Internetske aplikacije s hostom: Popularni softver i skripte

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


Suzite svoje pretraživanje prema vrsti aplikacija

 • Blog
 • CMS
 • CRM
 • Obrazovanje
 • kockanje
 • Forum
 • Niša softvera
 • Društvene mreže
 • Wiki

Web aplikacije i hosting

Razlika između web aplikacije i web stranice nije jasna. Neke se web aplikacije predstavljaju korisniku kao da su “aplikacije” u smislu da ih očito imaju dinamička funkcionalnost.

U međuvremenu, ostale web aplikacije upravljanje sadržajem i prikazom web mjesta, što se korisniku čini potpuno statično.

Web aplikacije i hosting

Povijest web aplikacija

U ranim danima interneta, web stranica nije bila ništa uzbudljivija od zbirke dokumenata koji su javno dostupni u www mapi spojenog datotečnog sustava.

Vremenom, s razvojem skriptnih jezika na strani poslužitelja poput ASP, SSI i PHP, ti su dokumenti poprimali dinamička svojstva i na kraju su se rodile web aplikacije.

Većina web stranica danas – čak i jednostavni blogovi i web stranice s jednom stranicom – zapravo ne predstavljaju zbirke dokumenata, one su web-aplikacije podržane bazom podataka napisane na programskim i skriptnim jezicima kao što su Ruby on Rails i Perl.

Tko koristi web aplikacije?

Izrada čak i najjednostavnijeg web mjesta danas zahtijeva razumijevanje web aplikacija.

Ne morate znati kako izrađivati ​​aplikacije da biste postavili web mjesto, ali pomaže vam da osjetite koji tipovi aplikacija podliježu čak i najosnovnijim vrstama web mjesta.

Razlike između web aplikacija, skripti i softvera

Web aplikacije, skripte i softver – u čemu je razlika? Nema tu nikakve praktične razlike.

Ovi se izrazi koriste naizmjenično. Ono što jedna osoba naziva “aplikacijom”, druga može nazvati “softver”.

“Skripte” se ne koristi tako često posljednjih godina.

Tehnički zahtjevi web aplikacije

Tehnički zahtjevi web aplikacije

Svaka web aplikacija ima određene tehničke zahtjeve koje mora ispuniti poslužitelj na kojem je planirate pokrenuti.

To su obično softverske ovisnosti (drugi programi ili jezici koje je potrebno instalirati), a ne zahtjevi hardvera.

Ako ovi minimalni zahtjevi nisu ispunjeni, aplikacija će ili se uopće ne pokreću, ili (još gore) će se činiti u redu, ali će pokazati čudno ponašanje što će na kraju ugroziti vašu web lokaciju.

Posebno imajte na umu brojeve verzija. Često će web aplikacije trebati određenu verziju (ili višu) nekog jezika, biblioteke ili alata.

Vrste web aplikacija

Ovdje je kratki pregled najčešćih vrsta web aplikacija koje se koriste u kombinaciji s web hostingom.

Pronaći ćete na dnu ove stranice veze koje vam pomažu u istraživanju i usporedbi različitih aplikacija u detalje, uključujući domaćine koji ih podržavaju.

 • Sustavi upravljanja sadržajem
 • Aplikacije za bloganje
 • Aplikacije za e-trgovinu
 • Aplikacije za košaricu
 • Graditelji web stranica

Sustavi upravljanja sadržajem

Sustavi upravljanja sadržajem

Sustavi za upravljanje sadržajem pohranjuju sadržaj u bazu podataka, pružaju administracijsko sučelje za jednostavno dodavanje i uređivanje sadržaja te prikaz sadržaja posjetiteljima web mjesta pomoću nekakvog predloška ili tematskog sustava.

Mnogo je CMS aplikacija proširivo upotrebom dodataka, omogućujući im da upravljaju bilo kojom vrstom sadržaja – postovima na blogovima, stranicama, događajima, proizvodima, videozapisima i svim ostalim što se možete sjetiti.

Gotovo sve web aplikacije na ovoj stranici mogli bi se na neki način klasificirati kao sustavi za upravljanje sadržajem.

Međutim, ova se kategorija odnosi samo na one CMS-ove koji pružaju opću funkcionalnost upravljanja sadržajem ili koji prelaze nekoliko različitih kategorija.

Koji je CMS prikladan za vas?

Najbolji CMS za vašu organizaciju ovisit će o nekoliko čimbenika. Koliko prilagodbe trebate?

Jeste li kvalificirani programer ili imate kvalificirane programere koji bi vam mogli pomoći? Želite li stvoriti svoju web lokaciju ispočetka ili započeti s nekom temom?

Najpopularniji CMS, do sada, je WordPress. Nudi jednostavno postavljanje i održavanje, tisuće besplatnih i plaćenih tema i naizgled beskrajna ponuda dostupnih dodataka.

No, Drupal i Joomla omogućuju veliku prilagodbu i obično se preferiraju za mjesta e-trgovine. Pokretni tip nudi a vrhunsko CMS iskustvo, idealno za poslovne klijente.

Ovdje je popis neke od najpopularnijih CMS opcija dostupno trenutno:

 1. WordPress
 2. Drupal
 3. Joomla
 4. Magento
 5. Squarespace

Točke za pamćenje kod odabira CMS-a

Ispod je popis čimbenika koje biste željeli uzeti u obzir pri odabiru CMS-a

 • cijena
 • Tehničke vještine
 • Prilagođavanje
 • Resursi sustava
 • Dizajnerske ambicije

Mnogi od ostalih CMS-ova na ovoj stranici nude svoje jedinstvene prednosti. Neki zahtijevaju vrlo malo resursa sustava.

Neki su prvenstveno usmjerena prema blogerima. Ostali se specijaliziraju za forume ili neku drugu web značajku.

Odabir CMS-a za vaše poslovanje

Kad odaberete CMS, prvo odlučite što je najvažnije za vašu organizaciju i pronađite opciju koja odgovara tim zahtjevima.

Također je važno provjeriti da li se rješenje koje ste odabrali još uvijek aktivno razvija i nudi li vam potrebnu podršku.

Aplikacije za bloganje

Aplikacije za bloganje

Hajde da razgovaramo o bloganju. Ako niste svjesni što je bloganje, pročitajte dalje da biste saznali – ako znate, a zatim usvojite dodatno znanje.

Što je blog?

Blog je web stranica koja prikazuje dijelove datiranog sadržaja, obično obrnutim kronološkim redoslijedom.

Blogovi mogu biti koristi se za osobne časopise, vijesti o tvrtkama, organizacijske najave, i bilo koju drugu vrstu web mjesta na kojima morate redovito ažurirati sadržaj s pravodobnim informacijama.

Većina blogova također nudi mogućnost stvaranja bezvremenskog (neodređenog) sadržaja, poput stranica About i Contact.

Razlike između bloga i CMS-a

Zašto koristiti blog preko CMS-a ili obrnuto? Mnogi sustavi za upravljanje sadržajem su također platforme za bloganje, barem u određenoj mjeri.

U slučaju WordPressa, to je moćna platforma za pisanje blogova i CMS u jednoj.

Ostali se CMS-ovi najčešće specijaliziraju za jedno ili drugo područje, a to su dizajn web stranica, forumi, e-trgovina itd.

U tim slučajevima Funkcionalnost bloganja možda nije tako moćna kao što biste dobili s namjenskim rješenjem za bloganje.

Ako ćete koristiti WordPress za domaćinstvo na vašoj web stranici, upotrijebite ga i za host vašeg bloga. Ako koristite neki drugi CMS ili samo graditelj web mjesta, namjenski program za bloganje može pružiti više u pogledu prilagodbe, mogućnosti i upotrebljivosti..

Ako želite blog i ništa drugo, vi možda neće trebati sva dodatna zvona i zviždaljke priključen na CMS.

BlogCMS
Dizajniran samo za bloganjeFunkcionalnost bloganja možda nije tako moćna
Dodatne mogućnosti prilagođavanja blogaObično nema blogging posebne značajke
Posvećeno isključivo bloganjuMogu se uključiti značajke i mogućnosti ne bloganja

Aplikacije za e-trgovinu

Aplikacije za e-trgovinu

Aplikacije za e-trgovinu obično vam pružaju čitavu trgovinu, uključujući trgovinu, sredstvo za dodavanje novih proizvoda, prijenos opisa proizvoda i fotografija, upravljanje zalihama, procesor plaćanja i još mnogo toga.

Aplikacije za košaricu

Aplikacije košarica obično nude samo načine praćenja odabranih proizvoda, izračunavanje ukupne cijene i prihvaćanje plaćanja.

Razlike između e-trgovine i aplikacija za košaricu

Zašto koristiti košaricu preko aplikacije za e-trgovinu? Možda vam neće trebati cjelovito rješenje za e-trgovinu.

Na primjer, ako hostujete svoju web lokaciju putem CMS-a ili ručno kodiranog HTML-a, možda će vam trebati samo košaricu za praćenje narudžbi i prikupljanje plaćanja … a ne upravljanje sadržajem cijele vaše web stranice..

Graditelji web stranica

Graditelji web stranica

Graditelji web stranica omogućuju korisnicima da sa vrlo ograničenim tehničkim znanjem objavljuju web stranice.

Razlike između graditelja web stranica i CMS-a?

Kakva je razlika između stručnjaka za izradu web stranica i CMS-a? Graditelj web stranice čini upravo ono što ime znači. Izrađuje web stranice. I obično, to je to.

CMS, s druge strane, pruža mnoštvo rješenja u jednom paketu. Može se koristiti za izradu web stranica, stvaranje bloga, dodavanje korisničkog foruma, domaćin e-trgovine, uključujući galeriju slika i još mnogo, puno više.

Veći CMS-ovi uključuju stotine, pa čak i tisuće dodataka pružiti dodatnu funkcionalnost.

prilagodbe

Međutim, čak i najjednostavniji CMS-ovi složeniji su za upotrebu od vašeg prosječnog graditelja web stranica.

Ako vaš domaćin nudi web stranicu za izradu web stranica, vjerojatno će se prevući i ispusti, što vidiš-što-što-dobiješ.

Oni obično imaju svojstvo nekoliko desetaka do nekoliko stotina prilagodljivih predložaka, omogućujući postavljanje vaše web stranice na mreži u samo nekoliko minuta.

Ako vašoj organizaciji treba jednostavno web prisustvo, graditelj web stranice će učiniti trik. Ako namjeravate dodavati dodatne značajke dok odrastete, započinjući s CMS-om stvari ćete znatno olakšati na putu.

Instaliranje web aplikacija

Instaliranje web aplikacija

Mnoge od najpopularnijih web aplikacija su besplatne i otvorenog koda, a mnogi pružatelji web hostinga nude “instalaciju jednim klikom” (ili jednostavnu instalaciju) ovih aplikacija s upravljačke ploče hostinga.

Obično je jednostavna instalacija pruža čarobnjak za instalaciju treće strane poput Fantastico, Softaculous ili SimpleScripts.

Razlike između fantastične, sofisticirane i jednostavne skripte

Koja je razlika između Fantastico, Softaculous i SimpleScripts?

Sve to nudi slično, jednostavno instalacije najpopularnijih web aplikacija jednim klikom. Svaka ima svoje prednosti i mane.

Fantastico

Fantastico je prije bio vodeći u instaliranju čarobnjaka, ali nedostaci u pogledu nadogradnje, prilagođavanja i nedostatka kompatibilnosti s nekim poslužiteljima otvorili su vrata drugim čarobnjacima s jednim klikom kao što su Softaculous i SimpleScripts.

Softaculous

Softaculous nudi preko 345 skripti, svakodnevne provjere nadogradnje, sigurnosne kopije i obnavljanje i kloniranje instalacije za prilagođene programe.

SimpleScripts

SimpleScripts nudi manje skripti (oko 70), ali i dalje podržava najpopularnije aplikacije i ažurira njihove skripte u roku od nekoliko minuta od javnog izdanja za većinu aplikacija.

Sve ove čarobnjaci za instalaciju pružaju slične prednosti i podržavaju najpopularnije web aplikacije, a za većinu ljudi bit će daleko manje važno pri odabiru web-domaćina od ostalih značajki poput veličine, propusnosti, dijeljenja u odnosu na namjenske itd..

FantasticoSoftaculousSimpleScripts
50 (besplatna verzija)50 (54 u plaćenoj verziji) skripteOko 70 skripti
Manje nadogradnje od konkurencijeDnevne nadogradnje provjereAžuriranja u roku nekoliko minuta
Funkcije sigurnosne kopije / obnoveFunkcije sigurnosne kopije / obnoveFunkcije sigurnosne kopije / obnove

Alternativna upotreba za web aplikacije

Alternativna upotreba za web aplikacije

Ispod je a popis popularnih namjena za web aplikacije:

 • Stranice društvenih mreža
 • Forum
 • galerije
 • Wiki web stranice

Želite stvoriti vlastitu verziju Facebooka ili eBaya? Postoje web aplikacije koje mogu pomoći u stvaranju web stranica za društvene mreže ili aukcije. Zapravo postoji desetak opcija za svaku od tih situacija.

Mi detaljno 400+ web aplikacija u desecima kategorija (aukcije, blogovi, cms, wikiji, forumi, galerije i još mnogo toga). Pregledajte kategorije putem veza na vrhu stranice.

kupon za web hosting

Tražite mnogo posla s hostingom aplikacija?
SiteGround – ocijenjeni kao broj 1 od strane naših čitatelja – pruža Softaculous na svim svojim planovima za hosting. Sada možete spremiti do 67% na SiteGround planovima. Koristite ovu ekskluzivnu vezu za popust
i povežite se već danas.

Aplikacije Često postavljana pitanja

 • Da li još uvijek netko koristi chat sobe?

  Iako nisu ni približno tako popularne kao nekad, sobe za chat i dalje se koriste u brojne svrhe.

  Prvenstveno su evoluirali u poslovne alate, često uključeni u upravljanje projektima ili CRM aplikacije za trenutnu komunikaciju unutar tvrtke ili društvene web stranice za grupe od posebnog interesa..

  Tradicionalne sobe za chat i dalje postoje za razne vrste zaljubljenika u znanstvene fantastike, roditelje djece s posebnim potrebama, navijačke klubove za filmske zvijezde i druge nišne skupine.

  Također se često koriste u zajednici otvorenog koda kako bi pružili podršku i rasprave za projekte otvorenog koda.

 • Kako se CRM koji se nalazi u domaćinstvu uspoređuje s CRM-om softvera kao usluge?

  S aplikacijom Software-as-a-Service (SaaS) možete očekivati ​​bolju podršku (jer plaćate pretplatu), redovito održavanje i automatska ažuriranja.

  Budući da je SaaS pružatelj rješenja, on će u velikoj mjeri biti odgovoran za provedbu potrebnih sigurnosnih mjera.

  S druge strane, SaaS rješenja su često značajno skuplja od CRM-a koji sami instalirate izravno na svoj poslužitelj, a CRM sa vlastitim hostom će biti mnogo lakše prilagoditi vašem poslu..

 • Zar većina CMS-ova ne sadrži fotogaleriju? U čemu je poanta sekundarne prijave?

  Da, većina modernih CMS-ova uključuje neku vrstu fotogalerije, kao i mnoge druge web aplikacije, a često su to iste fotogalerije navedene na ovoj stranici.

  Ako koristite CMS za svoju web lokaciju, prije nego što instalirate zasebnu galeriju fotografija (ili bilo koju od ostalih web aplikacija navedenih ovdje u vezi s tim), provjerite da nije već uključena. Može biti, ili mogu ponuditi sličan proizvod.

  Ako nije uključen, možda će biti dostupan kao dodatak. Postavljanje je znatno jednostavnije i obično su dizajnirani tako da se automatski uklapaju u vašu postojeću temu.

  S druge strane, ako trebate prilagoditi svoju fotogaleriju, upotrebom ugrađene ili dodatne verzije neće vam dati slobodu zasebne instalacije.

  U nekim slučajevima CMS ili web aplikacija mogu pružiti podršku za određenu fotogaleriju, ali morat ćete je zasebno instalirati da biste iskoristili tu značajku.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map