Subverzija (SVN): uvodni vodič i popis resursa [Plus End of the World Infographic]

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


Ako ste ikada radili na projektu grupnog razvoja bez kontrole verzija, znate koliko katastrofa može biti.

Ako bilo koji korisnik u bilo kojem trenutku može izmijeniti bilo koju datoteku, kako upravljati svim tim promjenama?

Ne možete bez određenog softvera za kontrolu verzija.

Softver za kontrolu verzija omogućuje vam upravljanje i praćenje promjena izvornog koda, bez obzira koliko kuhara je u kuhinji, kao i održavanje trenutnih i povijesnih verzija datoteka, web stranica i dokumentacije.

Znate da je potrebna kontrola verzija – ali koji softver trebate koristiti?

Što je subverzija?

Subverzija (koja se također naziva SVN) jedna je od najpopularnijih aplikacija za kontrolu verzija: koristi se na gotovo polovici svih projekata otvorenog koda.

SVN je open source i dostupan besplatno. Korišten je u mnogim velikim projektima, uključujući Apache Software Foundation, Free Pascal, FreeBSD, GCC, Mono i SourceForge. SVN je prvi put razvijen 2000. godine od strane CollabNet, kao alternativu tada popularnom sustavu istodobne verzije (CVS).

Subverzija čuva sve vaše datoteke, uključujući i cjelokupnu povijest svih promjena, u središnjoj bazi podataka na vašem poslužitelju datoteka nazvanoj spremište. Koristeći Subversion klijent na vlastitim računalima, programeri koji rade na projektu mogu pregledati te datoteke i sve promjene u njima.

Svaka osoba s pristupom projektu ima svoju radnu kopiju svake datoteke. Radna kopija se ponekad naziva “sandbox”, jer možete izvršiti sve što želite, a da ih ne izvršite u spremište.

Svaka datoteka u spremištu može se označiti kao pripadnica određenoj verziji, a zatim možete ponovo stvoriti bilo koju verziju projekta s određenim oznakama.

Subverziju možete koristiti i za održavanje zasebnih verzija vašeg projekta. Glavna verzija se naziva “trunk”, a ostale zasebne verzije koje se nazivaju “grane” također se mogu kreirati i održavati odvojeno. Također možete spojiti grane natrag u prtljažnik. Grane se često koriste za testiranje novih značajki, a zatim se spajaju u prtljažnik kada postanu stabilne.

Zašto koristiti subverziju?

Subverzija ima nekoliko prednosti u odnosu na druge popularne sustave za upravljanje verzijama, poput Gita.

Prvo, činjenica da se sve datoteke projekta čuvaju na jednom poslužitelju datoteka, umjesto da se dupliciraju na računalu svakog korisnika, Subverziju čini skalabilnijom za velike projekte. Jednom kada projekt uđe u stotine gigabajta, nije moguće svakom programeru da zadrži sve datoteke na svojim pojedinačnim računalima.

Zadržavanje svih datoteka u središnjoj bazi podataka također znači da će klijent Subverzije brže raditi na vašem računalu, jer samo izvlači podatke koji su mu potrebni iz baze podataka, umjesto da radi sa svim datotekama odjednom..

Subverzija je također dobar izbor za početnike za upotrebu. Ima čistu sintaksu naredbenog retka koju je lako naučiti, a nudi dovoljno ugrađene sigurnosti i apstrakcije za početnike i prosječne korisnike.

Vrste resursa

Jeste li spremni za početak upravljanja inačicama Subverzije? Pogledajte ove resurse da biste saznali više i postali profesionalac.

Doznavanje više o subverziji

Niste sigurni je li Subversion za vas? Saznajte više o njenim snagama i slabostima i kako se uspoređuje s drugim softverom za kontrolu verzija.

 • Praćenje verzije s subverzijom (SVN) za početnike: ovaj će vam osnovni vodič dati pregled rada Subversion klijenta.
 • Subverzija vs Git: Mitovi i činjenice: popis 12 mitova i činjenica o Gitu i subverziji, tako da ih možete usporediti s otvorenim umom.
 • FAQ o subverziji Apachea: ovaj FAQ odgovara na desetine najčešćih pitanja o Subverziji.

Instaliranje subverzije

Prije nego što započnete, morate instalirati softver. Evo kako.

 • Instalacija Subverzije na Ubuntuu, s Apache, SSL i BasicAuth: osnovne upute o instaliranju SVN-a na Linux.
 • SVN – Postavke okoline: sve naredbe potrebne za instaliranje i postavljanje Subverzije.
 • Subverzija – Pomoć za zajednicu Wiki – Službena dokumentacija za Ubuntu: kako postaviti pseudonim subverzije SVN na Ubuntu.
 • Postavljanje Subverzije u sustavu Windows: kako nabaviti mali poslužitelj Subversion i klijent koji će se pokretati u sustavu Windows.

Pomoću subverzije

Jednom kada je SVN instaliran, koristite ove vodiče kako biste naučili kako koristiti sve njegove značajke.

 • SVN Tutorial: ovaj vrhunski mrežni vodič provest će vas kroz osnovne koncepte SVN-a, sve do rješavanja sukoba i grananja.
 • Kako se koristi Subverzija: vodič za programere WordPress dodataka iz WordPress Codexa.
 • Osnove subverzije – Apache OpenOffice: upute za obavljanje osnovnih razvojnih zadataka pomoću Apache Subverzije.
 • TortoiseSVN: Subverzivni klijent za Windows: cjeloviti vodič o tome kako koristiti TortoiseSVN, besplatni i open source Windows klijent za Apache Subversion.

Video

Pogledajte ove video vodiče da biste vidjeli SVN u akciji.

 • Naučite instalirati SVN u pet jednostavnih minuta! Pluralna provjera: pogledajte kako je lako instalirati SVN na Windows poslužitelj u ovom izvatku iz kolegija Ivana Somneza “Uvod u SVN.”
 • Postavljanje SVN-a za početnike: još jedan lagani vodič o tome kako prvi put postaviti SVN.
 • Osnovni SVN Vodič: vodič za početnike koji jednostavno slijedi o tome kako koristiti SVN.
 • Subversion vs Git: ovaj video prikazuje glavne razlike između ove dvije popularne aplikacije za upravljanje verzijama.
 • SVN-Branching-Trunk-grane-oznake-korak-po-korak: vodič za upotrebu oznaka, grananja i spajanja s SVN-om.
 • Najbolje prakse za subverziju (SVN): izvući maksimum iz SVN-a slijedeći ove najbolje prakse.

knjige

Za dublje učenje pogledajte ove knjige na SVN-u.

 • Pilato, Sussman i Fitzpatrick: kontrola verzije s subverzijom (2008): besplatna knjiga o SVN-u koju su napisali neki od programera same Subverzije.
 • Pragmatični vodič za subverziju (2010) Mikea Mason-a: knjiga prilagođena početnicima, knjiga koja se lako čita i brzo vam započinje s korištenjem Subverzije.

Online tečajevi

 • Sveobuhvatna subverzija: kako postaviti cjelovito razvojno okruženje s Apache Subversion SVN.
 • Osnove kontrole verzija softvera: kompletan tečaj o učenju kontrole verzija softvera, uključujući preglede Subverzije i četiri druga popularna sustava kontrole verzija: Perforce, Team Foundation Server, Git i Mercurial.

Preuzejte kontrolu nad razvojem subverzije

S ovim resursima sada ste spremni započeti praćenje verzija i preuzimanje kontrole nad svojim razvojnim projektima pomoću Subverzije.

Daljnje čitanje i izvori

Imamo više vodiča, tutorijala i infografika vezanih za kodiranje i razvoj:

 • Subversion hosting: saznajte koje web hosting tvrtke nude povoljne ponude koje uključuju Subversion.
 • Ubuntu Primer: naučite sve o jednoj od najpopularnijih distribucija Linuxa – izvrsnoj bazi za MantisBT hosting.
 • Objektno orijentirano programiranje: naučite o širokom rasponu objektno orijentiranih programskih jezika – neki vas mogu iznenaditi.

Da li bi Internet preživio kraj svijeta?

Jeste li se ikad zapitali što bi velika katastrofa napravila na internetu? Pogledajte našu infografiku, Hoće li Internet preživjeti kraj svijeta? Moguće je da smo svi mogli biti uništeni, ali internet bi živio.

Da li bi Internet preživio kraj svijeta?
Da li bi Internet preživio kraj svijeta?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map