Web poslužitelji koji se koriste u web hostingu: pregled

Objava: Vaša podrška pomaže održavanju web mjesta! Naplaćujemo naknadu za preporuku za neke usluge koje preporučamo na ovoj stranici.


Pronađite web hosting s ovim značajkama na web poslužiteljima

 • apaš
 • LiteSpeed
 • Tomcat JSP
 • IIS 7.0
 • Nginx

Web poslužitelji i hosting

1989. stvoren je prvi web poslužitelj, poznat kao CERN httpd, zajedno s preglednikom pod nazivom WorldWideWeb.

Kako su ljudi počeli uviđati učinkovitost prijenosa podataka kroz ono što je danas poznato kao Internet, više operativnih sustava počelo se razvijati tako da su sve industrije, a na kraju i javnost, mogli razmjenjivati ​​podatke pomoću računala.

web poslužitelj i hosting

Ako imate web mjesto, važno je razumjeti što su web poslužitelji, kako djeluju i koju ulogu imaju u isporuci sadržaja vaše web stranice posjetiteljima web mjesta.

Uostalom, bez web poslužitelja, nitko ne bi mogao pristupiti vašoj web stranici.

što je web poslužitelj

Što je web server?

Moguće je da nikada niste razmišljali o tome što se događa kada unesete URL u preglednik svog računala ili kliknete web lokaciju koja se nalazi u rezultatu pretraživanja. Zapravo, možda samo mislite da je kada se web stranice pojave na ekranu vašeg računala rezultat neke vrste tehnološke magije.

I većim dijelom to je u redu ako ste povremeni korisnik interneta koji uživa u jednostavnom pretraživanju i pronalaženju informacija koje vas zanimaju.

Važnost razumijevanja načina rada poslužitelja

Međutim, ako imate vlastitu web stranicu, razumijevanje web poslužitelja je presudno za vaš uspjeh.

Ovo će vam znanje pomoći da bolje razumijete kako se podaci vaše web lokacije dostavljaju posjetiteljima web lokacije, pa čak i pomoći vam da odaberete pravu web hosting tvrtku za pohranjivanje svih podataka vaše web lokacije..

Web poslužitelji su programi koji koriste HTTP (protokol prijenosa hiperteksta) za posluživanje datoteka koje tvore web stranice, poput onih koje čine vašu web stranicu, posjetiteljima web mjesta kad kliknu na vašu web lokaciju ili unesu URL web lokacije u njihov web preglednik.

Jasmine Lawrence, voditeljica projekata za Xbox Live, objašnjava kako HTTP i HTML djeluju na isporuci web stranica na vaše računalo.

Mogu isporučiti iste datoteke ili različite datoteke stotinama posjetitelja web mjesta u bilo kojem trenutku.

Oni su također dio većeg web programa koji pomažu u posluživanju e-pošte, preuzimanju datoteka protokola datoteka (FTP) te izgradnji i objavljivanju web stranica poput onih koje imate na svojoj web lokaciji..

Što operativni sustavi koriste poslužitelji?

Poslužitelji se obično izvode na jednom od dva operativni sustavi, Linux ili Microsoft Windows.

Najpopularniji operativni sustavi na kojima pokreću web poslužitelje je Linux, što i većina hostinga radi.

No možete pronaći neke web domaćine koji će ugostiti vašu web lokaciju pomoću Windows operativnog sustava.

Treba imati na umu dvije različite vrste web poslužitelja: hardverski poslužitelji i softverski poslužitelji.

Nažalost, ne postoji uvijek jasna razlika između to dvoje, što stvari čini zbunjujuće za ljude koji ne razumiju što su poslužitelji i kako rade..

Hardver vs softver

Hardverski poslužitelji

Hardverski poslužitelj je stvarno računalo koje pohranjuje podatke vaše web stranice i dostavlja ih posjetiteljima web mjesta kada to zahtijevaju klikom na vašu web lokaciju.

Ova velika računala smještena su u centrima podataka, koje održava sigurnosni tim i druge sigurnosne mjere, poput video nadzora.

Ovaj videozapis centra podataka na Floridi HostDime-a pruža vam pogled na kat datacentra, koji sadrži više od 9.000 poslužitelja. Vidjet ćete i sigurnosne značajke poput biometrijskih pristupnih točaka i karantinskih zona.

Datacenteri se temelje na cijelom svijetu. To olakšava isporuku sadržaja web stranice međunarodnoj publici ako su podaci vaše web lokacije pohranjeni na poslužitelju koji se nalazi u blizini vaše ciljne publike.

To je zato što što se web poslužitelj bliže posjetitelju web stranice koji traži da vidi vašu web lokaciju, brže može dostaviti taj zahtjev.

Fizički poslužitelj na kojem se nalaze podaci vaše web lokacije, kao što su HTML tekst, slike, CSS tablice stilova i JavaScript datoteke, ono je što se povezuje na internet i podržava razmjenu podataka između uređaja spojenih na Internet, kao što je vaše računalo.

Što su softverski poslužitelji?

Softverski poslužitelji su softverski programi koji se pokreću u pozadini uz pomoć operativnih sustava Linux ili Microsoft Windows.

Na primjer, HTTP poslužitelj odgovoran je za slanje datoteka web stranica posjetiteljima web mjesta jer ima mogućnost razumijevanja URL-ova i HTTP protokola koje preglednik koristi za pregled web stranica i dostavljanje sadržaja posjetiteljima web mjesta.

Osim toga, FTP poslužitelj omogućuje prijenos datoteka, a poslužitelj baze podataka pohranjuje važne podatke u vezi s vašom web stranicom, poput podataka o klijentima potrebnim za pokretanje trgovine e-trgovine i obradu transakcija..

Kakvu ulogu igraju Sustavi za upravljanje sadržajem (CMS)?

I na kraju, postoji softver koji se pokreće u pozadini koji zahtijeva pristup korisničkim imenima i lozinkama za pristup.

To uključuje popularne sustave za upravljanje sadržajem (CMS) kao što je WordPress.

Važno je zapamtiti da su “poslužitelji” softvera zapravo samo softverski programi koji pomažu u isporuci sadržaja web mjesta posjetiteljima.

Ispravno korišten, izraz web poslužitelj zapravo znači fizičko računalo u kojem je smješten program koji pohranjuje podatke vaše web lokacije.

kako rade web poslužitelji

Kako rade web poslužitelji

Sada kada imate dobru ideju što je web poslužitelj, vrijeme je da pogledate kako oni funkcioniraju kako biste znali kako se vaša web stranica isporučuje zainteresiranim posjetiteljima web mjesta.

Fizička pohrana

Svaki malo podataka koji čine vašu web lokaciju sprema se na fizičke web poslužitelje radi čuvanja.

Kada netko zatraži da vidi vaše web stranice, bilo klikom na vaše web mjesto u rezultatu pretraživanja ili unosom URL-a, vašem web poslužitelju se šalje zahtjev koji traži te podatke.

kako funkcioniraju preglednici

Kako funkcioniraju preglednici

Dok se to događa, preglednik koji posjetitelj vaše web stranice koristi, poput Firefoxa, Chromea ili Internet Explorera, mora pronaći poslužitelj na kojem se nalaze podaci vaše web lokacije.

Ako je u prošlosti kontaktirao vaš poslužitelj, taj je postupak lak, posebno ako je vaš web sadržaj spremljen u predmemoriju.

Međutim, ako preglednik ne zna gdje se nalazi vaš poslužitelj, možda će trebati potražiti njegovu IP adresu u sustavu naziva domena.

Bilo kako bilo, preglednik će pronaći vaš poslužitelj i pročitati zahtjev koji je poslao posjetitelj web stranice da vidi vašu web stranicu.

Kako web poslužitelji šalju podatke

Vaš web poslužitelj prima sve zahtjeve za pregledom vaše web stranice i rukuje ih u skladu s konfiguracijskim datotekama web poslužitelja.

To može značiti isporuku statičkih datoteka posjetitelju web stranice ili omogućavanje druge aplikacije i čekanje odgovora od nje.

Bez obzira na to, svi zahtjevi za prikaz vaše web stranice napisani su u HTML tekstu, što je programski jezik koji računalu pretraživaču govori kako web lokaciju treba formatirati.

Stvaranje podataka prilagođeno korisniku

Međutim, ako ste primili HTML tekst na ekranu svog računala kao posjetitelj web mjesta koji zahtijeva da vidi web mjesto, ne biste ga razumjeli.

Zbog toga preglednik mora preurediti HTML tekst u čitljiv oblik, koji posjetitelji web mjesta vide kao pisani tekst i slike.

optimizacija web poslužitelja

Optimizacija web poslužitelja

Vaš web poslužitelj igra ključnu ulogu u prikazivanju vaše web stranice posjetiteljima web mjesta.

Bez web poslužitelja koji sadrži sve podatke vaše web lokacije, posjetitelji web stranice uopće ne bi mogli pristupiti vašem sadržaju.

Važno je da vaš web poslužitelj radi dobro kako bi mogao posjetiteljima isporučiti sadržaj web mjesta što je prije moguće.

Evo nekoliko najboljih načina kako osigurati da vaš poslužitelj posjetiteljima web lokacije pruža najbolje moguće korisničko iskustvo.

keširanje sadržaja

Keširanje sadržaja web poslužitelja

Spremanje statičkog sadržaja vaše web lokacije, što je sadržaj koji se ne mijenja toliko često, odličan je način da ubrzate isporuku sadržaja web mjesta ljudima..

Ako vaš web poslužitelj pohranjuje statički sadržaj u aktivnu memoriju, svaki zahtjev za pregledom tog sadržaja posjetitelja web mjesta isporučuje se odmah, eliminirajući potrebu preglednika posjetitelja web mjesta da taj sadržaj preuredi u čitljiv oblik.

Tvrtke koje nude ovu vrstu usluge nazivaju se mrežama za dostavu sadržaja.

Konfiguracija web poslužitelja

Na raspolaganju je nekoliko različitih vrsta web poslužitelja za pohranu podataka na vašoj web lokaciji.

Neki zahtijevaju pokretanje određenih operativnih sustava, a neki se mogu izvoditi na bilo kojim operativnim sustavima, mada su popularni i dalje Linux i Windows.

Trenutno su dva najpopularnija web poslužitelja Apache web serveri, koji dolaze kao softverski skup uključujući Linux, Apache, MySQL i PHP (LAMP) i Microsoft IIS (Internet Information Server).

Postoje i drugi web poslužitelji poput NGNIX, Google Web Server (GWS) i IBM-ovih Domino poslužitelja..

Bez obzira koji web poslužitelj vaše hosting tvrtke koristi, postoje načini kako ih optimizirati kako bi radili maksimalnim brzinama:

 • Ponovno napišite detalje zahtjeva prije nego što ih pošaljete sekundarnim aplikacijama
 • Blokiraj zahtjeve prema određenim IP adresama
 • Poslužujte različit sadržaj na temelju preporučenih web stranica, uglavnom radi sprječavanja vrućih veze.

hosting web poslužitelja

Kako se web poslužitelji odnose na web hosting?

Web hosting je proces pohrane svih datoteka koje čine vaše web mjesto. Tvrtke za web hosting pohranjuju podatke vaše web lokacije na web poslužitelje i kao rezultat toga pomažu u isporuci sadržaja web mjesta posjetiteljima web mjesta.

Usluge hostinga obično se sastoji od svih održavanja koja se odnose na sam poslužitelj, uključujući sigurnosne kopije, korijenske konfiguracije, oporavke od katastrofe, sigurnost i produženje rada.

Međutim, postoje slučajevi, ovisno o odabranom hosting programu koji vam omogućuje veću kontrolu nad poslužiteljem koji pohranjuje datoteke vaše web stranice, uključujući sva povezana pitanja održavanja.

vrste hostinga

Različite vrste hostinga

Na primjer, ako odaberete namjenski plan hostinga na poslužitelju, na kojem iznajmite cijeli poslužitelj za pohranu podataka web lokacije, imat ćete kontrolu nad operativnim sustavom, hardverom i softverom koji se na njemu koristi.

Također ćete moći pohraniti ogromnu količinu podataka bez brige o potrošnji resursa poslužitelja.

To bi moglo reći, ako prijeđete s povoljnijim opcijama, kao što su zajedničko hosting ili VPS hosting, nećete biti odgovorni za održavanje poslužitelja. Umjesto toga, vaš hosting hosting usluga će biti.

što treba uzeti u obzir pri odabiru domaćina

Što treba uzeti u obzir pri odabiru domaćina

Imajte na umu da kada koristite jeftine hosting programe, količina raspoloživih resursa poslužitelja je ograničena i dijele ih drugi vlasnici web stranica čiji su podaci o web lokaciji pohranjeni na istom poslužitelju kao i vaš.

Na kraju, bez obzira s kojim planom hostinga idete, znajte da se podaci vaše web lokacije nalaze na velikim računalima zvanim poslužiteljima koji koriste specijalizirane, ugrađene programe za isporuku sadržaja vaše web lokacije onima koji zahtijevaju da je vide.

Često postavljana pitanja putem web poslužitelja

 • Još uvijek ga ne razumijem – što je web poslužitelj?

  Za svako postojeće web mjesto, u nekom ili drugom obliku, postoji dio tehnologije koja se zove “Web poslužitelj” – koja čeka dolazne zahtjeve za pregled web stranice.

  Zauzvrat, poslužitelj zatim isporučuje sadržaj na web adresu koja je sadržaj prvi zatražila.

  Korisnici unose adresu ili kliknu vezu koja na toj adresi šalje zahtjev web web poslužitelju. Tada web poslužitelj dostavlja sadržaj na korisničku IP adresu.

 • Kako se web poslužitelj uspoređuje s poslužiteljem podataka?

  Dok web poslužitelj obrađuje HTTP zahtjeve i razmjenjuje dokumente putem mreže, poslužitelj podataka uzima slične zahtjeve, ali umjesto da šalje dokumente, on šalje podatke.

  Web-poslužitelj obično će komunicirati s podatkovnim poslužiteljem radi spremanja i preuzimanja podataka, umjesto da dopušta gostu korisniku izravan pristup poslužitelju podataka..

 • Kako se web poslužitelj odnosi na “oblak?”

  Na web lokaciji koja se nalazi u oblaku davatelj oblaka obično kontrolira web poslužitelj i dijelove web aplikacije – osim ako korisnik koristi „Virtualni poslužitelj“ – što je emulirano računalo koje postoji unutar računala s višim korijenom..

  Pojam se može primijeniti i na uobičajeni web domaćin, tako da kod bilo kojeg pružatelja usluga oblaka obavezno trebate znati kupujete li poslužitelj ili aplikaciju na poslužitelju.

 • Koja je razlika između web stranice i web aplikacije – i kako to utječe na web poslužitelj?

  Linija između web stranice i web aplikacije nejasna je, ali obično se web aplikacija konstruira dinamički na temelju korisničkog unosa.

  Kad god web stranica ima sustav prijave korisnika, to je pokazatelj da postoji složenija “aplikacija” koja se izvodi na web adresi na kojoj se pojavljuje.

  Ponekad web aplikacija usko razgovara s web poslužiteljem, kako bi se osiguralo da kad posjetite određeni dio web mjesta, pojedini se podaci koji se odnose na korisnika šalju svakom pojedinom korisniku..

  Ako biste trebali posjetiti stranicu profila, web aplikacija bi znala poslati podatke o vašem profilu

 • Što je Web Port i kako se koriste?

  Svaki web poslužitelj pokreće pakete podataka putem unaprijed određenog “porta” koji je povezan s mrežnim upravljačkim programom. Web stranice prema zadanom najčešće koriste port 80, a ne vide se prilikom pregledavanja web mjesta. Međutim, web priključku može se pristupiti upisivanjem: i broja.

  Dakle, ako na računalu imate web poslužitelj, možete mu reći da radi na localhost: 8080 gdje je 8080 port, a localhost je prijateljsko ime za kućnu adresu računala. Portovi su korisni za postavljanje brzih tokova podataka, pokretanje više web poslužitelja istovremeno ili za korištenje mrežnih protokola za softver koji nije web-preglednik, kao što je Skype.

 • Kako instalirati web poslužitelj?

  To drastično ovisi o dotičnom operativnom sustavu i aplikaciji web poslužitelja. Za Windows IIS poslužitelj, ponekad se softver isporučuje unaprijed instaliran. Isto se odnosi na određene Java strojeve ili Linux strojeve koji mogu biti unaprijed instalirani s Apacheom.

  Neki se web-poslužitelji mogu instalirati putem naredbenog retka u programskim jezicima / sučeljima kao što su Python ili NodeJS. Ruby on Rails obično dolazi s Mongrelom ili Putnikom, gotovo da programira svaki jezik imat će najčešće korišteni web poslužitelj. Svaki od njih zahtijevat će posebnu instalaciju i značaj web ulaza.

 • Znači li operativni sustav web poslužitelju?

  Za pregled sadržaja na web mjestu korisnik ne zahtijeva isti operativni sustav kao i web mjesto. Međutim, za administratora te web stranice mora se odabrati web poslužitelj koji je podržan od strane operacijskog sustava računala na kojem je web poslužitelj pokrenut..

  Da stvar bude još zbunjujuća, samo se računalo naziva i “poslužitelj”, pa vam je na poslužitelju pokrenut web poslužitelj. Sam web poslužitelj je dio softvera, tako da softver treba biti kompatibilan s operativnim sustavom.

 • Kako rade web poslužitelji?

  Računalo pokreće operativni sustav, povrh tog operativnog sustava su aplikacije. Računalo obično ima i mrežni čip koji omogućava ulaz i izlaz putem interneta. Ponekad računalo može pokrenuti web poslužitelj kao aplikaciju. Računalo ima adresu internetskog protokola (IP) koju obično dodjeljuje davatelj internetskih usluga.

  Kad se signal pošalje na određenu IP adresu ili Uniform Locator Resource (URL) – koji URL samo “preusmjerava” informacije na IP adresu putem poslužitelja domena (DNS). Kada jedno računalo razgovara s drugim preko mreže, dolazi do komunikacije između dvije IP adrese (s nekim preusmjeravanjem između.)

  Web poslužitelj je softver koji tumači tu komunikaciju i šalje odgovarajuće podatke.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me