita sloja rade u skladu:

 • Transportni sloj: Ovaj sloj obrađuje razmjenu ključeva za šifriranje između klijentske aplikacije i udaljenog poslužitelja i upravlja SSH vezom tijekom trajanja sesije.
 • Sloj provjere autentičnosti korisnika: Ovaj sloj omogućava korisniku da se autentificira na poslužitelju pomoću različitih načina provjere autentičnosti. Najčešća metoda je korisnička lozinka, ali mogu se koristiti i sustav za provjeru autentičnosti lozinke i jednokratne veze ovisno o aplikaciji klijenta u upotrebi..
 • Spojni sloj: Ovo je sloj nad kojim djeluje SSH korisničko sučelje i uključuje aplikacije za pristup školjkama poput PuTTY, sigurne FTP klijente kao što su Filezilla i svi drugi SSH klijenti.

Trodijelna arhitektura SSH dio je onoga što protokol čini tako popularnim. Zahvaljujući izdvojenom dizajnu, može se koristiti za različite svrhe dizajniranjem klijentskih aplikacija za izvršavanje određenih zadataka preko veze koja je osigurana SSH-om..

Resursi

Resursi SSH obiluju. Ako želite naučiti kako pomoću SSH-a možete bolje upravljati udaljenim poslužiteljem, evo nekoliko izvrsnih resursa za savjetovanje.

SSH: Sigurna školjka, definitivni vodič (2001.) Barretta i Silvermana odlična je O’Reilly knjiga, ako malo datira. Međutim, on je slobodno dostupan putem interneta i prvo poglavlje daje vrlo dobar tehnički uvod u SSH. Ako ste novi na SSH-u i želite bolje razumjeti tehničku osnovu ovog komunikacijskog protokola, odvojite nekoliko minuta za pregled prvog poglavlja ovog teksta.

SSH: Što i kako je udžbenik Jonathana Cutrella koji je slobodno dostupan na Envato Tuts +. Ovaj vodič vodi kroz postupak postavljanja SSH-a na lokalni sustav i udaljeni poslužitelj, konfigurirajući prijavu bez lozinke na poslužitelju i prikazuje kako gurnuti kôd u git spremište na udaljenom poslužitelju. Ovo je posebno dobar resurs ako ste programer koji želi ugostiti git spremišta na privatnom udaljenom poslužitelju.

Kompletan sigurni tečaj školjke Muhammeda Torkeyja je internetski tečaj dostupan na Udemyu. Tečaj predstavlja sigurnu školjku, objašnjava kako to radi, obuhvaća SSH instalaciju i konfiguraciju, te uvodi razne SSH aplikacije. Nakon završetka ovog tečaja moći ćete koristiti SSH za pristup udaljenom terminalu, prijenos datoteka kao VPN, a također ćete znati kako SSH učiniti što sigurnijim.

SSH Tutorial – Osnovna administracija poslužitelja pomoću SSH-a od strane LearnCode.academy brz je i kratak pregled upravljanja udaljenim poslužiteljem sa SSH-om. Za manje od 10 minuta, ovaj videozapis na YouTubeu pokazuje kako koristiti SSH za pristup školjci, prijenos datoteka s rsync-om i prijavom bez lozinke..

SSH Tutorial za Linux je detaljan udžbenik koji potiče iz 1999. godine, ali je od tada više puta ažuriran. Obuhvaća prijavu bez lozinke i razne SSH aplikacije. Primjenjivo je na Linux i Unix sustave, uključujući Mac OS X. Međutim, ako koristite Windows stroj, pogledajte SSH Vodič umjesto Windowsa.

SSH klijenti

Kao što smo raspravljali, SSH nije program već protokol. Ali obično se priča kao da jest. Konačno, to je neka vrsta programa koja omogućuje korisnicima da se prijave na druge sustave i rade sve uobičajene stvari koje bi im mogli učiniti da sjede za konzolom drugog računala..

Izbori, izbori

Dakle, pravo je pitanje koju SSH aplikaciju za klijente koristite.

Na Unix strojevima obično ćete naći program zvan ssh. Većinu vremena ovo je zapravo OpenSSH. U nastavku ćemo razgovarati o glavnim klijentima.

Ali u ovom dokumentu ćemo se usredotočiti na PuTTY. To je zato što ima niz prednosti u odnosu na ostale sustave. Štoviše, dostupan je na većini operativnih sustava.

SSH koristi

Kao što smo već raspravljali, SSH se prvenstveno koristi kako bi ljudima omogućio sigurnu upotrebu naredbenih granata na udaljenim strojevima. Na ovaj način to je najočiglednije zamjena za Telnet i rlogin.

U stvari, na većini Unix sustava i telnet i rlogin naredbe jednostavno su veze na ssh program. Za normalno računanje, nitko više ne koristi Telnet i rlogin.

Postoji mnogo drugih naprednih načina na koje se koristi SSH. Na primjer, može se koristiti za stvaranje virtualne privatne mreže (VPN) koja omogućuje korisnicima postavljanje privatne mreže na vrhu javne mreže poput interneta stvaranjem šifriranog tunela između različitih strojeva.

No, glavni način na koji se SSH koristi osim upotrebe kao terminala je njegova uporaba za prijenos datoteka. Sigurni FTP (SFTP) koristi SSH za čuvanje prenesenih podataka.

Kit

PuTTY je bila jedna od prvih aplikacija koja je implementirala SSH. To je potpuno opremljen program za komunikaciju s drugim sustavima i za prijenos datoteka – i to sve što je sigurno učinjeno. Osnovni se program distribuira kao jedna datoteka. Možete jednostavno preuzeti PuTTY i pokrenuti ga iz naredbenog retka. Ali u svom cjelovitom obliku, sastoji se od nekoliko dijelova:

 • SSH klijent s upraviteljem veze (PuTTY);
 • Siguran FTP (PSFTP);
 • Sigurna kopija ili SCP (PSCP);
 • Sredstvo za provjeru identiteta za pohranu privatnih ključeva za ostale dijelove PuTTY (Pageant);
 • Generator RSA i DSA tipki, sličan ssh-add u OpenSSH (PuTTYgen).

PuTTY je prvi put razvijen za Microsoft Windows. Tijekom godina prenosio se na mnoge Unix sustave, kao i na Mac OS X. Razvoj se nastavlja na starijim sustavima poput klasičnog Mac OS-a. Kao rezultat toga, lijepo je biti upoznat, jer je dostupan u gotovo svakom sustavu koji biste mogli koristiti.

Početak rada s PuTTY-om

PuTTY je dovoljno jednostavan za upotrebu da ga vjerojatno jednostavno možete preuzeti i početi koristiti. Pogledajte PuTTY stranicu za preuzimanje. Ali na raspolaganju su vam različiti resursi:

 • PuTTY FAQ: Popis Često postavljanih pitanja projekta opsežan je i odgovorit će na većinu vaših pitanja
 • Vodič za kit – jednostavni udžbenik SiteGround koji će vas upoznati i pokrenuti na Windows računalu.
 • Korištenje SSH-a u PuTTY (Windows): osnovni uvod koji vam pokazuje kako preuzeti i instalirati PuTTY i započeti.
 • Preuzimanje i konfiguriranje Putty-a: Vrlo koristan video Michael Holtz Jr koji će PuTTY instalirati i konfigurirati na vašem računalu. Također nudi nekoliko lijepih savjeta za korištenje programa.

PuTTY alternative

PuTTY postoji mnogo alternativa. Konkretno, OpenSSH je standardni SSH sustav na Unix strojevima. Podijelili smo alternative na besplatnu i plaćenu verziju. Općenito, verzije plaća dizajnirane su za poslovne korisnike – ali ne uvijek.

Besplatni klijenti

 • ConnectBot: SSH klijent za Android.
 • Dropbear: SSH klijent i poslužitelj za Unix-ove operativne sustave.
 • lsh: SSH klijent i poslužitelj GNU Projekta.
 • OpenSSH: OpenBSD sigurna školjka – standard za Unix operativne sustave.
 • PACManager: alat za upravljanje SSH / FTP / Telnet sesijama za Linux.
 • Tera Term: emulator terminala sa sustavom Windows.

Komercijalni klijenti

Iako svi ovi programi koštaju novac, mnogi od njih imaju 30-dnevne probne verzije koje možete preuzeti.

 • AbsoluteTelnet: Windows aplikacija koja kombinira SSH i SFTP klijente sa različitim terminalnim emulatorima.
 • Bitvise: kombinirani Windows SSH poslužitelj i klijent .
 • Private Shell: potpuno opremljeni Windows SSH klijent koji uključuje SFTP i još mnogo toga.
 • PenguiNet: SSH klijent sa sjedištem u sustavu Windows za održavanje mnogih veza odjednom.
 • Refleksija: terminalni emulator zasnovan na SSH.
 • SecureCRT: SSH klijent dostupan za Windows, Mac i Linux.
 • Tectia SSH: poduzeća SSH sustava tvrtke koja je izumila SSH.
 • TN3270 Plus: Windows telnet emulator koji uključuje SSH sigurnost.
 • Token2Shell: SSH klijent sa sjedištem u sustavu Windows s dodatnim značajkama poput bešavnog daljinskog kopiranja.
 • Xshell: SSH emulator utemeljen na Unixu.
 • ZOC Terminal: SSH terminal za Windows i Mac.

Non-Terminal SSH aplikacije

SSH se koristi u mnogim drugim aplikacijama. Najviše je povezan s FTP-om i ostalim funkcijama za prijenos datoteka. No koristi se i za naprednije funkcije kao što su daljinska radna površina i osiguranje X-Windows sustava.

 • CRAX Commander: vlasnički Mac upravitelj datoteka koji uključuje SSH i SFTP.
 • Cryptzone MindTerm: biblioteka na Java-u koja uključuje SSH u vlastite aplikacije. Također nude samostalni program. Besplatno je za osobnu i ograničenu komercijalnu upotrebu.
 • FileZilla: besplatna FTP aplikacija (klijent i poslužitelj) koja podržava SFTP kao i FTPS. Ako radite puno računalstva u oblaku, možda ćete htjeti provjeriti FileZilla Pro jer on pruža pristup Amazonu S3, Google disku, Microsoft OneDriveu i mnogim drugim resursima.
 • MobaTerm: poboljšana Xterm aplikacija s ugrađenim SSH-om. MobaTek nudi besplatnu početnu verziju i povoljne cijene profesionalnog izdanja.
 • ProxyCap: komercijalna aplikacija za kontrolu vaše upotrebe proxy poslužitelja s izvornom SSH podrškom na Windows i Mac računalima.
 • SFTPPlus: sustav za prijenos datoteka komercijalnog poduzeća, uključujući SFTP i SCP, i preko SSH verzije 2.
 • SmartFTP: komercijalni program sa sustavom Windows koji se primarno fokusirao na prijenos datoteka, ali uključuje emulaciju terminala i sa SSH.
 • CodePlex Terminals: komercijalni udaljeni klijent za radnu površinu, s prilično malo više.
 • WinSCP: besplatni SSH FTP za Windows, temeljen na PuTTY.

Sažetak klijenta

Za pojedince, PuTTY je odličan izbor jer je dostupan na gotovo svakom računalu na kojem radite. Ali ako imate posebne potrebe, na raspolaganju vam je puno opcija. Bez obzira na to, znat ćete da možete raditi u privatnosti.

Sažetak

SSH je fleksibilan komunikacijski protokol koji se može koristiti za stvaranje sigurnog komunikacijskog tunela između lokalne aplikacije klijenta i udaljenog poslužitelja. Nakon što upoznate SSH, imat ćete upotrebu različitih SSH klijentskih aplikacija za siguran rad na udaljenom poslužitelju s istom razinom kontrole koju biste imali ako biste imali fizički pristup poslužitelju.

Daljnje čitanje i izvori

Imamo više vodiča, tutorijala i infografika vezanih za internet i web razvoj:

 • Uvod u web standarde: ovaj će vam članak započeti s izradom stranica i aplikacija koje će raditi svugdje.
 • Vrhunski popis alata za webmastere A-Z: pronađite sve alate potrebne za olakšavanje upravljanja web-mjestom.

Vrhunski vodič za web hosting

Ako ćete prenositi datoteke putem interneta, vjerovatno je da ćete koristiti jedan ili više web poslužitelja. Pogledajte naš Ultimate vodič za web hosting. Objasnit će vam sve što trebate znati kako biste napravili informirani izbor.

Vrhunski vodič za web hosting

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me