WAP / WML Uvod i resursi – Mobilni Internet

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


Rast popularnosti interneta krajem 1990-ih uvelike je isključio korisnike mobilnih uređaja. Ograničeni hardverski resursi, mali ekrani male rezolucije i nedostatak propusne širine ne mogu obraditi i prikazati internetske sadržaje optimizirane za gledanje na osobnim računalima.

Rješenje je uvedeno s pojavom protokola bežične aplikacije (WAP) i jezika bežičnog obilježavanja (WML). WAP je tehnički standard za prijenos informacija putem mobilne bežične mreže, dok je WML označni jezik za uređaje koji implementiraju WAP, pružajući većinu funkcionalnosti HTML-a za mobilne uređaje sa slabim naponom.

Kratka povijest

WAP standard uveo je WAP Forum, kreiran 1989. godine od strane vodećih igrača u mobilnoj industriji, s glavnim ciljem stvaranja standardiziranog protokola za prijenos podataka koristeći različite bežične tehnologije. Prvo WAP mjesto pokrenulo je u listopadu 1999. nizozemski mobilni operator Telfort BV.

1998. godine WAP forum je također objavio standard WML 1.1, koji se temelji na HDML-u Openwavea, Nokijevom označenom jeziku za označavanje teksta (TTML) i vlasničkom jeziku Ericssonove oznake za mobilni sadržaj. WML 2.0 specificiran je 2001. godine, ali nikad nije bio široko prihvaćen jer su ga preuzele naprednije tehnologije.

WAP forum je konsolidiran u Open Mobile Alliance (OMA) 2002. godine, zajedno s mnogim drugim forumima mobilne industrije.

U vrijeme njegova uvođenja, WAP se plasirao na tržište vrlo agresivno, zbog čega su korisnici očekivali da će WAP performanse biti ravnopravne s nepokretnim, nepokretnim pristupom internetu. Kada su se prvi mobilni uređaji s omogućenim WAP-om pojavili 1999. godine, oni su bili niži od očekivanja korisnika, što je bilo i za očekivati ​​s obzirom na njihove ograničene hardverske resurse.

Do 2003. godine, WAP je ojačao u Europi zahvaljujući uvođenju dodatnih bežičnih usluga poput T-Mobile ili Vodafone Live! Operatori su ostvarili prihod od prijenosa podataka GPRS i UMTS, a WAP promet u Velikoj Britaniji udvostručio se od 2003. do 2004. godine.

WAP je široko prihvaćen u Japanu, dok se u SAD-u WAP nikada nije stvarno ponio. WAP nikada nisu u potpunosti prigrlili glavna tržišta poput SAD-a, Kine i mnogih drugih nacija, posebno u Aziji.

Od tada, WAP je u Europi u velikoj mjeri nestao, jer su moderni mobilni uređaji omogućili potpunu podršku za HTML i CSS. Usluga multimedijskih poruka (MMS) i dalje se koristi kao kombinacija WAP i SMS tehnologija.

WAP / WML značajke i dizajn

U vrijeme svog pojavljivanja, WAP je omogućio pružateljima mobilnih usluga da nude interaktivne podatkovne usluge, u rasponu od e-pošte, sportskih rezultata, osnovnih vijesti i preuzimanja zvona za javnost.

WAP standard opisuje skup protokola koji omogućava interoperabilnost uređaja i softvera koristeći različite mrežne tehnologije poput CSD, GPRS, CDMA ili UMTS. WAP definira pet slojeva protokola: bežični protokol datagrama (WDP), sigurnost bežičnog transportnog sloja (WTLS), protokol bežične transakcije (WTP), protokol bežične sesije (WSP) i bežično aplikacijsko okruženje (WAE). WAE definira Wireless Markup Language (WML) kao primarni označni jezik u WAP verzijama 1.x. Primarni jezik označavanja u WAP 2.0 je XHTML Mobile Profile.

WML dokumenti su u stvari XML dokumenti koji su u skladu s definicijom vrste WML dokumenta (DTD). WML dokumenti mogu se potvrditi pomoću W3C Markup Validation Service.

Jedan WML dokument poznat je i pod nazivom “paluba”. Svi podaci u palubi strukturirani su u jednu ili više “kartica” koje su zapravo stranice, a svaka od njih predstavlja jednu korisničku interakciju.

Sa povećanjem snage obrade u modernim mobilnim uređajima, noviji uređaji usvojili su XHTML i standardni HTML umjesto WAP / WML.

Učenje WAP / WML

Učenje WAP / WML razvoja ne smije biti prekomplicirano ako imate osnovno razumijevanje XML-a i web programiranja. Sve što trebate je uređivač teksta i WAP / WML emulator. Postavljanje web poslužitelja za podršku WAP-a također je lako napraviti, a detaljne upute dostupne su na mreži.

Međutim, većina većih tvrtki i web stranica prekinula je upotrebu WAP-a posljednjih godina, a zapravo većina modernih preglednika mobilnih interneta uopće ne može prikazivati ​​i prikazivati ​​WAP / WML web stranice..

Danas je WAP / WML u najboljem slučaju naslijeđena tehnologija. Više se ne koristi, iako još uvijek postoje neke nišne aplikacije koje mogu zahtijevati znanje o WAP / WML-u. Tehnologija se postupno uklanja i iz tih malih niša.

WAP / WML resursi

Na mreži su dostupni mnogi resursi za WAP / WML, budući da je bio vrlo popularan tijekom svog doba, pa vam pronalazak načina za WAP / WML ne bi trebao biti problem:

 • Otvoreni protokoli za protokol bežične aplikacije Mobile Alliance navode najnovija izdanja o sukladnosti WAP foruma, zajedno sa specifikacijama.
 • WML Tutorial by Tutorials Point pružit će vam dovoljno temeljito razumijevanje WML-a za razvoj WAP aplikacija. Ova web stranica također ima veze do drugih korisnih WAP / WML resursa.
 • Učenje WML / WAP-a od Stevea Schafera je niz članaka koji opisuju kako pružiti web sadržaj mobilnim uređajima putem WML-a. Vrlo je detaljan, obuhvaća sve što trebate znati o WAP / WML-u, od osnovnih primjera do napredne uporabe.
 • Uvod u WAP iz Academic Tutorials također ima lijep i koristan WAP / WML tutorial.
 • WinWAP je WML preglednik koji radi na bilo kojem Windows računalu. Možete pregledavati WML datoteke lokalno s tvrdog diska ili s interneta putem HTTP-a (kao u uobičajenom web-pregledniku).

Nažalost, neki vrlo korisni alati, poput službenih WAP emulatora iz Nokije i Ericssona više nisu dostupni za preuzimanje, jer je razvoj WAP / WML web mjesta odustao od većine korisnika.

WAP / WML knjige

WAP / WML knjige također su bile popularne na prijelazu stoljeća, a neke su i dalje dostupne za kupnju. Neki od njih su vrlo opsežni, ali predlažemo da prvo potražite internetske resurse, jer su zaista dobri. Ako još uvijek preferirate osjećaj knjige, odabrali smo nekoliko:

 • Razvoj WAP-a s WML-om i WMLScript-om (2000) Forta i ostalih: uvodi WML i WAP kao alate za razvoj bežičnih aplikacija i uči vas kako razvijati WML aplikacije. Također pokriva glavne teme, poput sigurnosti putem bežičnih mreža, rada s slikovnim datotekama za ručne zaslone i interakcije s bežičnim korisnicima.
 • Početak rada s WAP-om i WML-om (2001) Huw Evans-a i Paul Ashworth-a: pruža informacije o izgradnji WAP usluga kao što su: stvaranje prve WML stranice, rukovanje korisničkim unosom s mobitela, učinkovito korištenje slika i slanje podataka korisniku sa WAP poslužitelja. Uključuje i podatke o sigurnosnim razlozima prilikom dizajniranja WAP aplikacije, plus bonus WML referencu.
 • WAP i WML: Dizajn upotrebljivih web lokacija za mobilne uređaje (2011) Ryan Sean Younger: daje vam uvid u ovu uzbudljivu tehnologiju koja pokriva što je to, kako započeti s dizajniranjem i izgradnjom WAP web mjesta i najvažnije WAP razmatranja i iskoristivosti WAP-a. Ova knjiga uključuje studije slučaja iz stvarnog svijeta i razvoj primjera WAP stranice kako biste se ubrzali u svim aspektima izgradnje korisnog i upotrebljivog WAP web mjesta.
 • Razumijevanje Wap-a: Bežične aplikacije, uređaji i usluge (2000) Marcus Taylor: ispituje sve aspekte protokola bežične aplikacije (WAP), posebno praktični razvoj WAP aplikacija. Ova knjiga objašnjava tehničke detalje koji stoje iza WAP-a kao i kritična poslovna pitanja vezana uz njegovu implementaciju.

Većina WAP / WML knjiga objavljena je početkom 2000-ih, stoga imajte na umu da mnogi resursi spomenuti u tim knjigama, poput korisnih primjera web stranica, više ne postoje..

Zaključak

Danas je WAP / WML tehnologija stvar prošlosti, jer je posljednji WAP 2.0 standard objavljen 2002. godine.

Ali u svoje je vrijeme WAP / WML bio vrlo važan korak u razvoju tehnologije mobilnog interneta. Zahvaljujući WAP / WML, informacije s interneta počele su se svoditi na mobilne uređaje. Korisnici bi konačno mogli provjeriti naslove vijesti, kotacije na burzi, sportske rezultate, vremensku prognozu ili e-poštu na svom mobitelu, u bilo koje vrijeme i bilo gdje.

WAP / WML ometali su vrlo ograničene hardverske mogućnosti mobilnih uređaja tog doba. Primjerice, prvi mobilni telefon s integriranom podrškom za WAP bio je Nokia 7110, jednobojni zaslon i rezolucija 96 × 65 piksela, koji je mogao prikazati 6 redaka teksta.

Čitanje bilo kakvog sadržaja na takvim uređajima bilo je teško i neugodno, ali sam nabavljanje sadržaja na uređaj bilo je sjajno postignuće i to je omogućilo WAP / WML. Korisnicima je bilo lakše provjeriti naslove na svom mobilnom uređaju i čitati cijeli sadržaj na računalu. Danas, čak i jeftini pametni telefoni sadrže zaslone visoke rezolucije i hardver za prikaz svih vrsta sadržaja; od običnog teksta do HD videa. WAP jednostavno nije mogao držati korak s evolucijom mobilnog hardvera i to nije trebalo. Kako su se razvijali mobilni procesori, postali su dovoljno moćni za prikazivanje sadržaja na radnoj površini, uz potpunu HTML / CSS podršku i još mnogo toga.

Iako je to zastarjela tehnologija, zahvaljujući razvoju i implementaciji WAP / WML-a, proizvođači mobilnih uređaja snažno su gurnuti u stvaranje bržih, snažnijih uređaja s većim ekranima visoke rezolucije. S vremenom su se ovi uređaji razvili u pametne telefone kakve danas poznajemo.

Daljnje čitanje i izvori

Imamo više vodiča, vodiča i infografika vezanih za web razvoj:

 • HTML za početnike – Vrhunski vodič: ako želite naučiti kako ručno kodirati HTML, ovo je zaista najbolji vodič.
 • CSS3 – Intro, vodiči & Resursi: naučite detalje izgleda web stranica uz ovaj uvod i detaljan popis resursa.

Vrhunski vodič za web hosting

Pogledajte naš Ultimate vodič za web hosting. Objasnit će vam sve što trebate znati kako biste napravili informirani izbor.

Vrhunski vodič za web hosting
Vrhunski vodič za web hosting

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me