Uvod i resursi priključka – I to Kliqqi

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


Pligg je jednostavan, sustav za upravljanje sadržajem otvorenog koda (CMS), dizajniran za stvaranje društvenih izdavačkih mreža ili internetskih društvenih zajednica, sličnih Facebooku, Redditu, Twitteru i Diggu.

Pligg je napisan na PHP-u i koristi standardne MySQL baze podataka. To je licencirano pod GNU Affero Public License.

Kratka povijest

Pligg je pokrenuo 2005. godine njegov osnivač, Eric Heikkinen. Tijekom sljedećih nekoliko godina, Pligg je stekao dobru reputaciju i relativno veliku korisničku bazu. Mnoge popularne hosting tvrtke ponudile su Pligg kao instalaciju jednim klikom, a mnogi web programeri još uvijek ga koriste za izradu društvenih web stranica.

Nakon desetljeća rada na Pliggu, Heikkinen se umorio od održavanja i želio je prijeći na druge projekte. Također, s nedostatkom interesovanja i usmjeravanja programera, razvoj Pligg-a počeo je usporavati i došlo je do prilično nereda među korisnicima i programerima Pligg-a. 2015. godine, Pligg je doživio nagli pad prometa i prodaje web stranica, zbog nedostatka ažuriranja CMS-a.

U prosincu 2015., Pligg je na prodaju ponudio njegov osnivač i vlasnik Eric Heikkinen, zajedno s imenom domene pligg.com i vjerodajnicama za Pligg-ov GitHub račun. Tvrtka je na kraju prodana po jeftinoj, za otprilike 50 000 dolara.

Domena pligg.com sada je tržište za preuzimanje na kojem možete kupiti pouzdana preuzimanja.

Pligg CMS preimenovan je u Kliqqi, a trenutno ga održavaju dva osnovna razvojna programera Pligg CMS-a. Kliqqi je najavljen kao službeni nasljednik Pligga ubrzo nakon preuzimanja. To je novi projekt otvorenog koda izdvojen iz izvornog Pligg CMS motora. Novi vlasnici domene pligg.com ponudili su svoju podršku i pomogli novoj razvojnoj zajednici Kliqqija tijekom tranzicije.

Značajke priključka

Pomoću programa Pligg lako možete stvoriti društvenu mrežu ili internetsku društvenu zajednicu. Korisnici Pligg-a kontroliraju sadržaj, za razliku od mnogih drugih CMS sustava koji su dizajnirani za samo nekoliko autora. Pligg je dizajniran za velik broj autora koji šalju i šalju i moderiraju sadržaj, a to je ono što je učinilo atraktivnim natrag prilikom lansiranja..

Pligg je jednostavan za korištenje i upravljanje, a može napajati male društvene mreže ili slične interaktivne zajednice s puno sadržaja koji stvara zajednica..

Kada je razvoj obustavljen, Pligg CMS 2.0.2 najnovija je verzija platforme. Za pokretanje je potreban web-poslužitelj Apache, PHP verzije 5.3 ili noviji i MySQL verzija 5.1 ili novija. Hardverski zahtjevi su skromni i s obzirom na dob CMS-a ne bi trebao imati problema pri pokretanju na gotovo bilo kojem poslužitelju koji danas možete pronaći..

Instaliranje Pligg-a

U jeku svoje popularnosti, mnoge web hosting tvrtke ponudile su instalaciju za Pligg jednim klikom. Mnogo vodiča za instalaciju Pligg-a i dalje se može pronaći na mreži, ali Pliggov izvorni kod na GitHubu više nije dostupan za preuzimanje..

Umjesto toga, predlažemo instaliranje Kliqqija, Pligg-ove službene vilice i nasljednika, jer je razvojni rad na Pligg-u zaustavljen i ne treba očekivati ​​buduća ažuriranja. Također, web stranica Pligg CMS više ne postoji, tako da nema korisničke podrške i malo na putu podrške zajednice jer je zajednica prešla na druge platforme, naime Kliqqi. Sada je moguće instalirati Kliqqi putem Softaculous-a

Predlošci za povezivanje

Niz profesionalnih predložaka Pligg dostupan je za preuzimanje sa službenog Pligg foruma, a većina njih je bila besplatna. No, otkad je prodana domena pligg.com, sada ih je teško pronaći.

Nažalost, rad na mnogim Pligg predlošcima je obustavljen iz dva glavna razloga. Prvo, Pligg predlošci imaju ogromnu bazu kodova u usporedbi s drugim CMS sustavima, pa je kodiranje predložaka zahtijevalo puno posla. Drugo, Pligg predlošci imali su tendenciju prekida sa svakim novim izdanjem, tako da je opterećenje održavanja Pligg predložaka jednostavno previsoko i nepraktično za programere, posebno one koji su besplatno doprinijeli projektu..

Da stvar bude još gora, Pligg predlošci ne djeluju u Kliqqiju bez izmjena. Teoretski ih se može koristiti, ali količina rada koja im je potrebna za prilagodbu Pligg-a čini ovaj pristup nepraktičnim.

Zaključak

U svom vrhuncu života, Pligg je bio relativno uspješan CMS. Iako nije bio osmišljen kao sveobuhvatni CMS s privlačnošću na masovnom tržištu (poput WordPressa), Pligg je prije desetak godina uspješno udovoljavao potrebama programera koji rade na projektima društvenih mreža.

Imajte na umu da su društvene mreže bile u povojima još 2005. godine. Mnogi poduzetnici i programeri smatrali su ih neiskorištenim tržištima, pa se Pligg pojavio u pravo vrijeme. To je omogućilo programerima da iz temelja izgrade društvenu mrežu u nekoliko dana, a ne tjedana ili mjeseci.

Jedan od najvećih nedostataka Pligg-a bio je način na koji obrađuje predloške. Predlošci okusa su glomazni i zahtijevali su puno kodiranja. Pogoršavajući stvari, bilo ih je teško održavati i mnogi su ih morali prilagoditi za nova izdanja Pligg-a.

Kliqqi je dostojan nasljednik Pligga, ali za razliku od svog prethodnika, nije se pojavio u pravo vrijeme. Besna društvena mreža prestala je godinama prije prestanka razvoja Pligg-a. Potražnja je opala, a interes za programere za platforme poput Pligg i Kliqqi se smanjio.

To ne znači da nema tržišta za Kliqqi ili male, neovisne društvene mreže općenito, jer puno programera još uvijek radi na njima. Međutim, potražnja je mnogo manja nego što je bila prije desetak godina.

Daljnje čitanje i izvori

Imamo više vodiča, vodiča i infografika vezanih za razvoj i upravljanje web stranicama:

  • Googleove ocjene: Shvatite, dijagnosticirajte i ispravite: što je dobro od web stranice ako nitko ne zna za nju? Saznajte sve o postizanju Googleove ocjene koju zaslužujete.
  • Vrhunski popis alata za webmastere A-Z: pronađite sve alate potrebne za olakšavanje upravljanja web-mjestom.

Vrhunski vodič za web hosting

Pogledajte naš Ultimate vodič za web hosting. Objasnit će vam sve što trebate znati kako biste napravili informirani izbor.

Vrhunski vodič za web hosting
Vrhunski vodič za web hosting

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map