Vodič za operatore BooleaSearch: Postanite Google Pro

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


Ovih dana kad tražimo informacije za školu, posao ili osobnu upotrebu oslanjamo se na tražilice da pronađemo ono što nam treba. Tražilice neprestano pretražuju web, indeksiraju stranice i rangiraju ih na temelju skupa heuristike kako bi pružili najrelevantnije informacije.

Kad se tražilica koristi, pretraživači upisuju određene ključne riječi na kojima pokušavaju istražiti. To uglavnom funkcionira, ali ponekad vam se dodaju nevažne veze.

Da bismo postigli bolje rezultate, možda ćemo trebati reći tražilici da obuhvati sve prisutne ključne riječi ili isključiti određene ključne riječi. Kako to točno možemo učiniti? Pogledajmo ovaj vodič kako bismo saznali kako možete koristiti određene Booleove operatore.

Pregled logičkih operatora

Booleovi operateri AND, OR i NOT su temeljna osnova za sve desktop i web aplikacije, uključujući tražilice.

Boolova logika koristi ove operatore za stvaranje složene logike koja procjenjuje istinitom ili lažnom. Na temelju rezultata izračuna određene su radnje ili se ne poduzimaju.

Pogledajmo kako ovi operatori djeluju prije nego što istražimo kako ih koristiti s glavnim pružateljima tražilica.

I Operator

Jedan osnovni operator koji se koristi u logičkoj logiji je operator AND. Boolov izraz može imati nekoliko dijelova unutar njega. Ako se dijelovima pridruži operator AND, izraz će procijeniti istinom samo ako su svi dijelovi sami.

Evo primjera izjave koja koristi operator AND:

a I b I c

U ovom jednostavnom primjeru, gornja Boolova izjava procjenjuje se istinitom samo ako su dijelovi, naime, a, b i c svi procijeniti istinitim. Očito bi u terminima tražilice a, b i c bile ključne riječi koje tražite. Vraća se svaka stranica koja ima sve tri ključne riječi.

ILI Operator

Drugi temeljni operator logičke logike je operater ILI.

Za razliku od operatora AND, dijelovi logičkog izraza pridruženi operateru ILI ne moraju svi biti istiniti da bi izraz procijenio istinitim. Ako bilo koji jedan od dijelova pridruženih operateru OR je istinit, tada će se izraz ocijeniti istinitim.

Slijedi primjer Boolova izraza koji upotrebljava ILI:

d ILI e ILI f

Gornji izraz ocijenit će se istinitim ako je jedan ili više dijelova, naime, d, e ili f istiniti. [1] Na primjer, ako je samo e istina, cijela će izjava biti istinita.

NIJE Operator

Za razliku od operatora AND i OR, NOT operateri jednostavno negiraju logičke izraze ili dijelove logičkog izraza.

Na primjer, u sljedećoj izjavi izraz “NOT a” je istinit samo ako je sam po sebi lažan za početak:

NIJE a

Operator NOT često se koristi u programiranju softvera za izvršavanje određenih izjava kada je određeni uvjet lažan ili za isključenje određenih stavki.

Aplikacija za tražilice

Kao što se Booleovi operateri koriste u mnogim programskim jezicima za izradu desktop programa ili web aplikacija, takvi se operateri mogu koristiti i na raznim tražilicama. Istražimo kako možemo izvršiti pretraživanje na glavnim tražilicama koristeći Booleove operatore.

Pretraživanje s Googleom

Google je neizmjerno popularna tražilica koja omogućuje ne samo jednostavna pretraživanja, već i napredna pretraživanja koristeći se ili implicitno koristeći spomenute logičke operatore. Veliki dio sintakse spominje se na stranicama naprednog pretraživača i pretraživača.

Ako tražite rezultate pretraživanja koji odgovaraju svim izrazima, u osnovi se pozivate na operatora AND. Google prema zadanim postavkama traži da se svi pojmovi podudaraju pri pretraživanju rezultata.

No ako upišete operatora AND, obavezno koristite velika slova. Na primjer, recimo da u Google upišete sljedeće:

strahovi pauk otok

Google će vratiti sve stranice koje sadrže sve riječi na stranici. Oni ne moraju nužno biti zajedno. To je isto što i primjena AND-ovog logičnog uvjeta:

strahote I pauk i otok

To će uglavnom dati rezultate za horor film iz 1960. godine Horrors of Spider Island. Ali to je zapravo engleska, nazvana verzija njemačkog filma Ein Toter Hing im Netz (otprilike: “mrtav čovjek visio na mreži”).

Ako želite potražiti obje verzije filma, upotrijebite operator ILI:

horor pauk | toter hing netz

Prikazani upit potražit će stranice na kojima su riječi “strahote” i “pauk” i “otok”, riječi “toter” i “hing” i “netz.” Kada izvršite ovaj upit, dobit ćete i rezultate koji uključuju obje verzije filma.

Pored operatora AND i OR, Google olakšava isključenje određenih rezultata s operatorom NOT pomoću simbola minus (-).

Pretpostavimo da ste proučavali nacistički pogrom Kristallnacht i željeli ste tražiti informacije koje nisu raspravljale o Hitleru. Možete unijeti sljedeće pretraživanje:

kristallnacht -hitler

Izvršenje ovog upita rezultirat će na svim stranicama s riječi “kristallnacht”, ali nijednoj koja se izravno odnosi na Hitlera

Pretraživanje s Bingom

Bing ima svoj jezik upita koji se naziva Bing Query Language koji ima nekoliko operatora.

Svi operatori koje Bing koristi imaju vrlo sličnu sintaksu kao Googleova. Kao i Google, Bing zadaje operatoru AND za pretraživanje.

Ako želite, možete se pridružiti više pojmova za pretraživanje s I (provjerite je li ovo u svim velikim slovima) ili & simbola. Za operatora ILI možete koristiti ILI za pridruživanje više pojmova za pretraživanje ili | simbol.

Za operatora NOT možete upotrebljavati ključnu riječ NOT (sve velike slova) ili simbol – ili minus kao što je Google.

Pretraživanje s Yahoo-om!

Yahoo! search ima sličnu sintaksu i za Google i za Bing. Za operatora AND možete raditi uobičajene ključne riječi za unos pretraživanja bez navodnika ili izričito koristiti operatora AND. Da biste uključili stranice koje se podudaraju s bilo kojom od ključnih riječi, ali ne nužno i sa svim, između ključnih riječi postavite ILI ključnu riječ.

Imajte na umu da stranica Yahoo! A Napredno pretraživanje ne spominje | ili simbol cijevi kao zamjena za ključnu riječ ILI. Konačno, za izuzeće rezultata pretraživanja možete upotrijebiti ili ključnu riječ NOT ili – (minus).

Pretraživanje uz Duck Duck Go

Iako Duck Duck Go nije toliko mainstream kao Google, to ga zanima, jer je pretraživač “koji vas ne prati.”

Kao i ostale tražilice, operator AND je zadan, ali možete upotrijebiti ključnu riječ AND prema stranici sintakse pretraživanja Duck Duck Go.

Za korištenje operatora ILI jednostavno umetnite ključnu riječ ILI (sve velike slova) između pojmova za pretraživanje. Konačno, za implementaciju operatora NOT, upotrijebite simbol – ili minus kada pokušavate isključiti ključne riječi pomoću funkcije Duck Duck Go.

Zaključak

Sve tražilice imaju booleove mogućnosti.

Provjerite te tražilice da biste saznali što im je potrebno. To obično možete učiniti tako da otvorite značajku “napredne pretrage” tražilice.

Bez obzira na to, malo suđenja i pogreške će ići dug put. Možete isprobati “ILI”, a ako to ne uspije, pokušajte sa “|”. I tako dalje.

Korištenje logike logike u vašim upitima pretraživanja uvelike povećava snagu tražilica. Ponekad to pruža jedini način da pronađete informacije koje tražite.

Daljnje čitanje i izvori

Imamo više vodiča, tutorijala i infografika vezanih za upotrebu interneta:

 • 7 Čestih pogrešaka u bloganju koje treba izbjegavati: nemojte biti zarobljeni u bloganju na pogrešan način.

 • Bloganje za početnike: ovo je naša e-knjiga koja vam govori sve što trebate znati kako biste započeli bloganje.

 • Kako pretraživati ​​i utvrditi vjerodostojne izvore na Internetu: na internetu postoji puno informacija koje vam mogu pomoći u pisanju. Ali nije sve pouzdano.

Tajne ubojice bloga

Želite znati kako stvoriti sjajan post na blogu? Pogledajte naš video, Tajne ubojitog bloga.

Tajne ubojice bloga
Tajne ubojice bloga

[1] Postoji napredni buolov operator: XOR. To znači “ekskluzivno ILI”. Točno je samo ako je jedan od uvjeta istinit. Stoga razmotrite naš primjer gore:

d XOR e ILI f

To bi bilo točno ako su d, e ili f bili istiniti. Da su i d i e istiniti, to bi bilo lažno, za razliku od uobičajenog operatora ILI.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map