Vrhunski vodič za bloganje

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


Razmišljate o pokretanju bloga za promociju vašeg poslovanja, zaradite nešto novca ili možda samo za zabavu?

Uvod

Od svojih skromnih početaka kao opskurnog hobija za internetske izvide, bloganje je eksplodiralo na popularnosti.

Danas se vjerojatno čini da svi koje znate imaju blog, od vašeg poslodavca i suradnika, do vaših susjeda i prijatelja. Njihovi su blogovi o svakoj temi koju možete zamisliti, od općeg do nevjerojatno nejasnog.

Blogovi mogu biti ne samo ispunjavajući hobi, već vam mogu pomoći i u postizanju ciljeva poput marketinga vašeg poslovanja novim kupcima, povećanja prodaje i konverzija za vašu trgovinu e-trgovine ili uspostavljanja novih veza s ljudima koji dijele vaše interese.

Bez obzira kakav blog želite započeti ili koji su vaši ciljevi, ovaj je vodič za vas.

Pokretanje vašeg prvog bloga može biti neodoljivo. Toliko je detalja da odlučite i na pitanja odgovoriti.

Kako biste trebali imenovati svoj blog? Kako stvoriti web lokaciju s dobrim izgledom? O čemu pišete i koliko često? Što se događa ako dobijete književni blok? I kako svoj blog promovirati široj publici nego samo svojim stvarnim prijateljima i obitelji?

Najprije … Opusti se. Duboko udahnite. Ne morate naučiti svaki detalj odjednom.

Zato smo stvorili ovaj vodič samo za vas. Proći ćemo vas kroz postupak pokretanja vašeg prvog bloga, korak po korak – bez prethodnog iskustva i tehničkog znanja, osim osnovnih kompjuterskih i internetskih vještina.

Od imenovanja bloga, postavljanja vaše web stranice do povećanja čitateljeve publike, ovaj će vas vodič uputiti kako točno izraditi svoj prvi uspješni blog.

Spremni za početak bloganja? Započnimo.

Ovo je vrlo dugačak, detaljan vodič za one koji vole znati sve o temi prije početka. Ako danas želite započeti rad, sastavili smo i jednostavni ilustrirani vodič u šest koraka za započinjanje bloga u roku od nekoliko sati.

1. korak: planirajte svoj blog

Zamislite blogera. Kakva im slika pada na pamet?

Možda zamišljate otmjenog majstora kako sjedi u Starbucks-u dok tipka u svom MacBook Pro-u, ili netko na konferenciji bilježi bilješke na svom prijenosnom računalu.

Kako god osoba koju zamišljate izgledala, vjerojatno postoji jedna stvar: pisanje.

Istina je da zapravo pisanje postova na blogovima zauzima relativno mali dio vremena blogera. Ako pitate dugogodišnjeg blogera što je potrebno za pokretanje bloga, „pisanje“ možda je posljednja stvar na njihovom popisu. Postoji puno drugih zadataka prije nego što stavite olovku na papir (ili prste na tipkovnicu, vjerojatnije).

A prije nego što uopće počnete stvarati web stranicu, prvo što biste trebali učiniti je malo planiranja.

Ako ste osoba koja uvijek donosi popis u trgovini, vjerojatno klimnete glavom – možda ste čak uzbuđeni zbog mogućnosti stvaranja planova i lista prije nego što skočite u pisanje svog prvog posta.

Ali ako vam je više tip letećeg sjedišta hlača, možda biste pomislili kako planiranje bloga zvuči kao dosadno gubljenje vremena. Zašto jednostavno ne biste dobili pravo na to?

Pa, ako ne blogirate iz bilo kojeg posebnog razloga, onda nema razloga za planiranje.

“Mačka: Kamo ćeš ići?

Alice: Kuda bih trebala krenuti?

Mačka: To ovisi o tome kamo idete.

Alice: Ne znam.

Mačka: Tada nije važno kojim putem idete. “

Ali, ako sa nekom svrhom blogirate – ako imate neki cilj koji želite ostvariti – onda morate malo isplanirati ili ćete završiti lutajući poput Alice u zemlji čudesa.

Čak i ako započinjete blog iz zabave, ipak možete postaviti ciljeve. Poboljšanje svojih vještina pisanja, izrada misli ili osjećaja o nekoj temi ili bilježenje događaja iz vašeg života za obitelj svi su jednako vrijedni ciljevi kao što su izgradnja svijesti o robnoj marki ili bilježenje prodajnih potencijala.

Ali bez obzira koji su vaši razlozi za pokretanje bloga, ono što ste namjeravali postići ćete samo ako na početku navedete svoje ciljeve.

Ne brini; ne trebate stvarati poslovni plan s više stranica ili detaljno proučavati demografiju svoje publike (osim ako to ne želite!).

U ovom ćemo vas vodiču samo upoznati s osnovama planiranja bloga. Nakon što pročitate ovo poglavlje i razradite nekoliko ciljeva, imat ćete čvrst smjer za upustvo u svoj blog, što će vam dugoročno olakšati put.

Odlučite se o svojoj temi

Prvo morate odlučiti opću temu za svoj blog.

Ako blognete za svoju tvrtku, vjerojatno već imate ideju o temama o kojima ćete blogati.

Ali ako započinjete osobniji blog, možda imate nekoliko različitih ideja.

Recimo da vas zanima pletenje, Zvjezdane staze i uzgoj orhideja. Zašto ne pokrenuti blog o sve tri?

Budući da su to vaši glavni interesi i hobiji, vjerojatno znate i nekoliko ljudi koji ih zanimaju. Možda imate trekkie prijatelje i nekoliko prijatelja koji se bave vrtlarstvom, kao i pletenu skupinu koja se sastaje srijedom.

Ali imaš li prijatelja koji rade sva tri? Vjerojatno ne.

Razmislite o tim prijateljima koji čitaju vaš blog. Članovima vaše grupe za pletenje dosadno će biti dosadno kada objavite vijest o sudjelovanju na konvenciji Star Trek, a vaši trekkijski prijatelji vjerojatno će vas kliknuti kad podijelite svoje savjete za prelistavanje orhideja.

Budući da im je zanimljivo samo oko posts vaših postova na blogu, vjerojatno će odustati od frustracije i potpuno se odjaviti..

Ako pokušate pisati o tako različitim temama na jednom blogu, zajamčeno je da ćete na kraju otuđiti ili im dosaditi čitatelje. Zbog toga je, prilikom blogovanja, važno usredotočiti se na jednu temu: kako biste se mogli dosljedno povezivati ​​sa svojom osnovnom publikom.

Odredite svoju publiku

Kad saznate opću temu o kojoj ćete blogirati, kako konkretno znati koje će teme na blogu biti zainteresirane i angažirane?

Jedan učinkovit način za to je stvaranje personala za čitatelje. Kad koristite persone, kad god pišete blog blog, pišete sa određenom osobom koja je na umu kao vaš čitatelj. Ta osoba treba primjeriti vašu tipičnu ili ciljanu publiku.

Kako stvarate personale? Možeš:

 • Prikupite podatke o svojoj postojećoj publici. Ako ste tvrtka i imate demografske podatke o svojim kupcima, možete ih upotrebljavati za izradu točnih čitatelja personala za svoj blog.
 • Izmislite svoje perspektive ispočetka. Ovo dobro funkcionira za nove blogove koji tek trebaju izgraditi publiku. Uvijek ga možete prilagoditi dok idete zajedno.

Ako započinjete blog za svoju tvrtku, prikupite sve podatke o svojim trenutnim kupcima i klijentima. Možete čak napraviti intervjue sa svojim najboljim klijentima i koristiti ih kao svoje persone.

Vraćajući se primjeru pletiva / Trekkie / vrtlara, možda se odlučite usredotočiti na bloganje o pletenju.

Da biste usredotočili svoje pisanje i osigurali da pišete postove koji će se povezati s pravim čitateljima, odlučili ste stvoriti tipičnu osobu svog tipičnog čitatelja. Osoba vašeg čitatelja mogla bi izgledati ovako:

Sara je početnica pletena s manje od 2 godine iskustva. Voli čitati blogove za pletenje nadahnuće i ideje za vlastite projekte, učiti nove vještine i biti bolji u pletenju. Također čita recenzije kako bi odlučila u koje pređe i alate za pletenje treba uložiti.

Ako imate raznoliku publiku, ne morate se ograničavati na samo jednu osobu; pokušajte koristiti 2 ili 3. Bolje je ako imaju interese koji se preklapaju, tako da možete pisati postove koji se obraćaju svim vašim osobama.

Ako su vam personi vrlo različiti, to vam pomaže da fokusirate teme svog bloga.

Imati na umu svoje čitateljeve osobe dok razmišljate o mozgu i pisati postove moćan je način za povezivanje sa svojom publikom. Umjesto da pišete samo za sebe, pomoći će vam da zamislite točno ono što će vašoj ciljanoj publici biti zanimljivo.

Postavite SMART ciljeve

Zatim stvorimo nekoliko učinkovitih ciljeva za svoj blog.

Kako bi bili istinski učinkoviti, ciljevi trebaju biti S.M.A.R.T. To znači:

 • Umjesto da želite puno prometa na web stranicama, postavite cilj da dosegnete 500 posjetitelja dnevno, odnosno 5000 posjetitelja mjesečno.
 • Postavljanjem mjerljivih ciljeva moći ćete pratiti svoj napredak. Umjesto da kažete da želite „izgraditi svijest o robnoj marki“, postavite cilj povećati broj pregleda stranice ili unaprijed provesti ankete kako biste izmjerili prepoznatljivost marke i postavili određene, mjerljive ciljeve kako biste ih povećali.
 • Vaši bi ciljevi trebali biti istegnuti, ali ne toliko potpuno nebeski da ih nema nade da ćete ih ostvariti. Uzmite u obzir svoje resurse i budite realni.
 • Nema smisla postavljati cilj privući milijune čitatelja blogova ako dugoročno to ne učini ništa za vas. Hoće li vaš cilj povećati vaš poslovni prihod, poboljšati vaš život ili će vam pomoći da se poboljšate? Ako su vaši ciljevi samo brojevi radi brojeva, nema smisla ulagati svoje vrijeme i energiju da biste ih ostvarili.
 • Obavezno odredite datum za svoje ciljeve. Ako vam je cilj privući 500 dnevnih posjetitelja, ali ne postavite vremensko ograničenje, mogli biste zauvijek raditi na tome. Ako ne postavite vremensko ograničenje, možete zaustaviti i analizirati ono što ne funkcionira i prilagoditi svoje ciljeve kako bi bolje odgovarali vašim potrebama i resursima..

Zaglavili ste se pitajući koje biste ciljeve trebali postaviti za svoj blog?

Samo vi znate zašto stvarno započinjete blog, tako da popis primjera neće pomoći.

Umjesto toga, pokušajte brainstorming na vaše razloge za pokretanje bloga. Napravite popis, oblak riječi ili skicu. Zapišite neke ideje o tome što želite izbaciti iz svog bloga i zašto ga želite pokrenuti. Zatim uzmite te ideje i pokušajte ih proširiti na S.M.A.R.T. ciljevi.

Na primjer, možete smisliti:

“Želim započeti blog kako bih svoj samoobjavljeni roman plasirao na tržište novim čitateljima.”

To je velika ambicija, ali kao cilj, on nije vrlo specifičan ili mjerljiv. To može biti dostižno, ali s obzirom da ne postoji način da ga izmjerimo nikad nećemo znati. Važno je što želite, ali nije pravovremeno. U konačnici, ovaj cilj nije od velike pomoći.

Dakle, pretvorimo to u S.M.A.R.T. cilj:

“Želim pomoću svog bloga prodati 100 primjeraka svog samoobjavljenog romana u prvom mjesecu.”

To je specifično, mjerljivo, dostižno, relevantno i pravovremeno. Sada ćete znati postiže li vaš blog svoju svrhu ili ne, a ako ne, možete raditi na tome da je poboljšate.

Pregledajte svoje resurse

Da, možete besplatno započeti blog.

No, za neke stvari je stara poslovica „dobivate ono za što plaćate“ nažalost istinita… a za sve ostalo ulažete svoje vrijeme umjesto svog novca. Što je dugoročno vrijednije?

Mogući će troškovi ovisiti, naravno, o vašem blogu, ali neki od njih mogu uključivati:

 • Domena (“www.yourblogname.com”)
 • Web hosting
 • Vrhunska tema web stranice ili zapošljavanje dizajnera web mjesta
 • Dizajn logotipa
 • Registriranje vašeg bloga kao zaštitnog znaka
 • Zapošljavanje pisaca, urednika ili menadžera društvenih medija
 • Slike za vaše blogove
 • Usluge treće strane poput pružatelja popisa e-pošte
 • Premium dodaci za naprednu funkcionalnost web stranice
 • Unajmljivanje programera za prilagođene funkcije web mjesta ili rješavanje problema.

Mogli biste sve raditi sami, ali za mnoge ljude to jednostavno nije izvedivo. Vrijeme je dragocjen resurs.

Možete odlučiti da želite uštedjeti svoje vrijeme i iskoristiti ga u onome u čemu ste najbolji (bloganje), a istovremeno uštedite vrijeme zapošljavanjem drugih da rade stvari u kojima niste baš dobri, ne uživaju ili bi vam trebalo puno duže (možda dizajn ili razvoj).

A što se tiče web hostinga, vi stvarno dobivate ono za što plaćate. Besplatni graditelji web stranica i planovi za hosting imaju brojne nedostatke, poput ograničene kontrole nad vašim sadržajem i dizajnom, neprofesionalnog izgleda i vrlo male dostupnosti resursa (poput prostora za pohranu i propusnog opsega) koji ograničava rast vaše web lokacije..

Možda nemate veliki proračun za početak, ali ako za početak možete zaraditi samo 10 ili 20 USD mjesečno, možete kupiti domenu i hosting.

Ako možete proračunati više od toga, možda ćete biti u mogućnosti doći do premium ili prilagođenih dizajna i drugih ulaganja koja mogu pomoći u skoku naprijed u izgradnji uspješnog bloga.

Izgradite svoj brand

Zatim ćete htjeti raditi na osnovnoj robnoj marki za svoj blog. Robna marka vašeg bloga sadrži vaš naslov i naslov, ali vi također želite odlučiti o osnovama stila branda kako bi vaš blog imao kohezivan izgled, stil i ton.

Odluči li se za ove stvari prije vremena, pomoći će da vaš blog od početka bude jedinstven i nezaboravan za vaše čitatelje.

Bez kohezivnog i dosljednog stila, vaš blog je u opasnosti da bude blag i zaboravljiv, a može doći do nestabilnog i nepouzdanog za vašu publiku..

Veliki brandovi mogu imati ogromne timove koji rade na stvaranju imidža svoje robne marke, ali možete stvoriti i osnovni brand za svoj blog bez ulaganja puno vremena ili novca.

Ako započinjete blog za svoju tvrtku koji već ima marke, super. Samo obavezno upotrijebite istu marku za svoj blog.

Ako ne, lako možete izraditi vlastiti jednostavan brand. Započnimo.

Odabir imena za vaš blog

Prvo, morate odabrati naslov bloga.

Možda već imate na umu ime, ali ako ste zaglavili u tome kako nazvati svoj blog, pokušajte s nekim vježbama brainstorminga.

Započnite s brainstormingom mogućih riječi koje ćete upotrijebiti u svom naslovu. Još nemojte suditi ili uređivati; samo zapišite sve riječi koje vam padnu na pamet. Možete koristiti popis, oblak riječi, ploču s slikama ili neku drugu tehniku ​​brainstorminga.

Također možete potražiti više riječi u tezaurusu ako se osjećate zaglavljeno (ali pobrinite se da u potpunosti razumijete sva značenja, upotrebe i nijanse nepoznatih riječi kako ne biste čitateljima dali pogrešnu ideju).

Zatim suzite popis. Pokušajte kombinirati riječi, kao što su pridjev i imenica, ili čak stvorite portmanteau (primjeri portmanteausa uključuju “liger”, od lava i tigra ili “mockumentary”, iz izrugivanja i dokumentarca).

Nakon što imate popis mogućih imena, istražite putem interneta kako biste bili sigurni da vaše ime nije već zauzeto ili je vrlo slično bilo kojem postojećem imenu.

Čak i ako nije točna kopija, i dalje biste mogli upasti u pravne probleme ako se ljudi lako mogu zbuniti između njih dvojice. Želite jedinstveno ime kako biste se istakli sami.

Također ćete htjeti provjeriti i provjeriti je li dostupno ime vaše domene (tj., “Www.yourblogname.com”). U idealnom slučaju želite da vaša domena bude dostupna bez upotrebe crtica ili drugog proširenja domene pored .com.

Izrada oznake

Oznaka jasno i sažeto objašnjava o čemu se radi na vašem blogu i zašto bi posjetitelje trebalo zanimati. To je jednostavan način komuniciranja vrijednosti na prvi pogled i provjerite jeste li se povezali s pravom publikom.

Ne brinite o tome da pokušavate biti previše pametni ili ljubazni jer to može rezultirati nejasnim oznakama koje zbunjuju vašu publiku.

Započnite upotrebom iste vježbe razmišljanja koja ste prethodno napravili kako biste pronašli riječi koje želite upotrijebiti u svojoj oznaci, a zatim ih počnite nizati u frazu ili rečenicu.

Pokušajte odgovoriti na sljedeća pitanja:

 1. Što se tiče mog bloga?
 2. Za koga pišem?
 3. Ono što moj blog čini jedinstvenim?

Kombinirajte svoje odgovore u frazu ili rečenicu i dobit ćete oznaku.

Ako ste stvarno zaglavili, možete i:

 • Da biste započeli, potražite generatore oznaka na mreži (iako će oni biti vrlo općeniti.).
 • Potražite nadahnuće svojih omiljenih blogova.
 • Unajmite copywriter da napiše savršenu liniju za vas.

Odlučivanje o vašem tonu i stilu

Zatim, donosimo neke osnovne smjernice za ton i stil bloga, tako da je vaš izgled i stil kohezivan.

Za ovaj korak, prvo osvrnite se na svoje omiljene blogove, odličan je način da dobijete inspiraciju.

Da biste stvorili stil marke, možete odlučiti o blogu:

 • boje: Odaberite jednu ili dvije boje koje želite koristiti na svom blogu.
 • vrijednosti: Koje vrijednosti želite da vaš blog utjelovljuje? To mogu biti poslovne vrijednosti i / ili osobne vrijednosti. Neki primjeri mogu biti empatija, pouzdanost, iskrenost, transparentnost, raznolikost, itd.
 • Ton: Koji ćete ton glasa koristiti pri pisanju postova na blogu? To bi se trebalo podudarati s odabranim vrijednostima (na primjer, vjerojatno ne biste htjeli upotrijebiti sarkastičan ton ako vaše vrijednosti uključuju iskrenost i pouzdanost). Neki primjeri tona mogu uključivati ​​”prijateljski i ležeran”, “obrazovan i profesionalan” ili “ćudljiv i razigran”. Odaberite dvije do tri riječi (više ih može zbuniti ili čak postati kontradiktorno).
 • Vizualni stil i slike: Koje ćete slike koristiti na svom blogu? To bi se također trebalo povezati s vašim vrijednostima i tonom, ali budite malo određeniji. Hoćete li koristiti čiste i profesionalne fotografije, ili razigrane crtane filmove? Možda ćete se držati šarenih, geometrijskih uzoraka i riječi i izbjegavati fotografije. Upotreba slika sličnog stila pomoći će da vaši postovi na blogu izgledaju kao da su dio istog bloga.
 • fontovi: Koje ćete fontove koristiti? Možda ćete se odlučiti držati zadanih fontova (više o naknadnom odabiru teme), ali možete zabilježiti koji su ti fontovi tako da ih možete koristiti na bilo kojem drugom materijalu koji stvorite (kao što su e-knjige, slike društvenih medija , medijski setovi, posjetnice itd.).

Ne morate sve ove stvari određivati, ali što detaljnije budete dobili detalje, vaš će brend biti kohezivniji i konzistentniji..

Odabir stvari poput vrijednosti i tona također vam može pomoći da smislite teme o kojima ćete blogirati (detaljnije o tome kasnije) i pomoći u određivanju kuta ili gledišta iz kojeg ćete rješavati teške teme.

Spremite podatke o svojoj marki u dokument za jednostavnu referencu.

Sada ste spremni započeti bloganje sa stilom.

U sljedećem ćemo poglavlju prijeći na neke tehničke detalje o postavljanju vašeg bloga.

2. korak: postavljanje bloga

Odaberite svoju platformu

Prvo morate odlučiti o softveru koji ćete koristiti za upravljanje svojim blogom.

Zašto vam treba softver?

U prvim danima weba sve su web stranice ručno kodirane ispočetka, a ako ste željeli nešto promijeniti, morali ste to učiniti ručno na svakoj stranici.

Danas je bloganje puno lakše korištenjem softvera.

Softverske aplikacije koje se koriste za izradu web stranica imaju mnogo različitih imena, ali govorit ćemo o platformama za bloganje, koje su posebno za stvaranje blogova.

Platforme za blogovanje olakšavaju:

 • Postavite vlastiti blog, čak i uz ograničeno ili nikakvo tehničko znanje ili iskustvo kodiranja.
 • Ažurirajte cijelu web stranicu klikom.
 • Organizirajte i upravljajte ogromnim blogom s mnogo postova i stranica.
 • Dodajte i uredite slike i drugu multimediju.
 • Promijenite izgled svog bloga pomoću predložaka i tema.
 • Optimizirajte za tražilice kako bi vas potencijalni čitatelji lako pronašli.
 • Radite zajedno s više korisnika na jednom blogu.
 • … I mnoge druge prednosti.

Platforme za bloganje mogu se podijeliti u dvije glavne vrste: hostirane i samoposlužene.

“Hostovano” znači da se vaš blog održava za vas na vlastitim poslužiteljima platforme i da ne morate kupovati svoj hosting negdje drugdje. Dostupno je mnogo besplatnih platformi za bloganje s ograničenim značajkama koje obično možete nadograditi uz naknadu.

“Samoposluženo” znači da kupujete vlastiti hosting plan i instalirate softver za bloganje na svoj poslužitelj. Iako je mnogo softverskih aplikacija za blogovanje dostupno besplatno, morat ćete platiti za svoj hosting plan.

Svaka metoda ima svoje prednosti i nedostatke.

Općenito, web mjesto s hostom je brzo i jednostavno postaviti, ali ne nudi vam isti stupanj kontrole ili profesionalizma kao web lokacija s vlastitim domaćinima.

Web lokacije s hostom često će prikazivati ​​oglase na vašoj web lokaciji nad kojima nemate kontrolu i od kojih ne vidite prihod. Također mogu imati stroga ograničenja prostora za pohranu i propusnog opsega, a ograničavaju pristup naprednijim značajkama (poput analitike) kojima možda želite pristup nizbrdo..

S druge strane web lokacije s hostom, nebo je ograničenje. Imate potpunu kontrolu i vlasništvo nad vašim blogom i svim njegovim sadržajem (uključujući mogućnost prikazivanja vlastitog oglašavanja i iskorištavanja dobiti).

Međutim, web lokacija s vlastitim domaćinima može zahtijevati malo više vremena i tehničke stručnosti za postavljanje i održavanje.

Neke platforme za bloganje s hostom uključuju:

 • WordPress.com: Jedna od najpopularnijih svjetskih platformi za bloganje. Osnovni planovi dostupni su besplatno, ali morat ćete platiti kako biste pristupili bilo kojim naprednim značajkama.
 • Blogger: Googleova platforma za bloganje, s izrazitim izgledom. Opet postoje ograničeni besplatni planovi koje možete nadograditi uz naknadu.
 • Tumblr: jedinstvena mreža društvenih medija i platforma za bloganje koja je omiljena kod mlađe publike.
 • Kvadratni prostor: kombinirani graditelj web stranica, hosting hosting platforma i platforma za bloganje koja je također dizajnirana za web stranice e-trgovine..

Ovdje na WhoIsHostingThis, naše omiljeno rješenje je samoposluženi WordPress (također poznat kao WordPress.org).

WordPress.org je isti softver kao i WordPress.com, ali umjesto da vaša web stranica bude domaćin vama, kupite vlastiti hosting plan i instalirate softver na svoj vlastiti poslužitelj..

To ima brojne prednosti nad hostiranim platformama za bloganje (uključujući WordPress.com). S WordPress.org možete:

 • Upotrijebite dodatke za proširenje jezgre funkcionalnosti WordPress-a.
 • Odaberite između tisuća vrhunskih tema iz bilo kojeg izvora ili dizajnirajte vlastitu prilagođenu temu.
 • Uredite izvorni kôd da biste prilagodili izgled i funkcije vaše web stranice.
 • Prikažite vlastite oglase i zaradite novac od svoje web stranice.
 • Koristite napredne usluge treće strane poput Google Analytics.
 • Kupite bilo koju vrstu hostinga koji želite za svoje potrebe za pohranom i širinom pojasa.
 • Otvorite web mjesto za e-trgovinu sa bilo kojim kompatibilnim softverom koji odaberete.

WordPress.org ima još jednu prednost u odnosu na druge mogućnosti: Ima ogromnu zajednicu stručnjaka, programera i dizajnera širom svijeta, tako da je lako pronaći samo temu, dodatak ili pomoć koja vam je potrebna (ili zaposliti nekoga da stvori ili pružiti).

Upotreba WordPress.org-a zahtijeva malo više podešavanja i održavanja od hostinga, ali vjerujemo da učenje WordPress-a vrijedi ogromnih prednosti kada ste ozbiljni u pokretanju bloga.

Imajući to u vidu, ostatak ovog vodiča usredotočit će se na pokretanje bloga pomoću WordPress.org, koji hostira sam sa sobom.

Kupite plan smještaja

Prvi korak u postavljanju vlastitog bloga WordPress je kupnja hosting plana.

Postoje tri glavne vrste hostinga:

 1. Zajedničko gostovanje: Dijelite sve resurse svog poslužitelja s računima i web lokacijama drugih klijenata.
 2. VPS hosting: I dalje dijelite poslužitelj, no podaci svakog kupca nalaze se na zasebnom virtualnom privatnom poslužitelju ili VPS-u, što vam daje bolju sigurnost i pristup više izvora.
 3. Namjenski poslužitelj hosting: Imate vlastiti poslužitelj, uz pristup i kontrolu nad svim njegovim resursima.

Kao što ste vjerojatno pogodili, svaka vrsta ima više resursa od prethodne vrste – i košta više novca.

Za veliku većinu blogova početnika sigurno je započeti s zajedničkim računom za hosting. Na taj način uštedjet ćete novac i uvijek možete nadograditi svoj hosting hosting plan ako trebate kako web stranica raste.

Mnoge web hosting tvrtke nude dvije ili tri razine zajedničkih hosting planova. Ako niste sigurni koji planirate kupiti, uvijek možete započeti s najnižim planom i nadograditi kasnije.

Nakon što se odlučite za vrstu hostinga, morat ćete odabrati web hosting tvrtku. Želite biti sigurni da ispunjavaju vaše zahtjeve, a zatim provjerite mrežne recenzije kako biste bili sigurni da su pouzdane.

Važno je odvojiti vrijeme odabirom web-domaćina, jer može dugotrajan i lukav proces prebacivanja domaćina kasnije niz cestu.

Neke značajke koje ćete trebati potražiti uključuju:

 • Broj dozvoljenih web stranica: Neke tvrtke koje pružaju hosting ograničavaju broj web lokacija ili domena na kojima možete ugostiti svoj plan, pa provjerite želite li pokrenuti više web lokacija.
 • Skladišni prostor: Ovo uključuje sve datoteke koje ćete biti hosting na svom računu. Ako planirate voditi blog s puno velikih datoteka ili multimedije, poput fotografskog bloga, morat ćete osigurati imate li dovoljno prostora za sve.
 • Širina pojasa: Širina pojasa odnosi se na količinu podataka koja se može prenijeti u određenom vremenu. S ograničenom propusnošću vaša će se web stranica polako učitavati posjetiteljima i može se zatvoriti ako dobijete previše prometa.
 • Računi e-pošte: Obavezno nude dovoljno računa za e-poštu za vaše potrebe. Mnogi domaćini nude neograničene račune e-pošte, ali neki će ih ograničiti za planove na razini ulazne pošte.
 • MySQL baza podataka: Morat ćete imati najmanje jednu MySQL bazu podataka za svaku WordPress instalaciju. Velika većina hosting planova uključuje barem jedan.
 • Instalacija WordPressa: Mnogi planovi hostinga uključuju jednostavne instalacije jednim klikom kako ne biste morali WordPress instalirati ručno. Neki čak nude predinstalaciju WordPress-a pri kupnji plana ili se čak specijaliziraju za WordPress hosting.

Bočna: Trebate li neograničen prostor za pohranu i propusnost?

Iako se hosting planovi za oglašavanje neograničene pohrane i propusne širine mogu činiti idealnim za vođenje bloga, pažljivo pogledajte uvjete usluge domaćina.

Možda ne postavljaju točno ograničenje za pohranu i širinu pojasa, ali nije baš “neograničeno”. Pomoću zajedničkog hostinga dijelite pohranu i propusnost na vašem poslužitelju, a vaš web domaćin očekuje se da poštujete potrebe svojih “cimera” na poslužitelju i nećete privući sve resurse za svoj blog..

Uobičajeni uvjeti usluge određuju da se vaša pohrana i propusnost koriste u skladu s uobičajenom upotrebom prosječne male osobne ili poslovne web stranice.

Velika većina web lokacija neće imati problema s tim pravilima, ali web stranice s velikim prometom ili web-lokacije koje intenzivno koriste resurse trebaju nadograditi hosting kako bi se izbjegle probleme, poput uklanjanja vaše web lokacije..

Ostale značajke koje biste mogli potražiti:

 • Korisnička podrška: Kako nude podršku? Mnoge tvrtke koje pružaju usluge web hostinga nude samo podršku putem mrežnih karata ili razgovora uživo. Ako više volite telefonsku podršku, morat ćete se pobrinuti da je odabrani domaćin ponudi.
 • Sigurnosne kopije web mjesta: Iako je važno da uvijek održavate vlastite sigurnosne kopije (o tome više kasnije), prikladno je ako i vaša web hosting tvrtka vrši periodične automatske sigurnosne kopije. Neki domaćini ipak naplaćuju dodatnu naknadu za pogodnost.
 • Sigurnosne značajke: Kako će vaš web domaćin čuvati vaše podatke? Neki web domaćini detaljno se raspravljaju o svojim sigurnosnim politikama i praksama, dok drugi to ostavljaju misterijom.
 • Zeleni web hosting: Tvrtke za web hosting pokreću podatkovne centre koji troše puno energije i mogu imati veliki utjecaj na okoliš. Možete smanjiti vlastiti otisak ugljika i potaknuti industriju da bude ekološkiji odabirom zelenog mrežnog domaćina.

Kad ste pronašli planove za hosting koji odgovaraju vašim zahtjevima, provjerite stvarne preglede kupaca na WhoIsHostingThis.com kako bi vam pomogli da donesete svoju konačnu odluku.

Kupite svoju domenu

Ovaj korak obično ide ruku pod ruku s kupnjom web hostinga, ali ako želite možete odlučiti kupiti domenu i hosting od zasebnih tvrtki. Vaš web domaćin može ugostiti vaš blog čak i ako ste domenu kupili kod drugog registrara.

Međutim, najlakši način za postavljanje vaše domene je kupnja iste od vašeg web domaćina istovremeno kada kupite svoj hosting račun. Mnogi domaćini čak nude besplatnu registraciju domena kao obilježje svojih planova za hosting, ponekad samo za prvu godinu, a ponekad za cijeli život.

Još jedna dodatna značajka koju trebate uzeti u obzir prilikom kupovine vaše domene i hostinga jest hoće li ili ne također kupovati WHOIS privatnost.

Kad god netko registrira novu domenu, njihovo se ime i podaci dodaju u javni zapis koji se naziva WHOIS baza podataka. To uključuje vaše puno ime, adresu, telefonski broj i adresu e-pošte.

Ako se vaši podaci prikazuju javno, riskirate ne samo zbog neželjene pošte i prodajnih poziva, već i zbog krađe identiteta, prijevara i uznemiravanja..

Da bismo zaštitili vaše privatne podatke, preporučujemo kupnju privatnosti domene. Većina web-domaćina nudi privatnost domene uz dodatnu godišnju naknadu, obično približno istu cijenu kao i sama registracija domene, ali postoje web-domaćini koji je nude besplatno.

Sada kad ste se odlučili za web hosting tvrtku, plan i domenu, možete ići naprijed i kupiti svoj hosting. Sada ste spremni započeti postavljanje svoje web lokacije za bloganje.

Postavite svoju web lokaciju

Skoro smo spremni za započinjanje blogova, ali prvo trebamo postaviti vašu web stranicu tako da imate negdje za blog.

Ako ste odabrali web-domaćina koji nudi WordPress predinstalaciju, već biste ga trebali postaviti.

Ako ste odabrali web host koji nudi instalaciju WordPressa jednim klikom, to možete učiniti prijavljivanjem na nadzornu ploču web hostinga i instaliranjem WordPressa od tamo. Točan postupak ovisit će ovisno o vašoj web hosting tvrtki, pa provjerite njihove dokumente za podršku web mjesta ili ih po potrebi kontaktirajte za detalje.

Kada instalirate WordPress, postavit ćete svoje korisničko ime i lozinku za prijavu ili će vam biti poslani e-poštom. Novom web stranicom WordPressa možete upravljati prijavom na nadzornu ploču na www.example.com/wp-admin.

Prije nego što započnete bloganje, morat ćete postaviti nekoliko stvari na svojoj web lokaciji.

Unesite naziv svog bloga i liniju

S vaše WordPress nadzorne ploče pristupite glavnim postavkama klikom na stavku glavnog izbornika > Opće postavke. Ovdje možete unijeti naslov bloga i strukturu koju ste stvorili ranije, kao i promijeniti opće postavke kao što su format datuma i jezik.

Odaberite temu

WordPress dolazi s lijepom generičkom temom koja je unaprijed instalirana i koju možete koristiti, ali ako želite da se vaše web mjesto ističe, trebat će vam jedinstvenija tema – ona koja odgovara marki koju ste stvorili u prethodnom poglavlju..

Mnogo je besplatnih tema dostupnih iz direktorija WordPress.org, a premium teme također možete kupiti s web stranica trećih strana. Obavezno pročitajte ocjene kupaca prije ulaganja u premium temu.

Svoju temu možete instalirati navigacijom do Izgled > Teme iz glavnog izbornika WordPressa.

Postavite widgete bočne trake

WordPress koristi sustav “widgeta” koji vam omogućuje prilagođavanje blokova sadržaja koji se pojavljuju na vašoj bočnoj traci, a ponekad i u podnožju, zaglavlju ili na drugim lokacijama web stranice, ovisno o vašoj temi.

Na nadzornoj ploči programa WordPress možete kliknuti na Izgled > Widgeti za prilagodbu bočne trake pomoću sustava za uređivanje povuci i ispusti. Obavezno upotrijebite widgete koji će biti korisni posjetiteljima vaše web stranice, ali nemojte ih preplaviti previše nereda.

Neki bi widgeti trebali uzeti u obzir popis kategorija postova na blogu, tekstualni widget koji objašnjava svrhu bloga ili okvir za pretraživanje kako bi vaši posjetitelji lako pronašli određene postove.

Postavljanje dodataka

Dodaci su važan dio WordPress-a koji vam omogućuje dodavanje različitih funkcija i značajki na vašu web stranicu.

Postoje tisuće dodataka s web mjesta WordPress.org i trećih strana, besplatni i premium.

Preporučujemo za početak s nekoliko osnovnih besplatnih dodataka za vaš novi blog:

 1. Ruksak za letenje: Ovaj dodatak je već instaliran s WordPressom, tako da ga trebate samo aktivirati. Povezuje vaše web mjesto s vašim računom za WordPress.com (možete ga stvoriti besplatno) i dodaje mnoge značajke vašem blogu, uključujući osnovnu analitiku i obrazac za kontakt.
 2. Akismet: Akismet je najpopularniji dodatak protiv neželjene pošte. Zaštitit će vaš blog od neželjenih komentara, kojih dnevno može biti stotine ili tisuće. Akismet je unaprijed instaliran s WordPressom, tako da ćete ga trebati aktivirati i prijaviti za licencu Akismet, što možete besplatno učiniti.
 3. Yoast SEO: Yoast SEO besplatni je dodatak koji optimizira vaš blog za tražilice. Pomoći će čitateljima da vas pronađu prilikom pretraživanja tema bloga putem Googlea, Binga i drugih tražilica.
 4. BackWPup: Najbolje je biti spreman u slučaju da se bilo što dogodi na vašoj web lokaciji, a najbolji način da to učinite s WordPressom je automatski dodatak sigurnosne kopije. Postoji mnoštvo rezervnih dodataka, ali dobar besplatni je BackWPup. Možete ga povezati s računom na Google disku ili Dropboxu da biste tamo automatski spremili sigurnosne kopije ili ih poslali e-poštom..
 5. Jednostavni dijeljenje gumba Adder ili DiggDigg: Želite svojim čitateljima olakšati dijeljenje postova na blogu sa svojim prijateljima, a jedan sjajan način je to pomoću dodatka za društveno dijeljenje. Pomoću ovih dodataka možete između ostalih opcija odabrati i prilagoditi svoje društvene ikone i mjesta na kojima se pojavljuju na vašem blogu.

Te dodatke možete instalirati tako da prijeđete na Dodaci > Dodajte Novo i pretražujte ih po imenu. Iz izbornika dodataka možete pregledavati i sve ostale dodatke iz direktorija WordPress.

Napišite stranicu O

Stranica About je jedna od najvažnijih stranica na bilo kojem web mjestu. Radoznali posjetitelji daju odgovore na to tko stoji iza bloga i omogućava vam da uspostavite vezu s njima. Budite sigurni da se stranica o About usredotočuje na vaše čitatelje i odgovara na njihova pitanja.

Da biste postavili stranicu About, kliknite Pages > Dodajte Novo u glavnom izborniku. Dajte mu ime “About” i napišite nekoliko odlomaka o sebi i svom novom blogu. Kada završite, kliknite “Objavi”.

Izradite stranicu s kontaktima

Druga je potrebna stranica bilo kojeg bloga vaša kontakt stranica, tako da vaši fanovi mogu stupiti u kontakt s vama. Stvorite drugu stranicu klikom na Stranice > Dodajte novo i ime “Kontaktiraj”. Recite svojim čitateljima kako mogu kontaktirati s vama bilo putem e-pošte ili putem društvenih medija. Također možete dodati obrazac za kontakt pomoću gumba “Dodaj kontakt obrazac”.

Vaš je blog sada postavljen i spreman za rad! Čitajte dalje kako biste saznali kako započeti pisanje svog prvog posta.

3. korak: započnite s bloganjem!

Sad kad je vaš blog postavljen i spreman za rad, vrijeme je da počnete pisati svoj prvi post.

Ruke koje lebde iznad tipkovnice, zurite u prazan ekran i …

… ne znate o čemu pisati.

“Pisanje je jednostavno: sve što trebate sjediti je gledati u prazan list papira dok na čelo ne uđe kap krvi.” Gene Fowler

O kojim biste temama trebali blogati? Kako zainteresirati svoje čitatelje? A što ako je netko drugi o kojoj razmišljate već blogirao?

Bloganje nije lako, istina je. Ali postoje načini kako to olakšati, uključujući metode i alate koji će vam pomoći da stvorite zanimljive postove na blogovima koje će vaši čitatelji voljeti.

O čemu pisati blog?

Ako ste zaglavili i buljili u prazan ekran svaki put kada pokušavate napisati post na blogu, evo kako poraziti blogerski blok i započeti pisati.

Razmislite o svojoj publici

Zahvaljujući svim pripremama u prvom poglavlju, ne morate ideje izvlačiti iz zraka. Već ste započeli s stvaranjem personala za čitatelje.

Razmislite o idealnom čitatelju kojeg ste zamislili ili istraživali i o čemu bi željeli čitati.

Zapitaj se:

 • S kojim se izazovima ili frustracijama suočavaju, s kojima si možete pomoći?
 • Koja zajednička pitanja imaju?
 • Što traže online?

Tema mozga

Pored toga što koristite svoje personale za iskrivanje ideja, pokušajte zabilježiti sve zalutale ideje za teme bloga koje vam padaju na pamet dok prolazite dan. Možete zadržati popis u tijeku pomoću Google dokumenata, Trello kartice, alata poput Evernote ili zapisati svoje ideje u bilježnicu koju nosite sa sobom..

Također možete izdvojiti neko vrijeme za upotrebu brainstorming tehnika kao što su:

 • Mentalna mapa: Započnite tako da jednu sredinu napišete u prazan list papira, a zatim pokušajte smisliti srodne ideje. Pišite srodne teme odvajajući se od središnje ideje i odvojite se od svake od tih. Pokušaj korištenja alata poput nas.
 • Besplatno pisanje: Postavite tajmer na 5 ili 10 minuta i počnite pisati sve ideje koje se tiču ​​bloga. Još nemojte suditi ili uređivati ​​riječi; samo nastavi pisati.
 • Istraživanje: Provjerite na mreži kako biste vidjeli koje vrste blogova već postoje u vašoj niši. Sto nedostaje? Možete li pisati o suprotnom ili srodnoj temi?
 • Slučajni unos: Pokušajte pregledavati časopis, otvoriti rječnik ili gledati TV emisiju i zapisati sve što vas pogodi. Smislite ideje temeljene na tim.
 • Grupni brainstorming: Povežite se s prijateljem ili dvojicom ili svojim timom ili osobljem kako biste odbili ideje.

Nakon što imate veliki popis ideja, možete ih započeti pročišćavati u temama blogova.

Bočna: Vaš prvi blog

Što biste trebali napisati za svoj prvi blog blog? Iako biste jednostavno mogli koristiti jednu od tema koje ste upravo olujili, da biste započeli svoj blog, druga je mogućnost napisati uvodni post.

U uvodnom postu trebao bi se predstaviti, objasniti zašto ste započeli blog i kakvi su vam planovi za budućnost vašeg bloga. Možete čak navesti sljedeće dvije ili tri teme o kojima planirate objaviti.

Uz uvodni post, novi posjetitelji koji naiđu na vaš blog shvatit će da je to vaš prvi post, umjesto da se vrte po vašoj web lokaciji i pitaju se zašto nema više sadržaja. Nakon što pročitaju o svojim budućim planovima za blog, oni će vas također moći zaintrigirati i žele se zadržati za buduće postove.

Pretvaranje vaših ideja u urednički kalendar

Planiranje blogova ispred vremena korištenjem uredničkog kalendara pomoći će vam da:

 • Držite objavljivanje prema rasporedu. Ako ne planirate unaprijed, lako je zaboraviti, ali kalendar vam pomaže da zapamtite kako biste redovito blogirali po rasporedu.
 • Ostanite dosljedni. Umjesto da teme imate posvuda, možete biti strateški u postovima i ostati vjerni svojim ciljevima.
 • Iskoristite sezonske događaje. Kada planirate s kalendarom, lako je planirati relevantne sadržaje za svoje čitatelje tijekom praznika i ostalih sezonskih događaja.
 • Koordinirajte s timom. Ako razgovarate s timom ili s osobljem ili zaposlenicima, mnogo je lakše koordinirati se ako planirate unaprijed s kalendarom.
 • Uštedite vrijeme jer se ne brkate u posljednji trenutak da nešto objavite.

Lako je koristiti uređivački kalendar za svoj blog, posebno s WordPressom. Pokušajte koristiti WordPress dodatak poput WordPress uredničkog kalendara ili Uredi tok za planiranje svojih budućih postova.

Koliko često treba objavljivati?

Dok započinjete ispunjavati svoj urednički kalendar temama posta, vjerojatno se pitate: koliko često trebam objavljivati?

Uobičajena mudrost bila je ta koju ste morali objavljivati ​​svaki dan. Ali pravi odgovor glasi: ovisi.

Istina je da češće objavljivanje teži da poboljšate rangiranje vaše tražilice i dobijete više čitatelja, ali to nije uvijek slučaj. Postoji toliko mnogo čimbenika za ocjenjivanje na tražilicama i drugih načina na koje možete optimizirati i poboljšati svoje ocjene.

Nisu svi luksuzni da mogu objavljivati ​​svaki dan, pa čak i svaki tjedan. Ako jednostavno nemate vremena ni resursa da biste to mogli često objavljivati, to je u redu. I dalje možete imati uspješan blog.

Općenito, najmanja učestalost koju biste trebali objavljivati ​​na svom blogu je jednom mjesečno. Bilo rjeđe od mjesečnog i vaši čitatelji mogu se zapitati da li ste napustili blog i možda uopće ne biste imali koristi od tražilice.

Osim mjesečnog, možete razmisliti i o objavljivanju:

 • Bi-tjednik
 • Tjedni
 • Tri puta tjedno
 • Dva puta tjedno
 • Dnevno.

Točna učestalost koja radi za vas ovisit će o vašem blogu, ali važno je da budete dosljedni u svom rasporedu objavljivanja postova.

Ako svakodnevno objavljujete nekoliko tjedana, a nakon toga nestanete mjesec ili dva, vaši čitatelji će možda pomisliti da ste napustili blog i slijedili odbranu. S druge strane, ako dosljedno objavljujete, čitatelji će ga doći predvidjeti.

Kako pisati epske i zanimljive postove

Da biste čitatelje držali angažiranim, ne morate biti posebno iskusan, stručan ili elokventan pisac.

Pravila bloganja su drugačija od ostalih oblika pisanja. Najvažnije pravilo koje treba imati na umu je održavati skeniranje svojih postova na blogu.

Što znači skeniranje i zašto je važno?

Razmislite o tome kako čitate na mreži. Kada pregledavate svoj feed sa Facebooka i vidite što pripremaju vaši prijatelji, provjeravate li najnovije tweetove na Twitteru ili čitate vijesti, čitate li svaku riječ na svom zaslonu?

Ako vam se sviđa velika većina mrežnih čitatelja, zapravo ne čitate; skenirate.

Zbog ogromne količine informacija koje se natječu za našu pažnju na mreži, ne možemo pročitati svaku riječ. Umjesto toga, skeniranjem brzo utvrđujemo koji sadržaj vrijedi našeg vremena i energije.

Zid teksta prestrašit će čitatelje na mreži, ali taj isti tekst razbijen na skenirane dijelove privući će više čitatelja.

Kako učiniti vaš blog skeniranim

Da biste svoje postove na blogu pregledali, koristite:

 • Kratki odlomci. Online čitatelji mrze vidjeti zid teksta, pa kraće odlomke. Pokušajte započeti svoj blog post vrlo kratkim stavkom kako biste privukli pažnju i privukli ih da čitaju ostatak.
 • Kraće rečenice. Umjesto da pišete složene rečenice, pogledajte možete li te rečenice raščlaniti na nekoliko kraćih dijelova koji se lakše brzo čitaju.
 • podnaslovi. Razbijanje vašeg posta na manje dijelove s naslovima čitateljima olakšava skeniranje da saznaju o čemu se točno radi i preskoče na odjeljke koje žele pročitati.
 • arena. su vrlo skenirani i izvrstan su način za organiziranje informacija.
 • Bolds. Istaknite svoje važne točke podebljanim tekstom kako bi ih čitatelji pogledali na prvi pogled.

Pišite naslove koji privlače pažnju

Prema Copybloggeru, samo će oko 20% ljudi koji pročitaju naslov bloga nastaviti čitati ostatak.

Moguće je da je naslov najvažniji dio vašeg bloga jer bez dovoljno atraktivnog naslova nitko neće čitati vaš post.

Treneri kopirajta u American Writersu & Umjetnici preporučuju da naslov treba slijediti četiri “U” s:

 • Koristan
 • hitan
 • jedinstvena
 • Ultra-specifične.

Savršen naslov posta na blogu reći će vašem čitatelju da će vam vaš post biti koristan, stvorit će osjećaj hitnosti, biti jedinstven u odnosu na druge naslove i vrlo konkretno i točno opisati o čemu se radi u postu.

Pisanje magnetskih naslova samo je po sebi umjetnički oblik i može vam trebati vremena za svladavanje. Kad dođete do naslova svog bloga, zapitajte se slijede li četiri “U”, a ako ne, kako možete prilagoditi.

Za početak možete koristiti i internetski alat za generiranje naslova, poput alata HubSpot ili InBoundNow.

Korištenje slika u vašim blog postovima

Zašto koristiti slike?

Na webu se članci sa slikama čitaju i dijele više od običnog teksta.

Iz tog je razloga važno dodati barem jednu sliku uz svaki post na blogu. WordPress ima funkciju samo zbog toga: za svaki blog blog koji stvorite možete postaviti jednu istaknutu sliku.

Korištenje istaknute slike za svaki blog blog ima mnoge prednosti. Oni mogu:

 • Privucite pažnju posjetitelja i na skeniran način prenesite trenutno značenje (“slika vrijedi tisuću riječi” vrijedi i u bloganju).
 • Olakšajte čitateljima dijeljenje svojih postova na vizualno orijentiranim mrežama društvenih medija kao što su Pinterest ili Instagram.
 • Na svakom blogu objavite više klikova, omiljenih i retweeta na Twitteru, a više klikova, dijeljenja i lajkova na Facebooku.

Gdje pronaći slike za upotrebu

Zakon o autorskim pravima za slike i fotografije koje su stvorili drugi vrlo je strog u većini zemalja, čak i na mreži.

To što samo nađete neraspoređenu sliku na mreži ne znači da je možete legalno koristiti na svom blogu. Bolje je pogriješiti na strani opreza nego riskirati ako se sudski postupak pokrene zbog korištenja slike zaštićene autorskim pravima.

Srećom, na Internetu ima puno mjesta na kojima možete besplatno pronaći slike koje su legalne za upotrebu:

 • Flickr Creative Commons: Sve slike prenesene u Flickr pod licencom Creative Commons. Obavezno provjerite licencu i slijedite sve preduvjete, primjerice, pripisivanje tvorcu.
 • Pixabay: ručno ubrana baza visokokvalitetnih besplatnih fotografija i ilustracija za koje nije potrebno pripisivanje.
 • MorgueFile: Unatoč morbidnom imenu, ovo je dobro web mjesto za traženje potpuno besplatnih fotografija za koje nije potrebno pripisivanje.
 • Canva: Besplatni kreator slika i urednik s puno predložaka za stvaranje vlastite grafike.

Bloganje s drugom multimedijom

Slike nisu jedini način da privučete pažnju svog čitatelja. Pokušajte začiniti svoj blog i povećati svoju publiku eksperimentirajući s drugim multimedijskim opcijama.

Neke druge multimedijske mogućnosti koje biste mogli uzeti u obzir:

 • Jednostavno možete stvoriti vlastiti pomoću alata kao što su Canva ili Piktochart.
 • Možete stvoriti vlastiti pomoću alata kao što je Podbean i objaviti ga pomoću SoundCloud-a.
 • Proširite svoju publiku postavljanjem videozapisa na YouTube ili podijelite relevantne videozapise sa svojom publikom ugrađujući ih u svoje postove na blogu.
 • Pokušajte sastaviti prezentaciju prezentacije u obliku bloga ili uključiti WordPress galeriju slika.

4. korak: povećajte svoju publiku

Bez publike vašeg bloga, možda ćete jednostavno pisati i u privatnom časopisu.

Blogovi postoje i dijele ih i čitaju – ali kako doprijeti do svojih idealnih čitatelja i pomoći im da pronađu vaš blog?

Postoji bezbroj strategija i taktika za dosezanje novih čitatelja i povećanje publike. Nekoliko popularnih taktika navodi se u ovom odjeljku, ali nema smisla da ih morate učiniti svi.

Dok će vam mnogi samoproglašeni blogurski gurui reći što „trebate“ da biste povećali čitateljstvo svog bloga, istina je da neće svaka taktika raditi za svaki blog. Vaša publika je jedinstvena, a taktike koje najbolje rade u drugim industrijama ili u nišama možda vam neće odgovarati.

Drugi je čimbenik koji morate uzeti u obzir pri odabiru marketinških strategija za svoj blog ono što možete učiniti.

Trebali biste uživati ​​ili barem ne smetati u provođenju odabranih strategija. Na primjer, ako pokrenete Facebook stranicu za svoj blog, ali mrzite upotrebu Facebooka, primijetit ćete da možete izbjeći ažuriranje stranice ili je potpuno napustiti.

Također morate imati na umu svoje resurse. Možda želite biti na svakoj platformi društvenih medija, pa čak i uživati ​​u njima svima, ali imate li vremena da ih sve redovno ažurirate?

Dok razmatrate strategije u nastavku, ne zaboravite da želite isprobati one koje…

 • … Omogućit će vam da dosegnete svoju idealnu publiku. Nema promocije vašeg bloga na Twitteru ako nema vašeg potencijalnog čitatelja.
 • … uživaš ili barem ne smetaš raditi. Nemojte se forsirati na taktike koje ćete mrziti, jer će bloganje zabavljati i vjerojatno će pojesti puno vremena, posebno ako ste skloni odlaganju zadataka u kojima ne uživate..
 • … imate resurse za dosljedno održavanje, bilo da to znači vrijeme da to učinite sami, ili novac zaposliti nekoga da to učini umjesto vas.

Isprobajte samo jednu ili dvije strategije u početku. Ako vam pomažu u porastu publike vašeg bloga, držite se toga. Ako ne, odustanite i pokušajte s drugom taktikom. Ako isprobate sve odjednom, ne samo da ćete se osjećati mršavo, već će biti i teško reći koje taktike djeluju, a koje ne.

Imajući to u vidu, evo nekoliko marketinških strategija za povećanje čitateljstva vašeg bloga.

Društveni mediji

Društveni mediji i bloganje idu ruku pod ruku. Mnogi od posjetitelja očekuje vas da budete na društvenim mrežama, olakšavajući im praćenje svih svojih najnovijih postova i ažuriranja, a lako ćete moći doći i do novih čitatelja..

Facebook

Facebook je i dalje najpopularnija platforma za društvene medije. Prema istraživanju Pew Research-a, 71% odraslih osoba koje koriste Internet koristi Facebook, tako da će imati stranicu za svoj blog olakšati kontakt sa svojom publikom i povezati se s novim čitateljima.

Savjeti za promociju vašeg bloga na Facebooku:

 • Postavite Facebook stranicu za svoj blog – ne koristite samo svoj osobni profil. Facebook stranice imaju puno prednosti, uključujući korisnu analitiku na vašu publiku.
 • Većina stručnjaka za društvene medije slaže se da je postavljanje poruka 2-3 puta dnevno idealno.
 • Slike i videozapisi u prosjeku su više angažirani od ažuriranja samo za tekst.

Cvrkut

Twitter je druga najpopularnija platforma za društvene medije i odličan je način da ostanete u kontaktu sa svojim čitateljima i dosegnete nove.

Savjeti za promociju vašeg bloga na Twitteru:

 • Potražite i pratite relevantne korisnike koji odgovaraju vašem idealnom opisu publike.
 • Sudjelujte često odgovaranjem, resetitiranjem i interakcijom.
 • Promovirajte drugi vrijedni povezani sadržaj, ne samo svoj.
 • Ne bojte se nekoliko puta cvrknuti isti post na blogu i tvitovati svoje arhive kako biste privukli nove čitatelje.
 • Slike se više angažiraju nego tviteraši samo za tekst.
 • Razmislite o pridruživanju ili započinjanju Twitter chata u vašoj niši.
 • Koristite odgovarajuće hashtagove u tweetovima.

LinkedIn

LinkedIn može biti odličan alat za promociju poslovnih blogova ili blogova usmjerenih prema profesionalnoj publici.

Savjeti za promociju vašeg bloga na LinkedInu:

 • Podijelite svoje postove na blogu kao ažuriranja LinkedIna ili eksperimentirajte s LinkedIn-ovom izdavačkom platformom za dijeljenje sadržaja.
 • Promovirajte postove svojih poslovnih blogova na stranici svoje tvrtke.
 • Razmislite o dodavanju pozicije “Voditelj bloga” ili “Uređivač bloga” na svoj profil i pokazivanje najboljih postova kao medijskih priloga ili dodavanje postova u odjeljak o publikacijama na vašem profilu.

Pinterest

Pinterest je odličan vizualni način dijeljenja svojih blogova. Obavezno postavljajte zanimljivu i privlačnu sliku uz svaki post i spremni ste za početak.

Savjeti za promociju vašeg bloga na Pinterestu:

 • Upotrijebite alat poput Canva ili PicMonkey za stvaranje slika ili dodavanje teksta fotografijama, uključujući naslov posta, ime bloga i čak skraćeniURL.
 • Komunicirajte s drugima i izgradite svoju Pinterest mrežu prateći ploče i voli i komentirajući privjeske.
 • Razmislite o pokretanju zajedničke ploče za suradnju s drugim blogerima.

Google+

Google+ je popularna i korisna platforma za društvene medije, posebno za blogove koji se odnose na tehnologiju. Ako vaša ažuriranja dobiju puno +1, mogu vam dati poticaj u ljestvici na vašoj tražilici, pomažući vam još više čitatelja da vas pronađu.

Savjeti za promociju bloga na usluzi Google+:

 • Zaokružite i družite se s ljudima koji imaju srodne interese.
 • Slike i multimedija imaju veću privlačnost nego postovi samo u tekstu.
 • Iskoristite opcije oblikovanja. Koristite * zvjezdice * za podebljani tekst, a _underlines_ za lekturu.
 • Ne zaboravite dodati hashtagove u svoja ažuriranja.

Umrežavanje

Dobro staromodno umrežavanje još je jedan način za povećanje publike vašeg bloga.

Neki bi mogli “umrežavanje” smatrati prljavom riječju, ali to ne mora značiti lažno predstavljanje ili korištenje ljudi u vašu korist. Umrežavanje doista znači upoznavanje novih ljudi i razvijanje istinskih, obostrano korisnih odnosa.

Slijedite ove korake za sustavno razvijanje mreže za rast bloga:

 1. Identificirajte influencere u vašoj niši. To možete učiniti pretraživanjem srodnih blogova ili traženjem ljudi na društvenim mrežama.
 2. Saznajte o njima. Pretplatite se na njihov blog i pratite ih na društvenim mrežama.
 3. Uđite na njihov radar. Ostavite promišljene i korisne komentare na svom blogu i započnite interakciju s njima na društvenim medijima. Samo budite svoje iskreno ja – nema potrebe za lažnim laskanjem ili lažnošću.
 4. Razvijte odnos. Ispustite im e-poštu ili zatražite da ih intervjuirate za svoj blog. Upoznajte ih i budite od pomoći.

Bloganje gostiju

Još jedan popularan način za promociju bilo čega na mreži jest bloganje gostiju.

Blogersko gostovanje nekada je bilo jedna od najpopularnijih strategija za postizanje više prometa na vašem blogu ili web mjestu.

No, otkako su skejni trgovci počeli koristiti taktiku i objavljivati ​​nekvalitetne sadržaje kako bi povećali ocjenu svojih pretraživača, vlasnici blogova postali su mnogo oprezniji u prihvaćanju sadržaja.

Mnogo je lakše prihvatiti post na blogu ako već imate vezu s vlasnikom bloga, tako da je ovo dobra strategija koju koristite u kombinaciji s umrežavanjem.

Savjeti za uspješno objavljivanje gosta:

 • Istražite. Znajte koje će se teme i stil pisanja svidjeti publici.
 • Pročitajte smjernice za objavljivanje gostiju i budite sigurni da ih se pridržavate.
 • Imajte zanimljivu biografiju autora koja privlači čitatelje da posjete vaš blog.
 • Razmislite o stvaranju posebne odredišne ​​stranice kako biste privukli one posjetitelje da se pretplate na vaš blog.

SEO

SEO predstavlja optimizaciju za tražilice. To znači da ćete koristiti tehnike koje će vašem blogu pomoći da se poveća u rezultatima pretraživača, a to će pomoći čitateljima koji pretražuju vaš sadržaj na Googleu, Bingu itd. Da vas lakše pronađu.

Napredni SEO može se zakomplicirati, ali ne mora biti. Možete dobiti solidne rezultate samo ako naučite osnove i uključite ih u svaki post na blogu.

Isprobajte ove osnovne SEO savjete:

 • Upotrijebite WordPress dodatak poput Yoast SEO koji će vam pomoći da optimizirate svoj blog.
 • Odaberite ključnu riječ za svaki post na blogu pomoću alata kao što je io. Koristite ključnu riječ u svom naslovu i svom postu.
 • Preimenujte svoje slike s ključnim riječima, a ne generičkim imenima poput “IMG_3298.”
 • Koristite ključne riječi za kategorije i oznake blogova.
 • Provjerite je li dizajn vašeg bloga prilagodljiv mobilnim uređajima i dobro funkcionira na mobilnim uređajima.
 • Polako učitavanje vremena može naštetiti vašoj ljestvici, pa se osigurajte da se blog brzo učita.

Ako općenito pružate koristan i kvalitetan sadržaj s kojim se ljudi povezuju i razgovaraju na društvenim mrežama, to će vam pomoći da poboljšate ljestvicu svojih pretraživača. Česta objava novog sadržaja i aktivan na društvenim mrežama također će vam pomoći da se bolje rangirate.

Dobrodošli u Blogosferu!

Blogovi su možda započeli kao internetski časopisi, ali izgradnja uspješnog bloga danas zahtijeva mnogo više truda i napornog rada nego samo pisanje u dnevnik.

Nadamo se da će ovaj vodič znatno olakšati započinjanje vašeg putovanja i postaviti vas na put ka uspjehu bloganja.

Bloganje može biti naporan posao, ali je također izuzetno korisno. Bilo da su vaši ciljevi podijeliti svoje strasti s publikom istomišljenika ili povećati korisničku bazu za vaše poslovanje, želimo vam najbolje!

Glosar

 • sigurnosne kopije: Rezervna kopija zasebna je kopija vašeg web mjesta, pohranjena na drugom mjestu. Rezervne kopije obično se stvaraju u redovitim intervalima, poput dnevnih ili tjednih. U slučaju da se nešto dogodi s vaše web stranice, možete je obnoviti pomoću sigurnosnih datoteka.
 • propusnost: U web hosting, propusnost je mjerenje kapaciteta vaše web lokacije za prijenos podataka, obično se izražava kao stopa u sekundi. Što je vaša propusnost veća, to će vaša web stranica biti brža.
 • blog: Web stranica koja se redovito ažurira novim sadržajem pod nazivom blog postovi. Izvlačenje blogova iz “web dnevnika”, izvorno je započelo kao svojevrsni internetski dnevnik.
 • kategorije: WordPress omogućuje vam da organizirate sve svoje blogpostovi u jednu ili više kategorija, vrstu oznake teme koju možete prilagoditi.
 • CMS: Sustav upravljanja sadržajem. Softverski program dizajniran za pokretanje web stranice ili blog.
 • CSS: Kaskadne tablice stilova. Jezik koji se koristi za oblikovanje izgleda i oblikovanja HTML sadržaj.
 • baza podataka: Blogerske softverske aplikacije kao što su WordPress koristiti MySQL baze podataka za pohranjivanje svih podataka vašeg bloga, uključujući i sve vaše blogpostovi, postavke, biološki podaci autora itd.
 • namjenski hosting poslužitelj: Vrsta web hosting pri čemu je vaša web lokacija jedina koja se nalazi na mreži server, i ne morate dijeliti resurse poslužitelja s web lokacijama drugih kupaca.
 • domena: Domena je glavna adresa web stranice, poput www.example.com ili www.example.org.
 • registrator domena: Tvrtka ili organizacija koja prodaje domena registracija (npr. www.example.com), obično uz godišnju naknadu.
 • podnožje: Dno stranice web stranice, nakon glavnog sadržaja. U WordPress, Sadržaj podnožja često se može prilagoditi pomoću widgets, ovisno o čemu tema vaš blog namjene.
 • blog s domaćinima: Blogovi mogu se podijeliti u dvije vrste: hostirani ili self-domaćin. Usluge s blogom s hostom pružaju web hosting za tebe. Platforme za blogovanje s hostom mogu biti jednostavnije za početnike jer je potrebno manje tehničkog znanja, ali mogu ograničiti vašu fleksibilnost i mogućnosti.
 • usluge poslužitelja: vidi web hosting
 • HTML: Hyper Text Markup Language. Standardni jezik koji se koristi za izradu web stranica.
 • MySQL: Vrsta baza podataka sustav upravljanja. WordPress i mnogi drugi CMS-ovi koristite MySQL baze podataka za spremanje svih svojih blog podaci.
 • PHP: PHP: Hypertext Preprocessor (rekurzivni backronim; nekada se označavao kao “Personal Home Page”). Programski jezik koji se upotrebljava za izradu dinamičnih web stranica koje se prilagođavaju automatski u svakom trenutku kad ih posjetite. WordPress i mnogi drugi CMS-ovi su napisani u PHP-u.
 • uključiti: Ponašanje i funkcije sustava WordPress softver na a self-domaćinblog može se mijenjati ili dodavati na mnogo različitih načina instaliranjem dodataka.
 • post meta: Podaci o a blogpošta, uključujući autora, datum objavljivanja i sve primjenjive kategorije i oznake.
 • pošta: pojedinačni članak ili dio sadržaja na blog pošta.
 • zapisničar: vidi registrator domena
 • blog s vlastitim domaćinima: Blogovi može se podijeliti u dvije vrste: domaćin ili u domaćinstvu S blogom koji je domaćin, kupujete vlastiti web hosting i instalirajte svoj CMS softver po izboru. Iako je za pokretanje bloga za samostalno gostovanje potrebno više tehničkog znanja, omogućava vam kontrolu nad svim aspektima vaše web stranice.
 • SEO: Optimizacija pretraživača. Praksa koja pomažu web lokacijama da se povećaju u rezultatima pretraživanja.
 • server: Web poslužitelj je vrsta računala koja pohranjuje i dostavlja web stranice na druge uređaje (kao što su telefon ili kućno računalo).
 • zajedničko hosting: Vrsta web hosting gdje se na istoj web lokaciji nalazi vaša web lokacija server kao web stranice drugih kupaca Dijeliš propusnost i skladištenje s drugim web lokacijama na istom poslužitelju.
 • sidebar: Većina dizajna web stranica uključuje stupac s lijeve ili desne strane vašeg glavnog sadržaja. Bočne trake često sadrže sadržaj poput izbornika, okvira za pretraživanje, autora ili blog informacija, kategorije i oznake, itd. Možete koristiti widgets u WordPress da biste prilagodili sadržaj svoje bočne trake.
 • skladištenje: Kod web hostinga potreban vam je prostor za pohranu za sve datoteke vaše web stranice. Kao i na kućnom računalu, veće datoteke poput slika ili videozapisa zauzimaju više prostora nego tekstualne datoteke.
 • oznake: WordPress vam omogućuje da označite svoje blogpostovi s bilo kojim brojem oznaka. Oznake pomažu vašim čitateljima da lako pregledavaju vaš blog i pronađu srodne postove na blogu klikom na vezu s oznakom da biste vidjeli sve ostale postove istom oznakom.
 • tema: U mnogim CMS-ovi, uključujući WordPress, možete prilagoditi izgled vaše web stranice instaliranjem različitih tema ili čak izradom vlastite.
 • TLD: Domena najviše razine. Proširenje ili kraj a domena. Najčešći su TLD. , .jp za Japan, ili .ly za Libiju.
 • URL: Uniformni lokator resursa. Adresa web stranice, kao što je www.example.com/category/page123.
 • VPS hosting: Virtualni privatni hosting poslužitelj. Vrsta web hosting gdje jedan server je podijeljen na više virtualnih poslužitelja, pružajući vam pristup više propusnost i skladištenje. Korak gore od zajedničko hosting.
 • web hosting: Sve web stranice, uključujući blogove, moraju biti hostovane na server kako biste bili dostupni za pristup na World Wide Webu. Tvrtke za web hosting pružaju prostor na svojim poslužiteljima, obično uz mjesečnu naknadu. Postoji mnogo različitih vrsta web hostinga, uključujući zajedničko hosting, VPS hosting, i namjenski hosting poslužitelj.
 • Whois privatnost domene: Svaka registrirana domena a podaci o tome tko ga je registrirao uključeni su u javno dostupnu internetsku bazu podataka. Whois privatnost usluga je koju pruža većina registratori domena koji sakriva vaše osobne podatke (uključujući vaše ime, poštansku adresu, telefonski broj i adresu e-pošte) iz javne baze podataka, zamjenjujući ih web hosting informacije tvrtke.
 • widget: WordPress koristi sustav widget-a za povlačenje i ispusta kako bi vam omogućio da jednostavno prilagodite izgled i sadržaj svog blog bez zahtjeva za bilo kakvim znanjem kodiranja.
 • WordPress: A CMS to je jedna od najpopularnijih platformi za pokretanje a blog.
 • WYSIWYG: Ono što vidite je ono što dobijete (akronim se izgovara “wizzy-wig”). Vrsta alata za uređivanje teksta za pisanje i uređivanje teksta, slika i drugog sadržaja na web mjestu s jednostavnog sučelja bez potrebe za učenjem kodiranja.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map