Započnite s Pascal programiranjem

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


Još 1970. godine Niklaus Wirth objavio je programski jezik Pascal kao rezultat dizajnerskog rada početkom 1968. Programski jezik nazvan je po slavnom matematičaru Blaiseu Pascalu i bio je proceduralni programski jezik. Kao i mnogi programski jezici, jezik Pascal uključivao je mogućnost rada sa zapisima koji se sastoje od više tipova podataka, kao i postupke za pomoć pri spuštanju cjelokupne funkcionalnosti programa.

Iako Pascal danas nije toliko popularan kao Java, C i C ++ za razvoj aplikacija, prepoznat je kao sjajan jezik za učenje proceduralnog programiranja, a u školama ga koriste za podučavanje programiranja. Mnogi pojmovi prisutni u jeziku, uključujući strukture i neke osnovne sintakse, postoje u ovom ili onom obliku u mnogim modernim programskim jezicima. Jezik je također presudan u razvoju popularnih aplikacija, uključujući Skype. Pogledajte donje izvore da biste saznali više o ovom svestranom jeziku za razvoj softvera.

Internetski resursi

Internetski resursi ispod u različitim formatima pomoći će vam da naučite osnove Pascala i implementirate složene projekte.

Internetske poduke

Sjajan način da započnete učenje Pascala i primijenite jednostavne programe jest istražiti resurse u nastavku.

 • TutorialsPoint Pascal ima nekoliko tutorijala o jeziku. Lekcije pokrivaju različite aspekte jezika, uključujući operatore, vrste podataka, rukovanje datotekama, upravljanje memorijom i predavanja. Ovaj niz udžbenika dat će vam osnove i pomoći vam da započnete s stvaranjem jednostavnih programa.
 • Coronado Enterprises Pascal Tutorial također sadrži niz udžbenika na Pascal jeziku, ali samo je prvih nekoliko poglavlja besplatno. Vodiči ne samo da pokrivaju osnovnu sintaksu, već također prelaze u detalje o objektno orijentiranim pojmovima, uključujući nasljeđivanje, enkapsulaciju i virtualne metode.
 • Korisnički vodič za besplatni Pascal pruža brojne lekcije o sastavljanju programa korištenjem alata za odabir slobodnog jezika Pascal. Kompilator je dostupan na više platformi, uključujući Linux i Windows. Pomoću ovog vodiča trebali biste moći stvoriti, sastaviti i pokrenuti svoj prvi Pascal program.
 • Tutorial obrasca pokazuje kako stvoriti Windows GUI aplikaciju koja uključuje razne widgete, poput gumba, okvira s popisima i okvira za uređivanje. Dizajn izgleda aplikacije se vrši putem Lazarus IDE-a, a program se sastavlja putem Free Pascal-a. Vodič pretpostavlja da čitatelj razumije osnovne objektno orijentirane koncepte progamminga.
 • Pascal Android programiranje pokazuje čitatelju kako sastaviti, instalirati i pokrenuti Pascal program na Android telefonu.
 • Vodič za artiljerijsku igru ​​je niz tutorijala koji vam pokazuju kako stvoriti igru ​​sličnu Scorched Earth® pomoću Pascal-a. Stvaranje projekta s Pascalom nudi izvrstan način razumijevanja i pojačanja koncepata. Ako se ozbiljno bavite učenjem Pascala, onda morate provjeriti ovu seriju udžbenika.

Video vodiči

Ponekad čitanje članaka kako biste saznali više o Pascalu može biti vrlo naporno, što znači da biste trebali pogledati sljedeće video tutorijale.

 • Besplatno Pascal Program Tutoriali je niz video tutorijala koji pokrivaju različite lekcije, uključujući instalaciju prevodilaca, varijable, petlje, funkcije i čitanje tekstualnih datoteka. Ovaj niz video tutorijala predstavlja širok raspon tema koje će vam dati dobar početak u učenju jezika.
 • Pascal Tutorial je još jedan niz udžbenika koji pokriva osnovne koncepte Pascala uključujući varijable i funkcije. Kompajler koji se koristi u ovom vodiču je besplatni Bloodshed Dev Pascal.
 • Napisati igru ​​Pong u Pascalu predstavlja nekoliko tutorijala o stvaranju vlastite pong igre. U vodiču se za kreiranje igre koristi Lazarus IDE, dostupan besplatno.
 • Lazurus Instalacija pokazuje kako instalirati besplatni IDE (integrirano razvojno okruženje) i Pascal prevodilac na Windows.
 • Programiranje programa Pascal Lazarus za Android pokazuje kako stvoriti GUI sučelje, sastaviti i pokrenuti Pascal programe za Android platformu.

Online tečajevi

Budući da Pascal nije široko korišteni razvojni jezik, na internetu nije dostupno mnogo tečajeva. Sljedeći tečajevi prikazuju osnovne koncepte programiranja Pascal i kako izraditi programe bez ikakvog pozadinskog znanja:

 • Naučite Pascal programiranje od nule
 • Naučite programirati s Pascalom

Knjige o Pascalu

Drugi način savladavanja programskog jezika Pascal je kroz knjige. Oni pružaju jeftiniju, a strukturiranu alternativu internetskim i sveučilišnim tečajevima.

 • Prvi koraci s Lazarom i Slobodnim paskalom: Početni i srednji vodič za besplatni Pascal pomoću Lazarus IDE (2015), autorice Menkaura Abiola-Ellison, daje uvod u Pascal-ovo programiranje i obuhvaća nekoliko koncepata uključujući zapise, varijable, vrste podataka i funkcije. U knjizi su također obuhvaćeni napredni koncepti programiranja koji uključuju grafičko programiranje i baze podataka.
 • Marco Cantu, Object Pascal Handbook (2015), uvodi osnove programskog jezika Pascal kao i koncepte orijentirane na objekt. Neke od opisanih objektno programiranih tema programiranja su nasljeđivanje, rukovanje iznimkama, generička svojstva, manipulacija klasa i klasa Object.
 • Objektno programiranje u Pascalu: Grafički pristup (1995), Conner, Niguidula i van Dam, osmišljen je da predstavi osnove Pascal jezika, kao i napredne objektno orijentirane koncepte, uključujući komunikaciju između objekata. Knjiga ima mnogo vježbi kao i projekt za implementaciju igre poput Tetris ™.
 • Programiranje i rješavanje problema Pascal (1993), Sanford Leestma i Larry Nyhoff, uvodi mnoge aspekte programskog jezika Pascal koji pokrivaju različite teme, uključujući strukture podataka, modularno programiranje i nizove. Knjiga nudi nekoliko primjera kodiranja i vježbi koje pomažu u boljem učenju pojmova.
 • Joe Dorward, Pocket Guide to Pascal (1995.), daje kratku i kratku referencu na Pascal programski jezik i uključuje osnovnu sintaksu i relevantne isječke koda.

Isplati li se naučiti Pascal?

Kao svestrani jezik s mnogim značajkama koje se i dalje uključuju u moderne programske jezike poput Jave, Pascal je definitivno vrijedno naučiti. Učenjem Pascala izloženi ste mnogim osnovnim pojmovima, uključujući tipove podataka i varijabli, kao i napredne objektno orijentirane koncepte. Učenje ovih lekcija pomoći će vam da bolje strukturirate programe bez obzira na jezik koji koristite. Vrijedno je naučiti i Pascal jer mnogi naslijeđeni sustavi koriste jezike sa sličnom sintaksom i znajući da će to olakšati izmjenu i integraciju s novijim sustavima.

Daljnje čitanje i izvori

Imamo više vodiča, tutorijala i infografika vezanih za kodiranje i razvoj:

 • Resursi Fortrana: jedan od prvih jezika visoke razine, koji se još uvijek široko koristi u znanstvenom programiranju.
 • COBOL Uvod i resursi: klasični jezik poslovnog programiranja.
 • Resursi Prolog: Prolog je rani programski jezik logike.

Koji kôd treba naučiti?

Zbunjeni u koji programski jezik treba naučiti kodirati? Pogledajte našu infografiku. Koji kôd treba naučiti? Ne samo da raspravlja o različitim aspektima jezika, već odgovara i na važna pitanja poput: “Koliko ću novca zaraditi programiranje Java za život?”

Koji kôd treba naučiti?
Koji kôd treba naučiti?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map